STOVYKLOS „PAŽINKIME GIMTĄJĮ KRAŠTĄ" UŽDARYMAS

Paskutinę stovyklavimo dieną rinkomės mokykloje. Joniškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai papasakojo apie savo darbą, pademonstravo techniką, surengė įdomias estafetes „Aprenk gaisrininką" ir „Pripildyk talpą". Susitikimo pabaigoje pamatėme kokia srove gesinamas gaisras — buvo labai smagu „išsimaudyti" po čiurkšle. Papietavus laukė trumpa viktorina „Ar prisimeni?" — pakartojome ką sužinojome stovyklos metu, kas patiko, ką reikėtų keisti ir atsisveikinome atostogoms. Mokytojos-stovyklos vadovės Ilona Gylytė ir Egidija Augulienė padėkojo visiems stovyklautojams ir palinkėjo geros likusios vasaros.


PENKTOJI DIENINĖS-TURISTINĖS STOVYKLOS „PAŽINKIME GIMTĄJĮ KRAŠTĄ" DIENA

Keliaujame į Šiaulius: pirmiausia lankomės „Rūtos" šokolado muziejuje, kur susipažįstame su beveik keturių tūkstančių metų šokolado istorija, išgirstame apie pirmuosius Lietuvos šokolado fabrikus ir daugiau sužinome apie ilgiausiai šalyje veikiantį saldainių fabriką „Rūta“. Toliau laukia smagiausia dalis — patys gaminame saldainius, laižome šokoladą! Gražiai susidedame į dėžutes —vešime lauktuvių. Pasižvalgę po miestą stebime nuotaikingą animacinę komediją „Gnomai sugrįžta". Dar aplankome mini zoo Dargaičiuose. O kaip smagu iš delno maitinti gyvūnus! Po to mokomės žaisti boulingą. Tuo diena dar nesibaigia: vykstame į Žagarę, į „Lėlių namus". Pasižvalgę, pasiklausę lėlių istorijų, keliaujame į „Kaliausių fabrikėlį" — čia laukia tikras smagumėlis: plaukiame plaustais, geriame arbatą, gaminame kaliauses. Jau visiškai sutemus grįžtame į mokyklą. Tikra nuotykių naktis! Pavakarieniavę „vedame" savo kaliauses supažindinti su mokykla, žaidžiame šešėliais. Namus pasiekiame gerokai po vidurnakčio.


KETVIRTOJI DIENINĖS-TURISTINĖS STOVYKLOS „PAŽINKIME GIMTĄJĮ KRAŠTĄ" DIENA

Tęsiame kelionę po šiaurinę Lietuvą- lankomės Pakruojo dvare. Vilnos manufaktūroje pasigaminame avytes - susipažįstame su vilnos vėlimo technika. Apžiūrime dvaro amatų kiemelius, senovinių žemės ūkio mašinų ekspoziciją, pasidžiaugiame žirgais. Pasigrožime dvare vykstančio festivalio "Vasarvidžio nakties sapnas" įspūdingais gigantiškais darbais.

 


Mūsų mokykloje lankėsi Trečiojo amžiaus universiteto dekanai, jų pavaduotojai ir Švietimo centro direktorė Rasa. Pasivaikščioję po mokyklą, apžiūrėję muziejų, aplankę darželio grupę, išbandę stadioną ir treniruoklius, prisėdome puodeliui arbatos, šiltam pašnekesiui ir pamąstėme apie bendrus rudenio planus. Turiningai ir produktyviai praleistas laikas! Ačiū už padėką, vaišes ir šiltus žodžius.

 


TREČIOJI DIENINĖS-TURISTINĖS STOVYKLOS „PAŽINKIME GIMTĄJĮ KRAŠTĄ" DIENA

Rytą pradėjome mankšta eko basų kojų take -1200 metrų įvairiausių išbandymų ir pojūčių kojoms. Nuo Astravo dvaro pėsčiomis įveikę patį ilgiausią pėsčiųjų tiltą pasiekėme pilį. Pažintį su Biržų kraštu tęsėme Kristinos Ir Jurio Milišiūnų" Avių ūkyje, kur edukacijos metu labai daug sužinojome apie avis. Prie Kirkilų bokšto papietavome, užlipome į viršų pasigrožėti apylinkėmis, tada apžiūrėjome karstinius ežerėlius. Užsukome į gravitacinį namą, mini golfą, kanapių labirintą, batutą, pašaudėme lanku. Dar užsukome į Sodeliškių automobilių muziejų.

 


ANTROJI DIENINĖS-TURISTINĖS STOVYKLOS „PAŽINKIME GIMTĄJĮ KRAŠTĄ" DIENA

Šį kartą mūsų kelias vedė į Pasvalį. "Krašto muziejuje" sužinojome kodėl mieste ir aplink jį tiek daug smegduobių, kaip ir kodėl jos susiformuoja. Iš gipso pasidarėme ir dekoravome magnetukus. Pasivaikščiojome Švecarijos ir Smegduobių parkais, lyginome sausąją ir šlapiąją smegduobes, aplankėme girnų muziejų, žaliajį šaltinį, pasiklausėme Lėvens tilto Antanėlio tarmiškos šnektos. Po sočių pietų pramogavome Raubonių parke.

 


PIRMOJI DIENINĖS-TURISTINĖS STOVYKLOS „PAŽINKIME GIMTĄJĮ KRAŠTĄ" DIENA

Stovyklą pradėjome pažintimi su Anykščių kraštu. Arklio muziejuje daug sužinojome apie pirmąjį žmogaus draugą ir pagalbininką arklį, susipažinome su kalvio, medžio drožėjo, audėjos amatais, pamatėme kur ir kaip gyveno mūsų protėviai, kokius žaidimus žaidė mūsų proseneliai. Siauruko muziejuje pasivažinėjome rankine ir motorine drezinomis, daug sužinojome apie traukinius. Smagu buvo girdėti, kad siaurukas važiavo „par Skaks, Valaks i Krioks". Sužinojome, kad visi stovyklautojai sveriame 822 kilogramus (buvome dar nepietavę. Pasivakščiojome „Lajų taku", kabančiu „Mikierių" tiltu, „Basų kojų" taku. Aplankėme Puntuką. Garsiuoju Anykščių šileliu nužygiavome daugiau nei 15 kilometrų. Turininga ir nuotykių pilna pirma diena baigėsi jau gerokai po vidurnakčio.


Liepos 9-10 d. mokyklos direktorė Rita Šilinienė ir mokytoja Regina Katinienė dalyvavo projekto „Kokybės krepšelis" įvadiniuose mokymuose, kuriuose analizavo ir sistemino vidaus veiklos kokybės įsivertinimo dokumentus, ieškojo sprendimo priežasčių ir pasekmių, pasisėmė idėjų mokyklos veiklos tobulinimo plano kūrimui.
Po mokymų aplankė Chaimo Frenkelio rūmus ir nuostabųjį rožyną, pasidžiaugė šviesos fontanais.


Mokinių savivalda labai liūdi išeinančių dešimtokų, bet linki pasiekti visų savo užsibrėžtų tikslų ir nepamiršti Mūsų šauniosios mokyklos. Nuoširdų AČIŪ tariame kiekvienam dešimtokui už palaikantį žvilgsnį, susitikus koridoriuje, patarimo žodį ir geras emocijas drauge. Už pagalbos ranką, jos prireikus, už šypseną, praskaidrinusią dieną. Už visus Jūsų organizuotus renginius.
Be galo Jūsų visų pasiilgsime.


Mokyklos mokinių savivalda

2020aciusavivalda


2020vasaroszieduose

Atgijus gamtai, Kriukų pagrindinės mokyklos vyresniųjų klasių moksleiviai nuotolinių dailės pamokų metu (mokytoja D. Butkienė) tyrinėjo šalia esančią gamtinę aplinką, kūrė floristines kompozicijas, fotografavo.

O pristatymą mokiniams padėjo parengti informacinių technologijų  mokytoja V. Ruseckaitė.

