NENURIMSTATI  FORUMO  TEATRO  GRUPĖ  ,,SAVAS‘‘

Teatras Kriukų seniūnijoje jau skaičiuoja šimtametes tradicijas: iš pradžių Goesai Medvilionyse statė lietuviškas pjeses, po to čia būrėsi į teatrines bendruomenes jaunieji šauliai bei pavasarininkai... Iki pat dabar jau daugiau kaip penkiasdešimt metų teatro vėliavą miestelyje neša Kriukų miestelio mėgėjų teatras, mokyklos jubiliejaus proga mūsų muziejui įteikęs neįkainuojamą dovaną – didžiausio savo laimėjimo relikviją - ,,Aukso paukštės‘‘ apdovanojimo statulėlę. O mes? Mes neturime teisės sėdėti rankų sudėję, kai toks garbingas eksponatas puikuojasi muziejuje. Todėl ir veikiame. Mokyklos Forumo teatro grupė ,,Savas‘‘ vasarą leido taip pat aktyviai. Birželio viduryje jaunieji aktoriukai pristatė spektaklį miestelio bendruomenės namuose susirinkusiems tremtiniams, vėliau dalyvavo Mindaugiuose surengtoje Baltosios vakarienės šventėje. Ten taip pat rodytas spektaklis, publika aktyviai keitė pagrindinius aktorius, įsitraukė į spektaklio perkūrimą. Tuoj po Joninių organizavome ,,Šiurpių naktį‘‘ Medvilionių dvare. Čia susirinkę paaugliai iš M.Slančiausko, ,,Aušros‘‘ ir Kriukų mokyklų aktyviai žaidė, vaišinosi bildukų arbata, kūrė apsaugos nuo vaiduoklių maišelius, klausėsi tikrų ir išgalvotų baisių istorijų apie dvarelio dvasias, patys vaidino. Vėliau – edukacinis užsiėmimas Žagarės dvare organizuotoje vaikų vasaros stovykloje. Čia prireikė patirties ir geros strategijos, nes teko mokyti Forumo teatro paslapčių skirtingo amžiaus vaikus. Tačiau viskas pavyko sėkmingai ir po dviejų valandų energingo darbo etiudas buvo pastatytas. Ačiū buvusiai mūsų mokyklos mokinei, o dabar projekto ,,Piliečio kelias istorijos veidrodyje‘‘ savanorei, ,,Aušros‘‘ gimnazijos vienuoliktokei Gabrielei Skirvainytei. Ir tai dar ne viskas:  rugpjūtį laukė nemenkas iššūkis – Gasčiūnuose vesti kelių valandų edukacinį užsiėmimą LR prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotame projekte ,,Įkvėpk‘‘. Trumpai į vaidmenų žaidimą buvo įsijungusi ir pati renginyje viešėjusi Prezidentė. ,,Įkvėpk‘‘ veiklose forumiečiai pasirodė išties šauniai ir puikiai dirbo kaip komanda. Prieš pat rugsėjį ,,Savas‘‘ buvo pakviestas surengti viešą pasirodymą Lieporų kaimo kraštiečių šventėje ,,Mes vieno žiedlapio dalis‘‘. Iš šio renginio taip pat parsivežėme krūvą įspūdžių, mat teko dirbti su nieko bendra su Forumo teatru neturinčia, bet itin aktyvia ir žingeidžia pačio įvairiausio amžiaus publika. Vasara baigėsi, o mes, matyt, galvosime, ką gi čia dar įdomaus nuveikus...


VASARĄ  PARODOS  KELIAVO...

Taip tik atrodo, kad vasara – mokyklos ramybės metas. Visiškai ne. Šią vasarą kultūrinio judėjimo mokykloje kaip niekad buvo gausu. Savo kelionę po rajoną pradėjo net dvi mūsų parengtos parodos. Tai jubiliejinė senoviškų kuprinių – karmonų paroda (rengėjos - pradinių klasių mokytojos)  ir mokinių dailės darbų (vadovė mokyt. Daiva Butkienė) Medvilionių dvarelio tematika paroda. Abi jos puikavosi Lieporų kraštiečių šventėje ,,Mes vieno žiedlapio dalis‘‘, kur sulaukė ne tik vietinių, bet ir į šventę atvykusių svečių iš Vilniaus – Seimo narių V.Gailiaus ir A.Gumuliausko dėmesio. Šiuo metu karmonų parodą galima apžiūrėti Kriukų miestelio bibliotekoje, o dailės darbai ruošiami rudenį vyksiančios respublikinės konferencijos Medvilionių kultūrinės atminties tema eksponavimui. Beje, aktyviai ,,atostogavo‘‘ ir mokyklos romansų grupės artistai – jie taip pat koncertavo Lieporų kraštiečių šventėje. Baigiantis rugsėjui, jų koncerto bus galima pasiklausyti tradicinėje seniūnijos dvarų šventėje, šįmet vyksiančioje Bučiūnuose.

                                                                                                     Ligita  Eitkevičienė


PROJEKTAS TĘSĖSI VENGRIJOJE

Po pasirodymo Kauno viešojoje bibliotekoje tarptautinio projekto ,,Piliečio kelias istorijos veidrodyje‘‘ partneriai iš Lietuvos, Juodkalnijos, Vengrijos ir Portugalijos gegužės 10–12 dienomis veiklas tęsė Vengrijos Tata mieste, įsikūrusiame prie didžiausio šalyje Balatono ežero. Trijų dienų kelionė neprailgo: į Tatą susirinkę projekto dalyviai jau pažinojo vieni kitus iš susitikimų Lietuvoje, todėl etiudų repetavimas, diskusijos ir susitarimai vyko gerokai sklandžiau. O susitarti būta dėl ko. Vienoje Tata miesto gimnazijų laukė pasirodymas, etiudų pristatymai ir sukurtų dokumentinių filmų žmogaus teisių tema peržiūra. Po repeticijos įvyko minėtasis viešas tarptautinis renginys, kurį pristatė renginio organizatorė Vengrijoje Kata Illés Kádek. Į renginį buvo pakviestas profesorius Dr. Polgár Tibor András, kuris daugiau papasakojo apie Vengrijos totalitarinę represinę istoriją bei pasidalino istorijomis, kurios atskleidė, kaip dirbtinai sukurtos sienos atskyrė draugus ir šeimas. Projekto dalyviai pristatė du Forumo teatro etiudus, parodančius Žmogaus teisių pažeidimus ir kvietė publiką diskutuoti bei keisti scenoje matomą situaciją. Renginyje taip pat dalyvavo Nóra Frank, Europa piliečiams programos atstovė Vengrijoje bei EVS savanorės Eleonora Occhipinti (Italija) ir Sofi Nersisyan (Armėnija). Mūsų mokyklai projekte atstovavo dešimtokas Ovidijus Trinka ir šių eilučių autorė. Projektas pačiame įkarštyje – rudenį laukia dar du vieši tarptautiniai Forumo teatro pasirodymai ir kelionės į Juodkalniją ir Portugaliją.

                                                               Projekto koordinatorė mokykloje  Ligita   Eitkevičienė


KRIUKŲ MOKYKLOS 190 METŲ JUBILIEJUS

Kriukų mokyklos Jubiliejinio laikraštuko pirminis variantas (maketavo V.Ruseckaitė)

Kriukų mokyklos Jubiliejinio laikraštuko galutinis variantas (maketavo B.Dargytė)


2017 M. IKIMOKYKLINUKŲ IŠLEISTUVĖS

 


2017 M. DEŠIMTOKŲ PASKUTINIS SKAMBUTIS


2017 M. PRIEŠMOKYKLINĖS KLASĖS IŠLEISTUVĖS


APDOVANOJIMAI 2017


SVEIKUOLIAI NUO PIRMOS KLASĖS

Gegužės 12 dieną pirmokėliai, kartu su savo tėveliais, iškeliavo į žygį su kriukietiškomis lazdomis. Taip taip, kriukietiškomis, medinėmis, savomis. Jau trys metai, kaip jos savos. Juk su lazdomis pajudinama daugiau raumenukų.

Smagu buvo stebėti bundančią gamtą, džiaugtis saulutės spinduliais, pasveikinti paukštelius, pamojuoti zuikiui, įkvėpti tyro oro ir „pasikrauti laimės baterijas“. Įveikta tikrai nemažai – 8 kilometrai. Keliauta savo kasdieniu keliu, tik pėstute, o ne mokykliniu autobusu. Maršrutas Kriukai – Puraičiai – Mindaugiai. Pasidžiaugta ištvermės reikalaujančia ir kiek kitokia kūno kultūros – sveikatinimo pamoka. Smagu, kai veikloje nevengia dalyvauti ir tėveliai. Tai palaikymo, skatinimo komanda.

Pakeliauta, pabendrauta, kartu papietauta ir paaugta – visom prasmėm...

Pirmokų mokytoja Jolanta Bytautienė 


PIRMOKAI – PASAKOS KŪRIMO DIRBTUVĖSE

  Kurti – tai didžiulis smagumas. Stengiuosi, kad to smagumo mano gyvenime būtų kuo daugiau. Kūryba pavirsta naujomis pasakomis, piešiniais, mediniais žaislais, daržovių pyragais, keistais garsais… Bandau ta linksmybe pasidalinti su vaikais, nes jie patys nuoširdžiausi žiūrovai.

Paulius Juodišius

Gegužės 9 dieną pirmokus aplankė vaikiškų knygų autorius ir dailininkas Paulius Juodišius.

Dailininko biografija spalvinga. Jam yra tekę dirbti restauratorium, apsaugos darbuotoju, akmentašiu, darbų mokytoju, virėju, pardavėju, stalium, statybininku - visos šios profesijos tam tikru laiku buvo tapusios jo savasties dalimi. Tačiau, kad ir kokių darbų imtųsi, visuomet sugrįžta prie to, kas, kaip jis sako, smagu pačiam: rašo bei iliustruoja vaikiškas knygas, plėtoja nemokamos, internetinės, interaktyvių pasakų svetainės turinį, dažnai idėjiškai organizuoja kūrybinius užsiėmimus vaikams Lietuvoje ir užsienyje.  Jo nuomone, vaikams turėtų būti nemokama viskas: sportas, muzikiniai užsiėmimai, spektakliai ir kiti juos lavinantys renginiai. Kol vaikai nori, reikia suteikti galimybę, nes vėliau būna daug sunkiau juos kažkuo sudominti. Kultūrinio gyvenimo siaurumas vėliau gali itin brangiai kainuoti – gali išaušti diena, kai atsiradusią tuštumą žmonės užpildys bet kuo, dažniausiai greitai suvartojamu niekalu. Šiuo metu jis gyvena kaime, savo susiręstoje trobelėje, ir kuria – rašo bei piešia vaikams. O laisvu laiku kviečia vaikus kurti pasakas kartu. Užsiėmimo metu vaikai sukuria personažus, kuriuos dailininkas nupiešia. Aptaria personažų charakterius, kuria jiems nutikusias istorijas. Supažindina vaikus su savo sukurtais muzikos instrumentais. Vaikai pasigamina kai kuriuos instrumentus ir patys ir jais sukuria pasakos muzikinį foną.

Kriukiečiai sukūrė pasaką apie Kriukų Trimbambickį, Trimpę Muselę ir vilką Piliką. Pasaką sekė dainuodami ir pritardami muzikiniais instrumentais (įvairiais barškučiais, įdomiaisiais būgnais, skudučiais). Ypač vaikams patiko pačių pasigamintos dūdos. Beveik dvi valandos vaikams visai neprailgo. Kaip sako dalininkas, kūriniai kaskart gimsta kitokie, bet svarbiausia – pajusti kūrybinį malonumą, kuris visus suvienija. Džiaugiamės turėję tokią galimybę.

Pirmokų mokytoja Jolanta Bytautienė


IŠ ŠIRDIES, MAMAI...

Ačiū Tau, mamyte,

Kad esi geriausia,

Kad visam pasauly

Man pati brangiausia...

Gegužės 5 dieną pirmokėliai nuoširdžiai padėkojo savo mamoms. Padėkojo už rūpestį, meilę, švelnumą, paramą, palaikymą, pagalbą.... argi galima išvardinti? Neįmanoma. Kiek gali ir kiek daro MAMA?

Dėkojo dainomis, eilėmis, šokiais. Pasistengė tą dieną Mamą apgaubti begaliniu dėmesiu ir rūpesčiu: dovanojo savo išaugintas gėles; parašytas knygeles; portretus, kuriuos piešė iš vakaro; „fotoeskizus“, kuriuos gamino kartu su mama; vaišino pačių iškeptais blynais.

Sustok, akimirka žavinga! Lai taip būna visados!!!

Pirmokų mokytoja Jolanta


sakiai

NE MEDALIS, BET IRGI LAIMĖJIMAS

Matyt, taip jau buvo lemta, kad  jubiliejiniais mokyklai metais meninį žodį puoselėjančių jaunųjų kriukiečių sėkmė laukė ne tik rajono mokinių meninio skaitymo konkurse, bet ir regiono to paties konkurso etape – laimėtos pirmos vietos. Šios mažytės pergalės - pirmąkart nedidelės paribio mokyklos istorijoje - vaikams atvėrė kelius į rimtą renginį – šalies mokinių meninio skaitymo konkurso etapą, šįsyk vykusį Šakių ,,Varpo‘‘ mokykloje. Konkursas vyko dvi dienas. Pirmąją – dalyvių pasirodymai. Keturiais etapais suskirstytame renginyje iš viso varžėsi 29 skaitovai ir dvylika literatūrinių kompozicijų.

Šakiečiai, laukdami svečių, nusprendė nušluostyti nosį visoms prieš tai minėtą renginį organizavusioms mokykloms ir surengė tokią šventę skaitovams bei jų mokytojams, kad beliko tik gėrėtis ir džiaugtis įspūdžiais. Besijaudinančius ir nerimaujančius jaunuosius skaitovus tikrai turėjo sužavėti šeimininkų dėmesys ir pagarba.

Šventės pradžioje susirinkusius sveikino ,,Varpo‘‘ mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas, rajono vicemeras Edgaras Pilypaitis, Šakių rajono sporto ir švietimo skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas, Švietimo ministerijos pradinio ir pagrindinio ugdymo vyriausioji  specialistė Elona Bagdanavičienė. Tačiau labiausiai vaikai laukė kaip visada padrąsinančios vertinimo komisijos pirmininkės Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Režisūros katedros vedėjos, docentės, humanitarinių mokslų daktarės Danutės Vaigauskaitės kalbos. Ji šmaikščiai pristatė komisijos narius: aktorę, Klaipėdos universiteto Teatro katedros scenos kalbos pedagogę, režisierę Eriką Gaidauskaitę, poetą, vaikų rašytoją, publicistą teatro ir kino režisierių, aktorių, bardą Vytautą V. Landsbergį, VU docentą, literatūros kritiką, vadovėlių autorių, vertėją Kęstutį Urbą ir Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos lietuvių kalbos mokytoją ekspertą Martyną Janušką.

