KŪRYBINĖS  DIRBTUVĖS 

Vasaros pabaigoje mokykloje vyko kartu su Rygos pedagogikos ir švietimo vadybos akademija vykdomo tarptautinio projekto ,,Kūrybiškumui reikia skatinimo: apsikeitimas mokyklų kūrybine veikla per grupinį darbą“ (pažiūrėkite projekto pristatymą) kūrybinės dirbtuvės, kurias mūsų mokyklos mokytojams ir mokiniams vedė lektorės iš Latvijos ir mūsų mokyklos mokytojos L. Eitkevičienė ir D. Butkienė. Čia pateikiame keletą seminaro kūrybinio darbo ,,rezultatų‘‘ – svečių, mokytojų ir tėvų sukurtus haiku.

Daiva Butkienė

Skrenda paukštukas.

Lapai dažosi spalvomis.

Esu laiminga.

Gražina Kardušienė

Krenta lietutis.

Šlapias kelias į kiemą,

Bet vis tiek gera.

Laima Kasiulienė

Danguje žara,

Laukai seniai nurudę.

Rožė pražydo.

Jolanta Bytautienė

Dangus užniuko,

Medžiai pasislėpė po

Jausmų šluotele.

Kristina Dorienė

Vėjelis pučia -

Kvėpuoja rudenėlis

Krentančiais lapais

Irena Kenzgailienė

Skambutis skamba.

Lapai nuo medžių krenta.

Visiems labutis!

Jovita Bertulienė

Tyla išėjo

Paglemžus tą žalumą.

Mintis nubudo.

Danutė Rupulevičienė

Niaukiasi dangus

Ir vėl išskrenda paukščiai.

Juokas nerimsta.

Skaidra Bagdonavičienė

Artėja ruduo.

Vaikai skina kardelius.

Pučia vėjelis.

Ilona Gylytė

Jau rudenėja...

Lietūs padangę plauna.

Džiugu širdyje!

Janina Ragulienė

Atėjo ruduo.

Saulė vis rečiau šildo.

Kur mano skėtis?

Onutė Švedienė

Ūkanotas ruduo.

Vorai – audėjai triūsia...

Ilsis man siela.

Vaida Ruseckaitė

Rugsėjis eina.

Mano pirmoji diena.

Aš mokykloje.

Regina Katinienė

Prasidėjo jau

Nelauktas lietus, vėjai...

Ruduo ateina...

Aldona Radvilienė

Apniukęs dangus.

Voratinklis suplyšęs.

Vienišas žmogus.

Elena Čoj

Lapai išblyško,

Riaumoja šaltas vėjas

Žiedlapio namuos.

Algimantas Budris

Skrenda voriukas,

Spindi rasos lašelis.

Gera svajoti...

Alma Juozaitienė

Rudenėjantis

Oras plinka pievoj.

Lietinga visur.

Ona Januškevičienė

Vasara tolsta,

Gamta jau snūduriuoja,

Ruduo taip arti...

Ligita Eitkevičienė

Dangaus kamuoliai

Narsto audros gijomis

Lieptą į dangų.

Svečių  kūryba

Mintyse jau

Nužydėjo vasara –

Patirtis mano.

 

Mano nemirtinga siela

Snūduriuoja pusiaukelėj

Skambutis sugrąžina.

 

Kvapas naujų knygų,

Popieriaus, rašiklių, aplankalų.

Mano mintys perkrautos.


 

Jau tapusi tradicine tarptautinė stovykla ,,Draugystė‘‘ sukvietė moksleivius Latvijon, į Vecsaulės mokyklą. Vienuolika mūsų mokyklos mokinių, lydimi mokytojų O. Švedienės ir R. Ivaškevičienės, išvyko tenai birželio 16 dieną.

Latvijos stovyklos organizatoriai sutiko mus šiltai, įkurdino patogiai. Stovyklautojai atvyko ir iš Balsių pagrindinės mokyklos.

Pirmoji diena stovykloje paprastai būna skirta susipažinimui. Taip buvo ir šį kartą. Moksleiviai susipažino su stovyklos taisyklėmis. Buvo pakviesta policijos atstovė, kuri papasakojo, kokių taisyklių privalu laikytis ir netgi pademonstravo šiuolaikinį policijos automobilį. Stovyklautojai su džiaugsmu pasinaudojo proga paskelbti apie save per policijos automobilyje įrengtą garsiakalbį.

Visus sudomino kūrybinės dirbtuvės, juose stovyklautojai mokėsi dekoruoti žvakes ir lipdyti savo vardus iš paprastos tešlos( išdžiūvusius darbus spalvinome vėliau).

Vakare buvo surengtas susipažinimo vakaras, kur vaikai papasakojo apie save, savo pomėgius. Mūsų mergaitės visus maloniai nustebino, pademonstravusios, kaip jos mėgsta ir moka šokti. Jos susilaukė audringų plojimų. Vakarą vainikavo diskoteka, kurios metu stovyklautojai turėjo galimybę artimiau pažinti vieni kitus.

Sunkiai nuspėjamas oras nesugadino ir sekančios dienos planų. Kaip ir žadėjo stovyklos vadovė Inga, žygis įvyko, nors ir bijojome lietaus. Suprantama, kartą mums teko nuo lietaus pasislėpti apleistoje parduotuvėje. Bet pasiektas tikslas visus sužavėjo: mes pasiekėme sodybą, kurioje gyvena ir dirba žmonės, norintys pradėti gyvenimą iš naujo, be narkotikų ar alkoholio. Įdomi sodybos istorija. Ją įkūrė žmogus, kariavęs Afganistane, grįžęs baigė kunigų seminariją ir nusprendė padėti žmonėms, turintiems priklausomybę nuo narkotikų ar alkoholio. Sodybą aprodė vaikinas, kuris šiuo metu vadovauja komunai. Visiems patiko sodybos aplinka. Įdėtas milžiniškas darbas į jos tvarkymą ir puoselėjimą. Nustebino renesanso sodas, kur klombose auga ne gėlės, o daržovės. Apžiūrėjome pastato salę, biblioteką, valgomąjį, koplyčią, paklausėme misionierių atliekamų giesmių. Komunos nariai savo rankomis stato unikalią dvylikos apaštalų bažnyčią.. Gražiame sodybos kiemelyje papietavome.

Nors ir labai pavargome, tačiau vakare su gera nuotaika susirinkome prie laužo ir varžėmės vieni su kitais, kas daugiau žino dainų, ant laužo kepėme dešreles. O naktį praleidome naktiniame žygyje, lyjant lietui, tamsoje ieškojome ,, pasislėpusių‘‘ stotelių. Reikėjo ne tik rasti jas, bet ir atlikti įvairias užduotis, surinkti taškus. Laimėjo geriausieji.

Pramogų pilnas stovyklos gyvenimas virte virė ir sekančią dieną. Iš ryto vykome į Bauskę, kur aplankėme kraštotyros ir meno muziejų. Čia susipažinome su miesto istorija. Matėme lėlių muziejų- ekspoziciją, kurioje demonstruojami 20-ojo šimtmečio žaislai, su kuriais žaidė močiutės ir seneliai, mamos ir tėčiai. Demontuojamos lėlės nustebino savo puošnumu ir įvairove. O mokytojos prisiminė ir parodė žaislus, su kuriomis pačios žaidė vaikystėje.

Bauskės rotušėje mus pasvėrė ir pamatavo senovinėmis svarstyklėmis ir ūgio matuokle

Aplankėme senąją Bauskės pilį, pabuvojome vietoje, kur susitinka trys upės.

Ir kokia gi stovykla be maudynių. Tad, papietavę, laiką smagiai leidome prie upės. Tiesa, maudytis išdrįso tik patys drąsiausieji. Mat buvo gana šalta, o ir vanduo ledinis.

Paskutinę dieną stovykloje buvo organizuotos kūrybinės dirbtuvės, kur stovyklautojai kepė keksus, spalvino anksčiau padarytus savo vardus. Gražus ir jaudinantis buvo atsisveikinimo renginys. Po jo visi, pasiilgę namų, sėdome į autobusą ir pasukome Lietuvos link.

 

Mokytoja O.Švedienė

 


    STOTELĖS DAŽYMAS


„ŠARKA" VĖL ATSKRIDO

Nuskambėjus paskutiniam skambučiui vasaros atostogoms, Kriukų pagrindinėje mokykloje dalis jos moksleivių susirenka dienos stovykloje „Šarka“. Birželio 9 – 13 dienomis mokiniai stovyklavo ir šiemet.

Pirmadienio rytą 5-9 klasių paaugliai susirinko į stovyklos atidarymą. Pasidalinę į tris grupes, moksleiviai kūrė savo grupelės emblemą ir himną. Po veiklos grupelėse rinkosi nuveiktų darbų pristatymui.

Antroji stovyklos diena vadinosi „Uodų maitinimo diena“. Tai buvo turistinis žygis į Skakus. Maudėsi, žaidė įvairus žaidimus.

Trečiadienį vėdino galvas – sportavo. Visą laiką praleido stadione. Pietauti grįžo pavargę ir patenkinti.

Na, o ketvirtadienis – „Vasaros augalai“. Stovyklos dalyviai rinko vaisinius augalus, paruošė jos džiovinimui. Rudenį ir žiemą kartu su biologijos mokytoja D. Rupulevičiene vaišinsis arbata. Taip pat mokėsi pinti Joninių vainikus, kurios padovanojo valgyklos darbuotojoms.

Penktadienį – etnokultūrinė diena. Žaidė liaudiškus žaidimus.

Dalis stovyklautojų visas penkias dienas kartu su dailės mokytoja Daiva Butkiene gražino autobusų aikštelę.

Vėju prašvilpė penkios dienos. Džiaugėsi mokiniai smagiu ir turiningu laisvalaikiu ir, kaip patys klegėjo, jau lauks ateinančios vasaros ir atskrendančios „Šarkos“.

Linkime visiems gerų atostogų.

    

 


 

Į KRIUKUS IR VĖL ATSKRIDO „ŠARKUTĖ“!

 

Nuo birželio 02 d. iki birželio 06 d. Kriukų pagrindinėje mokykloje vyko pradinukų vasaros stovykla „Šarkutė“. Dalyvavo beveik visi pradinių klasių mokiniai.

Pirmadienį, stovyklos atidarymo dieną, vaikai linksmai pramogavo Skakų poilsio zonoje. Nors oras nelabai lepino, bet geros nuotaikos ir noro įvairioms rungtims netrūko. Smagu vaikams buvo tai, kad trečios ir ketvirtos klasės mokiniai iki poilsiavietės žygiavo pėsčiomis.

Antradienį vaikai leido ramiai, meniškai. Dailės mokytoja Daiva Butkienė vaikus pamokė piešti plastilinu, kurti drožinius iš muilo ir raižyti ant nuotraukų. Parodėlė nustebino net pačius kūrėjus.

Trečiadienį stovyklautojai prisijungė prie vyresnių klasių mokinių sporto šventės ir parodė puikius sportinius gebėjimus. Žaidė kvadratą, futbolą, smiginį, šoko į tolį iš vietos, bėgo greičio estafetėje. Kai kurie mokiniai buvo nepralenkiami visose rungtyse.

Ketvirtadienį buvo sveikos gyvensenos diena. Vasarą vaikai pasitinka pakartodami svarbiausias saugumo, higienos, judėjimo taisykles. Įsikūrę trijose palapinėse vaikai ruošėsi pristatyti sveikos gyvensenos, sveikų dantukų ir sveikos mitybos žinias. Kūrė šūkius, dainas ir pasakojo svarbiausias taisykles. Mokyklos sveikatos priežiūros specialistė Ramutė Jeskevičienė pasidžiaugė vaikų žiniomis ir klausimų turnyre apdovanojo geriausius. Vaikai dar pažiūrėjo ir filmuką apie saugų elgesį prie vandens.

Penktadienį, stovyklos uždarymo dieną, vaikai apsilankė šešėlių teatre, kurį pristatyti pasiruošė mokytoja Ligita Eitkevičienė su savo jaunaisiais aktoriukais. Žaidė improvizacinius žaidimus, pabandė vaidinti šešėlių ir proceso teatre. Juoko ir linksmybių buvo iki soties.

„Šarkutė“ išskrido, bet pažadėjo vėl sugrįžti kitais metais! Lauksim, lauksim!

Stovyklos vadovė Jolanta Bytautienė

         


 STOVYKLA „NEPABUVĘS KAREIVĖLIU - 5"

 

Mūsų mokyklos moksleiviai dalyvavo vasaros stovykloje „Nepabuvęs kareivėliu – 5“. Stovyklą organizavo Šiaulių Normundo Valterio jaunimo mokykla. Kartu su šia mokykla dalyvaujame projekte „Alternatyvusis ugdymas“. Stovykla vyko prie Bijotės ežero Kelmės rajone. Dalyviai susipažino su topografiją, varžėsi orientaciniame žygyje, estafetėse, dalyvavo įvairiuose žaidimuose.

Labai džiaugiamės, kad radome naujų draugų. Tikime, kad ir toliau bendradarbiausime.

 

           


TARPTAUTINIO PIEŠINIŲ KONKURSO „IŠGIRSTI PAČIĄ SLAPČIAUSIĄ GAMTOS KALBĄ" LAUREATAI

Mūsų mokyklos moksleiviai pirmą kartą dalyvavo Panevėžio gamtos mokyklos jau daugelį metų organizuojamame tarptautiniame piešinių konkurse „Išgirsti pačią slapčiausią gamtos kalbą“.

Šiais metais, pasak organizatorių, šis konkursas sulaukė ypatingo susidomėjimo- pristatyta virš 1500 darbų, mokinius paruošė 306 pedagogai, darbai atkeliavo ir iš tolimosios Japonijos, Kinijos... Konkurso tikslas- skatinti vaikus vaizduoti gamtos suvokimą įvairiomis technikomis, tolerantiškai priimti ir vertinti savitą vaikų požiūrį į meną, gamtą.