Žemės meno kompozicija „Vasaros žieduose“ –   tai šiltas ir draugiškas linkėjimas visiems saugios ir smagios vasaros!..

 https://www.youtube.com/watch?v=KR0_nU4Roak&feature=youtu.be

                                                                     Dailės ir technologijų mokytoja Daiva Butkienė


Mokyklos direktorė Rita Šilinienė ir „Sveikatiados" ambasadorė Ilona Gylytė dalyvavo Kauno rajono Raudondvario menų inkubatoriuje vykusiame jubiliejiniame - 10-ąjame „Sveikatiados“ ambasadorių suvažiavime. Šventės metu susirinkę ikimokyklinio ir mokyklinio ugdymo įstaigų atstovai iš visos Lietuvos dalinosi savo patirtimi bei pasiekimais projekte.
Šventei įpusėjus visi dalyviai buvo pakviesti sudalyvauti edukacinėje paskaitoje ir pasigaminti asmeninius kvepalus, o vėliau dalyvavo vaikų ir paauglių psichiatro Lino Slušnio paskaitoje „Sveikas vaikas: nuo individualių pastangų iki nuoseklios sistemos“.


Birželio 23 d. mokykloje vyko triguba šventė, kurią surengė devintokai (auklėtoja Irena Kenzgailienė) - šimtadienis (neįvykęs dėl karantino), paskutinis skambutis ir pagrindinio mokslo baigimo pažymėjimų įteikimas. Dešimtokai perskaitė ir įteikė testamentą devintokams. Pirmoji mokytoja Ilona Gylytė pasidalino prisiminimais apie kartu praleistus 4 metus, o mokytoja Danutė Martinaitienė atsiuntė sveikinimą. Palinkėti dešimtokams sėkmės atėjo seniūnijos atstovai. Dešimtokai padėkojo auklėtojai Elenai Čoj, mokytojams, tėveliams. Mokyklos direktorė Rita Šilinienė įteikė pagrindinio mokslo baigimo pažymėjimus, padėkas už įvairias veiklas ir helio balionus, kuriuos su savo užrašytais norais dešimtokai paleido į dangų.


MOKYKLOS SAVIVALDOS NARIŲ SUSITIKIMAS

Birželio 17 dieną įvyko mokyklos savivaldos narių susitikimas. Pasidalijome vasaros planais, maloniai pasišnekučiavome su seniai nematytais draugais. Dešimtokai išdavė savo ateities planus.
Labai dėkojame savo vyresniesiems draugams: Andrėjai, kuri, nors ir baigusi kadenciją, padėjo įveikti sunkumus, Gvidui, Aistei, Vidui, Alanui ir Gabrielei už visokeriopą pagalbą bei idėjas. Linkime kuo didžiausios sėkmės ateityje.


KETVIRTOKŲ IŠLEISTUVĖS

Po kelių mėnesių darbo nuotoliniu būdu, kervirtokai pasiilgę mokyklos ir vieni kitų, sugrįžo į savo klasę, kad atsisveikintų vasarai ir gautų pradinio ugdymo pasiekimų pažymėjimus. Tėveliai įspūdingai papuošė klasę. Šventė vyko mokyklos fojė, kurią pradinių klasių mokytojos papuošė gėlėmis, o direktorė - kėdutes, ant kurių susėdo vaikai, helio balionais. Trečiokai padovanojo laivelius, simbolizuojančius plaukimą į mokslo ir žinių šalį.
Direktorė Rita Šilinienė pasveikino vaikus ir jų tėvelius, įteikė pradinio ugdymo baigimo pažymėjimus.
Tėveliai prisiminė nedrąsius pirmokų žingsnius, pasidžiaugė pasiekimais.
Ketvirtokai užrašė savo svajones ant helio balionų ir paleido juos į orą.


IŠLEISTUVIŲ ŠVENTĖ IKIMOKYKLINIO UGDYMO GRUPĖJE

Baigėsi dar vieneri mokslo metai, kurie buvo kitokie ne tik mokyklos mokiniams, bet ir ikimokyklinės grupės vaikams. Visi mokslo metus baigėme nuotoliniu būdu. Tai buvo iššūkis, kurį sėkmingai įveikėme.

Birželio 1 dieną visi susitikome ką tik įrengtoje darželio lauko klasėje paminėti mokslo metų pabaigos, Tarptautinės vaikų gynimo dienos ir palydėti mūsų vyriausių grupės vaikų į priešmokyklinę grupę. Susitikimas buvo šiltas, nes vaikai labai vieni kitų pasiilgę. Visi dainavo, šoko ratelius ir žaidė.

IUG mokytoja E. Augulienė     

 


ATVIRLAIŠKIŲ PARODA

Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos Kriukų filialo bibliotekininkė Violeta Navickienė pradinių ir vyresniųjų klasių mokinius pakvietė  dalyvauti projekte „Knygnešių takais”. Projekto tikslas – įprasminti  knygnešystės  savitumą, renovuojant Joniškio krašto knygnešio Viktoro Pečiulio kapavietę, pažymint 165-ąsias jo gimimo metines.

Į kūrybinę veiklą aktyviai įsijungė pradinių klasių mokiniai. Mokytojos – R. Katinienė, I. Gylytė, O. Survilienė, A. Čepaitienė.

Dailės studijos „Kūrybos erdvės” nariai (mokytoja D. Butkienė) eskizavo, kūrė grafines kompozicijas nuotolinio mokymo metu. Iš pateiktų piešinių jau atrinkti 3 geriausi ir sumaketuoti atvirlaiškiai.

Dešimtokė Eglė Baranauskaitė sukūrė filmą „Knygnešiai”. Kviečiame pažiūrėti.

https://www.youtube.com/watch?v=kdBs6-wzSbk&feature=youtu.be    

 Dailės mokytoja Daiva Butkienė


ĮVERTINTA MOKINIŲ KŪRYBA

2020mkoliazasdarbu

Baigiantis mokslo metams, galime ne tik įvardinti nuotolinio mokymo ir mokymosi sunkumus, bet ir pasidžiaugti pasiekimais, iniciatyvomis.  Atsiimti apdovanojimų pakvietė Joniškio istorijos ir kultūros muziejus. Dar prieš karantiną mokiniai dalyvavo piešinių ir plakatų konkurse „Piešiame laisvę“. Danielius Krincius 5-8 klasių tarpe laimėjo trečią vietą, Eglė Baranauskaitė

9-12 klasių tarpe irgi pelnė 3 vietą. Mokiniai apdovanoti padėkomis ir atminimo dovanėlėmis.

Tarptautiniame virtualiame mokinių kūrybinių darbų konkurse-parodoje „Būk sveikas, pavasari“ dalyvavo pradinių klasių dailės studijos nariai (mokytoja D. Butkienė). Padėkas pelnė Valentinas Krincius, Tajus Žvirblis, Orinta Vanagaitė, Roberta Norbutaitė, Karolis Kalinauskas, Ema Čerkauskaitė. Laureato diplomą pelnė Gabrielė Kancevičiūtė.

Laureato diplomu už elektroninį atviruką apdovanotas ir 5 klasės mokinys Danielius Krincius.

Rajoninėje parodoje „Karantinas –  šeimos laimės vitaminas“ dalyvavo 6 mokiniai. Kūrybiniu polėkiu džiugino antrokai Roberta Norbutaitė, Valentinas Krincius, trečiokė Orinta Vanagaitė, septintokė Evelina Paplauskaitė, aštuntokai Augustas Balčiūnas ir Justas Stonkus.

Padėkos konkursų dalyviams, laureatų diplomai, atminimo dovanėlės  bus įteikiami Rugsėjo pirmosios šventės metu.

Dailės ir technologijų mokytoja Daiva Butkienė


ŽYGIS „ISTORINIAIS KNYGNEŠIŲ TAKAIS"

Birželio 8 d. būrelis Kriukų pagrindinės mokyklos mokinių ir grupė Kriukų miestelio bendruomenės narių išsiruošėme į jau seniai suplanuotą, bet aplinkybių pakoreguotą tradicinį Knygnešių naktinį žygį. Sunku jį bepavadinti naktiniu, kada tiek ir tos birželio nakties, tačiau žygio oro  sąlygos atitiko visus, atrodo, tokiam žygiui būtinus reikalavimus - perkūnija trankėsi beveik nesustodama, vėjas lenkė prie žemės, o lietus neleido apdžiūti. Nepaisant visko, 27 žygio dalyviai savanoriškai priėmė iššūkį.