O tada prasidėjo kova... Pirmoje konkurso dalyje pasirodė 5-8 klasių skaitovai. Dauguma jų pasirinko ištraukas iš šiuolaikinių autorių kūrinių, kalbėjo apie tai, kas jiems aktualu – draugystę, tėvų ir vaikų santykius, mokyklines problemas. Antroje konkurso dalyje į sceną lipo 9-12 klasių atstovai. Nuotaika pasikeitė, nes temos nuteikė rimčiai ir susikaupimui. Scenoje skambėjo žodžiai apie tėvynę, gyvenimo prasmę, meilę, mirtį, ištikimybę bei atsakomybę. Trečioji dalis – 5 – 8 klasių kompozicijos. Čia mūsiškės septintos klasės merginos Eidvilė Griškaitė, Andrėja Rutkevilytė, Karolina Kazakevičiūtė ir Gabrielė Palmileraitė ir pasirodė. Nelengva rungtis su patirties tokio rango konkursuose turinčiais konkurentais, o dar prieš akis  nuolat šmėkščioja skvarbūs garbingos komisijos žvilgsniai. Bet tai tik pirmas kartas, kai patirtis – geriausias laimėjimas. Antroje grupėje (9 – 12 klasių) kompozicijų buvo net aštuonios. Vyresnieji kalbėjo apie šiuolaikines technologijas, prisiminė viduramžių Lietuvos istoriją, kvietė atsigręžti į save.

Antroji diena  buvo skirta praktiniams mokytojų bei mokinių seminarams, laukė muzikinis susitikimas su režisieriumi Vytautu V.Landsbergiu ir, žinoma, apdovanojimai. Kriukietės į namus parsivežė Švietimo ir mokslo ministrės pasirašytą Padėkos raštą bei specialų Seimo nario M. Basčio apdovanojimą.       

                                                                                                      Mokytoja L.Eitkevičienė


KRAŠTOTYRINĖ   KONFERENCIJA

Praėjusią savaitę mūsų mokyklos aštuntokai Ž.Trinka ir E.Užkuraitytė dalyvavo Žeimelio gimnazijoje organizuotoje tarptautinėje konferencijoje ,,Žiemgalos krašto mokinių tiriamoji – kūrybinė veikla‘‘, kur pristatė pranešimą ,,Kaip mes žygiuodami budinam kraštą‘‘. Mokiniai susirinkusiems pristatė mokykloje jau keletą metų vykdomą kraštotyrinę veiklą, kurios metu organizuojami teatralizuoti naktiniai knygnešių žygiai, žygiai dviračiais ir žygiai kriukietiškomis lazdomis. Pasisemta daug gerų emocijų, patirties ir užmegzti ryšiai su naujais kraštotyrinės veiklos partneriais.  Mokinius konferencijai ruošė mokytojos L.Eitkevičienė ir D. Rupulevičienė.

 


MAŽŲ RANKELIŲ – DAUG DARBELIŲ

Vaikų darželyje dailė-viena prieinamiausių meno šakų. Per dailės užsiėmimus lavinama vaiko vaizduotė, kūrybiškumas, smulkioji motorika. Balandžio 28 dieną J.Avyžiaus bibliotekos Kriukų filiale jo vyriausiosios bibliotekininkės Violetos Navickienės iniciatyva buvo surengtas  ikimokyklinės grupės vaikų darbelių parodos „Mažų rankelių- daug darbelių“ pristatymas. Grupės auklėtoja papasakojo kokiomis priemonėmis, technikomis vaikai atliko savo darbelius. Susirinkusius į parodos pristatymą vaikai nudžiugino ne tik savo darbeliais, bet dainelėmis ir šokiais.

Ikimokyklinės grupės auklėtoja Egidija  Augulienė


DRAUGŲ DIENA

Balandžio 28 d. 15 mūsų mokyklos mokinių dalyvavo tradiciniame Pakruojo rajono Balsių pagrindinės mokyklos renginyje ,,Draugų diena‘‘. „Draugų varžytuvėse“ dalyvavo mokiniai iš Žibartonių, Pašvitinio, Kriukų, Balsių pagrindinių  mokyklų, atvyko draugai iš Latvijos respublikos Bauskės rajono  Ozolainės ir Vecsaulės pagrindinių mokyklų. Komandų nariai atliko įvairias užduotis. Po varžytuvių  jaunimas iki pat 21 valandos šoko, o mokytojams buvo pasiūlytas „Protų mūšis“. Mokyklos komanda gavo kvietimą į tarptautinę stovyklą, kuri vyks Latvijoje Vecsaulės mokykloje birželio 7 d.

                                                                        Septintokų auklėtoja Elena Čoj

                                                                        Aštuntokų auklėtoja Ona Švedienė


PRADINUKŲ ŠOKIAI


PIRMASIS TARPTAUTINIO PROJEKTO RENGINYS

Paskutinėmis balandžio dienomis Vilniuje ir Kaune vyko tarptautinio projekto ,,Piliečio kelias istorijos veidrodyje‘‘, kuriame dalyvauja ir mūsų mokykla,  mokymai ir viešasis renginys. ES programos  ,,Europa piliečiams‘‘ remiamo projekto esmė – generuojant skirtingų kartų patirtis ir pasaulėžiūrą atskleisti Vidurio ir Rytų Europos totalitarinių represinių režimų žmogaus teisių pažeidimus ankstesnėse santvarkose, mėginti įvardinti, kas pasikeistų, jei dabartinėje visuomenėje būtų ribojamos žmogaus teisės bei laisvės. Projekte dalyvaujančios šalys ( Lietuva, Portugalija, Juodkalnija ir Vengrija) jau įvykdė vieną pagrindinių veiklų – sukūrė istorine atmintimi paremtą dokumentinį filmą apie atskirų žmonių patirtis ir laisvės suvaržymus totalitarinėse kiekvienos šalies sistemose, apklausė ekspertus, kurie paaiškino  žmogaus teisių užtikrinimą ir gynybą ES.

Vilniuje vyko intensyvūs tolimesnių projekto veiklų įgyvendinimo mokymai, pagrįsti Forumo teatro metodika ir viešais pasirodymais skirtingose kiekvienos projekto dalyvės šalyse. Kurtos situacijos tolerancijos, lygybės, socialinio statuso, kartų konflikto temomis. Mokymus vainikavo Kauno viešojoje bibliotekoje organizuotas renginys, kurio metu ne tik rodytas sukurtas filmukas, ar žiūrovams pristatyti trys Forumo teatro etiudai žmogaus teisių tema,  bet ir diskutuota apie prievartą, pagarbą bei orumą. Renginys susilaukė didelio kauniečių dėmesio (dalyvavo virš 200 žmonių). Kitas toks pat viešas renginys bei tolimesni mokymai dar šį pavasarį projekto dalyvių laukia Vengrijoje.

                                                                        Projekto koordinatorė mokykloje L.Eitkevičienė

 


 „BŪKIME KARTU“ MŪSŲ MOKYKLOJE!

 

Š.m. balandžio 20 d. mūsų mokykloje vyko tradicinis rajoninis renginys „Būkime kartu“. Dalyvavo keturių  mokyklų –  M.Slančiausko progimnazijos, Gataučių Marcės Katiliūtės pagrindinės mokyklos,  „Saulės“ pagrindinės mokyklos ir Kriukų pagrindinės mokyklos –  komandos. Komandą sudarė penki 5 – 7 klasių mokiniai.  Moksleiviai atliko įvairias užduotis, bendravo.

Mokyklos specialioji pedagogė Elena Čoj


BŪTI AR SUGRIŪTI?

Tokį klausimą iškėlė Kriukų pagrindinės mokyklos mokinių komanda, teikdama paraišką dalyvauti Elektrėnų savivaldybės Jaunimo reikalų tarybos biuro ir Europos Parlamento nario Petro Auštrevičiaus inicijuotame projekte ,,Kuriame Lietuvą!‘‘. Apie ką toje paraiškoje buvo kalbama? Ogi apie žymųjį Medvilionių dvarą ir jo išlikimo galimybes. Idėja minėto pilietinių iniciatyvų projekto organizatoriams pasirodė verta dėmesio ir mokykla su dar dvylika šalies gimnazijų buvo atrinkta varžytis dėl pagrindinio  laimėjimo – kelionės į Briuselį.

Tik ne Briuselis čia svarbiausias, o Medvilioniai ir jaunimas. ,,Kuriame Lietuvą!‘‘ projektas skirtas  skatinti jaunimą naudotis savo pilietinėmis teisėmis, sprendžiant visuomenei svarbius klausimus, stiprinti jaunų žmonių atstovavimą vietiniu lygmeniu, suteikti žinių ir įgūdžių apie jaunimo dalyvavimą vietos bendruomenės gyvenime, plėtoti mokyklų, vietos bendruomenių ir savivaldybių bendradarbiavimą  ir taip keisti šalį, kuriant ją savo artimiausioje aplinkoje. Taigi kriukiečiai vieni ir su vis besiplečiančiu bendraminčių būriu mėgins spręsti hamletišką klausimą – būti ar sugriūti Goeso dvarui.  Jau įvykdytos pirmos bendros veiklos su Joniškio J.Avyžiaus viešosios bibliotekos Kriukų filialu, užmegzta pažintis su Žeimelio gimnazijos kraštotyros būreliu, noriai konsultuoja istorikas E.Vasiliauskas.

Praėjusią savaitę mokykloje lankėsi projeko ,,Kuriame Lietuvą!‘‘ sumanytojų komanda:  EP narys Petras Auštrevičius, projekto  koordinatorė Jūratė Levickienė ir  Elektrėnų savivaldybės jaunimo atstovė Giedrė. Giedrė pasidalijo patirtimi apie jaunimo iniciatyvas bei Lietuvos ir Europos piliečių įsitraukimą į viešąjį šalies ir Europos Sąjungos gyvenimą, papasakojo, kokius didelius ir gražius darbus jų mieste jaunimas sugeba nuveikti, jei tik nestinga ryžto, idėjų ir savivaldybės palaikymo. Kriukiečiai, pasikvietę į susitikimą savo artimiausius partnerius -  bibliotekos ir seniūnijos atstovus,  savo ruožtu papasakojo apie nuveiktas projektines veiklas, supažindino su  Medvilionių dvaro istorija bei situacija, pristatė svečiams mokyklos muziejų. P.Auštrevičius jaunimui pasiūlė įvairių idėjų dvaro ir jo istorijos išsaugojimui. Viena jų – pervadinti  S.Goeso vardu kurią nors Kriukų miestelio gatvių. Kiek pavėlavęs, pas kriukiečius atskubėjo ir LR Seimo narys Vitalijus Gailius.

Po susitikimo svečiai apžiūrėjo Medvilionių dvarą ir kėlė lygiai tokius pačius hamletiškus – būti ar sugriūti – klausimus. Apgriuvėlis juos pasitiko seniūnijos pastangomis išgrėbstyta ir sutvarkyta dvaro teritorija.

Ligita Eitkevičienė


NETRADICINĖS PAMOKOS GASČIŪNUOSE

Prieš Velykų šventes klasėse vaikai gamina daug žaisliukų ir įvairių darbelių, kuriais puošia klasę ir namus. Kad paįvairinti vaikų darbelius ir paskatinti  domėtis Lietuvos  tautiniu paveldu ir turtingomis tradicijomis nusprendėme vykti į Gasčiūnų bendruomenės namus,  į netradicinę pamoką.

Priešmokyklinės  ir trečios klasės mokinukai  sėdę į mokyklinį autobusą nuvyko į Gasčiūnus. Maloniai nuteikė gražiai tvarkoma aplinka ir daugybė medinių gandrų prie bendruomenės namų.

Mus pasitiko Gasčiūnų amatų centro darbuotojos Benienė Jurgita ir Giedrė Briedienė.

Vaikai pasidalino į dvi grupes. Vieni margino molinius margučius, kiti lipdė iš molio Velykinius avinėlius ir angeliukus. Marginti  sekėsi puikiai. Pertraukėlės metu mokytoja Giedrė vaikams pasiūlė apžiūrėti senoviškas girnas. Kai kurie pamėgino ir pamalti grūdus.

Antroje grupelėje mokytoja Jurgita  mokė  lipdyti iš molio. Molį buvo lengva pjaustyti, bet reikėjo daugiau pastangų , kad jis paklustų mažoms rankelėms. Su mokytojos pagalba darbeliai visiems pavyko. Lipdiniai bus išdegti.  Mažos avytės ir angeliukai parkeliaus į mokyklą vaikams prisiminimui.

Mokinukai dirbo susikaupę, kiekvienas stengėsi, kad darbelis būtų pats gražiausias.

Baigę darbelius vaikai buvo  pavaišinti  mėtų arbata, apžiūrėjo eksponatus ir pasiklausė pasakojimo apie amatų cento istoriją.

Pieš išvykdami  aplankėme etnografinį  muziejų, kuriame surinkta apie tūkstantį  eksponatų. Tai ir namų apyvokos daiktai ir transporto priemonės, darbo įrankiai.

Pamokos netradicinėje aplinkoje vaikams padarė didžiulį įspūdį, nes ir  patiems buvo sunku patikėti, kad sugebėjo padaryti tokius daug  kruopštumo reikalaujančius darbelius.

                                                 Mokytojos:  Angėlė Čepaitienė

                                                                        Ilona  Gylytė


„INSPEKTORIUS MUILYS SKUBA Į PAGALBĄ“

Balandžio 4 dieną priešmokyklinio ugdymo mokinukams ir pirmokėliams vyko edukacinis užsiėmimas “Inspektorius Muilys skuba į pagalbą”, kurį vedė visuomenės sveikatos priežiūros specialistės Ramutė Jeskevičienė ir Ieva Adomaitytė.  Užsiėmimo metu vaikai sužinojo apie kūno švarą, asmens higienos reikalavimus. Taip pat gamino muilą: kaitino, pilstė į formeles ir džiaugėsi, kai atvėsęs skystas muilas virto meškučiu. Klausėsi pasakos “Inspektorius Muilys skuba į pagalbą”. Mokėsi taisyklingai nusiplauti rankas, pakartojo, kada reikia jas plauti. Užsiėmimo pabaigoje kiekvienas gavo dovanų po knygelę “Inspektorius Muilys skuba į pagalbą” ir muilą – meškutį. Tokie žaismingi užsiėmimai ugdo vaikučių higienos įgūdžius. Džiaugiamės, kad kiekvieną dieną vis ką nors naujo išmokstame!