Nuoširdžiai džiaugiamės mūsų dailės studijos narių- Luko Petrausko (3 kl.), Andrejos Rutkelytės (4 kl.), Odetos Ramonaitės (9 kl.)- pasiekimais. Jų darbai pripažinti vienais iš geriausių ir apdovanoti diplomais. Mokyklos direktorius paskatino vaikus, mokytoją kelione į baigiamąjį renginį Panevėžyje, kur turėjome galimybę ne tik apžiūrėti originalius darbus, pasidžiaugti apdovanojimais, bet ir susipažinti su jaukiame kampelyje įsikūrusia gamtos mokykla, jos egzotiškais ir lietuviškais augintiniais.

dailės mokytoja Daiva Butkienė

 


 

2014 M. PASKUTINIS SKAMBUTIS DEŠIMTOKAMS

 


 2014 M. KETVIRTOKŲ IŠLEISTUVĖS

 


 

PIRMOKAI IR ANTROKAI PRAMOGAUJA

Gegužės 27 dieną pirmokai ir antrokai nusprendė smagiai papramogauti. Labiausiai vaikams patinka prie vandens. Tad išvykome į Pasvalio sporto mokyklos baseiną. Prisiminėme, kaip visada reikia elgtis prie vandens, kad neatsitiktų nelaimių. Šauniai atsigaivinę, paplaukioję, panardę užkandžiavome kavinukėje. Tada išvykome į mini zoologijos parką, esantį netoli Pasvalio. Įdomu tai, kad prie kai kurių gyvūnų šiame parke leidžiama prieiti. O gražumas meškučių, o didingumas liūto, o meilumas ponio, stirnos, o greitumas kengūros.... Smagumėlis!

Štai ir vienas žingsnis į vasarą! Saugios, smagios ir turiningos vasaros, vaikai!

Mokytojos Jolanta ir Ona

 


S.GOESO 170-OSIOMS GIMIMO METINĖMS SKIRTA RAJONINĖ TARPDALYKINĖ KONFERENCIJA

PROGRAMA KONFERENCIJAI

SKELBIMAS KONFERENCIJAI

 


 

         IR VĖL TARP NUGALĖTOJŲ

Gegužės 23 d. Lietuvių kalbos institute vyko Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro ( LMNŠC) organizuoto etnokultūrinio projekto ,,Mūsų lobynai“ respublikinės varžytuvės ,,Tarmių lobynai‘‘. Dalyvauti renginyje iškovojusios teisę buvo ir dvi mūsų rajono mokinės, nugalėjusios Auštaitijos regiono to paties projekto varžytuvėse. Taigi, Kriukų pagrindinės mokyklos septintokė Gabija Juozaitytė (mokytoja Ligita Eitkevičienė) ir ,,Aušros‘‘ gimnazijos vienuoliktokė Rūta Kupčikaitė (mokytoja Eugenija Gasėnienė) atstovavo ne tik rajoną, bet ir visą Aukšaitiją. Lietuvių kalbos šventovėje organizuoto konkurso dalyvius vertino ypač garbinga komisija: Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto etnologė Gražina Kadžytė, Lietuvių kalbos instituto mokslinė sekretorėVioleta Meiliūnaitė, Lietuvių kalbos instituto kalbos istorijos ir dialektologijos skyriaus darbuotojaJurgita Jaroslavienė, LLKC Etninės kultūros skyriaus Papročių ir apeigų poskyrio vadovėNijolė Marcinkevičienė ir LMNŠC Turizmo ir etnokultūrinio ugdymo skyriaus vedėjaAurelija Augūnienė. Merginos ir vėl pasirodė labai gerai – abi savo amžiaus grupėse iškovojo antrąsias vietas. Respublikines varžytuves laimėję dalyviai apdovanoti Švietimo ir mokslo ministerijos diplomais ir Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro atminimo prizais, vadovai – Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro padėkos raštais.

 


 

 2014 M. MOKYKLOS GIMTADIENIS

 


2013-2014 M. M. SPORTO DIPLOMAI

 


KONFERENCIJA „JAUNIMAS ŽENGIA SVEIKATOS RITMU‘‘

Gegužės 15 dieną Joniškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biure vyko mokinių konferencija „Jaunimas žengia sveikatos ritmu“, skirta Vaikų sveikatos metams paminėti. Šios konferencijos tikslas - skleisti gerąją mokinių ir ugdymo įstaigų veiklos ir darbo patirtį sveikos gyvensenos temomis. Renginyje pranešimą apie Kriukų pagrindinės mokyklos vykdomą sveikatinimo veiklą skaitė septintokės Gabrielė Skirvainytė ir Diana Urbonavičiūtė. Be merginių šioje rajono mokinių konferencijoje dar dalyvavo mokiniai iš Joniškio jaunimo ir suaugusiųjų bei žemės ūkio mokyklų, „Saulės“ ir Gasčiūnų pagrindinių mokyklų, Žagarės ir Joniškio „Aušros“ gimnazijų.

Konferencijos metu buvo pristatytos mokyklų veiklos geros sveikatos link bei triukšmo, citrusinių vaisių, jogurto, energetinių gėrimų ir mikrobangų krosnelių įtaka žmogaus sveikatai. Mokinių konferencijoje svečiavosi ir pranešimus išklausė Joniškio rajono savivaldybės gydytoja Eglė Damalakaitė ir Joniškio rajono švietimo centro metodininkė Dainora Danilevičienė. Konferencijos pabaigoje mokiniams buvo įteiktos padėkos ir dovanos, o jiems padėjusiems pasiruošti pedagogams kvalifikacijos tobulinimo pažymėjimai.


 

PAŽINKIME SAVO KRAŠTĄ

   Gegužės 8 dieną antrokėliai kartu su dviem mamytėmis vyko į Lieporus, siekdami susipažinti su S.Goeso gatvėje gyvenančiais žmonėmis. Džiaugiamės, kad visi žmonės, kuriuos pavyko surasti, buvo labai nuoširdūs, geranoriški, dosnūs. Labai jiems ačiū už bendravimą.

   Rezultatai:

1. S.Goeso gatvės ilgis žingsniais – 545. Gatvė asfaltuota, yra apšvietimas, vandentiekis.

2. Yra 2 daugiabučiai namai (niekas negyvena, vienas – avarinės būklės), 15 individualių namų (gyventojus radome 7 namuose). Nuolat gyvena 25 žmonės.

3. Pakalbinome 7 žmones ( Veronika – 79 m., Bronislava – 64 m., Emilija – Elvyra – 71 m., Rasa – 36 m., Adelė - 67 m., Violeta – 48 m., Valerija – 23 m.). Iš kalbintų žmonių, gimę ne Lieporuose – 5 (atvyko iš Šaukėnų, Šilalės, Valakų, Šilutės raj., Jonavos). Bronislava iki 10 metų gyveno Sibire, Rusijoje. Ilgiausiai S.Goeso gatvėje gyvena Veronika (50 metų), o trumpiausiai – Valerija (3 mėnesius). Tik trijose šeimose auga mokyklinio amžiaus vaikučiai.

4. Smagu, visi kalbinti žmonės džiaugėsi, kad gyvena S.Goeso gatvėje, vieni su kitais puikiai sutaria, padeda, kartu tvarkosi ir saugo vieni kitus. Kviestų apsigyventi daugiau jaunų šeimų, kad gatvėje būtų daugiau vaikučių.

5. Tik 2 žmonės nežinojo, nuo kada ši gatvė turi S.Goeso pavadinimą. Bet apie šviesuolius Goesus labai daug papasakoti galėjo tik Bronislava. Ji turi knygą, kurioje pasakojama apie Joniškio krašto šviesuolius.

6. Dauguma apklaustųjų džiaugėsi, kad vyko renginiai prie Goesų dvaro (vaidinimas, literatūrinės popietės).

7. Visi apklaustieji jaučiasi laimingi. Tos laimės linkėjo ir vaikams. Taip pat palinkėjo būti linksmais, sveikais, užaugti dideliais žmonėmis, protingais (gal taps kas prezidentu ateity). Patarė gerai mokytis ir klausyti tėvelių bei mokytojų. O patys prisipažino, kad eiti į mokyklą labai norėjo ir labai stengėsi mokytis, nors kartais ir nelabai sekėsi.

   Šie rezultatai bus pristatyti gegužės 23 dieną Medvilionių dvarvietėje vyksiančioje konferencijoje „Viduje suvis jautėsi lietuviu esąs“, skirtą S.Goeso 170-osioms gimimo metinėms paminėti, kurią organizuoja Kriukų pagr. mokyklos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė L.Eitkevičienė ir Joniškio r. J.Avyžiaus viešosios bibliotekos Kriukų filialo bibliotekininkė V.Navickienė.

Antrokų mokytoja Jolanta Bytautienė

 


 

SVEČIUOSE ,,PILIEČIO KELIO‘‘ VADOVĖS

   Gegužės 7 – ąją - Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną – mokykloje viešėjo tarptautinio projekto ,, Piliečio kelias‘‘ vadovės   Rimanta Vaičekonytė ir Virginija Skučaitė. Viešnios susitiko su mokykloje projekto idėjas įgyvendinančia Forumo teatro ,,Savas‘‘ grupe ir jiems mini konferencijas padėjusiais organizuoti savanoriais aktoriais devintokais Nerijumi Vilimu, Juste Butnoriūte, Denu Pociumi ir septintoke Greta Rubšlauskyte. Pastarieji už pagalbą ir ES pilietinių teisių sklaidą jaunimo tarpe buvo apdovanoti projekto organizatorių padėkomis. Didžiulę dėžę dovanų: A.Bualio engiamųjų teatro metodikos vertimų knygas, projekto simbolika papuoštus marškinėlius, tokia pat simbolika papuoštus drobinius maišelius – Rimanta ir Virginija paliko mokyklai.

       Susitikime forumiečiai dalinosi įspūdžiai apie patirtį projekte, savo išsipildžiusius lūkesčius vaidinti scenoje, nešti žiūrovui žinią apie pozityvesnį pasaulį, toleranciją ir orumą. Aktyviausias projekto laikotarpis jau įveiktas, rudenį ,,Savas‘ grupės narių ir lyderės Gedos Drevinskaitės laukia smagi kelionė į Vilnių, kur suvažiavę visų trijų valstybių, dalyvavusių projekte, komandos organizuos vieną bendrą Forumo teatro spektaklį, turės galimybę iš arčiau susipažinti vieni su kitais ir užmegzti naujas pažintis.

   Laukiant šios įspūdingos projekto užbaigimo šventės, kriukiečiams belieka palinkėti kiek įmanoma patobulinti savo anglų kalbos žinias. Jų, bendraujant su naujais draugais, tikrai prireiks.

                                             Projekte dalyvauja:

Partneriai iš Lietuvos: Širvintų „Atžalyno“ progimnazija; Vilniaus Simono Daukanto gimnazija;

Joniškio rajono Kriukų pagrindinė mokykla; Kauno Milikonių vidurinė mokykla; Panevėžio Margaritos Rimkevičaitės technologinė mokykla;

Partneriai iš Latvijos: Vecsaules pamatskola, Bauskė, Latvijos Ziemeļvalstu ģimnāzija, Riga

Partneriai iš Lenkijos: Lenkijos Zespol Prezedszkolno Szkolno Gimnazjalny, Rostarzewo

Draugai iš Lietuvos: Kazimiero Simonavičiaus universiteto Teisės fakultetas

Draugai iš Estijos: MTÜ Foorumteater (NVO „Forumo teatras“)

 


 

SVEIKINU, MIELA MAMYTE…

   Gegužės 5 dieną antros klasės mokiniai pasikvietė savo mamytes į pamoką, norėdami dar kartą mamytėms padėkoti ir pabūti kartu.

   Pasiruošimas vyko nuo pat ankstaus ryto. Vaikučiai norėjo mamytes pavaišinti. Tad labai noriai pasiskirstę susinešė produktus ir iškepė blynų – širdučių. Kad būtų jauku ir gera, paserviravo stalą.

   Mamytės buvo pasveikintos širdingai tariant poetišką žodį, dainuojant skambią dainelę ir nudžiuginant savo rankomis gaminta dovanėle.

   Bet pamoka - šventė tuo nesibaigė. Nuoširdžioje veikloje sutiko dalyvauti ir mokyklos psichologė. Antrokėliai kartu su mamytėmis žaidė žaidimus ir dalyvavo terapiniame užsiėmime “Kurkime kartu”. Gražu, kai dirbama tariantis, atsiklausiant, įsiklausant, jaučiant vienas kitą. Tiesiog artimai bendraujant be žodžių. Visi linksmai ir noriai pristatė savo darbelius ir aptarė, kaip jautėsi dirbdami kartu. Taip gera, kai mama šalia. Net ir pamokoje.

Antrokų mokytoja Jolanta Bytautienė


 SEPTINTOKAI KŪRĖ SU   ,,DOUBLE V HOUSE‘‘

Pirmąjį gegužės penktadienį mokykloje svečiavosi „Double V house“ kūrybos namų įkūrėja, talentingoji joniškietė Jolita Vaitkutė.

„Double V house“ projektas – profesionalus tapymas ant rūbų, „netalpinant meno į muziejus“, o pačius žmones paverčiant vaikščiojančiais meno kūriniais, kurių drabužiai praneša apie jų savininką tam tikrą žinią. Septintokams toks saviraiškos būdas pasirodė labai priimtinas, tad jie į svečius ir pasikvietė jaunąją menininkę. Nors Jolita šioje mokykloje lankėsi pirmą kartą, pats miestelis jai pažįstamas kur kas geriau – čia gyvena merginos močiutė. Septintokai turėjo puikią progą ir patys pasijusti drabužių dizaineriais, ir pamatyti solidžių, išradingų Jolitos darbų.

Kūrybinių dirbtuvių organizatorė mokiniams pateikė paprastą užduotį – sukurti ant marškinėlių knygą. Tiesa, knygos simbolis pasirinktas ne šiaip sau - tokiu kūrybišku būdu paminint XX a. pradžios vietos kultūros skleidėjo, dailininko A.Varno globėjo S.Goeso 170 – ąsias gimimo metines.

Visi puolė kurti... Nežinia kodėl, gal, kad buvo prabilta apie S.Goesą, o, gal todėl, kad daugeliui buvo pasirinkta knyga, didžiosios dalies kūrybinių dirbtuvių dalyvių marškinėlius po valandos papuošė įvairiausi užrašai.