Žygį skyrėme  Kriukų krašto knygnešio V. Pečiulio jubiliejui. Pirmiausiai aplankėme šviesuolio kapą miestelio kapinėse, uždegėme žvakeles, pagerbėme tylos minute. Toliau mūsų, 27 keliauninkų,  kelias pasuko prie Valakų kaime esančio sodybvietės akmens. Keliavome laukais, beveik be kelio, šiek tiek senuoju Kriukų siauruko  keliu.

Valakų kaime mus pasitiko A. Užkuraitis  –  vienintelis knygnešio V. Pečiulio palikuonis gimtajame krašte, prižiūrintis senosios sodybos vietą, besididžiuojantis garsia giminės praeitimi. Atminimui uždegėme žvakeles, o pasakojimui persikėlėme į A. Užkuraičio sodybos kiemą.

Klausėme pasakojimų, žiūrėjome nuotraukas, vaišinomės gardžia A. Jokštienės išvirta marškone koše ir žolelių arbata. Stebuklas – atsiradus sodyboje,  ir lietus nurimo, ir vėjas nuščiuvo, ir perkūnija liovėsi griaudėti. Į Kriukus grįžome lygesniu keliu ir visai nepavargę.

Žygį  „Istoriniais knygnešių takais"  organizavo  J. Avyžiaus bibliotekos, Kriukų skyriaus bibliotekininkė V. Navickienė. Projektas dalinai finansuojamas iš Kultūros tarybos lėšų, parašius ir laimėjus projekto „Knygnešių takais", skirto V. Pečiulio 165 – osioms gimimo metinėms paminėti,   konkursą. 

Žygio geradariai apdovanoti dalyvių su savimi atsineštomis knygomis ir Kriukų pagrindinės mokyklos mokinių G. Venskutės ir E. Baranauskaitės konkursui sukurtais atvirlaiškiais. Mergaites konkursui ruošė  dailės ir technologijų mokytoja  D. Butkienė.

    Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Laima Kasiulienė 

    Fotografijų autorė - mokytoja Ilona Gylytė

 


„KOMPIUTERIUKŲ RALIS 2020" PROJEKTAI

Dar sausio mėn. „Kompiuteriukų ralio 2020“ projekto atidarymo renginyje mūsų mokykla gavo elektronikos rinkinius. Šiuos rinkinius naudojome IT pamokose su 6 kl. mokiniais ir 8 kl. mokiniais. Pamokose naudojomės projekto elektronikos mokymo metodine medžiaga, pravedėme integruotą Fizikos-IT pamoką „Nuoseklus ir lygiagretus grandinės elementų jungimas“. Šioje pamokoje fizikos mokytoja G. Kardušienė supažindino mokinius teoriškai, kas yra nuoseklus ir lygiaigretus elektros grandinės elementų jungimas. Vėliau aštuntokai per IT pamoką praktiškai jungė elektrines grandines nuosekliai ir lygiagrečiai, naudodami „Kompiuteriukų ralio 2020“ projektui skirtą elektronikos rinkinių maketavimo plokštę, jungiklius, laidus, rezistorių, stebėjo šviesos diodo įsijungimus per jungiklius.

Kitas integruotas Anglų k.–Technologijų-IT projektas, kuriame dalyvavo trys mokytojos - anglų k. vyr. mokytoja R. Šilinienė, dailės-technologijų mokytoja metodininkė D. Butkienė, IT vyr. mokytoja V. Ruseckaitė ir 6 kl. mokiniai, buvo „Telegrafas su Morzės kodu“. Šio projekto integruotoje Anglų k.–IT pamokoje  mokiniai vertė jungiklio gamybos instrukciją iš anglų k. į lietuvių k. Vėliau pagal išverstus nurodymus jie gamino telegrafo jungiklį integruotoje Technologijų-IT pamokoje, kurioje naudojo rėžtuką, kartoną, medinius pagaliukus, karštus klijus, vielą. Ir trečiajame etape per IT pamoką šeštokai gamino ritę iš plonos vielos, naudodami liniuotę, žirkles, švitrinį popierių izoliuotos vario vielos galų nušveitimui, plastmasinę stiklinę, magnetą, izoliaciją. Garsiakalbio galus prijungė per „krokodilinius“ laidus prie micro:bit  kontaktų, o jungiklio, pagaminto technologijų pamokoje, galus per „krokodilinius“ laidus -  prie kitų micro:bit kontaktų. Į micro:bit buvo įdiegtas kodas. Paspaudus jungiklį galima išgauti ilgus ir trumpus signalus, kurie sudaro Morzės abėcėlės simbolių principą. Mokiniams patiko šis projektas, nes dalyvavo ne dvi, o trys mokytojos.

Na, ir dar vienas projektas – tai materialaus produkto gamyba „Pagerintas žaislas“. Šeštokai panaudojo dar sausio mėn. integruotoje Technologijų-IT (mokytojai: A. Budris, V. Ruseckaitė) pamokoje pagamintą medinį robotuką. Sudėtingiausias darbas buvo sujungti elektrinę grandinę, kurioje buvo panaudoti DC varikliukai, sujungti per h-bridge įrenginį. Tam tikslui IT mokytojai prisireikė pasimokyti, pabandyti, ieškoti teisingų grandinių sujungimų pavyzdžių internete. Panaudojus besisukančius DC varikliukus buvo sukurta mašinėlė valdoma su micro:bit, kurioje medinis robotukas galėjo važiuoti.

Paskutinė užduotis, kurią turi atlikti „Kompiuteriukų ralis 2020“ mokytojų tandemas (mokyt. R. Šilinienė ir V. Ruseckaitė) yra stebėti ankstesniųjų metų mokytojų ralistų vedamą atvirą pamoką.

IT vyr. mokytoja Vaida Ruseckaitė


KOVO 11-ĄJĄ PASTINKANT

Kriukiečiai kaip ir visa Lietuva paminėjo nepriklausomybės atkūrimo 30-metį. Visus suvienijo bendras tikslas - pabūti kartu, pagerbti savo kraštą, kartu giedoti mums brangų Lietuvos himną.
Kriukai nuo šiol turi "Plazdenančios laisvės" medį. Pirmą kartą jį dekoravome visų signatarų pavardėmis, kad vaikai žinotų, kas rado drąsos, jog gyventume taip, kaip šiandien gyvename. Trumpam Kriukai virto maža Lietuva, visi tapome signatarais ir ant stilizuotų vėliavėlių pasirašėme, už šiandieninę Lietuvą, už jos ateitį ir viltį. Laisvės medį dekoravome savų pačių rankyčių trafaretais. Vienas kitam padovanojome nieko nekainuojančią šypseną.


Kovo 9 dieną mokykloje vyko mokinių savivaldos prezidento rinkimai. Pretendentės -  6 kl. mokinė Amanda ir 8 kl. mokinė Urtė -  savo rinkimų programas  skelbė skelbimų lentoje. Rinkėjai visą savaitę galėjo domėtis, skaityti, lyginti. Amanda ir Urtė lankėsi 5-10  klasėse, kalbėjosi su mokiniais apie savo numatomus darbus, tikslus, atsakinėjo į rinkėjų klausimus.

Rinkimai vyko pertraukų metu. Rinkimų komisijos nariai buvo paruošę biuletenius, balsadėžę.

Rinkimai įvyko sklandžiai. Balsavo 91 procentas balsą turinčių rinkėjų.

Naujoji mokyklos mokinių savivaldos prezidentė - Urtė! Sveikiname ją!

Dėkojame Amandai, kuri,  būdama šeštokė, nepabūgo atsakomybės, turi daug gerų minčių ir idėjų. Tikimės, kad Amanda savo kūrybingumu ir noru dirbti padės Urtei ir mokysis iš jos.

Labai dėkojame buvusiai prezidentei Andrėjai, kuriai vadovaujant jautėme mokyklos savivaldos buvimą, už įpareigojančius renginius, dalyvavimą projektuose. Sėkmės Tau, Andrėja, ateityje!


Minint Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 30-metį, grupelė ištvermingiausių mūsų mokyklos moksleivių su mokytojomis Rita ir Ilona nuo Vytauto paminklo Juodeikiuose žygiavo iki buvusios partizanų stovyklavietės Žagarės tyrelyje ir atgal.