Pirmokų mokytoja Jolanta


KNYGŲ PELĖDA GATAUČIUOSE

Kriukiečiai šiemet pirmąkart įsijungė į rajoninį knygų skaitymo konkursą ,,Knygų pelėda 2017‘‘, vykusį Gataučių Marcės Katiliūtės mokykloje Renginyje dalyvavo 5-6 ir 7-8 klasių mokinių komandos iš Gasčiūnų, Kriukų, Joniškio „Saulės“ ir Gataučių M. Katiliūtės pagrindinių mokyklų, Joniškio M. Slančiausko progimnazijos bei Žagarės gimnazijos. Konkurso tikslas – populiarinti skaitymą, kaip vieną iš aktyviai ir kūrybiškai visuomenei būtinų bruožų, panaudojant naujas vaikų ir jaunimo literatūros pažinimo formas. Atlikdami įvairias užduotis, mokiniai žadino savo atmintį, demonstravo savo kūrybiškumą bei originalumą. Dalyvavome pirmąkart ir tikrai nebuvome tinkamai pasiruošę, todėl po džiaugsmingų pirmųjų užduočių rezultatų paskelbimo, teko nuryti kartų pralaimėjimo gurkšnį ir pripažinti, kad knygų skaitymo meno/ mokslo mums dar labai reikia  pasimokyti. Konkursą 5-6 klasių grupėje laimėjo Joniškio „Saulės“ pagr. mokyklos komanda, o 7-8 klasių grupėje - Gataučių M. Katiliūtės mokyklos ir  „Saulės“ mokyklos mokiniai.

                                                                                                                  Ligita  Eitkevičienė

                 


„TRAMTATULIO" REGIONINIS KONKURSAS

Po sėkmės Joniškyje vykusiame rajoniniame  Lietuvos vaikų ir moksleivių – liaudies kūrybos atlikėjų – konkurso „Tramtatulis 2017" etape, mūsų mokyklos aštuntos klasės mokinė Evelina Užkuraitytė kovo 25 d. vyko į Panevėžį, atstovauti savo krašto Aukštaitijos regiono etape.  Panevėžio muzikos mokykloje vykusiame renginyje iš viso skirtingose kategorijose rungėsi virš aštuoniasdešimt jaunųjų lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų. Evelinos amžiaus kategorijoje pasakotojų būta virš dešimt, ir visi stiprūs, visi savotiškai įdomūs. Atstovauti Aukštaitijos regionui garbinga komisija išrinko šešiolikmetį pasakotoją Titą Jankauską iš Kupiškio Salamiesčio pagrindinės mokyklos. Šiemet nelaimėjome, bet nenusimename – nauja patirtis, rimta konkurencija ir naujos pažintys visada į naudą, juolab, kad šiame konkurse išdįsome dalyvauti pirmąkart.

                                                                                                                   Ligita Eitkevičienė 


ŽEMĖ - MŪSŲ VISŲ JAUKIAUSIAS INKILAS


MUGĖ 2017


SVEIKOS PĖDOS – SVEIKI VAIKAI

Judėjimas yra sveiko vaiko gyvybinis poreikis. Dažnai pasitaikantis jaunesniojo mokyklinio amžiaus vaikų atramos – judėjimo aparato sutrikimas yra plokščiapėdystė. Plokščiapėdiškumas dažnai „apkartina“ judėjimo poreikį. Plokščiapėdžiai vaikai greit nuvargsta, ilgai pasivaikščiojus ar pabėgiojus, jiems skauda blauzdos raumenis, o staigiai pasukus pėdas į vidų – ir pėdos skliautą. Kai pėdos yra plokščios pakinta dubens ir stuburo padėtis, o kartu ir laikysena.

Mūsų mokyklos 2 ir 3 klasių mokiniams š. m kovo 21 d. vyko aktyvūs mokymai „Sveikos pėdos – sveiki vaikai“, kuriuos vedė Joniškio Visuomenės sveikatos biuro specialistės Ieva Adomaitytė ir Ramutė Jeskevičienė. Vaikai užsiėmimų metu lavino kūno koordinaciją, lankstumą, ištvermę, stiprino pėdų raumenis. Buvo naudojami įvairių formų diskai, balansavimo takeliai, gimnastikos kamuoliai, dygliuoti kamuoliukai. Visus pratimus vaikai atliko basomis kojomis. Mokymų pabaigoje vaikai piešė piešinius laikydami flomasterius tarp kojų pirštų.

VSP specialistė R. Jeskevičienė


KONFERENCIJA „APLINKA IR ŽMOGUS“

Kovo 20 dieną – Pasaulinę Žemės dieną – pirmos klasės mokinė Gabija Čereškaitė dalyvavo rajoninėje konferencijoje „Aplinka ir žmogus“. Skaitė pranešimą „Mažieji rūšiuotukai“. Pristatė klasėje vykdomą projektą apie šiukšlių rūšiavimą. Jaudulio netrūko. Bet pristatymas buvo šaunus. Džiaugėsi, palaikė ir sveikino draugai iš kitų mokyklų. Pranešimus skaitė pradinukai iš M.Slančiausko progimnazijos, Žagarės gimnazijos, Plikiškių mokyklos – daugiafunkcinio centro. Semtis patirties tikrai buvo iš ko, nes dalyvavo ir vyresnių klasių mokiniai iš „Aušros“ gimnazijos, Žagarės gimnazijos, Skaistgirio gimnazijos ir Gasčiūnų pagrindinės mokyklos. Sveikinam tave, Gabija!!!

Mokytoja Jolanta


„MAŽIEJI RŪŠIUOTUKAI“

Štai ir sulaukėme pavasario. Širdį džiugina parskrendantys paukščiai, atbundanti gamta, besiskleidžiančios pirmosios gėlytės. Tik nutirpus sniegui rūpestingai žvalgaisi aplinkui ir pamatai ant žemelės numestą ne vieną šiukšlę. O jos pačios neatsiranda. Juk šiukšlina tai žmonės.

Pirmokai pasidomėjo. Lietuvoje per metus susikaupia 3 milijonai tonų atliekų, 50-60 proc. sudaro namų atliekos. Beveik pusę namų ūkyje susidarančių komunalinių atliekų kiekio sudaro virtuvės atliekos, kitą pusę – antrinės žaliavos, kurias galima sėkmingai perdirbti. Tačiau tik 450 tūkstančių tonų susidariusių atliekų perdirbama. Didėjantis atliekų kiekis ėmė kelti pavojų aplinkai ir žmonių sveikatai. Legaliai veikiantys sąvartynai pilnėjo, iš jų į atmosferą išsiskiria toksiškos ir sprogios dujos, į dirvožemį ir gruntinius vandenis patenka sunkiųjų metalų junginiai ir kitos pavojingos medžiagos. Lietuvoje dar yra apie 800 sąvartynų, iš jų apie 300 dar eksploatuojami. Bet jeigu galima saugoti gamtą rūšiuojant ir perdirbant atliekas, kodėl to nepadarius. Jau nemaža dalis gyventojų turi namuose įvairių spalvų konteinerių ir sėkmingai rūšiuoja atliekas. Pakalbėjus su vaikais, džiaugiesi, kad ir vaikai pamažu mokosi rūšiuoti.

Tad pirmokai nori prisidėti prie Žemės saugojimo. Kovo mėnesį pradėtas vykdyti klasės projektas „Mažieji rūšiuotukai“. Padedami Rūšiuotuko Tuko ir Galvočiukės Čiukės daug sužinojom apie antrines žaliavas, kaip rūšiuoti. Nuo šiol pirmokėliai nemes visų šiukšlių į vieną konteinerį, bet stengsis jas išrūšiuoti. Pasirūpinom, kur šiukšles sudėsim. Susisiekėm su UAB „Ecoservice projektai“ iš Šiaulių vadybininke Loreta Zaveckyte – Pavlova, kuri geranoriškai perdavė šiukšlių rūšiavimo dėžes. Du komplektus pastatėme pradinukų koridoriuje, o vieną komplektą – klasėje. Klasėje esančias dėžes patys dekoravome. Dabar ne tik nauda, bet ir klasės puošmena.

Šis projektas bus tęstinis. Įvairiomis veiklomis prisidėsime prie Motinos Žemės išsaugojimo. Džiaugiamės, kad mus palaiko draugai ir šeimos nariai. Kiekvienam pradinių klasių mokiniui įteikėme Jaunojo Gamtininko pažymėjimus, kurie įpareigoja saugoti gamtą. Geranoriškai visi sutiko šiukšles rinkti ir rūšiuoti.

Vaikai instinktyviai kartoja viską, ką daro suaugę, todėl jei atliekas rūšiuosime namie, mokykloje, stotyse ir kitur, patys nebešiukšlinsime ir neleisime to daryti kitiems. Mylėkim savo Žemę!!!

Pirmokų mokytoja Jolanta


 KOVO 11-OSIOS RENGINYS


DRAUGIŠKOS SPORTINĖS VARŽYBOS „TRISPALVIS KAMUOLIUKAS“

Kovo  9 dieną pradinukai mokėsi mokykloje netradiciškai – šventė Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną draugiškai sportuodami. Taip paminėti Kovo 11-ąją jau tapo gražiai tradicija, besitęsiančia jau treti metai. Tik draugų ratas plečiasi. Šįkart sulaukėm  draugų iš Pakruojo raj. Balsių pagrindinės mokyklos. Atvyko net 17 mokinių.

Visus vaikučius šventiškai pasveikino mokyklos direktorius.  Kartu sugiedojome Lietuvos himną. Prieš kiekvienas varžybas reikia apšilti. Visuotine mankšta pasirūpino pirmokai, antrokai ir trečiokai. Bešokant gimė nauja idėja. Gal kitą kartą susitinkame pasimokyti šokių? Ir šitos minties nebepaleidom. Apgalvosim – sugalvosim. Svarbiausia  - noras.

O kad būtų smagiau sportuoti, vaikučius iš abiejų mokyklų suskirstėm į keturias mišrias komandas. Taip atsirado 1-2 klasių dvi komandos (raudonieji ir mėlynieji) ir 3-4 klasių dvi komandos (žalieji ir geltonieji). Už pasiūtas spalvotas skareles esame dėkingi mamytei Neringai Jankauskienei. Ir prasidėjo! Rungtyniavome septyniose estafetėse. Taip pat vyresnieji žaidė kvadratą. Laimės akimirkų, juoko, ašarėlių, džiaugsmo... Buvo visko. Bet svarbiausia, kad nugalėjo draugystė. Vaikai susidraugavo bežaisdami.

Kai po varžybų drauge pietavo, jau nepailsdami dalinosi įspūdžiais. Bendravimą ir žaidimus pratęsė klasėse.

Kiekviena klasė buvo apdovanota padėkomis. Taip pat apsikeitėme dovanomis. Balsiečiai išsivežė kamuolį, o kriukiečiai dalinosi sausainius. Kitas susitikimas gegužės mėnesį Balsiuose.

Tegul žydi draugystė ir meilė Lietuvai bei savo sveikatai.

Pradinių klasių metodinės grupės vardu, mokytoja Jolanta


DIDELI STEBUKLAI – MAŽOMS ŠIRDELĖMS

Jau kelinti metai , kai Joniškio darželis ,,Ąžuoliukas“ pakviečia  rajono mažuosius skaitovus   į netradicinius eilėraščių skaitymo konkursus.

 Praėjusiais metais prieš  Velykų šventę  visus pakvietė į  mažųjų skaitovų konkursą  ,,Margi margučiai ritas, tuoj patekės Velykų rytas“.  Su   Kriukų pagrindinės mokyklos  priešmokyklinės klasės mokinukais vykome į konkursą. Grįžome su gerais  įspūdžiais .Mažieji skaitovai parsivežė pagyrimo diplomus.

Šiemet buvo paskelbtas konkursas  kovo 11 šventei  ,,Gera čia, kur gyvenu“.  Jam iš anksto ruošėmės mokykloje . Iš priešmokyklinės  klasės  atrinkome  du vaikus – Mildą Gaurilovaitę  ir Gustą  Karūžną.

Darželis pasitiko pasipuošęs  tautine atributika. Vaikučių susirinko iš miesto darželių,   iš kaimo mokyklų ir darželių.

Šventinį  renginį vedė Jolita Čiutienė,  Miglė Praniulienė  ir muzikos mokytoja  Alfreda Gavorkienė.  Renginio koordinatorė Joniškio vaikų lopšelio-darželio ,,Ąžuoliukas“ direktoriaus pavaduotoja ugdymui  Daiva Žalienė.

Vedančioji Jolita Čiutienė ir mažoji padėjėja Beata Baltaitė visus dalyvius pasitiko pasipuošusios tautiniais rūbais.

 Prasidėjo nuostabi neakivaizdinė kelionė po Lietuvą. Vaikai buvo pakviesti ,,  skristi oro balionu“, ,,lėktuvu“, ,,plaukti laivu“, ,, važiuoti traukiniu“, ,, joti žirgais“. Tokiu būdu stebėdami vaizdus ekrane lankėmės Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, Palangoje ir grįžome į gimtąjį Joniškį. Tuo pat metu vaikai deklamavo eiles apie Tėvynę , klausėsi  puikių darželio dainorėlių, šoko. Kol garbi komisija vertino vaikų pasirodymus, mažieji buvo pakviesti pagaminti tautines gėlytes , širdeles.

Dalyviai buvo gausiai apdovanoti- knygutės, padėkos raštai, saldumynai pradžiugino visus dalyvius, nė vienas nesijautė mažiau įvertintas. O kaip netikėta ir malonu  buvo,  kad apdovanojimo metu tautines gėlytes  vaikai dovanojo savo mokytojui kuris ruošė vaiką konkursui.

Grįžę į mokyklą dalinomės įspūdžiais, vaikai buvo labai laimingi dalyvavę tokioje puikioje šventėje.  O ir aš pagalvojau ,, Gera čia, kur gyvenu, kai šalia gyvena tokie puikūs savo darbą mylintys žmones“.