Galiausiai, apsitarę savo darbus ir pasistiprinę auklėtojos atnešta šviežių braškių uogiene, septintokai atsisveikino su Jolita. Labai norisi tikėti, kad tai pirmas, bet ne paskutinis šiek tiek Kriukams artimos menininkės apsilankymas mokykloje.

 

Mokyt. Ligita E.


 

MIESTELIO JURGINĖS

Jau antrus metus miestelio bibliotekininkė Violeta Navickienė Kriukuose organizuoja Jurgines. Tai etnokultūrinė pavasario sutikimo, ganiavos pradžios šventė. Į šįmet miestelio poilsio zonoje organizuotą šventę susirinko visi, kas labiausiai išsiilgę žalumos, šilumos. Kas atėjo – nepasigailėjo, daug sužinojo apie lietuvių liaudies papročius, buvo sočiai pavaišintas lašinukais ir šviežiais sogūnų laiškais gardinta kiaušiniene, galėjo ne tik pasiklausyti liaudiškos muzikos ansamblio ,,Kupars‘‘ atliekamų dainų, bet ir pats patrepsėti ratelyje.

Septintokė Gabija Juozaitytė susirinkusiems tarmiškai paporino savo močiutės jaunystės istoriją (mokyt. L.Eitkevičienė), o mokyklos šokėjos ( mokyt. L. Jonaitė) ir dainininkės (mokyt. A. Gruodis) pašoko ir padainavo.


 BUVUSIOS MOKYKLOS MOKINĖS PARODA

Balandžio 29 d. miestelio bibliotekoje buvo atidaryta buvusios Kriukų pagrindinės mokyklos mokinės Daivos Radavičiūtės tapybos ir rankdarbių paroda. Renginyje be gausių svečių iš miestelio ir rajono centro Joniškio taip pat dalyvavo ir mūsų mokyklos mokiniai. Antrokė Kamilė Mačiulytė ( mokyt. J. Bytautienė), skaičiusi ištrauką iš V. Palčinskaitės knygos ,,Muzika troliui‘‘, visus sužavėjo išmokusi tokį ilgą prozos tekstą, trečiokė Aleksandra Žemėpatytė (mokyt. R. Katinienė ) ekspresyviai ir gyvai padeklamavo V. Palčinskaitės eilėraštį ,,Tau‘‘, septintokės Gabija Juozaitytė ir Žavinta Urbonavičiūtė ( mokyt. L. Eitkevičienė) deklamavo S. Nėries ,, Ramunėlę‘‘, ,,Kaip žydėjimas vyšnios‘‘ ir ,,Aguonėlę‘‘.

Parodos eksponatus miestelėnai dar gali apžiūrėti visą gegužę.


 

GARBINGAS SVEČIAS LANKĖSI MŪSŲ MOKYKLOJE

 Balandžio 29 d. mokykloje svečiavosi judėjimo „Sniego gniūžtė“ įkūrėjas ir koordinatorius amerikietis Džekas Irvinas (Jack Irwin), vaikus sužavėjęs savo nuoširdumu, paprastumu ir dėmesingumu. Jis Lietuvoje aplankė mokyklas, kuriose vykdomas projektas „Sniego gniūžtė“. Kriukuose energija trykštantis Dž. Irvinas atvyko su savo draugu Stivenu, kuris Lietuvoje lankėsi pirmą kartą. Svečiai bendravo su moksleiviais, kalbėjosi apie judėjimo veiklą, dalinosi darbo su paaugliais patirtimi ir pravedė seminarą moksleiviams apie tai, kaip tinkamai, patraukliai ir konstruktyviai organizuoti ,,Sniego gniūžtės“ veiklą.

Vėliau glaudesniame ratelyje buvo kalbėtasi apie ateities planus, tolesnį bendradarbiavimą, pristatyta mokyklos ,,Sniego gniūžtės“ veikla.

Dėkojame technologijos mokytojui Algimantui Budriui už pagamintą dovaną svečiams (medinį šaukštą papuoštą tautiniais motyvais).

 

                                                              Kriukų mokyklos specialioji pedagogė,

 

                                                   projekto „Sniego gniūžtė“ koordinatorė Elena Čoj


       forumoteatras

 

KRIUKŲ PAGRINDINĖS MOKYKLOS FORUMO TEATRO GRUPĖ

 

APIE MUS RAŠO:

http://www.delfi.lt/pilietis/naujienos/lietuviu-latviu-ir-lenku-jaunimas-nusprende-pasauli-padaryti-grazesni.d?id=64021476


              

 KRIUKIEČIAI STARTUOJA TARPTAUTINIAME PROJEKTE


http://pilietis.delfi.lt/naujienos/visi-gali-vaidinti-netgi-aktoriai.d?id=62987812


      

DRAUGAI SUSITIKO ANT RUBEŽIAUS

Jau devintus metus Pakruojo rajono Balsių pagrindinė mokykla organizuoja didžiulį, net aštuonių tarpusavyje bendradarbiaujančių mokyklų renginį – Draugų dieną. Kasmet paskutinį balandžio penktadienį į Balsius suvažiuoja keturių Lietuvos mokyklų ( Pakruojo rajono Rozalimo vidurinės mokyklos, Pašvitinio pagrindinės mokyklos, Panevėžio rajono Žibartonių pagrindinės mokyklos ir Kriukų pagrindinės mokyklos) komandos   bei trijų Latvijos Respublikos mokyklų ( Bauskės rajono Vecsaulės, Jaunsaulės ir Ozolainės ) mokinių ir mokytojų atstovai.

Šios šventės kriukiečiai nekantriai laukia ištisus metus. Kasmet renginio organizatoriai sugalvoja vis kitokią, kuo originalesnę ,,vakarėlio‘‘ temą. Šįmet visi susitikome ,,Ant rubežiaus‘‘. Kitaip tariant, buvome paprašyti menine programa atspindėti tautinį savitumą ir šių dienų modernumą. Mokiniai entuziastingai ruošėsi šiai šventei: mokėsi lietuvių liaudies dainą, kartojo meninės kompozicijos žodžius.

Atvykusius į Balsius, mus pasitiko ne tik seni draugai, rūpestingi šeimininkai, bet ir puikus, kone vasariškas oras. Sugūžėjęs į mokyklos aktų salę jaunimėlis smalsiai dairėsi vieni į kitus, stengėsi nuraminti scenos jaudulį ir atidžiai stebėjo kitų mokyklų pasirodymus. O pastarieji šiemet kaip nė vienais metais įspūdingi. Ko tik nebuvo: ir puikių latvių liaudies šokių, ir modernių pasirodymų su prožektoriais, ir grojimo kanklėmis, ir ilgakasės rinkimų...

Dėkojame mūsų draugams balsiečiams už puikią šventę ir jau laukiame kitų metų!


 

KRIUKIEČIŲ SĖKMĖ ,,OLYMPYJE‘‘

Pasibaigė pirmąkart šiemet UAB ,,Advertis‘‘ organizuotas nuo kovo 24 d. iki balandžio 11 d. trukęs edukacinis mokomųjų dalykų konkursas „Olympis 2014″. Iš viso mokiniai galėjo dalyvauti 9 mokomųjų dalykų konkursuose: anglų kalbos, lietuvių kalbos, matematikos, fizikos, informacinių technologijų, chemijos, biologijos, geografijos ir istorijos. Konkursų tikslas - sudominti mokinius dėstomu dalyku. Tai nebuvo olimpiada, konkursuose būta įvairaus sudėtingumo užduočių, todėl juose galėjo dalyvauti visi mokiniai be išimties. Kriukiečiai, paraginti mokytojų, dalyvavo informacinių technologijų, lietuvių kalbos ir matematikos konkursuose. Mokiniai pasirodė išties neblogai:

Informacinės technologijos (mokyt.V.Ruseckaitė )

G.Barauskaitė 5 kl. – I vieta

E.Vyšniauskaitė 6 kl. – I vieta

G.Bračkus 7 kl.

Lietuvių kalba (mokyt. L. Eitkevičienė )

G.Barauskaitė 5 kl. – II vieta

E.Užkuraitytė 5 kl. – I vieta

G. Šaknevičiūtė 5 kl. – I vieta

G. Skirvainytė 7 kl. – I vieta

K. Juškevičiūtė 7 kl.

     R. Mikšys 7 kl. - III vieta

     G. Rubšlauskytė 7 kl. – II vieta

      D.Urbonavičiūtė 7 kl. – I vieta

Matematika (mokyt. I. Kenzgailienė )

G. Barauskaitė 5 kl.

E.Užkuraitytė 5 kl.

G. Rubšlauskytė 7 kl.

G. Juškevičiūtė 7 kl.


„SNIEGO GNIŪŽTĖS“ STOVYKLA

Balandžio 11 – 12 mūsų mokykloje vyko „Sniego gniūžtės“ stovykla, kurioje dalyvavo 60 moksleivių. Pas mus į svečius atvyko „gniūžtukai“ iš Balsių pagrindinės mokyklos, „Jaunimo imperijos“, buvę Kriukų mokyklos mokiniai. Mokiniai būrėsi į grupeles ir bendravo nuotaikingoje stovykloje. Į svečius buvo pakviesti „Forumo teatras, kuriam vadovauja lietuvių kalbos mokytoja Ligita Eitkevičienė.

Lauksime kitų susitikimų. Dalinsimės įspūdžiais, kursime naujus planus, džiaugsimės šiltu bendravimu.

 


 

PAREIGŪNO PROFESIJOS PRISTATYMAS PRADINUKAMS

 

   Kriukų pagrindinė mokykla vykdo sistemingą mokinių profesinio švietimo veiklą. Dažnai pamokose vieši įvairių profesijų atstovai, kurie papasakoja vaikams apie savo darbo subtilybes. Mokiniai sužino, kokie mokomieji dalykai ateityje pravers, norint tapti vienos ar kitos profesijos atstovu.

 

   Balandžio 10 dieną I, II, IV klasių mokinius aplankė Joniškio rajono policijos komisariato pareigūnai: viešosios policijos skyriaus prevencijos poskyrio specialistai J.Sakalis ir A.Kumpytė, l.e. kriminalinės policijos viršininko pareigas A.Klimčukas bei Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato patrulių rinktinės I-osios kuopos kinologų būrio vadas A.Petrošius. Vaikai susipažino su inspektorių, kriminalistų darbu bei jų darbe naudojamais įrankiais ir begalinio atsidavimo reikalaujančia kinologo profesija. Dresuoto šuns pasirodymas vaikams paliko neišdildomų įspūdžių. Nuoširdus pareigūnų bendravimas leido vaikams suprasti, kad jų nereikia bijoti, o bėdai ištikus jie pirmieji skuba į pagalbą. Galbūt šios profesijos svarba žmogui paskatins vaikus ateityje rinktis pareigūno profesiją. Smagu, kai pareigūnus galima pasikviesti ne tik ištikus bėdai, bet ir ramiam, šiltam pokalbiui.

 

Pradinių klasių mokytoja Jolanta Bytautienė

 


 

ANTROKAI – IR VĖL KONKURSO NUGALĖTOJAI!

Antros klasės mokiniai jau kelinti metai dayvauja AB Lesto organizuojamuose konkursuose. Šiais metais pavyko nugalėti!

Iki kovo mėn. pradžios reikėjo nupiešti stalo žaidimą, kuriame užduotys būtų susijusios su Elektra.

Konkurse dalyvavo 3 mokiniai: Fausta Juozaitytė, Kamilė Mačiulytė ir Augustas Balčiūnas. Vieninteliai iš Joniškio rajono. Laimėtojai buvo skirstomi į dvi kategorijas: surinkę daugiausiai balsų internetu ir komisijos atrinkti laimėtojai. Kamilės ir Augusto darbai buvo pastebėti komisijos.

Tad pagrindinis prizas – MAGIŠKASIS BURBULAS – atiteko Kamilei ir Augustui. O Fausta buvo apdovanota paguodos prizu – UŽRAŠŲ KNYGELE. Sveikiname nugalėtojus!

Visa informacija: www.elektromagija.lt

antroknugaletojai


 

SVEIKINAME PROTMŪŠIO – VIKTORINOS „SVEIKATOS MOZAIKA“ III-OS VIETOS LAIMĖTOJUS – 8 KLASĖS KOMANDĄ

 2014-ieji yra paskelbti vaikų sveikatos metais, todėl šiai progai paminėti balandžio 8 dieną Joniškio VS biuras surengė protmūšį - viktoriną „Sveikatos mozaika“, kurioje šauniai pasirodė ir mūsų mokyklos aštuntokai.

Renginyje dalyvavo  8-9 klasių 11 mokinių komandų iš Joniškio miesto ir rajono mokyklų.

Sveikatos mozaika“ susidėjo iš septynių etapų. Viena iš pirmųjų užduočių – komandų prisistatymas. Vaikai parodė savo kūrybingumą, išradingumą bei drąsą. Kitų užduočių metu mokiniai sprendė testus, kryžiažodį, atsakinėjo į mįsles, atvirus klausimus bei dėliojo dėlionę.

Renginio pabaigoje mokiniams buvo įteikti diplomai, padėkos bei dovanos.

                                    Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė R. Jeskevičienė

      


PRADINUKAI - ŠAUNŪS SKAITOVAI!

   Kovo 28 dieną Joniškio švietimo centre vyko rajoninis pradinių klasių mokinių raiškaus skaitymo konkursas „Vaikeli, išmok dovanoti stebuklą“. Konkurse dalyvavo geriausi 8 rajono mokyklų pradinių klasių skaitovai. Iš viso konkurse Violetos Palčinskaitės eiles skaitė 32 pradinukai.

Iš Kriukų pagrindinės mokyklos dalyvavo ir šauniai pasirodė 4 mokiniai: Evelina Paplauskaitė (1 kl. – mokytoja O.Survilienė ), Kamilė Mačiulytė ( 2 kl.- mokytoja J.Bytautienė), Aleksandra Žemėpatytė (3 kl. – mokytoja R.Katinienė), Karolina Kazakevičiūtė (4 kl. – mokytoja I.Gylytė). Savo amžiaus kategorijose III vietas rajone laimėjo Kamilė Mačiulytė ir Aleksandra Žemėpatytė. Svei­ki­name nuga­lė­to­jas ir lin­kime sėk­mės toli­mes­niuose konkursuose.