Darželinukai ir antrokai dalyvavo „Sveikatiados" iššūkyje „Saldintą gėrimą keičiu į vandenį". Vaikai nuolat laistomus augalus lygino su tais, kuriems trūko vandens, šviežią apelsiną su ilgokai laikytu klasėje. Po to padarė išvadas, kas atsitinka, kai trūksta vandens. Aptarė pastarojo svarbą žmogaus organizmui. Ragavo ir lygino vandenį iš čiaupo su gazuotu ir mineralizuotu. Po to gardino jį svarainiais, citrina ir apelsinu.

Tirpdė delniukais ką tik iškritusį sniegą, taip gaudami vandenį.


Kovo 5 dieną 5-8 klasių moksleiviai dalyvavo Lietuvos Respublikos bendrojo ugdymo mokyklų 5-8 klasių mokinių lietuvių kalbos olimpiadoje. Nekantriai lauksime rezultatų, kurie bus skelbiami kovo 13 d.

 


Kovo 4 d. 10 klasės komanda: Andrėja Rutkevilytė, Vaiva ir Aistė Ramonaitės, Eglė Baranauskaitė ir Saulė Kerulytė dalyvavo Joniškio policijos komisariato organizuotame teisinių žinių konkurse „Temidė'', kuriame užėmė antrą vietą.

2020temide


Kovo 1 d. antrokai su tėveliais ir mokytoja I. Gylyte dalyvavo Joniškio kultūros centro edukacijoje „Laisvės žibintai".

 

 


Vasario 24 dieną 8 klasės mokiniai su lietuvių kalbos mokytoja Laima dalyvavo Kriukų miestelio bibliotekoje surengtoje literatūrinėje valandoje „Kalba eilėse", skirtoje Lietuvių kalbos dienoms. Renginyje pranešimą apie kalbos ypatumus eilėse skaitė J. Avyžiaus viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja. Eiles skaitė audruvietės Regina ir Emilija, Kriukų klebonas Vaidas, muzikos mokytojas Algimantas, senjorė Ona. Apie kūrybą kalbėjo ilgametė Kriukų mokyklos lietuvių kalbos mokytoja, direktoriaus pavaduotoja Stasė.

 

 


Vasario 28 d. priešmokyklinukai apsilankė miestelio bibliotekoje, kur vyko edukacinis žaidimas "Pasakų įvairovė". Drauge su bibliotekininke jie kūrė ir vaidino pasakas.

 


Vasario 28 d. kartu su visa Lietuva, mokyklos mokiniai, mokytojai ir darbuotojai rašė Nacionalinį mokyklinį diktantą.

2020diktantas


Vasario 27 d. mokykloje vyko rajoninis dailaus rašto konkursas „Žodžiai gimtinei“.
I vietos laimėtojai:
1 kl. - Austėja Trepoškaitė (Kriukų pagr. mokykla, mokyt. R. Katinienė),
2 kl. - Morta Vaišvilaitė (M.Slančiausko progimnazija, mokyt. D. Klausienė),
3 kl. - Ema Čerkauskaitė (Kriukų pagr. mokykla, mokyt. O. Survilienė),
4 kl. - Mantvilė Butkutė („Saulės“ pagr.mokykla, mokyt. L. Dundaitė),
Nedas Jokštys (Kriukų pagr. mokykla, mokyt. A. Čepaitienė).

II vietos laimėtojai:
1 kl. - Rugilė Samaitytė (M.Slančiausko progimnazija, mokyt. J. Matulienė)
2 kl. -Aurėja Sutkutė (Kriukų pagr. mokykla, mokyt. I. Gylytė)
3 kl. - Viltė Matuzevičiūtė (M.Slančiausko progimnazija, mokyt. J. Bytautienė)
4 kl. - Lukrecija Rapečkaitė (Skaistgirio gimnazija, mokyt. E. Burbienė).
III vietos laimėtojai:
1 kl. - Adrija Strelčiūnaitė (Žagarės gimnazija, mokyt. V. Briedienė)
2 kl. - Patricija Vepštaitė (Gataučių Marcės Katiliūtės mokykla, mokyt. G. Janiulienė),
3 kl. - Abigailė Kubeckaitė
(„Saulės“ pagr. mokykla, mokyt. S. Dovidaitienė).

 


Vasario 27 d. Bariūnuose vyko Lietuvos mokyklų žaidynių, rajono kaimo vietovių „Drąsūs, stiprūs, vikrūs" estafečių varžybos. Mūsų mokyklos 5-6 klasių komanda iškovojo 2 vietą.
Sveikiname!

2020sportasprad


ŠIEMET KRIUKIEČIAI STIPRIAUSI

Vasario 26 d. Bariūnų sporto salėje vyko   Lietuvos mokyklų kaimo vietovių  3-4 klasių  mokinių  „Drąsūs, stiprūs , vikrūs“ estafečių varžybos. Dalyvavo  trijų kaimo mokyklų komandos.

Varžybos vyko labai įtemptai, nes  varžovų komandos buvo gerai pasiruošę. Salėje vyravo įtampa tokia,  kad vaikai net nešaukė savo komandoms  paraginimų. Visos komandos savo draugų veiksmus sekė tylomis ir labai susikaupę. Varžybos vyko beveik lygiosiomis. Paskutinė estafetė nulėmė  Kriukų pagrindinės mokyklos mokinių pergalę.  Mes  tapome  nugalėtojais. Labai džiaugiamės savo pergale.

Mokinukų laukia įtemptos treniruotės, nes  kovo 7 d. vyksime į  Lietuvos mokyklų žaidynių  tarprajonines varžybas, kurios vyks  Biržuose.

Kriukų mokyklos pradinukų  komandą ruošė mokytoja i- O. Survilienė,  A.Čepaitienė  ir D. Milaknis.

Mokytojos: O. Survilienė, A. Čepaitienė

                                                 


RAJONO TAUTODAILININKŲ IR MENO MĖGĖJŲ PARODOJE

Kasmet Joniškio istorijos ir kultūros muziejuje organizuojamos teminės tautodailės parodos, kuriose tradiciškai dalyvauja ir mūsų mokyklos mokiniai bei mokytojai.

Eksponuojame bendrą 8 klasės mokinių tekstilės kompoziciją „Margučiai kitaip“ (mokyt. D. Butkienė), 9 klasės mokinės Gintarės Venskutės tapybą „Tėviškės beržynuos“ (mokyt. D.Butkienė) ir skulptūrą „Pelėda“ (mokyt. A. Budris), Eglės Baranauskaitės (10 kl.) iš medžio pagamintą medinę dėžutę, puoštą pirografijos technika (mokyt. A. Budris).

 Dailės- technologijų mokytoja Daiva Butkienė parodai paruošė pavasarinę kompoziciją „Miško žaidimai“ (tekstilė, dekoravimas, tapyba).

Parodos atidarymo šventėje už tradicijų puoselėjimą buvo pareikšta padėka. Tikiuosi, jog ir ateityje nestigs kūrybinių idėjų ir motyvacijos, noro kurti tautos motyvais.

Dailės – technologijų mokytoja D. Butkienė


UŽGAVĖNĖS 2020


PRADINIŲ KLASIŲ DAILAUS RAŠTO NUGALĖTOJAI

2020dailusrastas


Daugiau nei mėnesį visos pradinukų fizinio ugdymo pamokos vyko Pasvalio sporto mokyklos baseine. Vaikai patobulino plaukimo įgūdžius, grūdinosi, fiziškai sustiprėjo.