   

                                     Kriukų pagrindinės mokyklos mokytoja metodininkė A.ČEPAITIENĖ


DAR  VIENAS  LAIMĖJIMAS

Kovo 4 dieną Kupiškio L.Stuokos – Gucevičiaus gimnazijoje vyko respublikinio mokinių meninio skaitymo konkurso  regioninis etapas, kuriame savo jėgas išbandyti kaip ir kasmet buvo pasirengę dešimties rajonų mokiniai. Konkurse dalyvavo ir mūsų mokyklos mokinės, atstovavusios Joniškio rajoną  šio konkurso literatūrinių kompozicijų grupėje. Keturios septintos klasės merginos – E.Griškaitė, K.Kazakevičiūtė, A.Rutkevilytė ir G.Palmileraitė -  susirinkusiems poetinio žodžio mylėtojams pristatė meninę kompoziciją ,,Jei turėčiau septynžiedę gėlę‘‘  ir komisijos buvo įvertintos pirmąja vieta. Aišku, tai didelis džiaugsmas, bet ir nemaža atsakomybė, nes dabar laukia dar intensyvesnis darbas, pasiruošimas respublikiniam šio konkurso etapui. Merginas konkursui ruošia mokytoja L.Eitkevičienė. Balandžio pabaigoje Šakiuose susikaus stipriausi šalies raiškaus žodžio jaunieji skleidėjai. Sėkmės, merginos. 


DEŠIMTOKŲ ŠIMTADIENIS 2017

 


XVII TARPTAUTINĖ MATEMATIKOS, INFORMACINIŲ TECHNOLOGIJŲ IR EKONOMIKOS PROJEKTINIŲ DARBŲ KONFERENCIJA ŠIAULIUOSE

Kovo 3 dieną  Joniškio r. Kriukų pagrindinės mokyklos mokinės Greta Barauskaitė (8 kl.)  ir Vaiva Ramonaitė (7 kl.), lydimos mokytojų V.Ruseckaitės ir D.Butkienės, vyko į XVII Tarptautinę konferenciją „Moksleivių matematikos, informacinių technologijų ir ekonomikos projektiniai darbai”, kurią organizavo Šiaulių Simono Daukanto gimnazija ir Šiaulių Universitetas. Plenarinis konferencijos posėdis įvyko Šiaulių Universiteto bibliotekoje.  Konferencijos dalyvius iš Lietuvos ir Latvijos pasveikino ŠU Technologijos, fizinių ir biomedicinos  mokslų fakulteto dekanas, Informatikos ir matematikos katedros prof. dr. D.Šiaučiūnas ir Šiaulių S.Daukanto gimnazijos direktorius V.Kantauskas. Konferencijos dalyviai iš Lietuvos ir Latvijos dalijosi patirtimi apie sudėtingesnių, įdomesnių uždavinių sprendimo metodus. Po plenarinio posėdžio ir pietų pertraukos darbas sekcijose vyko ŠU Matematikos ir Informatikos fakultete. Pranešimus skaitė ir kūrybinius darbus bei projektus pristatė mokiniai iš Klaipėdos, Viduklės, Naujosios Akmenės, Raseinių, Šiaulių miesto ir rajono gimnazijų, progimnazijų ir kitų mokyklų. Joniškio r. Kriukų pagrindinės mokyklos mokinės G.Barauskaitė ir V.Ramonaitė skaitė pranešimą ir pristatė integruotą Informacinių Technologijų-Dailės projektą-filmą „Atgyjantys dvarai“. Darbus apibendrino ŠU Informatikos ir matematikos katedros doc. dr. S.Turskienė. Ji kalbėjo bendrai apie visų mokyklų mokinių pateiktus darbus, sakė, kad buvo kuriami įdomūs darbai, pranešimai buvo gilūs, surastos naujos temos ir išgvildentos, problemos gerai išaiškintos skaidrėse. Visi darbai turėjo praktinį įdiegimą, žinios jungiamos į krūvą – teorija kartu su praktika. Komentuodama mūsų mokinių projektą-filmą „Atgyjantys dvarai” doc. dr. S.Turskienė sakė, kad projekte gražiai įvardyti terminai, sąvokos.

Kriukų pagrindinės mokyklos mokinės gavo padėkas, o jas atlydėjusios mokytojos – pažymėjimus. Konferencija suteikė galimybę mokytojams parodyti mokiniams žinių galią ir patirti pažinimo džiaugsmą, neprarasti susidomėjimo mokslu, būti kūrybingiems.

Joniškio r. Kriukų pagrindinės mokyklos

 IT vyr. mokytoja Vaida Ruseckaitė


RAJONINIS „TRAMTATULIO" ETAPAS 

Vakar, kovo 2 dieną, į Joniškio kultūros centro antrojo aukšto salę sugūžėjo būrelis nedidukų ir šiek tiek ūgtelėjusių jaunųjų etnokultūros mylėtojų. Visi jie, lydimi mokytojų, tėvelių ar netgi visos šeimos, buvo pasiruošę išmėginti savo jėgas respublikiniame lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų rajoninio etapo konkurse „Tramtatulis‘‘. Susirinkusiųjų atvyko pasveikinti ir rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas J.Novogreckis. Iš viso dalyvavo nei daug, nei mažai – 12 dalyvių. Didžiąją dalį konkursantų sudarė darželinukai. Buvo gražu klausytis, kaip jie porina tarmiškai ar iš širdies traukia vingrias lietuvių liaudies dainas. Buvo tokių, kurie šventės dalyvius stebino ir muzikiniais garsais. Šiame konkurse savo jėgas pirmąkart išbandė Kriukų pagrindinės mokyklos aštuntokė Evelina Užkuraitytė.  Merginos pasirodymą komisija įvertino kelialapiu į regioninį „Tramtatulio‘‘ etapą, vyksiantį Panevėžyje. Linkime sėkmės Evelinai, atstovaujant savo rajoną. Parvežk mums dar vieną pergalę!

 

                                                                                                     Mokytoja Ligita Eitkevičienė

 


UŽGAVĖNĖS 2017


RAJONINĖ TECHNOLOGIJŲ OLIMPIADA „MES KŪRYBINGI IR IŠMANŪS“

Po keleto metų pertraukos mūsų rajone atgaivinta technologijų olimpiados tradicija.

Technologijų olimpiada „Mes kūrybingi ir išmanūs“ įvyko Joniškio „Saulės“ pagrindinėje mokykloje š.m. vasario 24 dieną. Dalyvavo 17 mokinių Tekstilės, Konstrukcinių medžiagų, Taikomojo meno, amatų ir dizaino grupėse iš Kriukų, Gasčiūnų pagrindinių mokyklų, Joniškio „Saulės“ pagrindinės mokyklos, „Aušros“ gimnazijos, M.Slančiausko progimnazijos, Žagarės gimnazijos.

Olimpiada organizuota remiantis Lietuvos mokinių technologijų olimpiados sąlygomis, tad mokiniai pristatė namų darbus ir  atliko praktinę kūrybinę užduotį olimpiados metu.

Mūsų mokyklai atstovavo dvi 10 klasės mokinės - D.Ramonaitė  ir R.Dičkalnytė. Domantė pasirinko konstrukcinių medžiagų sritį (mokytojas A.Budris), o Rimantė – tekstilės (mokytoja D.Butkienė).

Rimantės namų darbas ir praktinė-kūrybinė užduotis pelnė daugiausia taškų. Ji tapo rajoninės technologijų olimpiados „Mes kūrybingi ir išmanūs“ I vietos laimėtoja.

SVEIKINAME!

                                                                 dailės-technologijų mokytoja Daiva Butkienė

1-oas nuotr. autorė Daiva Butkienė

2-os nuotr. autorius Ričardas Norkus


TENISO VARŽYBOS SKAISTGIRIO GIMNAZIJOJE


2017 M. KREPŠINIO TURNYRAS


GELTONASIS PIRMOKŲ ŠIMTADIENIS

Nuo mokslo metų pradžios pirmokėliai skaičiavo tik tas dienas, kurias praleidžia mokykloje. Pirmosios 100 dienelių - tai pats nuostabiausias laikas, kai pradedi skaityti knygas, rašyti sąsiuviniuose, atsakingai atlikti darbus, laikytis taisyklių, savo pareigų. O įprasminti nusprendėme gražia švente klasėje – GELTONUOJU ŠIMTADIENIU

Šventei ruošėsi patys vaikai: puošė klasę, ieškojo geltonų rūbų, serviravo stalą, rinkosi atributus, galvojo žaidimus. Prisijungė ir mamos. Ir viskas – geltona! Smagu, kai žinai, kad visą dieną praleisi taip, kaip norėsi. Tad žaidėme žaidimus, šokome, vaišinomės. Vaišės irgi turėjo būti geltonos. O kiek džiaugsmo buvo, kai mamytės suorganizavo vaikams staigmeną – PICAS.  Už gerai atliktas užduotis vaikai buvo apdovanoti geltonais prizais. Visą dieną mokykloje šmėžavo geltonosios saulytės. Pakėlėme nuotaiką ir kitiems mokyklos vaikams.

Žaisdami, švęsdami mokomės skaičiuoti, draugiškai žaisti, garbingai laimėti – pralaimėti, ieškoti – atrasti, organizuoti ir džiaugtis vienas kitu.

Pirmasis etapas įveiktas. Jau laukiame kitos šventės...

Pirmokų mokytoja Jolanta


Darželio grupę ,,Kiškučiai“ į istorijos pamoką pasikvietė penktokai. Kartu su mokytoja R. Ivaškevičiene, jie vaizdžiai papasakojo kaip kūrėsi Lietuva, kokie  buvo jos valdovai. Kalbėjo apie kunigaikščių Gedimino, Kęstučio, Vytauto nuopelnus Lietuvai. Apžvelgė Lietuvos istorijos laikotarpį  po Liublino unijos.  Sužinojo su kokiais sunkumais susidūrė lietuviai būdami Rusijos imperijos sudėtyje. Sužinojo kaip lietuviai kovojo prieš Rusijos vykdoma rusinimo politiką.

Lietuviams pavyko išsaugoti savo kalbą, papročius, atkurti savo valstybę. Lietuva atgavo laisvę. Kadangi esame laisva šalis, turime savo žemę, žmones, kultūrą, papročius, kalbą, simbolius – herbą, himną, vėliavą.

O kad geriau suprastume Lietuvos istoriją, visi kartu žiūrėjome filmukus apie Lietuvą, jos kunigaikščius, karžygius kovojusius už tėvynę. Vartėme knygas apie Lietuvą, klausėmės lietuvių liaudies dainų.

A.Radvilienė


VIEŠĖJO  ,,MISIJOS SIBIRAS‘‘  DALYVIS

Vasario pradžioje Kriukų pagrindinėje mokykloje lankėsi garbingas ir ilgai lauktas svečias – 2016 metų  ,,Misijos Sibiras‘‘ dalyvis, Vytauto Didžiojo universiteto istorijos mokslų doktorantas,  Simonas Jazavita. Nuo 2006 – ųjų metų organizuojama ekspedicija - daugiau nei dviejų savaičių trukmės kelionė, skirta aplankyti ir sutvarkyti net ir atokiausiai esančias Lietuvos tremtinių kapavietes. Projektas nukreiptas į jaunuomenės pilietinės atminties žadinimą, patriotiškumo skatinimą.

S. Jazavita susitikime su vyresniųjų klasių mokiniais papasakojo apie šiųmetę  ekspediciją į už poliarinio rato įsikūrusį Rusijos miestelį Įgarką. Jame šešiolikos žmonių komanda tvarkė vienas didžiausių lietuvių kapaviečių buvusios SSRS teritorijoje. Tremties metais į Igarką buvo ištremta tūkstančiai lietuvių, todėl dabar joms sutvarkyti prireikė nemažai laiko. Sibiriečiai Igarkoje rado  virš 500 lietuvių tremtinių kapų. Keičiantis klimatui ir traukiantis įšalui, vietovė kartu su kapinėmis pelkėja. Pasak Simono, iš pradžių net nelabai buvo aišku, kur prasideda ir baigiasi kapinės, o kur jau miškas. Tik iškirtus medžius, krūmynus buvo galima imtis kur kas atsakingesnės užduoties – kryžių statymo, takų formavimo. Lietuvaičiai net tik tvirtino senuosius išgriuvusius kryžius, bet ir pastatė devynis naujus. Tolimoje šiaurėje ,,Misijos Sibiras‘‘ dalyviai taip pat susitiko su vietiniais lietuvių kilmės žmonėmis, jų nedaug, bet vis dar esama.

Manančius, jog ši kelionė – romantiškas žygis, jaunasis istorikas šiek tiek turėjo nuvilti, nes, anot S. Jazavitos, išvykimui išties reikia pasiruošti, kadangi Sibiras pareikalauja ne tik fizinės, bet ir psichologinės ištvermės. Pirmieji išbandymai, norinčiųjų dalyvauti misijoje, laukia įvairiuose atrankos etapuose dar Lietuvoje. Čia svarbus ir komandinės dvasios pajautimas, ir gebėjimas susitarti, ir net mokėjimas kai kada pralaimėti tiek prieš save, tiek prieš gamtą.

Ligita Eitkevičienė

     


RYTMETIS IKIMOKYKLINĖJE GRUPĖJE

Vasario 2 dieną ikimokyklinėje grupėje vyko rytmetis „Tai saldus bičių suneštas medus“. Jo metu vaikai ne tik sužinojo kaip medus patenka ant mūsų stalo, kuo jis naudingas žmogui, bet ir apžiūrėjo bitininkystėje naudojamus įrankius. Vaikams tai  papasakojo Kriukų miestelio bitininkas Romas Gaigalas. Po įdomaus svečio pasakojimo visi ragavome medų, meduolį ir gėrėme žolelių arbatą.

Ikimokyklinės grupės auklėtoja Egidija Augulienė


MENINIO SKAITYMO KONKURSAS

2017 metų vasario 2 dieną, mokykloje vyko tradicinis  šiam metų laikui renginys -  meninio skaitymo konkursas.Džiugina tai, kad norą jame dalyvauti pareiškė nemažai mokinių, ypač pradinukų.Klasėse išrinkus geriausius, kpnkurse dalyvavo 24 skaitovai ir literatūrinės kompozicijos dalyvės. Atsirado ir nemažas žiūrovų pulkelis. Smagu, kad konkursas po truputėlį tampa ne tik pačių skaitovų reikalas. Ir sceninio jaudulio, ir gražaus, raiškaus poetinio žodžio  užteko ir širdžiai, ir ausiai. 

Ypač teko paplušėti ir pasiginčyti vertinimo komisijos nariams. Po diskusijų prieita išvados, kad priešmokyklinio ugdymo grupėje geriausia skaitovė yra Milda Gaurilovaitė. Pirmokų tarpe raiškiausiai savo eilėraštį perskaitė Gabija Čereškaitė, o iš trijų antrokų, dalyvavusių konkurse, puikiausiai pasisekė Ugniui Gelažiui. Trečiosios klasės mokinių nugalėtoja tapo Amanda Traškinaitė.Ketvirtokų būrelio  nugalėtoju  pripažintas Norbertas Šukys.