Mokytoja J.Bytautienė

     


 KELIALAPIS Į RESPUBLIKINES VARŽYTUVES

 

Kovo 26 d. Panevėžio Senvagės pagrindinėje mokykloje vyko Aukšaitijos regiono mokinių, gebančių kalbėti tarmiškai, varžytuvės „Tarmių lobynai“. Šios varžytuvės – Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro inicijuojamo etnokultūrinio projekto „MŪSŲ LOBYNAI“ dalis.

 

Varžytuvėse puikiai pasirodė Kriukų pagrindinės mokyklos 7 kl. pasakorė Gabija Juozaitytė. Nuotaikingas ir šmaikštus kriukietės P. K. (gim. 1936 m. ) tekstas, kurį Gabija papasakojo savitai ir gyvai, sužavėjo ne tik žiūrovus, bet ir komisiją. Gabija savo amžiaus grupėje paskelbta nugalėtoja ir gegužės mėnesį atstovaus Aukštaitijos regionui projekto „Mūsų lobynai“ baigiamojoje šventėje Vilniuje, kurios metu vyks respublikinės varžytuvės. Sėkmė šiame konkurse lydėjo ir buvusią Kriukų pagrindinės mokyklos mokinę, dabar ,,Aušros‘‘ gimnazijos vienuoliktokę Rūtą Kupčikaitę. Savo amžiaus grupėje ji taip pat tapo nugalėtoja ir kartu su Gabija dalyvaus respublikiniame varžytuvių ture. Rūta šventės dalyviams paporino pačios užrašytą savo babos (močiutės) pasakojimą. ,,Tarmių lobynų‘‘ varžytuvėse merginos vienintelės atstovavo Joniškio kraštui.

      

 


 

KONKURSUI „BENDRUOMENIŠKIAUSIAS MOKYKLOS RENGINYS"


KOVO 11 – OSIOS PAMOKA MIESTELIO BIBLIOTEKOJE

 

Kovo 10 dienos rytą Joniškio rajono J. Avyžiaus viešosios bibliotekos Kriukų skyriaus bibliotekininkė Violeta Navickienė mūsų mokyklos septintokus ir penktokus pakvietė į integruotą istorijos – lietuvių kalbos pamoką – viktoriną ,,Už Lietuvą, laisvą ir nepriklausomą‘‘, skirtą Letuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai. Vaikus į renginį lydėjo mokyklos bibliotekininkė A. Radvilienė bei mokytojos L. Eitkevičienė ir R. Ivaškevičienė. Pasidalinusius į dvi grupes jaunuosius viktorinos dalyvius su Kovo 11- osios švente pasveikino Kriukų seniūnaitis A.Užkuraitis. Tuomet užvirė atkakli ir azartiška kova. Vaikams reikėjo atsakyti į renginio organizatorės pateikiamus klausimus, susijusius su svarbiausiais Lietuvos istorijos ir lietuvių kalbos faktais. Nuošalyje neliko ir mokytojos, joms teko atsakinėti į pačių vaikų sugalvotus klausimus tomis pačiomis temomis. Žinoma, nugalėjo draugystė. Linksmai ir išradingai sudalyvavę viktorinoje bei pasivaišinę V. Navickienės paruoštais skanumynais, renginio dalyviai šventišką rytmetį baigė eisena prie Lietuvos nepriklausomybės paminklo, kur tylos minute pagerbė žuvusius už tėvynės laisvę ir sugiedojo tautišką giesmę.

                                                                                                                Mokyt. L. Eitkevičienė

      


 

                KURIAME RESPUBLIKĄ ATSIGRĘŽDAMI ATGAL Į... ATEITĮ

 

       Nuo šių metų vasario mėnesio mūsų mokykla dalyvauja projekte Kuriame respubliką ,,Atgal į ateitį‘‘. Pagrindinis šio nacionalinio projekto tikslas – atrasti ir tyrinėti naujas ir senas savo krašto istorines įdomybes. Kriukiečiai pasitinko kraštotyrinę sritį ir visą veiklą stengsis skirti S.Goeso 170 – ųjų gimimo metinių įamžinimui. Projektą kartu su partneriais – Švietimo ir mokslo ministerija, Ugdymo plėtotės centru, Lietuvos moksleivių sąjunga, asociacija ,,Lituanistų sambūris‘‘ ir kitais juridiniais subjektais vykdo Pilietinės visuomenės institutas. Siekiama, kad patys praktiškai dalyvaudami įvairiose kraštotyrinėse veiklose mokiniai įgytų pilietinių įgūdžių, padėsiančių jiems kurti tikrą Respubliką – Lietuvos piliečių bendruomenę.

 

     Projekte ,,Atgal į ateitį‘‘ dalyvaujanti jaunųjų kriukiečių komanda stengsis kurti vietos turistinius maršrutus, rinkti vietos gyventojų atsiminimus ir pasakojimus, tapti jaunaisiais gidais, rengti fotografijų parodas. Pirmąją suplanuotą ir į K. Donelaičio 300 – osioms gimimo metinėms skirtą mokyklos renginių ciklą įtrauktą veiklą komanda jau įvykdė. Tai naktinis žygis pėsčiomis.

 

   Subūrę kad ir nedidelį, bet užtat labai atkaklų bendraminčių ir mokytojų būrelį, keliavome naktį senojo siauruko Joniškis – Žeimelis bėgių liekanomis. Kažkada tuo keliu į Kriukų seniūnijos Lieporų kaime įsikūrusį Medvilionių dvarą – XIX a. pabaigos – XX a. pradžios vietos slaptos spaudos ir kultūros židinį – buvo gabenamos uždraustos lietuviškos knygos. Joniškio rajono apylinkėse knygas platino knygnešiai Viktoras Pečiulis, Matas Slančiauskas. Iki šių dienų mokykloje esame išsaugoję ypatingą stalą dvigubu dugnu, kuriame Medvilionių dvaro bajorai, brolis ir sesuo Stanislovas ir Teresė Goesai, slėpė lietuvišką spaudą. Šviesuoliai bajorai buvo subūrę ir gana aktyvų vaidintojų būrelį. Į Medvilionius atvykdavo P.Višinskis, o dvaro šeimininkas bendravo su A. Smetona, A.Varnu ir kitais to meto žymiais šalies visuomenės bei kultūros atstovais. Todėl neatsitiktinai ir mes žygiavome vėlų vakarą iš kovo 15 – osios į kovo – 16 – ąją ( kovo 16 – oji - Knygnešių diena). Siekdami geriau pajausti to meto knygnešių vargą ir savo pavyzdžiu paliudyti neišsemiamą tų žmonių dvasios tvirtybę, mes taip pat keliavome prisikrovę pilnas kuprines knygų. Jas lygiai taip slėpėme po senais kelmais, išgriuvusių medžių kamienais, o grįžtančius atgal mus sustabdė ir grasindami mirtimi tardė iš kažkur ,,netikėtai‘‘ išdygę ir rusiškai kalbantys žandarai.

 

     Naktinio žygio įspūdžiai visiems žygeiviams po tokių nuotykių išties liks ilgam. Manome, jog toks teatralizuotas turistinis maršrutas susilauktų nemažai besidominčiųjų savo krašto istorija dėmesio.

 

                                 Projekto ,,Atgal į ateitį‘‘ koordinatorė mokykloje mokyt. L. Eitkevičienė

  

 


  „VISI GALI VAIDINTI" (A.BUALIS)

Paskutinį vasario penktadienį į Kriukų pagrindinę mokyklą pažiūrėti tarptautiniame projekte ,,Piliečio kelias’’ dalyvaujančios mokyklos Forumo teatro grupės ,,Savas’’pasirodymo ir interaktyviai padiskutuoti teisės į laisvę (- es) tema rinkosi drąsus, veiklus ir pilietiškai nusiteikęs jaunimas. Forumiečių surengtoje mini konferencijoje – mokymuose dalyvavo ne tik veiklūs jaunieji kriukiečiai, bet ir svečiai iš Pakruojo rajono Balsių pagrindinės mokyklos ir Joniškio rajono jaunimo asociacijos ,,Jaunimo imperija’’. Su jaunimu pasidalinti mintimis apie laisvę atėjo ir mokyklos tarybos tėvų atstovė Janina Gaižutienė bei miestelio bibliotekininkė Violeta Navickienė. Susirinkusiuosius su Europos sąjungos pagrindinių teisių chartijos skelbiamomis žmogaus teisėmis ir laisvėmis supažindino mokyklos mokinių prezidentė Geda Drevinskaitė.

     Po teorinės renginio dalies scenoje pasirodė Forumo teatro grupė ,,Savas’’, kuri pristatė iš pirmo žvilgsnio tipišką situaciją iš mokyklos gyvenimo. Vaizduojamos situacijos centre – nežabota laisve ,,smaguriaujantis’’ įžūlus paauglys profesionalios dailininkės mokytojos pamokoje. Į paviršutiniškai laisvo paauglio elgesį auditorija netruko sureaguoti apipildama aktorius ir džokerį pačiais įvairiausiais pasiūlymais: prašyta ir tariamo direktoriaus, ir mokyklos psichologės, ir policininko, ir netgi kito tokio pat klasės smarkuolio pagalbos, kol galiausiai situaciją iš dalies išsprendė į sceną užlipusi buvusi ,,Savas’’ džokerė, projekto ,,Piliečio žadintuvas’’jaunimo lyderė, dabar gimnazistė, Rūta Kupčikaitė. Ši mergina į mūsų organizuojamas konferencijas atvyksta net iš kitos mokyklos ir dar bendraminčius suburia. Esame jai dėkingi už ištikimybę!

       Trečioji konferencijos dalis – mokymai. Atvykusiems svečiams ir saviškiams dar renginio pradžioje buvo pasakyta, kad šioje konferencijoje sėdėti ir žiovauti tikrai neteks. Taigi, po kelių susipažinimo pratimų visi susiskirtė į grupes ir, išsitraukę situacijų apie galimų teisių ar laisvių pažeidimus variantus, suskubo ruošti pristatymus. Čia užlipti į sceną ir save išbandyti teko kiekvienam! Taip brazilų režisieriaus A.Bualio teiginys, kad ,,visi gali vaidinti’’ mūsų mokykloje tapo nedrąsia realybe.

       Paskutinėje mini konferencijos – mokymų dalyje interaktyviai diskutuota visuomeniškai ir pilietiškai nusiteikusio jaunimo temomis. Renginyje susirinkusi jaunuomenė, ypač ,,Jaunimo imperijos’’ aktyvistai, išsakė daug gražių, pažangių idėjų teisių ir laisvių sąsajos tema.

         

 


 

,,MANKŠTIADOJE’’ IŠBANDĖME   JOGĄ

Visą vasario mėnesį mokykloje vyko viena iš projekto ,,Sveikatiada‘‘ veiklų - ,,Mankštiada‘‘. Mankštinomės labai įvairiai ir gana aktyviai. Didžiausio mokinių dėmesio susilaukė pavaduotojos ugdymui J.Bertulienės organizuota mankšta judant linijinių šokių ritmu. Dar viena mankša buvo netradicinė ir tuo tik dar įdomesnė – pradinių klasių mokytoja I.Gylytė vaikams pravedė jogos pradžiamokslio mankštelę. Susidomėjimas šiuo rytietišku sveikatos stiprinimo būdu pranoko organizatorių lūkesčius, todėl nuspręsta, kad mokytoja praves tokias pamokėles visoms joga susižavėjusioms klasėms. Trečiąją vasario savaitę mankštintis visus mokyklos pramuštgalvius pakvietė aštuntokės.

                



KETVIRTOKAI DRĄSŪS, STIPRŪS, VIKRŪS

 


 

Prie Prezidentės inicijuotos akcijos ,,Vasario 16-ąją švęsk išradingai!“ prisijungė ir mūsų mokykla. Norėdami paminėti netradiciškai, mes pasirinkome mokyklos muziejų. Muziejuje ta proga buvo surengta paroda, sienos papuoštos mokinių darbeliais apie Lietuvą. O pagrindiniai šventės dalyviai ,mokiniai, rinkosi į užsiėmimus, pavadintus ,,Aš tikrai myliu Lietuvą“. Skambant M.Mikutavičiaus dainai, mokiniai pasitikrino savo Lietuvos istorijos žinias. Neblogai sekėsi atsakinėti į ,,blic“ turnyro klausimus, šiek tiek sunkesnė užduotis pasirodė dėlionė, kurią sudėjus mokiniai turėjo gauti svarbų Lietuvai dokumentą- Nepriklausomybės paskelbimo aktą. O surasti Lietuvos simbolius sekėsi daug geriau, negu surasti sovietinius simbolius. Savo nuotaikomis, įspūdžiais mokiniai pasidalino muziejaus registracijos knygoje.

 

Mokytojos R.Ivaškevičienė, A.Radvilienė

 



               REGIONO MENINIO SKAITYMO KONKURSE – TREČIA VIETA

             Vasario 15 d. Akmenės gimnazijoje vyko regiono meninio skaitymo konkursas, kuriame greta kitų skaitovų, Joniškio rajonui atstovavo ir mūsų mokyklos septintos klasės mergaitės. Septintokės žiūrovams bei vertinimo komisijai pristatė literatūrinę kompoziciją ,,Nematomi dalykai‘‘ (mokytoja L.Eitkevičienė). Kriukiečių pasirodymas įvertintas garbinga trečia vieta. Iš viso regiono meninio skaitymo konkurse poetiniu žodžiu publiką žavėjo vienuolika 5 – 8 klasių skaitovų, dvylika 9 – 12 klasių skaitovų ir aštuonios literatūrinės kompozicijos. Į šventę save parodyti ir į kitus pasižvalgyti susirinko mokiniai bei jų mokytojai iš Radviliškio, Joniškio, Šiaulių, Pakruojo, Pasvalio, Biržų, Kupiškio, Panevėžio, Kelmės, Akmenės, Rokiškio rajonų ir Panevėžio miesto.