Vasario 15-ąją dieną Kriukų pagrindinėje mokykloje vyko tradicinis krepšinio turnyras, skirtas Vasario 16-jai, Lietuvos Nepriklausomybės dienai paminėti. Dar Kriukų vidurinėje mokykloje 1990 metais užgimęs, tada mokytojo V. Baltramaičio įkvėptas, bendruomenės palaikytas, ūkininko V. Stankevičiaus paremtas (įsteigta pereinamoji taurė ir prizai) turnyras su dvejų metų pertrauka vyksta jau kone trisdešimtuosius metus.
Metams bėgant kinta dalyvių skaičius ir veidai, šiek tiek pasikeičia turnyro taisyklės, organizatorių gretas papildo nauji žmonės, tačiau idėja lyg Laisvės paukštė, mokyklos paleista, pasiekia ir „platesnius vandenis".
Tradiciškai šių, 2020-ųjų metų Vasario 16-osios turnyrą, skirtą Valstybės atkūrimo dienos paminėjimui, organizatoriai pradėjo komandų ir svečių pristatymu, Tautinės giesmės - Lietuvos himno - giedojimu ir bendra visų dalyvių nuotrauka.
Džiugina ir tai, kad trečius metus iš eilės turnyrą apsilankymu pagerbia ir Joniškio rajono savivaldybės Mero Vitalijaus Gailiaus komandoje žaidžia LR Seimo narys, Europos ir Pasaulio čempionas Virgilijus Alekna.
Po šventės atidarymo dalis organizatorių ir svečių pagerbė Kovotojus už laisvę prie Nepriklausomybės paminklo. Uždegė žvakutes, skambėjo mokyklos mokinių skaitomi posmai Lietuvai, Tėvynei, Laisvei.
Prie sporto salės eksponuojama krepšinio muziejaus įkūrėjo Leono Karaliūno fotografijų paroda. Renginyje dalyvavo ir pats autorius.
Po atkaklios ir permainingos kovos pirmąją vietą iškovojo „Draugų", t.y. mero Vitalijaus Gailiaus komanda. Antroji atiteko Bučiūnų, trečioji Darginių komandoms. Tritaškių ir baudų mėtymo konkursuose, kaip visada neaplenkiamas buvo Gediminas Petniūnas. Nuo jo neatsiliko ir Joniškio Policijos komisaras Eugenijus Takuševičius, žaidęs mero komandoje. Baudų mėtymo konkurse likęs antras, o tritaškių - trečias. Antras tritaškių mėtymo rungtyje liko Edgaras Šerpenskas, o baudų - trečias liko Donatas Pocius. Nugalėtojams atiteko seniūnijos įsteigti prizai - taurės ir medaliai, bei LR seimo nario V Aleknos atminimo dovanos. Mokyklos moksleiviams už sportinius pasiekimus jau kelintus metus Vitalijus Gailius dovanoja bilietus į eurolygos varžybas. Šiemet jie stebės Kauno „Žalgirio" ir Miuncheno „Bayern" kovą. Turnyrui teisėjavo Darius Milaknis, Tomas Jonaitis ir Dalius Kublickas, sekretoriavo Ilona Gylytė.


Patys mažiausi mokinukai (priešmokyklinukai ir pirmokai) apsilankė mokyklos muziejuje. Čia jie pakartojo, ką turi daryti, kad užaugtų sveiki ir stiprūs. Muziejuje surado ir apžiūrėjo buvusių moksleivių sportinius pasiekimus, prizus. Na, o kad užaugtų stiprūs, pažintį su muziejumi baigė senoviniais žaidimais.


Mūsų mokyklos devintos klasės mokinės Gintarė Venskutė ir Taja Savickaitė dalyvavo respublikinėje bendrojo ugdymo mokyklų 5–8, 1–4 gimnazijos klasių konferencijoje Meškuičiuose, kur tobulino viešojo kalbėjimo įgūdžius. Moksleivės parengė pranešimą apie kelionę į Žagarę. Šioje konferencijoje mokiniai iš Joniškio bei Šiaulių rajonų mokyklų dalijosi įspūdžiais lietuvių arba anglų, rusų kalbomis iš įvairiausių kelionių, ne tik tų, kurios vyko Lietuvoje, bet ir pačių tolimiausių, kaip antai, JAV, Madagaskaras, Egiptas, Švedija, Vokietija, Ispanija, Graikija, Slovakija... Išgirdome nuostabių pasakojimų apie keliones, jose patirtus nuotykius, stebėjome nuostabius vaizdus. Konferencijoje moksleiviai ne tik pristatė pranešimus, klausėsi kitų mokinių, bet ir įsigijo naujų draugų. Gautas žinias ir įgūdžius moksleiviai galės veiksmingai panaudoti bendraudami įvairiose gyvenimiškose situacijose.


Pradinukai paminėjo Lietuvos valstybės atkūrimo dieną.


PUG mokiniai ir pirmokai dalyvavo Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus organizuotoje edukacinėje pamokėlėje „Lietuva mūsų širdyse“.
Artėjančios Vasario 16-osios proga vaikai pasigamino trispalves širdeles, nuspalvino Vyčio ženklą.
Antroji pamokėlė vyko „Zapo“ bare. Vaišindamiesi mokiniai mokėsi kultūringo elgesio viešoje vietoje.


Vasario 13 d. 10 VII-X klasių mokinių dalyvavo jaunųjų matematikų komandinėse varžybose, skirtose Joniškio „Aušros" gimnazijos įsteigtam prizui laimėti. IX-X kl. komanda užėmė 3 vietą.


Vasario 8 d. mokyklos "Sniego gniūžtės" koordinatoriai vyko į LJS "Žingsnis" visuotinį suvažiavimą.

 


Mokyklos  Žemės ambasadorė, 9 klasės mokinė, Gerda pakvietė mokyklos mokinių aktyvo narius į pokalbį – diskusiją „Ar veganizmas gali išgelbėti mūsų planetą?“. Diskusijoje dalyvavo 25 penktų – dešimtų klasių mokiniai. Pasiskirstę į 3 grupes, mokiniai svarstė, kokie veganizmo pliusai ir minusai, ar toks maitinimosi būdas padėtų sumažinti užterštumą, temperatūros kilimą mūsų Žemėje. Mokiniai padarė tokias išvadas:

  • Veganizmas sustabdytų gyvūnų išnaudojimą maistui.
  • Gerėtų žmonių sveikata.
  • Sumažinus gyvulininkystės apimtis, mažėtų „šiltnamio efektas“ (gyvuliai iškvepia daug anglies dioksido, kertami miškai dėl dirbamos žemės plotų, sunaudojama daug vandens).
  • Tapę veganais, žmonės išspręstų pasaulinę bado problemą.
  • Vien veganizmas mūsų planetos neišgelbėtų, bet ekologinė situacija tikrai pagerėtų.

 


MENINIO SKAITYMO KONKURSAS

Sausio 28 ir 31 dienomis mokykloje vyko meninio skaitymo konkursas „Deklamuoju Lietuvai". Jame dalyvavo 5 - 10 ir PUG, 1 - 4 klasių mokiniai. Sausio 30 dieną vykusiame rajoniniame meninio skaitymo konkurse mokyklai atstovavo 8 kl. mokinė V. Tvaskūnaitė ir 9 kl. mokinė G. Venskutė.
Pradinių klasių grupėje nugalėtojų buvo daugiau. Džiaugiamės PUG mokiniais A. Račkauskiu, T. Škiudu, pirmos klasės mokine E. Šidlauskaite, antroke K. Juškevičiūte, trečios klasės mokiniu G. Karužna bei ketvirtoke D. Nainyte. Dėkojame mokiniams ir linkime sėkmės būsimuose konkursuose.

 


Sausio 24 d. dešimtokai išvykos metu į E. Stonio ūkį susipažino su pieninių ir mėsinių galvijų auginimu, sužinojo kokia produkcija čia gaminama, degustavo jogurtą.

 


Sausio 23 d. Joniškio kultūros centre žiūrėjome Panevėžio teatro  „Menas" spektaklį „PIXELiukai arba kas gyvena telefone" tuo pačiu prisidėjome prie „ROTARY" klubo paramos akcijos - spektaklio metu surinktus pinigus paaukoti vieno berniuko operacijai.

pikseliukai


Ketvirtą kartą Lietuvos vaikų ir jaunimo centras kartu su Lietuvos dailės ugdytojų draugija

organizavo  respublikinį Lietuvos vaikų piešinių konkursą „BALTA PASAKA“.

Konkursas vyko keliais etapais - prasidėjo nuo pasiruošimo, energingo kūrybinio proceso,  registracijos ir šventiškai baigėsi laureatų apdovanojimo renginiu Vilniuje.

Mokiniai buvo skatinami pasirinkti mėgstamą piešimo priemonę, duoti galios vaizduotei ir kūrybiškai atskleisti baltos pasakos temą!