Tikra staigmena tapo  5 - 8 klasių grupės skaitovų pasirodymai. Vertinimo komisijos nariams atrodė, kad nugalėtojų vardo vertos  net dvi mokinės, tačiau galiausiai nuspręsta nugalėtoja pripažinti 7 klasės mokinę Karoliną Kazakevičiūtę. Antroji vieta atiteko  6 klasės mokinei Aleksandrai Žemėpatytei,  o trečioji - taip pat 6 klasės mokiniui Lukui Venskui.

9 - 10 klasių grupėje  geriausia pripažinta 10 klasės mokinė Rimantė Dičkalnytė. 

Literatūrinę kompoziciją  "Jei turėčiau septynžiedę gėlelę", paruoštos mokytojos  L.Eitkevičienės, pristatė keturios 7 klasės mokinės -  Eidvilė Griškaitė,  Karolina Kazakevičiūtė, Gabrielė Palmilieraitė ir Andrėja Rutkevilytė.  Visi nugalėtojai  5 - 10 klasių tarpe  ir šios merginos atstovaus mokyklai rajoniniame meninio skaitymo konkurse.

Sėkmės pasirodymuose. 

                      Lietuvių kalbos ir literatūros  mokytoja  Laima Kasiulienė


Sausio pabaigoje Joniškio knygynas "Vaga" organizavo konkursą "Mano knyga", Jo nugalėtoju tapo trečiokas Dangis Vaičiulis.  Knygyno vedėja ponia  Vanda pasveikino nugalėtojus ir jų mokytojus,


 

RUOŠIAMĖS KONKURSUI

Sausio 27 dieną pirmokai pakvietė savo tėvelius į klasės raiškaus skaitymo konkursą. Dalyvavo visi mokiniai. Reikėjo nuspręsti, kurie mokiniai atstovaus pirmą klasę mokyklos meninio skaitymo konkurse. Vaikai deklamavo R.Skučaitės, Vytės Nemunėlio, J.Marcinkevičiaus, M.Vainilaičio ir P.Gaulės eilėraščius. O kad būtų ne tik rimtas, bet ir smagus konkursas, vaikai dainavo ir šoko. Vertinimo komisiją sudarė mamos ir mokyklos logopedė.

Į mokyklos meninio skaitymo konkursą iškeliavo trys mokiniai: Gabija Čereškaitė, Danielė Nainytė ir Pijus Jankauskas. O šiame konkurse klasės skaitovų grupėje I vietą laimėjo Gabija Čereškaitė. Džiaugiamės, didžiuojamės ir laukiame kitų metų konkurso.

Pirmokų mokytoja Jolanta                                                                                      


ĮDOMIOJI LOGOPEDIJA

Š.m. sausio 25 dieną mūsų mokyklos ketvirtokai dalyvavo  tradiciniame rajoniniame renginyje – pamokoje  „Įdomioji logopedija“ Joniškio M.Slančiausko progimnazijoje. Dalyvavo septinių mokyklų –  M.Slančiausko progimnazijos, Gataučių Marcės Katiliūtės mokyklos, Skaistgirio gimnazijos,  Kriukų pagrindinės mokyklos, Joniškio „Saulės“ pagrindinės mokyklos(2 komandos), Gasčiūnų pagrindinės mokyklos ir Žagarės gimnazijos – aštuonios  komandos. Komandą sudarė 5 ketvirtokai.  Moksleiviai atliko įvairias užduotis: dėliojo žodžius iš raidžių, analizavo žodžius garsais, sudarė žodžių vėrinėlius...Pagal rezultatus mūsų komandą užėmė 2 vietą, gavome diplomą ir padėkos raštą už dalyvavimą.

Po sunkaus darbo visi atsisėdo prie vaišių stalo, smagiai pabendravo.

                        Mokyklos logopedė Elena Čoj


EKSKURSIJA Į DRAMOS TEATRĄ

Sausio 22 dieną šešiolika 5-6 kl. mokinių, mokytoja I.Kenzgailienė ir aš vykome į Šiaulių dramos teatrą žiūrėti  spektaklio, pastatyto pagal Antuano de Sent Egziuperi pasaką "Mažasis princas". Išvykome 10.00 val. Spektaklio  pradžia 12.00 val., todėl prieš spektaklį dar turėjome laiko pasivaikščioti bulvaru. Dramos teatre mūsų mokinukus domino aktorių nuotraukos, diskutavo, kur kurį veidą buvo matę, uždavė klausimų.

Spektaklį stebėjom iš balkono, todėl vaizdas buvo puikus. Visi šeštokai ir dalis penktokų jau yra perskaitę "Mažąjį princą", taigi galėjo palyginti matomą vaizdą su vaizduotėje susikurtu. Spektaklis neprailgo, nes visiems labai patiko. Pirmadienį sulaukiau klausimų, kada vėl vyksime. Džiugu, kad spektaklis patiko, todėl sutarėme laukti kito spektaklio pastatymo Šiauliuose.

                       Lietuvių kalbos mokytoja Laima Kasiulienė.


kuriamelietuvaKONKURENTAI – STIPRIAUSIOS GIMNAZIJOS

Mokyklos mokinių komanda, vadovaujama mokytojos L.Eitkevičienės, įvykdžiusi visus pirmojo etapo reikalavimus, pirmuoju numeriu atrinkta dalyvauti antrame respublikinio  pilietinių iniciatyvų projekto ,,Kuriame Lietuvą‘‘ etape. Kriukiečiai ketina kurti savo šalį pradėdami patys ir padėdami kitiems atsakingai žvelgti į savo gyvenamojoje vietovėje esančius ir bebaigiančius sugriūti kultūros paveldo objektus. Konkursiniame projekte teks rungtis su dar dvylika čia patekusių labai stiprių šalies gimnazijų. Antrajame etape  mūsų mokyklose lankysis projekto komanda, kuri pasidalins patirtimi apie jaunimo iniciatyvas. Į susitikimus taip pat atvyks EP narys Petras Auštrevičius.

                                                                                                   Mokytoja L.Eitkevičienė


KURSIME DOKUMENTINĮ FILMĄ

Sausio viduryje Vilniuje vyko parengiamasis tarptautinio ES remiamo programos Europa piliečiams projekto „Piliečio kelias istorijos veidrodyje“ partnerių susitikimas. Šiame projekte dalyvaujančią Kriukų pagrindinę mokyklą atstovaus mokytoja Ligita Eitkevičienė, dešimtokas Ovidijus Trinka ir buvusi mūsų mokyklos mokinė Gabrielė Skirvainytė. Ką tik startavusios veiklos -  2013 – 2014 m. VšĮ ,,Menų ir mokymo namai‘‘ inicijuoto taip pat tarptautinio projekto „Piliečio kelias“ tęsinys. „Piliečio kelias istorijos veidrodyje“  tikslas – skatinti dialogą tarp skirtingų kartų, siekiant kūrybiškai atskleisti teisių ir laisvių, kurias užtikrina ES, svarbą. Į pilietiškumo atspindį istorijos veidrodyje kriukiečiai žvelgs kartu su partneriais iš Kauno Milikonių progimnazijos, Portugalijos, Juodkalnijos ir Vengrijos.

Susitikime  susipažinta, pasiskirstyta veiklomis, aptartos tolimesnio bendradarbiavimo galimybės, įgyta specifinių  įgūdžių, reikalingų projekto veikloms vykdyti.  Programos "Europa piliečiams" koordinatorė Lietuvoje Sima Vaškelytė sudomino visus dalyvius, papasakodama, kokias galimybes suteikia "Europa piliečiams" programa. Projekto koordinatorė Virginija Skučaitė - Budrienė pristatė 2013-2014 metais organizacijos vykdytą projektą "Piliečio kelias"  ir šiuo metu pradėtą projektą "Piliečio kelias istorijos veidrodyje", kurį galime laikyti anksčiau vykdyto projekto tęsiniu.

Visi partneriai: Suzana Tomanović iš Juodkalnijos, Sérgio Miguel Moreira Lopes Fernandes iš Portugalijos, Katalin Illés Kádek iš Vengrijos,  Birutė Ulanavičienė iš Lietuvos bei  kriukiečiams atstovavusi šių eilučių autorė  pristatė savo šalis, miestus, organizacijas ir represijų istoriją.

Lektorė ir režisierė Ramunė Rakauskaitė skaitė paskaitą ir organizavo praktines užduotis, skirtas suteikti dokumetinių filmų kūrimo pagrindus. Šią veiklą partneriai vykdys keturiose šalyse, rinkdami interviu iš vyresnių žmonių apie jų patirtus žmogaus teisių pažeidimus represinėse sistemose, kalbindami specialistus apie tai, kaip šios teisės užtikrinamos dabar ir jaunus žmones, kurie pasidalins savo nuomone apie tai, kuo šios teisės svarbios šiais laikais.

Taigi, laukia įdomus, kūrybiškas ir šiek tiek sudėtingas dokumentinio filmo kūrimo procesas.

Mokytoja L.Eitkevičienė


PIEŠINIŲ KONKURSUI PASIBAIGUS

Baigėsi  trečiasis vaikų ir moksleivių piešinių respublikinis konkursas „Apšerkšniję Mūsų Žiemos“. Organizatorius - menų studija „Linksmos Spalvos“. Šių metų konkurso temos buvo:

Eilėraščių, pasakų ir knygų apie žiemą iliustravimas.

Lietuvos gamtos grožis žiemą.

 Kalėdų, Trijų karalių šventės ir jų simboliai.

Vertinant pagal amžiaus grupes buvo atsižvelgiama į kūrybiškumą, originalumą, įdomų, savitą temos interpretavimą.

„Kalėdų, Trijų karalių šventės ir jų simboliai‘ 13-19 m. amžiaus grupėje Airida Tvaskūniatė  laimėjo 1 vietą, o Aistė Ramonaitė “ Eilėraščių, pasakų ir knygų apie žiemą iliustravime“ – 3 vietą. SVEIKINAME!

Dailės mokytoja D.Butkienė

apserksnijeziemos


PIRMOKĖLIŲ PAMOKOS KITOSE APLINKOSE

Kaip smagu, kai pamoka vyksta ne klasėje! Lietuvių kalbos, dailės ir technologijų pamokos – bibliotekoje; pasaulio pažinimo pamokos – mokyklos muziejuje, gaisrinėje; kūno kultūros pamokos – lauke... Džiaugsmas ir smalsumas - vaikams, įvairovė ir motyvacija – vaikams, draugystė – visiems.  Tad pirmyn nuo pirmos klasės!!!

Mokytoja Jolanta


PAMINĖJOME SAUSIO 13 – ĄJĄ

Kriukiečiai Laisvės gynėjų dieną paminėjo ne tik tradiciškai įsijungdami į pilietinęs akciją ,,Atmintis gyva, nes liudija‘‘, bet ir mėgindami trapų žiemos sniegą sušildyti pieštomis trispalvėmis. Uždegę žvakutes  mokyklos languose ir  žuvusiųjų už laisvę atminimą pagerbę prie Nepriklausomybės paminklo iškeldami vėliavą, kiekvienos klasės atstovai sugrįžo prie mokyklos ir čia pradėjo intensyvią trispalvių kūrimo ant sniego procesą. Vyresnieji ėmėsi globoti pradinių klasių mažylius ir taip, darniai dirbant porose, vis labiau  ėmė ryškėti vėliavos. Nebuvo nė vieno, kuris, pabaigęs darbą stoviniuotų, - vieni kitiems skubėjo padėti. Galų gale miestelio centras sušvito geltona, žalia ir raudona spalvomis.


PIRMOKAI SVEČIUOSE PAS MOKYTOJĄ ANGELĘ

Sausio 11 dieną pirmokėliai apsilankė pas priešmokyklinukų mokytoją Angelę Čepaitienę. Visai nesenai tai buvo jų klasė. Visai nesenai mokytoja skaitė pasakas ir žaidė kartu.

Mokytoja skaitė vaikystėje skaitytą ir labai širdį suvirpinusį kūrinį – lietuvių liaudies pasakos motyvais Salomėjos Nėries poemą „Eglė žalčių karalienė“. Žinoma daugiau kaip šimtas skirtingų šios pasakos variantų, panašių motyvų savo tautosakoje turi latviai, slavai, finai, romanai, tiurkai pasak Gintaro Beresnevičiaus, sąsajų galima atrasti ir japonų šintoizmo mitologijoje. Lengviausiai vaikams skaityti yra Salomėjos Nėries poemą. Pirmokams nebuvo lengva išklausyti, nes nėra trumpas kūrinys. Bet siužetas širdis sujaudino. Gal ne visiems, bet daugeliui. Ypač iš mokytojos lūpų išgirstas, paaiškintas, išjaustas.

Pasakos klausymui svarbi ir aplinka. Žibalinė lempa, mažas stalelis, kilimas, arbata, obuolinis sūris, saldainiai, sausainiai. Ir ramuma...

 -Ačiū, mokytoja,- Jums sako dabar jau pirmokai. -Mes dar užeisim. Ir paskaitysim jau mes...

Pirmokų mokytoja Jolanta


5-10 KL. KALĖDOS


PRADINUKŲ, IKIMOKYKLINĖS GRUPĖS KALĖDOS


DISKOTEKA „TURBO MAŽIAI“

Gruodžio 23 dieną pradinukų koridoriuje skambėjo muzika ir klegėjo vaikų balsai. Kalėdinė diskoteka, jau tampanti tradicine, sutraukia visus pradinukus. Vaikai šoka, improvizuoja ir „džiazuoja“ jausdami ritmą ir pagaudami džiaugsmo ir laimės įkvėpimą. Gera matyti atsipalaidavusius ir laimingus mokyklos mažuosius. Tęsinys bus!!!

Pirmokų mokytoja Jolanta


Prieš pat Kalėdas trečiokai su mokytoja aplankė šventinę mūsų kaimynų latvių sostinę Rygą. Pasigrožėjo išpuoštu miestu, susipažino su jo istorija, aplankė senamiestį. Išvyką finišavo P.Čaikovskio baletas „Spragtukas". Smagu buvo nukeliauti į pasaką, klausytis pažįstamų nuostabių melodijų, gėrėtis puikia scenografija, spalvingais kostiumais. Tiek Rygoje, tiek operos ir baleto teatre lankėmės pirmą kartą. Kelionę ilgai prisiminsime.