 


 2014 VASARIO 14-OJI

 


 

 „DEŠIMČIAUSIOS", PROTINGIAUSIOS IR GERIAUSIAI LANKANČIOS KLASĖS KONKURSO REZULTATAI

 

„Dešimčiausios“, protingiausios ir geriausiai lankančios klasės konkursas mokykloje organizuojamas jau nuo 2006 metų. Šiais mokslo metais jis vyko tris vasario savaites. Pirma savaitė buvo „dešimčiausios“ klasės savaitė. Jos metu moksleiviai stengėsi gauti kuo daugiau dešimtukų. Mokiniai, gavę daugiausiai dešimtukų, buvo apdovanoti padėkos raštais bei mažomis dovanėlėmis. Antra savaitė – protingiausios klasės savaitė. Kiekvienos klasės tikslas buvo laimėti „protų mūšį“. Prie protingiausiųjų mūšio prisijungė ir pradinukai. Na ir paskutinė konkurso savaitė – lankomumo savaitė, kurios tikslas praleisti kuo mažiau pamokų be pateisinamos priežasties. Susumavus visų trijų savaičių rezultatus, buvo paskelbti konkurso nugalėtojai. Jais tapo 4 ir 6 klasės.

 

“Dešimčiausios“, protingiausios ir geriausiai lankančios mokyklos klasės už įdėtas pastangas gavo saldų prizą - „skruzdėlyną“ bei padėkos raštus.

 

Konkurso rezultatai 2013-2014 m. m.

 

 


 

Nuoširdžiai AČIŪ Knygų Kalėdų bičiuliams!

 

Mokytojoms:

 

Onutei Survilienei

 

Laimai Kasiulienei

 

Ilonai Gylytei

 

Danutei Sekmokienei

 

Aldonai Radvilienei

 

Ligitai Eitkevičienei

 

Irenai Kenzgailienei

 

Mokinėms:

 

Evelinai Užkuraitytei

 

Samantai Ščegauskaitei

 

Šie asmenys padovanojo bibliotekai 71 vertingą knygą!


 

 

PASKAITA APIE SAUGŲ INTERNETĄ

 


IT RAJONINIAME KONKURSE III-OJI VIETA

Vasario 11 d. Žagarės gimnazijoje įvyko rajoninis 5-8 kl. informacinių technologijų konkursas „Žagarės regioninis parkas“. Mūsų mokyklą šiame konkurse atstovavo G.Barauskaitė (5 kl.), E.Vyšniauskaitė (6 kl.), G.Juozaitytė (7 kl.), D.Umbrasaitė (8 kl.). Konkurso metu mokiniams reikėjo atlikti užduotis su „Paint“, „Power Point“, „Word“ programomis ir klaviatūros treniruokliu. Konkurse dalyvavo mokiniai iš Žagarės gimnazijos, Skaistgirio vidurinės mokyklos, Gataučių pagrindinės mokyklos, Kriukų pagrindinės mokyklos, Joniškio „Saulės“ pagrindinės mokyklos, Joniškio M.Slančiausko progimnazijos.

Mūsų mokyklos mokinė Dovilė Umbrasaitė užėmė III-ąją vietą šio konkurso aštuntokų tarpe. Sveikiname ir džiaugiamės!

IT mokytoja Vaida Ruseckaitė

 

 


 

 RAJONO MENINIO SKAITYMO KONKURSAS, SKIRTAS AKTORIUI J.KISIELIUI

Vasario 6 dieną Joniškio „Aušros“ gimnazijoje įvyko rajoninis Juozo Kisieliaus meninio skaitymo konkursas, kuris šiais metais buvo skirtas lietuvių grožinės literatūros pradininko Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms. Meninio žodžio šventėje pasirodė šešiolika skaitovų ir buvo išklausytos trys kompozicijos iš įvairių rajono mokyklų. 5-8 kl. grupėje nugalėtoju pripažintas šeštokas Nedas Serpauskas ( mokytoja Rasa Čiapienė) iš „Saulės“ pagrindinės mokyklos, 9-12 klasių grupėje- vienuoliktokė Simona Petrošiūtė ( mokytoja Regina Šimkuvienė) iš „Aušros“ gimnazijos bei septintokių mergaičių kompozicija „Nematomi dalykai“, parengta mokytojos Ligitos Eitkevičienės pagal L.Degėsio esė knygą „Prisiminimų prisiminimai“ ir poetų Justino Marcinkevičiaus, R. Kmitos, V.Jasukaitytės eiles (Kriukų pagrindinės mokykla). Abu paminėti mokiniai bei kompozicijos atlikėjos atstovaus rajonui regioniniame konkurse Akmenėje vasario 15 dieną. Linkime didžiausios sėkmės...

 

Komisija geru žodžiu paminėjo 5-8 klasių mokinius: Gabrielę Skirvainytę iš Kriukų pagrindinės mokyklos ( mokytoja L.Eitkevičienė), Sandrą Lešinskaitę iš Žagarės gimnazijos ( mokytoja V.Kojelytė), Tomą Gustą iš Gasčiūnų pagrindinės mokyklos ( mokytoja G.Gustienė). Pagyrimų nusipelnė ir vyresnieji: Paulius Vaitiekūnas ( mokytoja R.Ambroževičienė), Arminas Gustas ( mokytoja Eugenija Gasėnienė) ir Skirmantas Radžvilas ( mokytoja Birutė Krajinienė).

 



 MENINIS SKAITYMAS

 


PIEŠINIŲ KONKURSO „MANO KALĖDOS" NUGALĖTOJAI

Joniš­kio rajono švie­timo cent­ras, padedant Kriukų pagrindinės mokyklos pradinių klasių vyr. mokytojai O. Survilienei, orga­ni­zavo pie­ši­nių kon­kursą „Mano Kalė­dos“. Šiame kon­kurse daly­vavo ir mūsų mokyklos pra­di­nių kla­sių moki­niai. Komi­sija išrinko pačius geriau­sius, gra­žiau­sius, tech­niš­kiau­siai atlik­tus pie­ši­nius.

Sau­sio 28 d. Joniš­kio rajono švie­timo centras konkurso nugalėtojus apdovanojo diplomais ir saldžiomis dovanėlėmis.

Konkurso  nuga­lė­to­jai  ir jų moky­to­jos: 1 klasės mokinys Domas Kneižys (mokytoja Ona Survilienė) ir 2 klasės mokinė Kamilė Mačiulytė (mokytoja Jolanta Bytautienė).

piesiniukonk


 


SPEKTAKLIUKAS MAŽIESIEMS

Sausio  pabaigoje dramos būrelį lankančios septintokės vaidino patiems mažiausiems mokyklos vaikučiams – darželinukams. Mergaitės parodė žaismingą lėlių teatro spektakliuką ,,Trys paršeliai“.

 



KETVIRTOKAI DARŽELINUKAMS SURENGĖ PASAKŲ RYTMETĮ

 


NEATRASTASIS   JONIŠKIS

Ne paslaptis, kad dažnai  naujų, nepatirtų, mums nežinomų dalykų ieškome kažkur toli nuo gimtųjų  namų, visai pamiršdami, jog ir čia, kur gyvename, tikrai dar yra į ką pasižvalgyti, dar daug ką  įdomaus sužinoti. Tokios minties vedini, septintokai paskutinį sausio penktadienį vyko į Joniškį. Čia pirmiausia apsilankyta Joniškio J.Avyžiaus viešojoje bibliotekoje, kur vaikai susitiko su skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Egle Šukiene. Bibliotekininkė, prieš dešimtmetį išleidusi knygą apie Kriukų krašto visuomenės veikėją, knygnešį S.Goesą šįsyk jauniesiems kraštotyrininkams papasakojo tai, kas tuomet knygon netilpo. Sužinota daug įdomių faktų apie bajorų Goesų geneologinį medį, mažai kam girdėtus kitus šeimos narius, susirašinėjimą su tuometiniu nepriklausomos Lietuvos  prezidentu A.Smetona. Kriukiečiai taip pat turėjo galimybę iš arčiau susipažinti su bibliotekoje įkurtu rašytojo J.Avyžiaus memorialiniu kampeliu su autentiškais rašytojo darbo kambario baldais, knygomis.

Po to skubėta į Joniškio istorijos ir kultūros muziejų, kur aplankytos dvi ten veikusios parodos. Septintokai apžiūrėjo sakralinių vertybių ir  Lietuvos kariuomenės 95 – mečiui skirtas ekspozicijas.  Kriukiečiams taip pat buvo pristatyta vaizdinė medžiaga  apie Kriukų seniūniją kažkada garsinusius dvarus. Žinoma, didžiausias dėmesys skirtas Medvilionių dvarui ir jo dvarininkams S. ir T.Goesams. Galiausiai visi sugūžėjo į unikalųjį Joniškio krepšinio muziejų. Čia vaikų emocijos ir įspūdžiai liejosi per kraštus. Ne vienas jų ne tik kad nebuvo buvęs šiame muziejuje, nebuvo netgi girdėjęs, todėl dėmesingai klausėsi to, ką pasakojo muziejaus įkūrėjas Leonas Karaliūnas. Septintokai daug naujo ir niekada negirdėto sužinojo apie Joniškio, šalies krepšinio istoriją, džiaugėsi galimybe pasimatuoti garsių krepšininkų sportinius batelius, skubėjo įamžinti savo autografą ant krepšinio garsenybių sienos. Paskutine kelionės po Joniškį stotele buvo vizitas į UAB ,,Joniškio duona‘‘. Šioje įmonėje vaikai taip pat lankėsi pirmą kartą. Lydimi maloniai mus priėmusios kepyklos vadybininkės Danutės Marcinkevičienės, septintokai sužinojo visą duonelės kelią nuo sumalamų miltų iki išvežiojimo po parduotuves. Viliojami gardžių kvapų, kriukiečiai pamatė, kaip užmaišomi, kildinami, kepami, vėsinami ir galiausiai pakuojami ,,Joniškio duonos‘‘ gaminiai. Tiesa, pakuotojais ir jiems patiems teko trumpam padirbėti. Pasirodė, jog ne taip jau paprasta yra teisingai supakuoti pyragą ir lygiai ant jo užklijuoti įmonės lipduką, juolab, kad tai daryti reikia labai greitai. Po apsilankymo kepykloje visi kaip vienas tvirtino, jog kepėjo darbas yra tikrai sunkus ir tik keli vaikinai prasitarė, kad galbūt kada nors čia norėtų darbintis. Visi buvo dėkingi dirbantiems ir vadybininkei už dėžę skanių bandelių. Pasižvalgę po Joniškį ir susipažinę su labai skirtingomis bibliotekininko, muziejininko, krepšininko ir kepėjo profesijomis, septintokai, galbūt, ateityje patys geriau apsispręs, kuo norėtų būti.

                                                                                                            Mokyt. L. Eitkevičienė

 



AKCIJA PRADŽIUGINK MAŽYLĮ"

Dar prieš Šv.Kalėdų atostogas,  aštuntokai, padedami etikos mokytojos Ligitos Eitkevičienės, pradėjo vykdyti Šiaulių kūdikių namų vaikučiams skirtą gerumo projektą ,,Pradžiugink mažylį“. Į šią akciją įsijungė ir mokytojai, ir mokiniai, ir tėveliai. Kas paaukojo kelis litus, kas atnešė mažyliams tinkančių drabužėlių, kas primezgė dailių raštuotų kojinaičių. Vykti aplankyti Šiaulių globos namuose gyvenančių vaikučių kartu panoro ne vien etikos pamokas lankantys aštuntokai, bet ir mažyliams vaidinimą parengusios septintokės bei šių eilučių autorės – dešimtokės.

      Pagaliau sausio 8 dieną keliavome į Šiaulius. Iš prieš dvejus metus vykusio apsilankymo minėtuose kūdikių globos namuose  jau žinojome, kad čia dirba labai malonios ir paslaugios darbuotojos, kurios mums leido susipažinti su vaikučiais, žaisti su jais, netgi patikėjo jų  priežiūrą įstaigos kieme.

      Likome sužavėtos šia kelione ir bet kada pakartotume ją.

                                                                                                           Dešimtokės 

Aštuntokai nuoširdžiai dėkoja visiems, geranoriškai parėmusiems akciją ,,Pradžiugink mažylį“

  1. Auklėtojai Janinai Ragulienei
  2. Švietimo ir sporto skyriaus specialistei Stasei Guntienei
  3. Mokyklos direktoriui Vytautui Baltramaičiui
  4. Direktoriaus pavaduotojai Jovitai Bertulienei
  5. Mokytojai Ligitai Eitkevičienei
  6. Bibliotekininkei Aldonai Radvilienei
  7. Mokytojui Algimantui Gruodžiui
  8. Mokytojai Elenai Čoj
  9. Mokytojai Reginai Katinienei
  10. Mokytojai Ilonai Gylytei
  11. Mokytojai Onutei Survilienei
  12. Mokytojai Laimai Kasiulienei
  13. Mokytojai Onai Švedienei
  14. Socialinei pedagogei Sonatai Matijošienei
  15. Darželio auklėtojai Reginai Vaičiulienei
  16. Dešimtokams ir jų auklėtojai Danutei Rupulevičienei
  17. Antrokams ir jų auklėtojai Jolantai Bytautienei
  18. Mokytojai Vaidai Ruseckaitei
  19. Mokytojai Ritai Ivaškevičienei
  20. Mokytojai Skaidrai Bagdonavičienei
  21. Direktoriaus pavaduotojui Tomui Jonaičiui
  22. Mokytojai Loretai Jonaitei
  23. Buhalterei Kristinai Dorienei
  24. Mokytojai Irenai Kenzgailienei
  25. Monikai Šlepikaitei 6 kl.
  26. Erikai Trepoškaitei 7 kl.
  27. Domantei Ramonaitei 7 kl.
  28. Žavintai Urbonavičiūtei 7 kl.
  29. Gabrieliui Dulevičiui 1 kl.
  30. Aleksandrai Žemėpatytei 3 k.
  31. Medai Danieliūtei 3 kl.
  32. Rokui Galinauskaui 3 kl.
  33. Karolinai Kazakevičiūtei 4 kl.
  34. Dariui Dulevičiui 8 kl.
  35. Faustui Žalabinui 8 kl.
  36. Rokui Vaitekūnui 9 kl.
  37. Edgarui Šerpenskui 9 kl.
  38. Aurimui Glinskiui 9 kl.
  39. Justinai Butnoriūtei 9 kl.
  40. Ovidijui Ramonui 8 kl.
  41. Gedai Drevinskaitei 8 kl.
  42. Ktristinai Kalinauskaitei 8 kl.
  43. Aurimui Putnai 8 kl.
  44. Gritai Juškevičiūtei 7 kl.
  45. Kamilei Briedytei 8 kl.
  46. Gabrielei Šaknevičiūtei 5 kl.
  47. Gabrielei Gaižutytei 9 kl.