Nors žiemos malonumai ir vaizdai nelepino kūrėjų, bet įspūdingus darbus neformaliojo ugdymo metu sukūrė aštuoni mūsų mokyklos mokiniai. Laureato diplomais skirtingose amžiaus grupėse  apdovanoti - Tajus Žvirblis (2 kl.), Vaida Vaitekūnaitė (6 kl.), Amanda Traškinaitė (6 kl.), Aistė Ramonaitė (10 kl.).

Visų konkurse dalyvavusių mokinių piešinių nuotraukos buvo panaudotos kalėdinių atvirukų kūrime.

Sveikiname konkurso laureatus ir linkime sėkmės ateityje!

Dailės-technologijų mokytoja Daiva Butkienė

 


Darželinukai su auklėtoja E. Auguliene ir antrokai (mokytoja I. Gylytė) dalyvavo „Sveikatiados" grūdinių produktų iššūkyje. Jie ragavo 5 grūdų košės, javainių ir ekologiškos žolelių arbatos.


Sausio 10 - 11 dienomis Joniškio „Aušros'' gimnazijoje vyko Lietuvos moksleivių sąjungos Joniškio mokinių savivaldų informavimo centro Mokinių savivaldų konferencija 2020 „Skrendam 828''. Jos metu mokiniai mokėsi dirbti ir leisti laisvalaikį komandoje. Vyko mokymai apie įvaizdžio formavimą ir atstovavimą.

Mūsų mokyklos atstovai Andrėja, Kamilė, Urtė, Gerda ir Alanas labai džiaugėsi gerai praleistu laiku ir įgytomis žiniomis bei įgūdžiais.

 


KOMPIUTERIUKŲ RALIS 2020

Sausio 10 d. beveik 200 smalsių mokytojų iš įvairių Lietuvos mokyklų atvykome į „Kompiuteriukų ralio 2020” atidarymo renginį Lietuvos Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Susitikime išgirdome daug įkvepiančių pasisakymų, gavome įrangos komplektus, kad su vaikais galėtume kurti savo micro:bit projektus, dalyvavome pirminiuose mokymuose.

IT vyr. mokytoja Vaida Ruseckaitė

 


ANTROKŲ EDUKACIJA „PASIGAMINK ŽVAKĘ" JONIŠKIO ISTORIJOS IR KULTŪROS MUZIEJUJE

 


2019 M. 5 - 10 KL. KALĖDINIS RENGINYS


2019 M. IKIMOKYKLINĖS GRUPĖS KALĖDOS


PRASMINGI SUSITIKIMAI

Gerų darbų laikotarpiu pamokinės veiklos harmoningai susijungia į prasmingus projektus.

Jausdami pagarbą dirbusiems ir mokyklos nepamirštantiems  mokytojams, 8 klasės dailės, technologijų ir klasės valandėlės metu (auklėtoja D. Rupulevičienė)  su polėkiu kepėme, klijavome, kirpome, rišome... Klasėje kvepėjo pačių mokinių su auklėtoja išauginta žolelių arbata, tvyrojo dėkingumo nuotaika, akį džiugino spalvingi mokinių kūriniai. Taip gimė dovanėlės mokytojams senjorams - Danutei Sekmokienei, Janinai Ragulienei, Valerijai Aparavičienei, Irenai Gecevičienei, Staselei Sinkevičienei, buvusiam mokyklos direktoriui Vytautui Baltramaičiui.

Gyvas mokytojų senjorų žodis, žvilgsnis, apkabinimas ir netgi nedidelės užduotėlės, privertė mus pajusti amžinąsias vertybes, įprasmino buvimo laiką ir dabarties svarbą.

                                                                                                         Dailės-technologijų mokytoja Daiva Butkienė


EDUKACIJA „TATUIRUOTĖS"


BENDRUOMENINIAI ŠOKIAI IR ŽAIDIMAI

Gruodžio 12 d. mokykloje vyko edukacija „Bendruomeniniai šokiai ir žaidimai". Jos metu mokiniai dalyvavo kūrybiniuose žaidimuose, mokėsi bendruomeninių šokių ir žaidimų, kurie padeda suburti grupę, reflektuoti savo poelgius, juos įvertinti ir tinkamai reikšti.


Gruodžio 11 d. Joniškio kultūros centre kartu su Joniškio verslininkų asociacija organizuotas protų mūšis. Mūsų mokyklą renginyje atstovavo 11 vyresniųjų klasių moksleivių. Jie ne tik smagiai praleido laiką, bet ir buvo apdovanoti.


Tęsiasi „Kalėdinių skaitinių" metas - šį kartą antrokai su mokytoja I. Gylyte skaitė darželinukams. Pasiklausę pasakos visi draugiškai rovė „Ropę" (auklėtoja E. Augulienė), pasitelkę į pagalbą pirštinines lėles, kūrė savo pasaką. Visiems buvo smagu.


„PARAGAUK KALĖDŲ“

 Š. m. gruodžio 11 dieną mūsų mokyklos 3 klasės moksleivių komanda vyko į Skaistgirio gimnaziją dalyvauti rajoniniame renginyje  „Paragauk Kalėdų“. Šilto ir nuotaikingo bendravimo metu dalyviai gamino atvirukus, kalėdines dekoracijas, iėškojo lobio. Mokytojai gamino naminukus. Į mokyklą grįžome su gera nuotaika, dovanomis. Ačiū organizatoriams už smagiai praleistą laiką ir nuoširdų bendravimą. 

                                                                         Mokyklos specialioji pedagogė Elena Čoj


Gruodžio 9 d. mokykloje lankėsi Joniškio visuomenės sveikatos biuro psichologė Inga Lukšaitė - Samaitienė. Viešnia 6 - 8 kl. mokiniams skaitė paskaitą „Priklausomybė nuo technologijų: atpažinimas ir pagalba". Diskusijų metu lektorė aptarė grėsmes, tykančias naudojantis technologijomis, bet nepamiršo akcentuoti ir privalumų. Pamokė, kaip saugiai elgtis su informacijos srautu. Mokiniai kėlė klausimų, patys pateikė pavyzdžių, argumentavo. Susitikimas buvo labai naudingas.


Priešmokyklinės ugdymo grupės mokiniai Kamilė K. ir Arnoldas V. kartu su savo mokytoja Vaida Z. dalyvavo rajoninėje vaikų konferencijoje „Mano darželis - mokykla" Joniškio l/d „Ąžuoliukas".
Mokiniai pristatė stendinį pranešimą „Linksmoji mokykla". Jiems buvo įteiktos atminimo dovanėlės ir padėkos.

2019 nulinuku apdovanojimas


Prasidėjus advento „Kalėdiniams skaitiniams", priešmokyklinukai juose dalyvavo miestelio bibliotekoje. Vyko literatūrinė valandėlė „Tėtis skaito vaikystės knygą". Savo mėgiamą pasaką „Eglė žalčių karalienė" vaikams skaitė Amelijos tėtis.
Perskaitę pasaką, pabendravom, žaidėm žaidimus, vaišinomės arbatėle.


Gruodžio 9 d. priešmokyklinės ugdymo grupės mokinukams vyko užsiėmimas „Sveiki dantukai“. Užsiėmimo tikslas – formuoti tinkamus dantų higienos priežiūros įgūdžius ir įpročius.
Vaikai su visuomenės sveikatos biuro specialiste Vaida Merkelyte aptarė pagrindines dantų gedimo priežastis, įtvirtino žinias apie naudingą bei žalingą maistą dantukams, diskutavo, kaip taisyklingai juos prižiūrėti. Taip pat susipažino su įvairiomis burnos ir dantų priežiūros priemonėmis. Naudodami dantų muliažą ir krokodilą, visi mokiniai mokėsi taisyklingai valyti dantis. Krokodilui galvojo vardą ir pavadino jį Rokiu!


Džiaugiamės, kad į renginį-sulėktuves „Socialinio emocinio ugdymo ABC tėvams", kuris vyko gruodžio 9 d. visoje Lietuvoje tuo pačiu laiku, atėjo būrelis aktyvių tėvelių. Jie ne tik klausėsi logopedės ekspertės Laimos Paulauskienės parengtos teorinės medžiagos, bet dirbo grupėse, diskutavo, vertino kompetencijas ir jų svarbą mokinių kasdienybėje bei žiūrėjo video įrašus apie teigiamus ir neigiamus situacijų sprendimo variantus. Ačiū logopedei Laimutei už geras emocijas ir tėveliams už aktyvų dalyvavimą.