ADVENTO RYTMETIS IKIMOKYKLINĖJE GRUPĖJE


BEMIEGĖ NAKTIS BALSIUOSE

Kriukų pagrindinės mokyklos mokiniai kartu su soc.pedagoge Margarita Šešplaukyte ir rusų kalbos mokytoja Ona Švediene dalyvavome „Bemiegės nakties“ renginyje Balsiuose.

Atvykę į mokyklą, mokiniai iš karto įsikūrė klasėse, bendro susiėjimo metu susiskirstė į grupes susipažino su taisyklėmis. Vyko susipažinimo žaidimai grupėse. Vėliau renginio dalyviai dalyvavo protų mūšyje, kurį vedė Pakruojo jaunimo centro vadovas R.Venckus.

Pavalgę vakarienę mokiniai keliavo į kūrybines dirbtuves: susitikimo su sporto klubo „Skorpionas“ treneriu M. Ušinsku, kuris supažindino su brazilišku „Džin džitsu“  kovos menu, auklėtiniai pademonstravo šią sporto šaką.

Po kūrybinių dirbtuvių mokinių laukė užsiėmimai su kosmetologe D.Pliūraite ir sportinininku A. Pliūru- berniukai buvo pavėžinti sportiniu automobiliu.

Paskui vyko žaidimų valanda, diskoteka, filmus žiūrėjome, diskutavome prie arbatos puodelio.

Šeštadienio rytą visi dalyviai dalyvavo rytiniame „Step dance“. Po pusryčių mokiniai leidosi iešktoi lobio.

Vėl susirinkę bendrame suėjime mokiniai atsisveikino iki kitų metų.

Soc. pedagogė Margarita Šešplaukytė,

rusų kalbos mokytoja Ona Švedienė

 


 EDUKACINĖ IŠVYKA „MENO TAKAIS KALĖDINIAME VILNIUJE“

Kai už lango ruduo džiugino šiltais atspalviais, dailės studijos „Kūrybos erdvės“ narės jau mintinis keliavo į žiemą...

„Balta pasaka“ užbūrė įsivaizduojamais siužetais, nuotaikomis...Pavyko!

Didelė svajonė išraiškingai perteikti mintį išsipildė - net penkios Kriukų pagrindinės mokyklos mokinės tapo respublikinio Lietuvos vaikų piešinių konkurso „Balta pasaka“ laureatėmis (konkursą organizavo Vilniaus vaikų ir jaunimo centras). Tai Urtė Žvirgždaitė (5 kl.), Viltė Tvaskūnaitė (5kl.), Gintarė Venckutė (6 kl.), Vaiva Ramonaitė (7 kl.), Rimantė Dičkalnytė (10 kl.). Išsipildė ir kita svajonė – pasivaikščioti meno takais kalėdiniame Vilniuje. Kad kūrybinė mintis būtų gyvybinga, apsilankėme A.Švėgždos parodoje „Rudens ir žiemos meditacijos“ M.K.Čiurlionio namuose bei A.Vozbino tapybos darbų parodoje „Urbi et Orbi“ „Arkos“ galerijoje.

Kalėdinis miestelis Katedros aikštėje apgaubė šviesų kupolu, šventine nuotaika...puiki  baltos pasakos atomazga.

Dėkojame  mokyklos Direktoriui už pagalbą.

                                                                                           

                                                                                           Dailės- technologijų mokytoja D.Butkienė

                                                                                            2016-12-05


DĖŠIMTOKĖS KALĖDINIAME KONKURSE

Gruodžio 6 dieną Joniškio žemės ūkio mokykloje vyko floristinių darbų konkursas „Įsileiskim į širdį Kalėdų laukimą“, kuriame dalyvavo Joniškio mokyklų dešimtokai ir komanda iš Šiaulių sanatorinės mokyklos. Tokiu būdu  mokykla įsijungė į  Europos  komisijos  iniciatyvą – Europos profesinių gebėjimų savaitę. Mokytoja R. Skirvainienė pasidalino darbo patirtimi, konkurso dalyviams pristatė floristinių žaisliukų gaminimo ypatybes, o mokinius lydėjusiems mokytojams pravedė praktinį seminarą ,,Parafino panaudojimo galimybės floristikoje“. Kiekvienas – tiek mokinys, tiek mokytojas – atrado savo talentą, ką ir skelbė iniciatyvos šūkis – „Atrask savo talentą‘‘. Kiekviena komanda į konkursą atsivežė ir po advento vainiką – žinoma– pačių kurtą. Konkurso dalyvių vainikais, taip pat Joniškio žemės ūkio mokyklos floristų būrelio narių sukurtomis kalėdinėmis kompozicijomis joniškiečiai galėjo pasigrožėti Joniškio Raudonojoje sinagogoje.


MES AKCIJOJE ,,SUŠILDYK KULTŪROS GIRAITĘ‘‘

Kriukų pagrindinė mokykla, pasitikdama savo 190 – ąjį gimtadienį,  įsijungė į Joniškio KC organizuojamą medžių puošimo mezginiais akciją ,,Sušildyk kultūros giraitę‘‘ ir savaitgalį šiltai aprėdė dar vieną miesto parko medį.  Papuošė ne šiaip kuo, o išsaugotu prieš keletą metų pačios mokyklos vieną iš ąžuolų gobusiu mezginiu, taip simboliškai tarsi pasidalindama ir kalėdine gerumo šiluma. Akcijoje dalyvusioms mokytojoms D.Rupulevičienei ir L.Eitkevičienei talkino dešimtokai ir aktyvus Mokyklos tarybos narys A. Užkuraitis. 


PIRMOKŲ IR TĖVELIŲ SPORTO ŠVENTĖ „AKTYVŪS IR LAIMINGI“

Lapkričio 25 dieną po pietų mokyklos sporto salėje su puikia nuotaika rinkosi pirmokėliai ir jų tėveliai, broliai ir sesės. Iš viso dalyvavo 18 šeimos narių ir 14 pirmokų. Sportinės rungtys vyko keletą valandų, o paskui rinkomės į pirmokiškas „dūzges“.

Norisi pasidžiaugti, kad tėveliai mielai šoko mankštoje ir rimtai rungtyniavo sportinėse užduotyse. Įveikė 10 estafečių (mėtė lėktuvėlius į taikinius, kamuolius į kibirus, žaidė golfą, kojomis nešė spragėsius, važiavo „šarvuočio vikšrais“, lindo per lanką, lazdomis varinėjo kamuolius ir t.t.), žaidė kvadratą, traukė virvę. Abejingų nepaliko ir kapitonų rungtis – kabančiu svogūnu numušti vandens buteliuką. Tie tėveliai, kurie negalėjo sportuoti, dirbo didžėjais, trenerės asistentais, varžybų teisėjais, fotografais, kavinės padavėjomis. Rungtynės vyko azartiškai, susikaupus, palaikant vienas kitą... O nugalėjo draugystė. Visi pirmokai apdovanoti auksiniais diplomais, atminimo dovanėlėmis, o tėveliai vienbalsiai priimti į sveikuolių klubą.

 Šiltas bendravimas tęsėsi iki vėlaus vakaro. Išsiskirdami sutarėme, kad tai tikrai ne paskutinis kartas...

Pirmokų mokytoja Jolanta


NERŪKYMO DIENA

Kiekvienais metais trečiąjį lapkričio ketvirtadienį visame pasaulyje minima Tarptautinė nerūkymo diena. Paminant šią dieną, mokykloje organizuojama akcija “Nerūkysiu, nes nuo tabako vysta gėlės” 4 klasės mokiniai rašė patarimus, kaip reikia mesti rūkyti.

Kartu su mokytoja D.Rupulevičiene 5-8 klasių mokiniai žiūrėjo filmuką apie rūkymo žalą. Mažiausi 5 klasės mokiniai piešė rūkančio ir nerūkančio žmogaus plaučius, 8 klasės mokiniai surašė priežastis, kodėl neverta rūkyti.

Soc. Pedagogė Margarita Šešplaukytė

 2016nerukymas


DEŠIMTOKAI RENKASI PROFESIJĄ

 Praėjusią savaitę mūsų mokyklos dešimtokai lankėsi Šiaulių profesinio rengimo  centre, kur susipažino su minėto centro Buitinių paslaugų, Mechanikos ir Statybos skyrių siūlomų mokytis  profesijų gausa. Sužinojome, kad be įprastų kirpėjos, siuvėjos ar reklamos gamintojo profesijos šiauliečiai regiono mokiniams Buitinių paslaugų skyriuje dar siūlo naujai atsiradusias sporto klubo trenerio ir fotografo specialybes. Apsilankę Mechanikos skyriuje buvome nustebinti puikiai įrengtomis klasėmis ir modernia įranga aprūpintu praktinio mokymo centru. Statybos skyriuje ilgiausiai užtrukome apžiūrinėdami medžio apdirbimo klasę. Taip pat buvo malonu išgirsti, jog buvę Kriukų pagrindinės mokyklos mokiniai čia yra vertinami kaip pažangūs ir darbštūs studentai. Žinoma, išsamiau susipažinti su mokymo programomis, aplinka laiko pritrūko, bet tikimės, kad panašių vizitų dar bus.

                                                                                     Dešimtokų auklėtoja L.Eitkevičienė

 


 „BŪKIME KARTU“

Š.m. lapkričio 22 dieną dalyvavome tradiciniame rajoniniame renginyje „Būkime kartu“, kuris vyko Joniškio M. Slančiausko progimnazijoje ir buvo skirtas draugų dienai.  Dalyvavo komandos iš M.Slančiausko progimnazijos, Gataučių Marcės Katiliūtės mokyklos, Skaistgirio gimnazijos, Joniškio jaunimo ir suaugusiųjų ir Kriukų pagrindinės mokyklos. Komandą sudarė 5 dalyviai iš 5-8 klasių.  Moksleiviai atliko įvairias užduotis, kepė picą. Tešlą picos padui minkė mokytojai. Visi kartu pasivaišinome, smagiai pabendravome.

Elena Čoj

Joniškio r. Kriukų pagrindinės mokyklos specialioji pedagogė


SUŠILDANTIS ,,SNIEGO GNIŪŽTĖS “ KAMUOLYS  RIEDA, RIEDA...

Šių metų  lapkričio 14 – 16 dienomis mūsų mokykloje organizavome stovyklą, kurioje dalyvavo mūsų mokyklos „gniūžtukai“, svečiai iš Pakruojo rajono Balsių pagrindinės mokyklos, Joniškio „Saulės“ pagrindinės mokyklos, „Aušros“ gimnazijos, Joniškio ir Žeimelio ŽUM.

Projekto „Sniego gniūžtė“ veiklą skatina moksleivius įdomiai gyventi, pramogauti ir nevartoti kvaišalų. Stovyklos dalyviai bendravo, smagiai ir tūriningai leido laiką.

Lauksime kitų susitikimų. Dalinsimės įspūdžiais, kursime naujus planus, džiaugsimės šiltu bendravimu.

Elena Čoj

  Joniškio r. Kriukų pagrindinės mokyklos specialioji pedagogė,  ,,Sniego gniūžtės“ judėjimo koordinatorė


BEBRAS 2016

Lapkričio 7-11 d. įvyko jau tryliktasis respublikoje „Bebro“ konkursas (I etapas). Savaitę trunkantis konkursas kasmet suburia mokinius, norinčius spręsti įdomius, žaismingus uždavinius, ir mokytojus, norinčius mokiniams parodyti informatikos mokslo grožį, padėti suprasti pagrindinius informatikos konceptus. Šiais metais Lietuvoje „Bebro“ savaitėje dalyvavo 33006 mokiniai, o tarp jų - mūsų mokyklos keturiasdešimt aštuoni mokiniai iš 3-10 klasių.

Šiemet dešimtokų tarpe geriausiai sekėsi spręsti logines „Bebro“ užduotis Ryčiui Mikšiui (59 taškai), Gabrieliui Bračkui (52 taškai), Rimantei Dičkalnytei (52 taškai), Valdui Miravičiui (46 taškai), o devintokų tarpe - Silvijai Anilionytei (68 taškai). Aštuntokų tarpe daugiausiai taškų surinko Greta Barauskaitė (92 taškai), Skirmantas Bračkus (68 taškai), Denas Kindurys (57 taškai), o septintokų – Gvidas Žalpis (76 taškai). Iš šeštokų geriausių rezultatų pasiekė Lukas Venckus (104 taškai), Bartas Gasiūnas (88 taškai), o penktokų – Justas Stonkus (64 taškai), Mantvydas Pocius (60 taškų), Nedas Pocius (45 taškai). Jauniausiųjų „Bebro“ varžybų dalyvių tarpe daugiausiai taškų surinko 4 kl. mokiniai Evelina Paplauskaitė (112 taškų), Agnė Lingevičiūtė (80 taškų), Benas Mikšys (76 taškai), Domas Kneižys (76 taškai), Naglis Teresas (72 taškai), Faustas Skirvainis (72 taškai), Gabrielius Dulevičius (52 taškai), Norbertas Šukys (48 taškai) ir 3 kl. mokiniai Vaida Vaitekūnaitė (76 taškai), Erikas Eitkevičius (56 taškai), Edvinas Kazlauskas (51 taškas). Visi dalyviai gavo „Bebro" padėkas.

Sėkmės kitų metų konkurse!

IT mokytoja Vaida Ruseckaitė


SVEČIUOSE – DŽEKAS IRVINAS SU BENDRAMINČIAIS

Lapkričio 9 dieną mūsų mokykloje viešėjo prevencinio judėjimo prieš žalingus įpročius „Sniego gniūžtė“ įkūrėjas - Džekas Irvinas su bendraminčiais. Jie bendravo su paaugliais – judėjimo „Sniego gniūžtė“ mūsų mokykloje lyderiais. Veliau svečiai susitiko su tėvais ir mokytojais. 


KONSTITUCIJOS DIENA SU SEIMO NARIU

Prieš pat rudens atostogas Kriukų pagrindinėje mokykloje viešėjo buvęs šios mokyklos mokinys, kraštietis, Seimo narys Vitalijus Gailius. Antrajai kadencijai išrinktas joniškietis vyresniųjų klasių mokiniams pravedė netradicinę pilietiškumo pamoką. Su jaunąja karta V.Gailius kalbėjosi apie patriotizmą, toleranciją ir, žinoma, konstitucinius pagrindus. Po susitikimo mokiniai prisipažino, kad šįsyk skambutis iš pamokos buvo nei lauktas, nei geidautas - tiek kalbos buvę su mūsiškiu Seimo nariu. Ačiū jam už dėmesį ir skiriamą laiką savo mokyklai!