 


SVEIKATIADOS" PROTŲ MŪŠIS

       Trys mokyklos klasės: 2 klasė, 4 klasė ir 7 klasė  yra užsiregistravusios dalyvauti respublikiniame ,,Sveikatiados“ ,,Sveikuolių – šaunuolių“ konkurse. Taigi visos trys klasės draugiškai nusprendė susirungti pirmojo etapo užduotyje – protų mūšyje. Kiekviena klasė išsirinko jai atstovausiančią komandą - 5 narius, susikvietė palaikančiųjų būrį, susikūrė pavadinimą ir – pirmyn į kovą... Komandas vertino garbinga komisija sudaryta iš mokyklos mokytojų. Po keturių ,,Sveikatiados“ protų mūšio etapų paaiškėjo, kad septintokai surinko 29 taškus, ketvirtokai  surinko 27 taškus, antrokai 24 taškus.

                                      KELIOS VAIKŲ MINTYS PO RENGINIO

4 kl. Karolina Kazakevičiūtė ,,Buvo įdomūs klausimai. Visai smagu būtų dar kartą dalyvauti tokiame  protų mūšyje“.

4 kl. Eidvilė Griškaitė ,,Butų įdomu, jei kitame protų mūšyje būtų dar sunkesni klausimai“.

2 kl. Kamilė Mačiulytė ,,Buvo ,,žiauriai“ sunku...“

7 kl. Kornelijus Bitaitis ,, Čia dalyvaujant reikia turėti daug proto. Bet buvo linksma“.

 

 


 

SAUSIO 13-OSIOS MINĖJIMAS MOKYKLOJE

   Paraginti mokytojų ir mūsų mokyklos mokinių prezidentės Gedos Drevinskaitės, kriukiečiai nusprendė visi kartu dalyvauti programos ,, Kalbą kuriu aš“ organizatorių  inicijuotoje akcijoje – konkurs ,,Sausio 13 d. man yra...“. Mintis apie sausio 13 – ąją rašė ne tik vyresniųjų klasių mokiniai, bet ir pradinukai – pirmokai, antrokai, trečiokai, ketvirtokai. Gal ne visų mintys buvo  labai išlakios, vaizdingos, išmintingos, bet visų tikrai nuoširdžios.

Iš viso šiame respublikiniame konkurse dalyvavo virš trijų šimtų patriotiškai nusiteikusių mokinių. Nors nė vieno mūsų mokinuko išsakyta mintis nelaimėjo konkurse, bet be apdovanojimų prasmingiausių minčių autoriai neliko. Sausio tryliktosios rytą, mokykloje susirinkus į šventinį Laisvės gynėjų dienos minėjimą miestelio bendruomenei, mokiniams, mokytojams, seniūnijos darbuotojoms, jiems įteikti mokyklos direktoriaus įsteigti prizai. Tokiais pačiais prizais paskatinti ir geriausi praėjusių metų mokyklos sportininkai.

Už gražiausias mintis apie Sausio 13 – ąją prizai atiteko:

4 kl. mokinei Andėjai Rutkevilytei

3 kl. mokiniui Lukui Venckui

10 kl. mokinei Laurynai Musejukaitei

9 kl. mokiniui Dovydui Anilioniui

 


KALĖDŲ ŠVENTĖS AKIMIRKOS PAS PAČIUS MAŽIAUSIUS


MOKYTOJAI – MŪSŲ ĮKVĖPĖJAI

Gruodžio pabaigoje ir sausio viduryje septintokai surengė susipažinimo valandėles su dviem technologijas jiems dėstančiais mokytojais. Rūpėjo sužinoti, kodėl mūsų mokytojai pasirinko būtent šią profesiją ir kokių nežinomų pomėgių jie dar turi. Iš trumpučių pokalbių pamokose, mes jau žinojome, kad, pavyzdžiui,  mokytoja Nijolė Žiurlytė domisi žirgais, o mokytojas Algimantas Budris yra ,,užkietėjęs‘‘ medžiotojas. Labai norėjosi pažinti šiuos energingus, kūrybingus, įkvepiančius žmones ne tik kaip savo dalyko žinovus, bet ir kaip įdomias asmenybes.

Surengę pirmąjį susitikimą su mokytoja N. Žiurlyte, sužinojome, kad ji ne mus moko dailės ar technologijų, o gyvenime yra nuveikusi kur kas rimtesnių ir solidesnių dalykų. Ar žinojote, kad vos dvidešimt aštuonerių metų Nijolė jau buvo dėstytoja tuometiniame Šiaulių pedagoginiame institute? Čia ji dirbo jauniasniąja moksline bendradarbe piešimo katedroje.Nedaug kas žino, kad mokytojos tapybos aistra – žirgai. Ji yra surengusi ne vieną žirgų portretų parodą. Jaunystėje  labai sėkmingai ir aktyviai užsiiminėjo žirgų sportu, yra atstovavusi net Lietuvą. Kurį laiką N. Žiurlytė gyveno ir mokėsi Maskvoje. Įdomiausiu įvykiu iš to laikotarpio mokytoja vadina gautą pasiūlymą filmuotis kine. Atsisakė. Dabar gailisi tokio savo sprendimo ir mus tikino, jog reikia naudotis kiekviena gyvenimo suteikta proga.Be visų šių veiklų mūsų dailės mokytoja kurį laiką dirbo Joniškio vaikų ir jaunimo  ,,Bendraamžių‘‘ teatre, kūrė dekoracijas. Čia dirbdama ji labiausiai išgarsėjo sukūrusi dekoracijas spektakliui ,,Pasėjo senelis avižas mėnesienoj‘‘. Šis spektaklis susilaukė didžiulio pasisekimo viename Vokietijos teatro festivalių, kur laimėjo pirmąją vietą.Atsisveikindama su mumis (mokytoja po Šv. Kalėdų atostogų mokykloje jau nebedirba) N.Žiurlytė linkėjo niekada nekenkti kitiems ir nevogti kitų žmonių idėjų.Tuoj po Naujųjų sugrįžę į mokyklą, organizavome dar vieną susitikimą. Šįsyk su technologijų mokytoju Algimantu Budriu. Mokytojas turi tiek daug pomėgių, kad niekaip negalėjome apsispęsti, kuris įdomiausias. Galop, paprašėme A.Budrio papasakoti mums apie medžioklę. Ir žinote ką? Dviejų valandų šiam susitikimui mums neužteko... Taigi, šis pirmas, bet ne paskutinis. Mokytojas papasakojo, kokius egzaminus reikia išlaikyti norint būti medžiotoju, kiek kainuoja ir kokie gali būti medžioklėje naudojami ginklai, taip pat išaiškino, kokių gamtosauginių reikalavimų būtina laikytis, norint legaliai ir nekenkiant gamtai medžioti. Buvo įdomu sužinoti, kada kokius gyvūnus galima (kai kada netgi privalu)  medžioti ir, kaip vyksta pats medžioklės organizavimas. Paklausę apie didžiausią A.Budrio sumedžiotą gyvūną, sužinojome, kad tai buvęs didelis šernas. O štai įdomiausiu savo sumedžiotu guvūnu mokytojas vadina bebrą, mes net jo išdirbtą kailį galėjome pakedenti. Beje, visokiausių gyvūnų kailiukų, elnio, stirnos ragų, šerno ilčių mokytojas buvo atsivežęs visą dežę. Kiekvienas eksponatas, pasak mokytojo, turi savo istoriją ir išskirti, kuris yra brangiausias, būtų labai sunku. O mums brangiausiu, žinoma, pasirodė švelnus ir blizgantis audinės kailiukas.Paprašytas papasakoti ką nors iš kartais net anekdotais tampančių medžioklės nuotykių ,,arsenalo‘‘, A. Budris tuoj prisiminė juokingas istorijas apie prie pat jo kojų atstraksėjusį zuikį ir drąsų bei smalsų, visai medžiotojo neišsigandusį barsuką.Susitikimas buvo labai naudingas, įdomus ir linksmas. Matyt, dar ilgai nebūtų pasibaigęs, jei ne autobusas...Surengę šiuos susitikimus dar kartą įsitikinome, kad mus moko įdomūs, veiklūs ir žinomi žmonės. Kartais, įsprausti į pamokų rėmus, mes taip jų ir nespėjame pažinti.

                                        Septinkokės G.Rubšlauskytė, D.Urbonavičiūtė ir mūsų auklėtoja Ligita E.

 


 „ŽIEMGALOS" KONKURSE PELNYTI APDOVANOJIMAI

 Baigiantis Tarmių metams, visus Šiaurės Lietuvos žiemgalius vienijanti  ,,Žiemgalos“ draugija ėmėsi iniciatyvos organizuoti gražų įvairias amžiaus grupes vienijantį autorinės, tarmiškos kūrybos, rašinių bei skaitovų konkursą. Jame ypač buvo laukiama jaunosios kartos – moksleivijos darbų ar pasirodymų.

Visą rudenį plušėję tarmių mokovai, gruodžio 12 d. buvo pakviesti dalyvauti baigiamajame Pakruojo ,,Žemynos“ pagrindinėje mokykloje vykusiame renginyje. Iš Pasvalio, Pakruojo, Joniškio rajonų suvažiavę šventės dalyviai vos tilpo erdvioje mokyklos aktų salėje. Pasak šventės organizatoriaus, ,,Žiemgalos“ draugijos prezidento, Šiaulių universiteto Lietuvių kalbotyros ir komunikacijos katedros docento Stasio Tumėno, iš viso konkursui buvo pateikta virš 140 mokinių parašytų rašinių, tarmiškai lietuvių liaudies ar autorinę kūrybą publikai pristatė 33 skaitovai (tame tarpe - keletas dainininkų).

Joniškio rajono ugdymo įstaigas šiame renginyje atstovavo vienintelė Kriukų pagrindinė mokykla. Ir atstovavo garbingai. Savo amžiaus grupėje (5 – 8 klasės) su kitais tarmiškai skaitančiais mokiniais susikovusi kriukietė septintokė Gabija Juozaitytė pelnė trečią vietą. Aštuntokės Samantos Ščegauskaitės rašinys taip pat buvo pastebėtas ir apdovanotas.

Rašinių  ir skaitovų vertinimo komisijoms vadovavo žinomos kalbininkės, dialektologės, Šiaulių universiteto humanitarinių mokslų daktarė, profesorė Genovaitė Kačiuškienė Lietuvių kalbos instituto Kalbos istorijos ir dialektologijos skyriaus vyresnioji mokslo darbuotoja Janina Švambarytė – Volužienė.


DIDELIŲ IR MAŽŲ BENDRYSTĖ

Septintokai, artėjant didžiosioms metų šventėms, ištiesė šiltą draugystės delną mažiesiems antrokams. Kodėl? Ogi todėl, kad patys, jau pilna koja įžengę į paauglystę, mokytųsi iš mažųjų tikro, nesuvaidinto gerumo, nuostabos, padėkos, paprastumo džiaugsmo.

Lapkričio pabaigoje ,,dičkiai“ sugalvojo antrokams surengti svajonių išsipildymo akciją. Auklėtojos padedami, jie sukūrė specialias kalėdinių norų anketas ir paprašė antrokų jas užpildyti, pažadėdami, jog vieno jų norą būtinai pavers realybe. Anketoje reikėjo parašyti, ko ir kodėl labiausiai trokšti. Kai šventinėje anketoje kiekvienas antrokėlis parašė savo svajonę,  atėjo pats sunkiausias – atrankos metas. Tam septintokai netgi išsirinko ypatingą svajonių pildymo komisiją, kuriai ir buvo pavesta nuspręsti, kieno svajonė pati pačiausia.

Priėmus sprendimą, imta skubėti įgyvendinti antrokėlių norus. Galiausiai, pasikvietę mažuosius pas save į klasę pasisvečiuoti, septintokai dviejų vaikų kalėdines svajones išpildė. O kad likusieji per daug neliūdėtų, jiems įteiktos mažytės dovanėlės.

Daugelio septintokų nuomone, daryti gerus darbus kitiems, ypač prieš Kalėdas, yra  ne mažiau smagu, nei pačiam gauti dovanas.

 


„SNIEGO GNIŪŽTĖS" STOVYKLA PASVALYJE

Gruodžio 06 – 07 dienomis dalyvavome „Sniego gniūžtės“ stovykloje, organizuotoje Pasvalio Petro Vileišio gimnazijoje. Mokiniai būrėsi į grupeles ir bendravo nuotaikingoje  stovykloje. Į svečius buvo pakviesti studentai, kurie vedė seminarus aktualiomis paaugliams ir jaunimui temomis. Paskaitos sudomino visus stovyklos dalyvius. Suradome daug naujų draugų, linksmai ir turiningai praleidome laiką.

Lauksime kitų susitikimų. Dalinsimės įspūdžiais, kursime naujus planus, džiaugsimės šiltu bendravimu.

 

 


INTEGRUOTA PENKTOKŲ IR DARŽELINUKŲ VEIKLA

Gruodžio 2 d. darželinukai sulaukė svečių. „Kiškučius“ aplankė  penktokai, lydimi mokytojos Ligitos Eitkevičienės. Šį advento rytą Evelina Užkuraitytė mažiesiems papasakojo apie duonos reikšmę Kūčioms bei pasiuntė visiems duonos riekelę, kad atsilaužtų ir paragautų. Po įdomaus Evelinos pasakojimo visi kartu pynėme  ir puošėme advento vainiką.

Uždegę pirmą advento žvakelę, nekantriai lauksime Kalėdų senelio.