INTEGRUOTA  IUG VAIKŲ MUZIKOS IR 1 KLASĖS MOKINIŲ LIETUVIŲ KALBOS PAMOKA „GERA, KAI DRAUGĄ TURI!“

Draugystė – tai nepaprastas, kupinas atradimų patyrimas. Jis padeda augti, pažinti pasaulį, atskleisti save. Draugais tampama todėl, kad gera laisti laiką kartu, galima įgyvendinti įvairiausius sumanymus. Paminėdami draugo dieną bendrai muzikos ir lietuvių kalbos pamokai „Gera, kai draugą turi!“ susitiko IUG vaikai, 1 klasės mokiniai, jų mokytoja Regina Katinienė ir muzikos mokytojas Algimantas Gruodis. Susitikimo metu vaikai su mokytojais ne tik kalbėjo apie draugystę, draugus, bet ir dainavo daineles, šoko ratelius, žaidė muzikinius žaidimus, atlikdami imitacinius judesius, grojo ritminiais instrumentais. Susitikimas buvo linksmas ir nuotaikingas. Vaikai patyrė daug džiugių emocijų.

IUG mokytoja
Egidija Augulienė


Gruodžio 5 d. Joniškio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus jaunimo reikalų koordinatorė Vilma Bartašienė lankėsi Kriukų pagrindinėje mokykloje. Susitiko su 8-10 klasių moksleiviais. Kalbėjosi apie jaunimo politiką ir jos įgyvendinimą rajone.


Gruodžio 3-4 d. Kriukų ir Gasčiūnų pagrindinių mokyklų mokytojos ir mamos dalyvavo LIONS QUEST socialinio ir emocinio ugdymo programoje „Raktai į sėkmę". Programa skirta pedagogams, dirbantiems IX-X klasėse. Mokytojos dirbo porose ir grupėse, taikė daug aktyvių metodų, vedė klasės valandėles, žaidė žaidimus.
Įgyta patirtimi dalinsis su klasių auklėtojomis, o gautą metodinę medžiagą naudos dirbant su auklėtiniais klasių valandėlių metu.


Gruodžio 4 d.mokykloje jau įžiebta Kalėdinė eglutė


Gruodžio 3 d. dešimtokai kartu su ugdymo karjerai koordinatore A. Radviliene lankėsi Joniškio užimtumo tarnyboje. Moksleiviai įsitikino, kad kiekvieno ateitis priklauso nuo jų pačių, todėl reikia atsakingai rinktis savo tolimesnę karjerą.


Gruodžio 2 d. mažuosius mokinukus aplankė rašytoja Neringa Tik. Ji pristatė savo knygutes, papasakojo, kaip gimsta pasakos. Visi, pavirtę pasakų personažais, įveikę daug kliūčių, nukeliavo į tolimą šalį pas raganą į svečius.


DRAUGO DIENA

Lapkričio 29 d. mokyklos mokiniai ir mokytojai šventė Draugo dieną. Mokinių aktyvas parengė „sieną”, ant kurios buvo rašomi gražūs, prasmingi žodžiai ir palinkėjimai draugams. Dienos aprangos kodas - mėlyna spalva. Šia proga mokinių aktyvas organizavo Naktį mokykloje. Dalyvavo 20 mokinių. Jie pasikartojo mokyklos prezidento rinkimų kampanijos etapus, nes rinkimai numatomi kovo mėnesį. Smagiai leido laiką: žaidė, dirbo grupelėse, kepė picą, žiūrėjo kino filmą. 


Lapkričio 22 d. antrokai dalyvavo V. Kavaliauskienės katinų muziejuje savo mokytojos Ilonos Gylytės boružėlių parodos atidaryme, susipažino su gyvojo kampelio gyventojais.


BEBRAS 2019

Lapkričio 4 - 15 d. vyko XVI - asis Tarptautinis informatikos ir informatinio mąstymo konkursas „Bebras 2019”. Mūsų mokyklos mokiniai aktyviai jame dalyvavo, iš viso užduotis sprendė 68 dalyviai iš 1-10 klasių. Daugiausiai taškų pirmoje klasėje surinko Lukas Juškus (112 taškų), Elinga Šidlauskaitė, Kristupas Čepinskas, Austėja Trepoškaitė, Arminas Bagučanskas – po 84 taškus. Antroje klasėje geriausiai sekėsi Robertai Norbutaitei (112 taškų), Karinai Juškevičiūtei (92 taškai), ketvirtokės Gabija Čereškaitė ir Danielė Nainytė surinko po 84 taškus.Vyresniųjų klasių tarpe daugiausiai taškų surinko Danielius Krincius (5 kl., 96 taškai), Amanda Traškinaitė (6 kl., 132 taškai), Augustas Balčiūnas (8 kl., 81 taškas). Dėkoju už dalyvavimą. Iki kito karto!

IT vyr. mokytoja Vaida Ruseckaitė


PRADINIŲ KLASIŲ RAJONINĖS KVADRATO VARŽYBOS

Š. m. spalio 21 d. Kriukų pagrindinės mokyklos mokiniai vyko į Lietuvos žaidynių kaimo vietovių pradinių klasių mokinių kvadrato varžybas.

Dalyvavo 3 mokyklos: Kriukų pagrindinė mokykla, Gataučių pagrindinė mokykla ir Gasčiūnų pagrindinė mokykla.

Žaisdami su Gasčiūnais, laimėjome 2 kartus. Gasčiūnų mokykla pralaimėjo prieš Gataučius... ir mūsų laukė paskutinis ir labai sunkus kėlinys.

Vaikai žaidė puikiai. Treneriai du kartus stabdė žaidimą ir davė pastabų savo komandoms. Jau pergalė buvo ranka pasiekiama, bet šį kartą pritrūko sėkmės.

Kriukų pagrindinės mokyklos mokiniai  apdovanoti diplomais. Jie sulaukė Gataučių trenerio puikaus įvertinimo. Mūsų mokinukai dėkingi ir savo treneriui D. Milakniui, kuris visą žaidimą palaikė savo komandą ir davė puikių  patarimų.

Grįžome laimingi ir kupini puikių emocijų. Šaunuoliai mūsų  trečiokai ir ketvirtokai, taip puikiai gynę mokyklos garbę. Ačiū jiems.

                                                        Mokytojos: O. Survilienė ir A.Čepaitienė


INTEGRUOTA GAMTAMOKSLINIO BŪRELIO „GAMTA – MŪSŲ NAMAI“ IR IUG VAIKŲ „ŽALIOJI ARBATĖLĖ“ VEIKLA

Artėja žiema -  šalčio ir, deja, padažnėjusių ligų laikotarpis, kuriam reikia ruoštis iš anksto. Jau nuo mokslo metų pradžios su IUG vaikais kalbėjome, kaip stiprinti imunitetą, kad nesusirgtume. Lapkričio 19 dieną IUG vaikai sutiko su mūsų mokyklos gamtamokslinio būrelio vadove, biologijos mokytoja , Danute Rupulevičiene. Mokytoja vaikams papasakojo apie vaistinių augalų arbatos naudą žmogaus sveikatai, supažindino su vaistiniais augalais. Vaikai susitikimo metu apžiūrėjo jau sudžiovintas vaistažoles, sužinojo, kokių žolelių arbatą reikia gerti pakilus temperatūrai, kosint, skaudant gerklei ar pilveliui. Susipažinę su vaistažolėmis, vaikai ragavo įvairių arbatų ir rinko pačią skaniausią. Daugumos nuomone, pati skaniausia – čiobrelių arbata.

IUG mokytoja Egidija Augulienė


Bariūnuose vyko rajono kaimo mokyklų 5-6 klasių moksleivių kvadrato varžybos. Berniukai iškovojo 2-ąją, o mergaitės - 3-ąją vietą.


EDUKACIJA „KRINTANTI ŽVAIGŽDĖ"

Lapkričio 12 d.  mokykloje lankėsi „Garsios tylos observatorija". Vyko edukacija 1-10 klasių mokiniams „Krintanti žvaigždė", kurios metu jie galėjo sužinoti, kaip skamba dangaus kūnai, kas yra Kalėdos ir dar daug įdomių astronominių dalykų.