RUDENĖLIS 2016


ĮVAIRIŲ GYVŪNŲ PARODA-PASKAITA IŠ PALANGOS ZOOLOGIJOS SODO


PRADINUKŲ SAUGOS DIENA

Priešmokyklinio ugdymo grupės ir padinių klasių mokiniams spalio 27-oji  buvo   SAUGOS DIENA ( kultūrinė - pažintinė- meninė veikla). Atvyko policijos pareigūnai D.Kaminskienė ir A.Sakalauskas bei AMSIS. Pažiūrėję filmukų, prisistatę, davę patarimų vieni kitiems kaip būti saugiems, išėjome į kelią. Prisiminėme  praktiškai kaip  reikia saugiai ir teisingai  pereitą per pėsčiųjų perėją ir sankryžą.
Grįžus į mokyklą, prasidėjo darbas sekcijose: videoužduotys, viktorina, atšvaitų prisegimas ir praktinis jų naudojimas, kelio ženklų dėliojimas, situacijos maketuose.
Komandų kapitonai rodė kaip teisingai reikia eiti per perėją šviesoforo reguliuojamoje sankryžoje.
Visus pasveikino Direktorius, palinkėdamas  GERŲ IR SAUGIŲ ATOSTOGŲ.

Mokytoja O.Survilienė


PIRMOKŲ KŪNO KULTŪRA – BASOMIS!!!

Spalio 21 dieną pirmokėliai dalyvavo netradicinėje kūno kultūros pamokoje „Aktyvus užsiėmimas – plokščiapėdystės profilaktika“ basomis kojytėmis. Pamoką vedė visuomenės sveikatos specialistė Ieva Adomaitytė.

Po trumpo supažindinimo su plokščiapėdystės samprata ir pėdų atliekamomis funkcijomis, vaikai atliko pėdų mankštą. Naudojosi pėdas masažuojančiais kamuoliukais, upės akmenimis, pusrutuliais, įvairių formų diskais, balansavimo takeliu, gimnastikos kamuoliais, koordinaciją lavinančiais tilteliais, rašymo priemonėmis, kartoninėmis dėžėmis, pupelėmis, gimnastikos lazdomis. Įvairius pratimus atliko basomis. Džiaugsmo iki kaklo, nesvarbu, kad vėsu...

Plokščiapėdystė – tai pėdos deformacija, kuriai būdingas nusileidęs išilginis, skersinis arba abu skliautai. Esant šiai deformacijai, dažnai skauda pėdą ar priekinį blauzdos paviršių, padas beveik ar pilnai liečiasi prie grindų, o eisena tampa nerangi ir neelastinga. Reikia atkreipti dėmesį, jei vaikai eidami plačiai mosikuoja rankomis, trepsena, lenkia kojas per kelius ir klubo sąnarį, eina įsitempę, nerangiai. Taip nutinka dėl to, kad yra susilpnėjusi kojų atraminė funkcija. Kojos blogiau aprūpinamos krauju, todėl jas skauda, kartais net traukia mėšlungis, pėda prakaituoja, būna šalta.

Viena iš plokščiapėdystės profilaktikos priemonių yra vaikščiojimas basomis nelygiais paviršiais, smėlio, žolės, akmenukų; bėgiojimas, važinėjimas dviračiais. Ir labai svarbu, kokią avalynę nešioja vaikas. Nuo pat vaiko vaikščiojimo pradžios tėveliai turi atkreipti dėmesį, kad batukai turėtų išformuotą vidpadį, tvirtą užkulnį, plačią noselę. Batų padas turi būti standus, bet ne kietas, lengvas ir neslystantis. Geriausia rinktis batus iš natūralios odos ar minkštos tekstilės. Tad mūsų – tėvelių, mokytojų – rūpestis: stiprinti kojų padų raumenis ir neleisti atsirasti įvairioms patologijoms. Rūpinkimės savo sveikata!

Pirmokų mokytoja, sveikatos stiprinimo programos koordinatorė mokykloje Jolanta


PIRMOKĖLIAI KINO TEATRE

Spalio 18 dieną pirmos klasės mokiniai lankėsi Šiaulių kino teatre „Atlantic cinema“. Žiūrėjo 3D filmą „Gandrų siuntų tarnyba“. Buvo mokinių, kurie kino teatre lankėsi pirmą kartą. Tad džiugu, kad mokėsi savarankiškai nusipirkti bilietą, susirasti savo sėdimą vietą. Įdomu matyti vaizdą dideliame ekrane ir efektingai, su akiniais. Mokėsi elgtis kultūringai, padėti draugui. Taip ir tampama tikrais ir nuoširdžiais draugais. Ne veltui sakoma, kad kelionėse pažinsi žmogų. Manau, kad tokios išvykos bus dar ne kartą...

Pirmokų mokytoja Jolanta


INTEGRUOTA VEIKLA -  RUDENĖLIO PRIJUOSTĖ – DERLIAUS ŠVENTĖ


Integruotai veiklai RUDENĖLIO PRIJUOSTĖ  I - IV klasių ir priešmokyklinio ugdymo grupės mokiniai ruošėsi iš anksto. Kai kurie vaikai vieni, kai kuriems pagelbėjo tėveliai, iš įvairiausių daržovių ir vaisių darė Dinozaurus. Dabar  šie kūrinėliai  - darbeliai puikuojasi  mokyklos parodoje.
Pati veikla vyko penktadienį, spalio 14 dieną. Pradinukai patys, aišku, padedami savo mokytojų - A.Čepaitienės, J.Bytautienės, R.Katinienės, I.Gylytės, O.Survilienės, pasidarė - nusipiešė "staltieses". Ir kol piešiniai džiuvo, aktų salėje su muzikos mokytoju A.Gruodžiu bei biologijos mokytoja D.Rupulevičiene mokinukai žaidė, dainavo, minė mįsles, atsakinėjo į viktorinos klausimus. Mokyklos valgykloje ant stalų užtiesė " staltieses" ir sudėjo pagamintus sveikuoliškus patiekalus: kokteilius, mišraines, sumuštinius, pyragus pagamintus iš savo daržų ir sodų gėrybių.
Prieš prasidedant vaišėms,  - refleksija. Atvykusi specialistė iš rajono sveikatos centro Ieva Adomaitytė dar kartą  priminė vitaminų naudą mūsų organizmui. Visi vaikai atliko įdomų testuką.
Vaišės buvo šaunios. Vaišinosi patys, vaišino draugus, mokytojus, visus kas lankėsi valgykloje.
Ačiū visiems mokiniams, tėveliams, seneliams, mokytojams, kurie prisidėjo prie šios veiklos įgyvendinimo.


                                                     Pradinių kl. mokyt.O.Survilienė


CODER DOJO PAMOKA JONIŠKYJE

Spalio 14 d. Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje įvyko Coder Dojo pamoka. Joje dalyvavo septyni mūsų mokyklos mokiniai iš 5-8 kl. Pamokos metu mentorės Joana ir Birutė mokė juos kurti tinklalapį. Buvo smagu patiems susikurti pirmąjį tinklalapį ir patalpinti jį į internetą. Visi dalyviai gavo diplomus ir prizus.

Coder Dojo yra pasaulinis savanorių vedamas judėjimas, kuris skatina 7- 17 m. vaikus/jaunimą ir jų tėvelius mokytis programuoti, kurti tinklapius, žaidimus ir kitais įdomiais metodais sužinoti daugiau apie technologijų pasaulį. Šiuo metu pasaulyje yra apie 700 Dojo klubų 57 šalyse, kurie yra surengę tūkstančius renginių.

Coder Dojo idėją į Lietuvą atvežė skaitmeninius verslus praktiškai pažįstantis europarlamentaras Antanas Guoga. Jis, kaip aktyvus skaitmeninės rinkos darbotvarkės Europos Parlamente dalyvis, buvo pakviestas tapti šio tarptautinio projekto ambasadoriumi Lietuvoje. Pasikvietus į pagalbą dar dvi šaunias ambasadores - sėkmingiausio lietuviško startuolio "Vinted" įkūrėją Mildą Mitkutę ir aktorę, visuomeninių akcijų iniciatorę Beatą Tiškevič - drauge su renginio #SWITCH! komanda 2016 m. Lietuvoje bus surengta 60 programavimo užsiėmimų vaikams ir jaunimui. Tikimasi programavimo galiomis užkrėsti 6000 vaikų ir jaunuolių. Pagrindinis tikslas, kurio siekia Coder Dojo Lietuva iniciatoriai - bent keletas klubų, kuriuose vaikai nuolat galėtų tobulinti savo programavimo įgūdžius.

IT mokytoja Vaida Ruseckaitė


PRADINUKAI ŠVENTĖ PASAULINĘ KOŠĖS DIENĄ

Jau antri metai, kaip spalio 10 dieną mokyklos pradinių klasių mokiniai švenčia Pasaulinę košės dieną. Šiais metais kartu su  60 000 pradinukų rytą pasitikome skanaudami sveiką avižinių dribsnių košę. Rėmėjai,  kaip ir kasmet,  „Malsena“ – viena stambiausių ir pažangiausių grūdų perdirbimo pramonės įmonių Lietuvoje.

Norime, kad mūsų vaikai nuo mažų dienų suprastų sveikos mitybos svarbą, atsisakytų nesveikų užkandžių ne tik mokykloje ar tuo metu, kai yra stebimi tėvelių akių,
tačiau taip pat tai sąmoningai darytų ir tuo metu, kai nėra prižiūrimi suaugusiųjų. Tikime, kad galime tai pasiekti, parodydami vaikams, kad sveikas ir kokybiškas maistas tikrai gali būti skanus, o sveikai maitindamiesi ir reguliariai sportuodami vaikai jausis energingi, kupini jėgų, linksmi bei lengvai pasiekiantys savo tikslus. Tokius norime matyti Lietuvos vaikus, valgančius sveiką ir
kokybišką maistą, sportuojančius bei sąmoningus nuo mažų dienų.

Mokytoja Jolanta Bytautienė


PIRMOKĖLIŲ PAMOKA GAISRINĖJE

Spalio 11 dieną pirmokėliai dalyvavo pasaulio pažinimo pamokoje, kuri vyko Kriukų gaisrinėje.

Mus pasitiko ugniagesiai P.Daunoras ir G.Pėželis. Vaikai domėjosi, kur ugniagesiai valgo, kur ilsisi. Taip pat labai įdomu buvo ir pamatyti kovinę aprangą bei techniką. Sužinojo, kad su ugniagesių mašina į gaisrą galima nuvežti 6 tonas vandens. Pasimatavo apsauginius šalmus, botus, kurie apsaugo nuo elektros iškrovos. Pamatė žarnas ir švirkštus, kuriais leidžiamas vanduo. Smagu buvo įlipti į mašiną, pavairuoti, kalbėti per garsiakalbį ir pasiklausyti įjungtos sirenos. Vaikai liko sužavėti ir sakė, kad ateityje tikrai rinksis ugniagesio profesiją. Rinksis ne tik berniukai, bet ir mergaitės. Valio, Kriukai ateityje tikrai bus saugūs.

Pirmokų mokytoja Jolanta


PASAULINĖS GYVŪNIJOS DIENOS PAMINĖJIMAS

Spalio 4 d. Joniškio lauko estradoje įvyko Joniškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos kartu su Lietuvos Respublikos gyvūnų globos draugijos Joniškio skyriumi organizuotas renginys Pasaulinei gyvūnijos dienai paminėti.

Į šį renginį susirinko gyvūnų mylėtojai su savo augintiniais ir tie, kurie jų dar neturi. Renginio metu įvyko sportinė šunų paroda, augintinių nuotraukų ir piešinių konkursas. Mažieji galėjo pajodinėti su poniu, kiti dalyviai – pasigrožėti nuotraukomis, piešiniais, stebėti dresuotų šuniukų pasirodymus.

Konkurso dalyvių darbus pagal amžiaus grupes  vertino kompetentinga komisija.

Puikiai sekėsi mūsų mokyklos moksleiviams. Lukas Venckus (6 kl.) laimėjo II vietą, gavo diplomą ir prizą. Mantas Šinauskas (7 kl.) - III vietą, taip pat buvo paskatintas diplomu ir prizu. Padėkas gavo Vilma Vaitekūnaitė 7 kl.,  Aistė Daukšaitė 7 kl.,  Bartas Gasiūnas 6 kl.

Mokiniai darbus sukūrė rugsėjo mėnesį vykusio integruoto Dailės-IT projekto „Mano augintinis“ metu, piešinius piešė kompiuteriu su grafikos rengykle, naudojo ir kitas mišrias technikas.

Sveikiname laimėtojus ir visus mūsų mokyklos konkurso dalyvius!

Mokytojos:  D.Butkiene, V.Ruseckaitė


PIRMOKĖLIAI SVEČIUOSE PAS DARŽELINUKUS

Spalio 4 dieną pirmokėliai aplankė mokyklos darželinukus. Buvo taip smagu vėl pažaisti su kaladėlėmis, įvairiomis dėlionėmis, žaisti pardavėjomis ir pabūti virėjomis. Smagu, aišku, tiems, kurie lankė darželį arba šiuo metu darželį lanko broliukas ar sesutė. O tiems vaikams, kurie nelankė, buvo labai smalsu. Auklėtoja Aldona papasakojo apie darželinukų veiklą per dieną, parodė loveles, kuriose vaikučiai miega. O atsisveikinant kartu ir pašokome. Dabar lauksime darželinukų svečiuose pas mus, pirmokėlius.

Pirmokų mokytoja  Jolanta


PRADINUKAI DALYVAVO RESPUBLIKINĖJE AKCIJOJE „APIBĖK MOKYKLĄ“

Judėjimas būdingas žmogui nuo pat gimimo. Gamta įpareigoja vaiką augti ir bręsti per veiklą, aktyvumą ir judėjimą. Visas jo organizmas ir nervų sistema tik tuomet normaliai vystosi ir funkcionuoja, kai vaikas juda.

Idėją apibėgti mylią apie mokyklą 2012 m. pasiūlė vienos Škotijos pradinės mokyklos vadovė Ellaine Wylie. Ji pastebėjo, kad mokykloje labai sumažėjo vaikų fizinis aktyvumas ir kiekvienais metais į mokyklą ateina vis daugiau vaikų, turinčių antsvorio. Mokytoja sugalvojo labai paprastą būdą išjudinti vaikus – pertraukos metu apibėgti savo mokyklą. Iš pradžių vaikai apibėgdavo vos vieną ratą, greitai pavargdavo, jiems būdavo leidžiama eiti greitu žingsniu. Vėliau  buvo pasirinktas optimalus 1 mylios atstumas. Šią vienos mylios bėgimo apie mokyklą iniciatyvą puikiai priėmė vaikai, taip pat ji pasirodė patraukli tėvams ir mokytojams. Akcija davė teigiamų rezultatų: sumažėjo antsvorio turinčių vaikų skaičius, vaikai ėmė mažiau sirgti, pagerėjo jų fizinės galimybės, darbingumas. Šiandien daugiau nei 1000 Jungtinės Karalystės mokyklų prisijungė prie šios akcijos, o Škotijos vyriausybė išplatino laišką, kviečiantį visas šalies mokyklas įgyvendinti bėgimo apie mokyklą idėją.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras (toliau – SMLPC), remdamasis Škotijos patirtimi ir palaikydamas „Judriosios pertraukos“ idėjas, inicijavo akciją „Apibėk mokyklą“ ir kvietė joje dalyvauti visus pradinių klasių mokinius ir mokytojus bei kitus mokyklų darbuotojus.