Sonata Matijošienė

 


Tėvų ir vaikų gebėjimai atsiskleidė rankdarbių parodoje

 


AIDS DIENA

Lapkričio 29 d. mokyklos bendruomenė dalyvavo protų mūšyje ,,AIDS: geriau žinoti“. Renginys buvo skirtas pasaulinei AIDS dienai. Rungėsi 4 komandos: priešmokyklinio ugdymo gr. – 4 kl. ,,Kodėlčiai“, 5 ir 10 kl. komanda „Už gyvenimą“, 6 ir 9 kl. ,,Trijų kartotinis“, 7 ir 8 kl. ,,Smalsuoliai“. Moksleiviams talkino mokytojai bei tėveliai. Mūšio metu dalyviai ne tik atsakinėjo į sunkius, loginio mąstymo bei įvairių žinių reikalaujančius klausimus, bet ir aktyviai dalyvavo diskusijoje apie ŽIV/AIDS. Renginio pabaigoje komandos stebėjo filmą apie ŽIV infekuotos šeimos rūpesčius iš rinkinio „Visi nepastebėti vaikai“. Dalyviai ir laimėtojai buvo apdovanoti padėkos raštais. Nors klausimai buvo sunkūs, bet nugalėjo patys mažiausieji ,,Kodėlčiai“. 

Renginio koordinatorė soc. pedagogė S.Matijošienė

 


PIRMOKAI IR ANTROKAI XI TARPTAUTINIAME ANIMACINIŲ FILMŲ FESTIVALYJE „TINDIRINDIS"

Lapkričio 26 dieną pirmokėliai ir antrokėliai vyko į Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ch. Frenkelio viloje vykstantį festivalį. Matė filmukų ciklą „Kalėdinis Tindirindis“. Tai spalvingi, šilti ir linksmi filmai iš viso pasaulio: įvairių pasakų ekranizacijos, stebuklingos, paprastos ir labai svarbios Kalėdų istorijos.

Valento Aškinio ir Jūratės Leikaitės-Aškinienės „Senelės pasaka“ – tai Salomėjos Nėries poemos ekranizacija, pilna kalėdinės dvasios. Šiam filmui muziką parašė Laimis Vilkončius, o dainelę sudainavo Neda Malūnavičiūtė. Iljos Bereznicko filmas „Paskutinė dovana“ pasakojo apie svarbiausią Kalėdų senelio darbą – dovanėlių išnešiojimą. Rusų filmas „Pasaka apie eglutę“ priminė Kalėdų šventę ir papasakojo istoriją apie eglutę, kuri galėjo pasiversti į mažą mergaitę. JAV animatorių darbas „Skambučio kelionė“ – tai istorija apie atkaklų šuniuką Haskį, kuris ieško namų. Populiarusis rusų filmas „Maša ir lokys. Vienas namuose“ pasakojo apie Kūčių vakarą – stebuklų metą.  Maša randa stebuklingą skrybėlę, kuri apdovanoja kiekvieną miško gyventoją. Stebuklingoji skrybėlė turi ypatingą dovaną ir lokiui, tačiau jis nėra labai laimingas šią dieną. J. Leikaitės-Aškinienės filmas „Braškės ant eglės“ sukurtas pagal dešimtmetės mergaitės parašytą kalėdinę pasaką.

Taip pat aplankė Šiaulių „Auksinį berniuką“ ir Lapę. Smagiai pabėgiojo po labirintą.

 Uždegę širdeles meilės, atjautos ir supratingumo liepsnelėmis, vaikučiai lauks Kalėdų stebuklo...

 

 


 KRIUKIEČIAI - TARPTAUTINĖS VEIKLOS ORGANIZATORIAI

Lapkričio 22 dieną Kriukų pagrindinėje mokykloje kolegoms pedagogams iš Latvijos Respublikos Bauskės rajono buvo organizuota tarptautinė metodinė diena specialiųjų poreikių mokinių mokymosi bendrojo lavinimo mokykloje tema.

Tą dieną organizuotose veiklose pedagoginės patirties sėmėsi kaimyninės šalies specialistai: spec. pedagogai, logopedai, psichologai, dalyko mokytojai. Svečiavosi taip pat ir Joniškio rajono  švietimo pagalbos specialistai: Gataučių Marcės Katiliūtės pagrindinės mokyklos, M. Slančiausko progimnazijos, „Saulės“ pagrindinės mokyklos   specialieji pedagogai, rajono Psichologinės pedagoginės tarnybos logopedas.

Kriukų pagrindinė mokykla jau daugelį metų bendradarbiauja su Latvijos Respublikos Bauskės rajono Vecsaulės pagrindine mokykla. Šios mokyklos pedagogų prašymu, minėtoji idėja ir buvo pradėta įgyvendinti.  Vykdytos kvalifikacijos tobulinimo programos aktualumą visų pirma lemia besikeičianti situacija Lietuvos bendrojo lavinimo mokykloje – nuolat daugėja specialiųjų poreikių vaikų, todėl mokytojams tenka nuolat tobulinti savo pedagoginę kvalifikaciją, įgyjama vis daugiau dalykinės kompetencijos žinių, reikalingų darbui su specialiųjų poreikių mokiniais. Tuo tarpu kaimyninės Latvijos  pedagogų patirtis šioje srityje kur kas kuklesnė – čia pagalba specialiųjų poreikių mokiniams pradėta intensyviai teikti vos prieš porą metų, vis dar tebekuriama tokios pagalbos teikimo sistema, įstatyminė bazė. Atvykusiems į Kriukius švietimo sistemos specialistams buvo sudaryta galimybė stebėti atviras pamokas, specialiuosius užsiėmimus, kuriuos vedė pagalbos mokiniui specialistas, taip pat buvo parengti pranešimai apie darbo su specialiųjų poreikių mokiniais sistemą Lietuvoje, metodines priemones, rekomendacijas. Renginio pabaigoje dalyviams buvo pristatyta tarptautinio projekto ,,Piliečio kelias“ Forumo teatro mini konferencija specialiųjų poreikių mokinių integracijos į mokyklos bendruomenę tema.

Nuotraukas „Seminaras latvių mokytojams" rasite nuotraukų galerijoje

 


„SAVAS" PRADĖJO KELIONĘ „PILIEČIO KELIU"

Joniškio rajono Kriukų pagrindinė mokykla, vykdydama projektą "Piliečio kelias" (projektą finansuoja Europos Sąjungos programa Europa Piliečiams), lapkričio 22 d. mokykloje organizavo pirmąją interaktyvią mini konferenciją žmogaus orumo tema. Renginį vedė mokyklos Forumo teatro grupė ,,Savas“. Mokykloje tądien kaip tik viešėjo kolegų mokytojų iš Latvijos Respublikos Bauskės rajono delegacija. Svečiai kartu su kriukiečiais itin susidomėję stebėjo situaciją scenoje, mokėsi įvairių interaktyvių žaidimų.


"NEBŪK KREIVAS!"

 Lapkričio 18 -  22 dienomis antrokai vykdė sveikatos stiprinimo projektą “Nebūk kreivas!“.

Kiekvieną savaitės dieną vyko įdomi veikla, susijusi su taisyklingos laikysenos lavinimu. Tai labai aktualu, nes daugeliui vaikų tai yra rimta bėda. Kadangi taisyklinga laikysena yra išmokstama, o žmogaus kaulai nustoja augti apie 25 metus, tai norisi padėti vaikams suvokti, kad daug kas priklauso nuo mūsų noro būti grakščiais ir sveikais.

Norėčiau labai pasidžiaugti, kad projekte sutiko dalyvauti VŠĮ Joniškio ligoninės medicinos ir reabilitacijos skyriaus kineziterapeutė Violeta Nazarova, mokyklos sveikatos specialistė Ramutė Jeskevičienė, biologijos mokytoja Danutė Rupulevičienė, dailės mokytoja Nijolė Žiurlytė.

Pirmadienį vyko projekto pristatymas, pokalbiai apie taisyklingą laikyseną, kodėl tai taip svarbu. Mokėmės pratimų, stiprinančių stuburo raumenis. Kiekvienas mokinys gavo knygelę bei lankstinuką apie taisyklingą laikyseną. Taip pat išbandėme nugaros koreguoklį „Voriuką“.

 Antradienį kartu su kineziterapeute vaikai atliko mankštos pratimus bei džiaugėsi masažu. Taip pat labai patiko filmukas apie taisyklingą sėdėjimą suole.

Trečiadienį vaikai kėdes pakeitė kamuoliais. Kamuolys labai padeda stiprinti nugaros raumenukus.

Ketvirtadienį Ramutė ir mokytoja Danutė aiškino vaikams, kad vaikščiojimas ir sėdėjimas  susilenkus labai kenkia mūsų sveikatai: sunku kvėpuoti, sutrinka virškinimas, skauda sąnariai, skauda galvą bei nugarą, sunku dirbti ir širdelei. Ramutė priminė kuprinės nešiojimo taisykles ir visiems padovanojo po tvarkaraštį, kad vaikučiai nesineštų į mokyklą nereikalingų knygų. O mokytoja Danutė vaizdžiai papasakojo apie žmogaus kaulus ir vidaus organus.

Penktadienį projektą baigėme kūrybiniu darbu „Antrokų stuburo tiesinimo spinta“. Čia labai padėjo mokytoja Nijolė.

Vaikučiai dabar labai atidžiai kontroliuoja ne tik savo laikyseną, bet ir draugo. Projekto pavadinimas „Nebūk kreivas“ tapo klasės šūkiu. Susikūrėme ir skanduotę: PAKELK GALVĄ, NULEISK PEČIUS, ĮTRAUK PILVĄ. Žinome, kad kaulai būtų stiprūs, reikia:

kalcio (daržovės, mėsa, pieno produktai, kruopos...),

vitamino D (riebi žuvis, kiaušinio trynys, saulės spinduliai...),

daug sportuoti (ypač tinka plaukimas, šokiai, gimnastika, baletas, rytų kovos menai ir įvairūs judrieji žaidimai).

Tad junkitės prie mūsų ir būkim visi sveikesni!

Mokytoja Jolanta


BEBRAS 2013

Lapkričio 11-14 ir lapkričio 19 dienomis įvyko 10-asis Tarptautinis Informatikos ir IT Konkursas „BEBRAS“. Jame dalyvavo 3671 senjorai, 6490 juniorai, 6550 kadetai, 7022 benjaminai, 2176 mažyliai.

Kriukų pagrindinėje mokykloje šiame konkurse dalyvavo 43 mokiniai iš 3-10 klasių. Iš jų 11 mokinių pateko tarp geriausiųjų Joniškio rajone. Tarp Benjaminų iš mūsų mokyklos geriausiai sekėsi spręsti užduotis G. Barauskaitei (5 kl.), E.Vyšniauskaitei (6 kl.). Tarp Kadetų geriausių rezultatų pasiekė R.Mikšys (7 kl.), G.Rubšlauskytė (7 kl.), Ž.Urbonavičiūtė (7 kl.), D.Visockaitė (7 kl.), D.Urbonavičiūtė (7 kl.), L.Gasiūnas (8 kl.).

Jau antrus metus „Bebro“ konkursas rengiamas ir 3-4 kl. mokiniams. Šiemet tarp Mažylių geriausiai pasirodė E.Griškaitė (4 kl.), A.Daukšaitė (4 kl.), A.Zablackytė (4 kl.).

Visi „Bebro“ konkurso dalyviai gavo atspausdintas padėkas.

IT mokytoja Vaida Ruseckaitė

 


„SNIEGO GNIŪŽTĖS" STOVYKLA

Lapkričio 15–16 dienomis mūsų mokykloje organizavome judėjimo prieš žalingus įpročius „Sniego gniūžtė“ stovyklą, kurioje dalyvavo mūsų ir kitų Joniškio rajono  mokyklų „gniūžtukai“. Projekto „Sniego gniūžtė“ veiklą mokykloje skatina moksleivius įdomiai gyventi, pramogauti ir nevartoti kvaišalų. Mokiniai būrėsi į grupeles ir bendravo nuotaikingoje  stovykloje. Į svečius buvo pakviesta mokyklos psichologė Jolanta Kužmarskienė. Paskaita sudomino visus stovyklos dalyvius: sužinojome kas yra psichologas, psichiatras, psichoterapeutas; kas yra sveikata (fizinė ir psichinė), važiavome traukinuku į laimės, įniršio ir ramybės šalis, kalbėjome apie jausmus.

                     Mūsų „gniūžtukai“, kurie jau baigė mokyklą, o dabar yra kareiviai – savanoriai, papasakoja apie savo veiklą, parodė filmuką apie pratybas, naudojamus kariuomenėje ginklus... Visi stovyklos dalyviai mielai dalyvavo atliekant ištvermės pratimus, o ryte  - mankštoje.

                      Lauksime kitų susitikimų. Dalinsimės įspūdžiais, kursime naujus planus, džiaugsimės šiltu bendravimu.

 


TOLERANCIJOS DIENA PRAŽYDO GĖLĖMIS


                                                                                                                       Ligita Eitkevičienė

       Ruošdamiesi tarptautinei Tolerancojos dienai, visi Kriukų pagrindinės mokyklos mokiniai ištisą savaitę intensyviai gamino draugystės gėles. Ne šiaip  kokius nors žiedus, o gėles iš antrinių žaliavų. Nuspręsta, kad derėtų būti tolerantiškiems ir gamtos atžvilgiu. Į akciją įsitraukė ne tik mokiniai, mokytojai, bet ir tėveliai. Kokių tik gėlių, visiems kartu dirbant,  nesukurta! Mokyklos fojė vis plėtėsi ir augo iš polietileno maišelių, indų, senų žurnalų, statybinių atliekų, popieriaus, kiaušinių dėklų, skardinių, plastikinių butelių išaugančių ir pražystančių gėlių  darželis. Tai ne vienkartinis darbas - savo sukurtas gėles, pasibaigus lapkričio mėnesiui, kriukiečiai ketina panaudoti puošdami mokyklą Kalėdoms. Šis darbas – kaip konkursinis - taip pat pristatytas respublikiniam projektui ,,Kur keliauja atliekos? Sužinok ir papasakok!“( vadovė mokyt. I. Gylytė ). Iš viso sukurtos 123 gėlės.

Tačiau gėlių kūrimu Tolerancijos dienai skirti renginiai nesibaigė. Ketvirtadienį vaikai žiūrėjo filmą ,,Raudona kaip dangus“. Tai vienas iš ,,Mokausi iš kino“ programos rekomenduojamų filmų. Vėliau šis filmas, taikant kino edukacijos metodą, su mokiniais bus aptartas. Penktadienį Kriukų pagrindinės mokyklos mokinių Forumo teatro grupė ,,Savas“ (vadovė mokyt. L.Eitkevičienė) , dalyvaujanti žmogaus teises ginančiame tarptautiniame projekte ,,Piliečio kelias“,  visus norinčius kvietė į aktų salę pažaisti interaktyviųjų žaidimų.