Prie šios akcijos prisijungė ir Kriukų pagrindinės mokyklos pradinukai. Kiekvieną dieną dvi paskutines rugsėjo savaites per trečią pertrauką apibėgome savo mokyklą. Ir ne po vieną ratą. Bėgome linksmai ir žaismingai: su balionais, su šokdynėmis, su kriukietiškomis lazdomis.

Vaikai, pabuvę lauke, atsipalaidavo, geriau jautėsi, nes daugeliui patinka bėgioti. Į klases jie sugrįžo žvalesni, linksmesni, darbingesni, atidesni ir aktyvesni.

Mokytoja Jolanta Bytautienė

 


SUGRĮŽO Į MOKYKLĄ PO 40 METŲ


SAULĖS MŪŠIO DIENOS PAMINĖJIMAS


KALBŲ DIENA


2016 M. RUDENS SPORTO ŠVENTĖ


KOMANDIRUOTĖ PAVILOSTOJE

Rugsėjo 26-30 dienomis specialioji pedagogė Elena Čoj, socialinė pedagogė Margarita Šešplaukytė, direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams  Tomas Jonaitis lankėmės Latvijoje, Paviloste. Organizuotame projekte „NordPlus Junior“.

Nordplus Junior  - mokytojų ir kito pedagoginio personalo mainai ši veikla suteikia galimybę ikimokyklinio ugdymo ir profesinio lavinimo mokyklų mokytojams ir kitam pedagoginiam personalui vykti į instituciją kitoje šalyje, kur jie gali stebėti kolegos darbą ar vesti pamokas pagal savo mokymo sritį.

Pirmą dieną susipažinome su projekto dalyviais, kurie atvyko iš Danijos, Estijos, bei šeimininkais latviais. Antrąją dieną vykome į Ventspilį: plaukiojom laivu, aplankėm lankytinas miesto vietas. Trečioji diena prabėgo Pavilostos mokykloje stebint vedamas pamokas. Po pietų dalyvavome konferencijoje, kuria skaitė svečiai iš Danijos, o kaimynai estai supažindino su savo švietimo sistema privačioje mokykloje. Mes žinoma pristatėme savo mokyklą. Ketvirtą dieną paskyrėme Liepojai- aplankėme mokyklą, kuri sužavėjo savo naujausiomis informacinėmis technologijomis, projektais, unikalia radio studija. Pavalgę šventiškos vakarienės atsisveikinome ir palinkėjome vieni kitiems sėkmės ir pažadėjome , kad  toliau bendradarbiausime „NordPlus Junior“ projekte.

Kriukų pagrindinės mokyklos socialinė pedagogė

Margarita Šešplaukytė

pavilosta2016


PĖDSEKYSTĖS AMATAS MOKYKLOJE

Rugsėjo pabaigoje Lieporų – Medvilionių kaimuose Kriukų pagrindinė mokykla, pasikvietusi į svečius M.Slančiausko ir ,,Aušros‘‘ gimnazijos mokinius, inicijavo neįprastą, bet prasmingą gyvosios istorijos – lietuvių kalbos pamoką ,,Goeso pėdsekiai‘‘. Orientacinių varžybų principu  organizuotas renginys - Joniškio kultūros centro vykdomo projekto „Atminties kultūros skatinimo programa: Šiaurės Lietuvos šviesuomenė“, skirto Stanislovo Goeso 100 – osioms mirties metinėms paminėti, pirmoji renginių ciklo dalis. Projekto partnerė - Kriukų pagrindinė mokykla  ir Algimanto Raudonikio meno mokykla.

Tūlam skaitytojui, ko gero, gali kilti  visiškai logiškas klausimas, kaip vietinių Amerikos indėnų kultūros atspindys – pėdsekystė - yra susijusi su lietuviška mokykla? Atsakymas labai aiškus: šiandien jaunoji karta kol kas seka mūsų tautiškojo tapatumo, kultūros, meno, tradicijų, vertybių pėdomis, mokosi atpažinti tų keistų įspaudų prasmes, reikšmes, motyvus, tačiau netrukus mes seksime jais. Tai yra tuo,  ko patys būsime juos išmokę. Tokia tiesa ir realybė.

Kalbėti apie pastarąją (realybę)  nėra taip linksma. Bent jau apie tą, kuri susijusi su Stanislovo Goeso ir jo seserų Teresės Goesytės ir Viktorijos Goesytės – Gravrogkienės lietuviškosios sąmonės, pilietiškumo skatinimo įamžinimu. Tačiau nemažai nuveikti čia gali kiekvienas iš mūsų, jei tik turi noro. Kriukiečiams ši priedermė, be abejo, kone privaloma, todėl smagu, kai dirbama visa komanda: padeda seniūnija, miestelio biblioteka, vietos kultūros centro skyrius.  Taip ir gimė mintis patyriminiu būdu paskatinti moksleiviją domėtis savo krašto istorija, padėti rasti n priežasčių ja didžiuotis ir saugoti.

Į Kriukų pagrindinę mokyklą sugužėję mokinukai pirmiausia buvo supažindinti su knygnešystės laikus šioje vietovėje menančiais autentiškais muziejaus eksponatais - S.Goeso dvare rasta anuomet slapta parsigabenta lietuviška maldaknyge ir kito Kriukų knygnešio, V.Pečiulio, tuo pačiu būdu parsineštu maldynu. Tuomet visi patraukėme į miestelio centrą, čia būtinai reikėjo apžiūrėti informacinį Kriukų vardo kilmės stendą, mat jame figūruoja Lieporų pavadinimas, o būtent ten pamoka ir vyko. Šiame, dabar kone mirštančiame Lieporų kaimelyje, kažkada būta garbingo lietuvių bajorų gyvenimo su labai pilietiškomis tradicijomis. Tai žinant, visiškai nereikia stebėtis, kad būtent šalia Lieporų esančioje vietovėje – Medvilionyse – įsikūrė Stanislovas Goesas. Dar viena įdomybė: minėto krašto šviesuolio vardu pavadinta gatvė prasideda Lieporuose, o baigiasi sunykusiuose Medvilionyse, mat kaimeliai suaugę išvien. Daugybę intriguojančių faktų apie Stanislovo Goeso dvarą, knygų slaptavietes, slaptuosius vaidinimus, daraktorinę mokyklą, bajorams Gravrogkams priklausiusį vasarnamį, pro pat Medvilionis puškavusį siauruką ir kitus dalykus tądien sužinojo iš punkto į punktą skubantys jaunieji pėdsekiai. Toks mokymasis, jų nuomone, buvo ir pramoga, ir rimtas darbas. Juo labiau, kad reikėjo kažkaip išmokti susitarti ir veikti vieningai, o tai visai nepaprasta, kai komandoje susimaišę visų trijų mokyklų dalyviai. Vėliau kiekvienam pamokos dalyviui teko popieriuje piešiniu įamžinti patirtus tą dieną įspūdžius. Iš  jaunųjų ,,Goeso pėdsekių‘‘ darbelių tikimasi surengti parodą.

Stanislovas Goesas ir jo sesuo Teresė visada savo veikla buvo arti jaunimo, skatino siekti mokslo, rėmė ir šelpė gabesnius studentus, tikėjo jaunosios kartos šviesumu. Dabar, tardami Adomo Varno, Povilo Višinskio, kitų to meto intelektualų pavardes, žinome, kad jų tikėjimas nebuvo tuščias. Nebus beprasmis ir mūsiškis, bent jau kol bus taip, kaip atsitiko šįsyk, kai, baigiantis pamokai,  pasveikinti ,,Goeso pėdsekių‘‘ atvyko rajono savivaldybės atstovai, žinomas istorikas Ernestas Vasiliauskas ir Joniškio KC direktorės pavaduotoja Ilona Osipova.

 Ligita Eitkevičienė


AMSIS IKIMOKYKLINĖJE GRUPĖJE


MOKYKLAI – 190

Rugsėjo 15 dieną mūsų mokykla, drauge su seniūnija ir Kriukų miestelio biblioteka bei Darginių ŽŪB,  organizavo tradicinį renginį, skirtą seniūnijoje esančių dvarviečių kultūrinio paveldo gaivinimui. Šventės šūkiu pasirinkti prasmingi žodžiai ir datos - ,,Buvome – 430. Esame – 421. Būsime – 190‘‘. Skaičiai simbolizuoja Kriukų miestelio, Nociūnų dvarvietės ir mokyklos jubiliejinius metus. Džiugu, kad šiame renginyje dalyvauja ir save parodo mūsų mokytojai. Antai biologijos mokytoja D.Rupulevičienė visus 200 šventės dalyvių pakerėjo savo kvapnia iš žiemgališkų augalų virta arbata, sveikatinamaisiais užpilais, trauktinėmis, žolelių nuovirais ir nežinia kaip pagamintais aliejų mišiniais, o romansų grupės ,,Gija‘‘ nariai, pasipuošę dvariška apranga, žavėjo, liūliavo ir stingdė širdis svaigiomis melodijomis.

Taigi, galima sakyti, taip mes ir ,,įšokome‘‘ į jubiliejinių metų greitkelį, kuris veja šiai datai skirtą vieną darbą po kito. Veiklų, idėjų, sumanymų – galybė, ir visa tai skirta 2017 m. birželio 10 dieną vyksiančiam mokyklos gimtadieniui. Atvykite, nepamirškite SAVO mokyklos!

                                                                                                                   Ligita Eitkevičienė


TARPTAUTINIS RENGINYS APIE INFORMACINES TECHNOLOGIJAS IR VERSLUMĄ #SWITCH!

Rugsėjo 8 d. daugiau nei trisdešimt Kriukų pagrindinės mokyklos 7–10 klasių mokinių kartu su mokytojomis V.Ruseckaite, L.Eitkevičiene, L.Kasiuliene ir Skaistgirio gimnazijos mokiniais bei mokytojomis dalyvavo nemokamame tarptautiniame renginyje Vilniaus Litexpo parodų ir kongresų rūmuose apie informacines technologijas ir verslumą #SWITCH!

Gausų atvykusiųjų dalyvių būrį konferencijos atidarymo metu pasveikino pats pagrindinis renginio organizatorius - Europos Parlamento narys Antanas Guoga. Renginyje pranešimus skaitė Radistai Jonas Nainys ir Rolandas Mackevičius, apie dronus pasakojo Karolis Rėksnys ir Dominykas Vileikis. Monika Paulikaitė ir Kotryna Armonaitė pasakojo, kad mada ir soc. tinklai sukūrė joms mėgstamą veiklą. Patirtimi apie mobiliąją bankininkystę dalijosi Igoris Ryklys. Apie komandos būtinybę, idėjas, verslo pradžią savo mintis išsakė KTU Startup Space vadovas Donatas Smailys ir kt. Be to mokiniai turėjo galimybę išbandyti naujausius technologinius išradimus Cool&Crazy erdvėje. Mokinių verslumą ir domėjimąsi moderniųjų technologijų pritaikymo galimybėmis skatinantis renginys nukreiptas į ateitį, kurioje jauno žmogaus gebėjimas greitai orientuotis techologiškai sparčiai besikeičiančioje aplinkoje ir prisitaikyti prie jos, gali atnešti sėkmę ir padėti susikurti perspektyvią ateitį.

Mokiniai apie #SWITCH! renginį:

Išbandžiau riedį. Virtualius akinius naudojant tel. ir elektrinę riedlentę. (Ovidijus 10 kl.)

Labiausiai patiko Radistai. (Deina 10 kl.)

Labiausiai patiko Radistai. Nieko daugiau nebandžiau, nes buvo didelės eilės ir daug žmonių. (Karolina 10 kl.)

Matėm naujovių. (Gabrielius 10 kl.)

Mačiau daug visokių robotų ir riedžių. (Deividas 10 kl.)

Mačiau daug visokių nematytų technologijų. (Rytis 10 kl.)

Buvo įdomu... Nors ilgai važiavome, dar nemokamai maisto davė... Radistus mačiau.  Įdomu. (Rimantė 10 kl.)

Šioje parodoje mums buvo labai įdomu, matėme daug naujų technologijų, riedžių ir dronų. (Arminas ir Dovidas 7 kl.)

Buvo iš tikro įdomu, nes pirmą kartą važiavom į renginį,  kuris vyksta tik antrą kartą.  Daug išgirdau patarimų, kurie galbūt padės ateity.  (Andrėja 7 kl.)

Išbandžiau pulteliu valdomą riedlentę, riedį ir t.t..., ir patekau į ,,Delfi“ puslapį. (Skirmantas 8 kl.)

Man labai patiko klausytis Radistų. (Denas 8kl.)

Man labai patiko Radistai,  technologijų darbai... (Gintarė 8 kl.)

Buvo įdomu pamatyti Radistus ir naujausias technologijas. (Greta 8 kl., Gabrielė 8 kl.)

Išbandžiau elektrinę riedlentę, elektrinį paspirtuką, robotus, dronus, 3D akinius. (Matas 9 kl.)

Mačiau važinėjimąsi su riedžiu. Kalbėjo Radistai, kurie pasakojo apie save. Patiko įvairios programos, išmaniosios technologijos, robotukai, zondai. (Silvija 9 kl.)

Mačiau, kaip žmonės išbando riedį, valdo robotus ir dronus. (Deividas 9 kl.)

Mačiau, kaip su riedlente važinėjasi žmonės. Patiko. (Dainius 9 kl.)

Radistai!!! #SWITCH! yra jėga. (Gabrielė 9 kl.)

Kalbėjo Radistai, kurie pasakojo apie save. (Dovilė 9 kl.)

Radistai!!! Įdomu buvo jų klausytis, buvo smagu. (Viginta 9 kl.)

http://www.delfi.lt/mokslas/technologijos/prasidejo-moderniu-technologiju-ir-verslumo-konferencija-switch.d?id=72242522#%21dgs=dgslt-227844


2016 M. RUGSĖJO 1-OJI

Papildoma informacija