Tą patį penktadienį, pasibaigus pamokoms, mokykloje prasidėjo tarptautinio prevencinio jaunimo judėjimo ,,Sniego gniūžtė“ ( vadovė spec. pedagogė E. Čoj) stovykla, skirta Tolerancijos dienai. Skatindami įveiklinantį ir pozityvų jaunų žmonių bendravimą, kriukiečiai į svečius pasikvietė Joniškio ,,Saulės“ pagrindinės mokyklos gniūžtukus. Dvi dienas trukusioje stovykloje organizuoti prevenciniai susitikimai su mokyklos psichologe J. Kužmarskiene ir KASP Prisikėlimo apygardos 6 – oji rinktinės 606 Joniškio pėstininkų kuopos kariais savanoriais. Su paaugliais buvo kalbamasi  fizinės ir psichinės sveikatos klausimais, aptartos etiško bendravimo su bendraamžiais ir vyresniais temos. Kariai savanoriai pasakojo, kodėl svarbu būti fiziškai aktyviais, grūdintis ir sveikai gyventi.



„A IR B NUOTYKIAI" 

Darželinukai ir antrokai vėl draugauja. Lapkričio 4 dieną susitiko visi antrokų klasėje ir per vieną pamoką kartu sukūrė knygelę „A ir B nuotykiai“. Dirbo po du grupelėje. Antrokai rašė tekstą, o darželinukai kūrė ir spalvino iliustracijas. Tai buvo smagus užsiėmimas...

   Kad draugystė ir toliau tęstusi, darželinukai pakvietė antrokiukus užsukti pas juos pažaisti kiekvieną pirmadienį per pertrauką po trijų pamokų.

  Vertinkime draugystę! Nieko gražesnio už ją pasaulyje nėra. Tai paguoda šiame gyvenime. Ambraziejus

Antrokų mokytoja Jolanta



KETVIRTOKŲ IŠVYKA




PLANETARIUMAS KRIUKŲ MOKYKLOJE IR SUSITIKIMAS SU SEIMO NARIU V.GAILIUMI



MUZIKA IR SUBKULTŪROS 

Prieš pat rudens atostogas 8 klasės mokiniai dalyvavo integruotoje etiko – muzikos pamokoje apie jaunimo subkultūrų įtaką muzikai. Patys drąsiausi etikos pamokas lankantys mokiniai  padėjo mokytojams A.Gruodžiui ir L.Eitkevičienei  pamokoje organizuoti kai kurias veiklas – jie klasiokams pristatė savo pasirinktą jaunimo subkultūrą. Kad būtų įtaigiau, netgi pasipuošė tam tikros jaunimo grupės įvaizdį imituojančia apranga. Pamokoje mokinai mokėsi atpažinti muzikos stilius, susipažino su įvairių jaunimo subkultūrų ištakomis, jų vertybėmis, pasaulėžiūra, gyvenimo būdu bei didžiule įtaka XX a. antros pusės moderniosios muzikos srovėms.

                                                                                                                           Mokyt. Ligita E.



PAMOKA-IŠVYKA Į MEDVILIONIŲ DVARVIETĘ, KUR GYVENO DVARININKAI IR VISUOMENĖS VEIKĖJAI GOESAI

Spalio 24 dieną 17 antros klasės ir penktos klasės mokinių su mokytojomis L.Eitkevičiene ir J.Bytautiene dalyvavo netradicinėje integruotoje etikos ir pasaulio pažinimo pamokoje apie mūsų krašto šviesuolius S. ir T. Goesus. Pamokoje buvo siekiama mokinius supažindinti su S. ir T. Goesų veikla, gyvenimo būdu, tautinių idėjų sklaida ir pasiruošti 2014 m. mokykloje vyksiančiai tarpdalykinei konferencijai, skirtai 170 – osioms S.Goeso gimimo metinėms. Buvo smagu klausytis mokytojos Ligitos pasakojimo apie šviesuolių gyvenimą. Pasirodo, mokytoja Ligita dar ir gyveno šiame dvare.

 Ugdymo procese taikomos netradicinės erdvės leidžia mokiniams labiau įsigilinti į nagrinėjamą temą. To ir buvo siekta lankantis Medvilionių dvare.



BŪSIU SAUGUS



ANTROKĖLIAI MOKOSI SVEIKAI GYVENTI


   Šiais mokslo metais antros klasės mokiniai, pasitarę su tėveliais, pasiryžo ir antrus mokslo  metus sveikai gyventi. Ir ne tik mokykloje, bet ir namuose.

  Pirmiausia, daug sportuoti. Todėl pasirinko neformalaus ugdymo užsiėmimą „Sportas – sveikata“ bei „Ritminiai šokiai“. Daug judėdami bus ne tik sveikesni, bet ir tobulins savo laikyseną bei gebės atsipalaiduoti, nusiraminti. Tad papildomų užsiėmimų metu ne tik žaidžia mėgstamus judriuosius žaidimus, mokosi mankštos, stiprina raumenukus įvairiais pratimais, bet ir mokosi sveikos mitybos paslapčių (idėjos iš www.sveikatiada.lt). O pavargus reikia mokėti ir atsipalaiduoti. Tad jau spalio 15 d. į užsiėmimą pasikvietė pradinukų mokytoją Iloną Gylytę, kad truputį papasakotų apie jogą ir pamokytų to, ką jau išmoko pati (mokytoja laisvu laiku lanko jogos užsiėmimus). Vaikai liko sužavėti rodos tokių nesudėtingų pratimų, kurie pasirodo gali padėti nusiraminti. Įdomu buvo ir tai, kad kiekvienas pratimas turi ir savo pavadinimą. Mokytoja žadėjo apsilankyti dar kartą lapkričio mėnesį. Vaikams labai smalsu ir norisi pamatyti kuo daugiau sporto rūšių, įvairių technikų, kad vėliau būtų lengviau pasirinkti sau patinkančią sporto šaką. O judėti būtina.

  Antra, būtinai šiais metais, pratęsiant „sveikų konkursų idėją“ (pernai buvo projektas „Sveikos pėdutės“), bus organizuojamas sveikatos projektas „Nebūk kreivas“. Vasarą, susirašinėjant su vaikais laiškais, buvo paklausta ir tėvelių nuomonės, kokio projekto norėtųsi. Buvo pasiūlyta didesnį dėmesį skirti vaikučių taisyklingai laikysenai. Tėvelių žodis  - vaikams ir mokytojai įsakymas. Juokauju, bet tai tikrai pakankamai aktuali tema. Šis projektas numatomas lapkričio mėnesį. Tad apie jį bus papasakota vėliau.

   Nuo lapkričio 4 d. antrokėliai pradeda klasėje akciją „Česnaku ir ne tik – prieš ligas“. Vaikai labai mėgsta šokoladinius kiaušinius ne tik dėl to, kad skanus šokoladas, bet ir dėl to, kad kiaušinyje galima rasti dėlionę. O ji būna specialiame indelyje. Tad mokiniai susirinko po vieną indelį, paprašė, kad mokyklos pavaduotojas ūkio reikalams mūsų Tomas pragręžtų skylutes. Įvėrėme juostelę, o į vidų įdėsime česnako skiltelę, bet kokią vaistažolę ar įlašinsime eukalipto ar pan. aliejaus, indelį uždarysime ir sėkmingai pasikabinę po kaklu stengsimės gintis nuo puolančių įvairių virusų ir gripo. Ši akcija tęsis iki balandžio pradžios, t.y. šaltuoju ir labiausiai vaikus sargdinančiu laikotarpiu. 

   Taip pat, dažnai klasėje gersime arbatą su citrina ir medumi.

  Žinoma, stengsimės dalyvauti visuose mokyklos sporto renginiuose bei sveikatiados užsiėmimuose (sveikatiados projekto organizatorės mokykloje mokytojos Ligita ir Ilona).

  Už laimėtus pinigus (1500 lt) visi įsigysime riedučius, kas juos turi - riedlentes bei kamuolius. Išmoksime važinėtis riedučiais ir linksmai leisti laiką kartu. Ir klasėje turėsime stalo futbolo žaidimą. Tad laikas mokykloje tikrai turėtų neprailgti.

Antrokų mokytoja Jolanta


Savivaldos dienos proga lankėmės savo seniūnijoje. Susipažinome su seniūne ir kitomis darbuotojomis. Pabuvojome visuose kabinetuose. Pamatėme, kad jų darbas yra ne tik įdomus, bet ir labai sunkus. Man patiko pas seniūnę ir pas žemės ūkio klausimų specialistę. Įdomu braižyti visokius brėžinius. Pasveikinome seniūnę ir padovanojome iš lapų padarytą puokštę. Dovanų gavome ir mes. Po to seniūnijos darbuotojos pavaišino mus keksiukais ir arbata.

4 kl. Dovidas Jankauskas


VAIKŲ IR JAUNIMO OLIMPINIS UGDYMAS

BĖGIME DALYVAVO NET DARŽELINUKAI


Spalio 9 d. Joniškio r. Kriukų pagrindinės mokyklos bendruomenė dalyvavo Lietuvos olimpinės akademijos projekto ,,Vaikų ir jaunimo olimpinis ugdymas“organizuotame bėgime, skirtame Europos judėjimo savaitei pažymėti. Renginyje dalyvavo visų varžybų nuostatuose nurodytų amžiaus grupių dalyviai. Ypač aktyvūs buvo pradinių klasių mokiniai. Darželinukams šis bėgimas, ko gero, taps istoriniu, nes buvo pirmasis. Iš viso bėgimo savo jėgas išbandė apie 100 dalyvių. Kas dėl įvairiausių priežasčių negalėjo bėgti, energingai palaikė savo klasės varžybų dalyvius. Bėgime taip pat dalyvavo ir mokytojai bei mokyklos administracijos atstovai. 


PIRMOKĖLIŲ IR ANTROKĖLIŲ IŠVYKA

Spalio 7 dieną visi I ir II klasės mokiniai su savo mokytojomis O.Surviliene ir J.Bytautiene  lankėsi Joniškio priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje, Krepšinio muziejuje ir kepykloje „Joniškio duona“.  Visur buvo maloniai sutikti.

  Joiniškio priešgaisrinėje gelbėjimo tanyboje pasitiko pirmoko Fausto tėvelis Marius Skirvainis. Vaikams buvo smalsu sužinoti, kodėl vyrai rinkosi būtent tokią specialybę, kaip tapti gelbėtoju. Smulkiai papasakojo apie darbo ypatumus (beje, priminė, kad jie ne gaisrininkai, o ugniagesiai – gelbėtojai), noriai rengėsi kovines aprangas, demonstravo gelbėjimo techniką. Vaikams didelį įspūdį paliko atskira mašina- kopėčios, kurias pats tėvelis Marius ir pademonstravo.

  Krepšinio muziejuje entuziazmu užkrėtė muziejaus įkūrėjas ir krepšinio fanas Leonas Karaliūnas. Didelį įspūdį paliko Sabonio batai (dydis 52,5), baldai, šviestuvai krepšinio tematika. Įspūdingai įrengta aukso salė su garbingu sostu (gamino mūsų mokyklos technologijų mokytojas Algimantas Budris) ir Amber‘iu šalia. Vaikai liko sužavėti.

  Taip pat labai smagu buvo ir kepykloje. Šiltai priėmė kepyklos vadybininkė Danutė Marcinkevičienė. Vaikai pamatė, kaip užmaišoma, kildinama, kepama, vėsinama ir supakuojama mūsų duonelė. Labai patiko žiūrėti, kaip gaminami saldūs pyragai. Visi buvo dėkingi dirbantiesiems ir vadybininkei už dėžę skanių bandelių.

  Grįžę vaikai jau žinojo, kuo norėtų būti užaugę: ugniagesiais, krepšininkais ir kepėjais. Smagu, kai galima pamatyti iš arti, kaip dirba vaikų  tėveliai. Geri pavyzdžiai užkrečia.



MOKYTOJŲ DIENA 2013



 „SNIEGO GNIŪŽTĖS" STOVYKLA PANEVĖŽIO RAJONE 2013-09-28/29

Rugsėjo 28-29 d. dienomis dalyvavome „Sniego gniūžtės" stovykloje Panevėžio rajono Naujamiesčio vidurinėje mokykloje. Stovyklą organizavo Panevėžio rajono draugija „Sniego gniūžtė" kartu su projektu „Alternatyvusis ugdymas".


 

ANTROKAI - KONKURSO NUGALĖTOJAI!!!

 

 ANTROKAI DŽIAUGIASI DOVANA

 

 

 


 

 

ŽYGIS DVIRAČIAIS JUOZO ŠLIAVO TAKAIS



Rugsėjo 7-ą dieną grupė mūsų mokyklos mokytojų dalyvavo Latvijoje Vecsaules mokyklos 160 - ojo jubiliejaus šventėje.

 


Rugpjūčio 27d. mokyklos bendruomenė lankėsi Trakuose - tai projekto „Mes rūšiuojam" pagrindinis prizas. „Daugiausia elektronikos ir baterijų, skaičiuojant vienam moksleiviui (kategorija – nuo 100 moksleivių) surinko Joniškio rajono Kriukų pagrindinė mokykla. Jie gaus VšĮ „Baltų amatai“ (www.baltis.lt) įsteigtą prizą – mokyklos pedagogams, kitiems darbuotojams ar aktyviai prie „Mes rūšiuojam“ prisidėjusiems bendruomenės nariams skiriama nemokama kelionė 48 vietų autobusu į Trakus, edukacinė programa laive „Vytinė“, ekskursija laivu „Nepažinti Trakai“. Šios mokyklos moksleiviai surinko po 33,743 kg atliekų vienam moksleiviui." (informacija iš psl.  http://mesrusiuojam.lt/prizai/1343/) Taip pat mokykla jau gavo išsirinktų sporto prekių žaidimų ir grožinės literatūros. Rugsėjo mėnesį prie projekto daugiausiai prisidėjusų moksleivių dar laukia kelionė į kino teatrą.


 




 

Papildoma informacija