PYRAGŲ IR ARBATOS DIENA


KIEKVIENA PATIRTIS VERTINGA

Ūkanotą lapkričio 8-osios rytmetį moksleiviai iš visos Lietuvos rinkosi į  respublikinį tapybos darbų konkursą „Spalvos ir vaizduotės galia“, kuris vyko Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultete. Šiame konkurse galėjo dalyvauti po 1 moksleivį iš kiekvienos amžiaus grupės. Tereikėjo didelio noro, kantrybės, meilės tapybai ir drąsos... Mat dalyvių laukė 3 val. savarankiško darbo prie molberto pagal nežinomą užduotį.

Amanda Traškinaitė (6 kl.), Agnė Lingevičiūtė (7 kl.), Eglė Baranauskaitė (10 kl.) panoro išbandyti save neįprastoje kūrybinėje situacijoje, įgyti patirties. Pasiruošimo laikotarpiu mokinės turėjo galimybę lankyti individualias konsultacijas, ieškoti savo autorinio stiliaus, mokytis įvairesnių tapybos technikų. Konkurso sėkmė užkoduota dalyvių nuostatose, ne tik galutinio protokolo rezultatuose.

Pasibaigus kūrybiniam procesui, mergaitės išmintingai tvirtino . „Konkursai parodo, ko moki ir kur reikia smarkiai tobulėti“, „Mokaisi save valdyti, kurti stresinėje situacijoje“.

Įvairių įžvalgų ateičiai tikrai nemažai parsivežėm, juolab, kad ir mokytojai dalyvavo užimtumo programose.

Dėkojame mokyklos Direktorei už galimybę nuvykti, dalyvauti ir grįžti su nauja patirtimi.

                                                                                                                   Dailės mokytoja Daiva Butkienė


Lapkričio 8 dieną mokykloje vyko trečiasis projekto „Sveiki, linksmi, laimingi'' užsiėmimas. Šįkart projekto mokymų vedėjos Žavinta ir Simona mokė 2 - 10 klasių moksleivius atpažinti emocijas ir jas valdyti. Antroje mokymų dalyje susirinkusieji kalbėjosi apie asmens higieną, jos reikšmę žmogaus gyvenime, mokiniai atliko praktines užduotis.


SAUGAUS EISMO PAMOKA KRIUKŲ PAGRINDINĖJE MOKYKLOJE

Spalio 25 d. mokykloje pradinukams vyko saugaus eismo renginys. Ši diena skirta  pažintinei, kultūrinei, meninei, kūrybinei veiklai.

Į renginį rinkosi visų klasių mokiniai. Iš ryto pas vaikus atvyko Joniškio rajono kelių eismo inspektoriai. Su jais kartu atvyko ištikimasis vaikų ir policijos draugas Amsis. Vyresniųjų klasių mokiniai mokė pereiti perėją mažuosius. Mokėsi vaikai saugiai nueiti į autobusų  stotelę.

Mokyklos salėje vaikų laukė netikėtumas. Ketvirtokai paruošė trumpą  pasirodymą. Į svečius netikėtai  „atvyko ateiviai” iš žalios, geltonos ir raudonos planetų. Jie panoro išmokti saugaus elgesio Žemėje. Visų klasių mokiniai pasidalino į tris komandas ir keliaudami per stoteles mokėsi saugaus eismo.

Jiems teisėjavo -  Žaliasis, Geltonasis ir Raudonieji teisėjai. Kelionės pasuose vaikai rinko įvertinimus – „įvežtinius  drugelius”.

Renginį užbaigėme šokiais ir žaidimais. Vaikai  su muzikos mokytoju A. Gruodžiu  išmoko „Šviesoforo dainelę”.  Mokytojos V. Zubavičienė,  R. Katinienė, I. Gylytė, O. Survilienė,  A. Čepaitienė su mokiniais pagamino iš rudeninių lapų kelio ženklus ir papuošė salę.  Vaikai, padedami savo mokytojų, piešė ir kūrė saugaus eismo pasaką.

Diena buvo tokia smagi, kad baigus renginį  ir padalinus dovanėles, vaikai dar nenorėjo skirstytis.

Renginį ruošė  4 - os kl. mokiniai su mokytoja A. Čepaitiene.


PENKTOKŲ KRIKŠTYNOS

Spalio  24 dieną mokykloje vyko tradicinės penktokų krikštynos. Beveik du mėnesius penktokai mokėsi  būti  vyresniukai – pratinosi prie auklėtojos, atskirų dalykų mokytojų ir kabinetų. Kasmet prieš  rudens  atostogas  šeštokai  patikrina jų  įgūdžius, pažeria praktiškų  patarimų.  Renginio metu penktokai  sprendė  kolektyvines  užduotis,  atsakinėjo į pastabumą  ugdančius  klausimus, ruošė  trumpą pasirodymą. Prisiekdami  pažadėjo gerbti   mylėti   ir  saugoti mokyklą,  draugus ir vienas kitą. Nuo šiandien  jie  jau tikri penktokai.


Spalio 24 d. vyko antrasis projekto „Sveiki, linksmi, laimingi" užsiėmimas. Jis skirtas pradinių klasių mokiniams, mėgstantiems piešti. Dailės terapijos užsiėmime dalyvavo 11 vaikų. Dalyviai piešė didelio formato piešinį - drugelio sparnus. Po to iš eilės stojo į piešinio vidurį, vaizduodami drugelio kūną. Užsiėmimą vedusi dailės mokytoja iš Šiaulių Edita Sūdžiūtė fotografavo mokinius ir pažadėjo jiems atsiųsti nuotraukas prisiminimui.


HALOVYNO ŠVENTĖ

Priešmokyklinio ugdymo grupės ir pradinių klasių mokiniai pasipuošę Halovyno kostiumais, nešini pačių išskaptuotais moliūgais, nedrąsiai rinkosi į aktų salę. Jie atliko kūrybines užduotis, dainavo dainas ir demonstravo savo kostiumų originalumą. Mokytojos taip pat buvo įtrauktos į veiklas. Už aktyvumą, kūrybiškumą ir drąsą mokiniams buvo įteiktos saldžios dovanėlės ir diplomai. Šventę organizavo l. e. direktoriaus pareigas Rita Šilinienė.


NUO SENŲJŲ MOKSLO ATRADIMŲ IKI MODERNIŲJŲ TECHNOLOGIJŲ

tiksliuku skaidre6

Spalio 22 d. mokykloje įvyko netradicinio ugdymo diena 5-10 kl. „Nuo senųjų mokslo atradimų iki moderniųjų technologijų“. Ją organizavo tiksliųjų mokslų metodinės grupės mokytojos V. Ruseckaitė, I. Kenzgailienė, G. Kardušienė.

9-10 kl. mokiniai atliko užduotis su C++ programa skaičiuotuvo kūrimui, 7-8 kl. - Blocks programa rinko algoritmą mikro:bit įrenginiui, kosminės šaudyklės kūrimui. Visi 5-10 kl. mokiniai dalyvavo „Bebro“ viktorinoje, kurios metu, pasidalinę į grupes, sprendė smagias, įdomias informatinio mąstymo užduotis. Renginio metu mokiniai žiūrėjo filmukus apie kai kuriuos svarbius senuosius mokslo atradimus ir jų išradėjus: viduramžių mokslininką-astronomą-fiziką-matematiką G. Galilėjų, išradusį teleskopą, T. Edisoną  –  elekros lemputės išradėją, A. Belą – telegrafo ir telefono išradėją, brolius Raitus, kurie sukūrė lėktuvą, M. Kiuri – radiologijos srities pradininkę.

 Vėliau 8-10 kl. mokiniai dalyvavo diskusijoje su mokyklos direktore R. Šiliniene. Veiklų pabaigoje visi mokiniai žiūrėjo filmą apie numatomus galimus ateities pokyčius dėl moderniųjų technologijų - robotų darbą gamyboje, dronų naudojimą pašto siuntų pervežimui, žemės ūkio produkcijos auginimą ne daržuose, o po LED lempomis, mažų vaikų mokymą robotikos pagrindų jau darželiuose, moderniųjų mobiliųjų telefonų naudojimą komunikavimui senjorų tarpe ir kt.

IT vyr. mokytoja Vaida Ruseckaitė


matekspertai


SVEIKI, LINKSMI, LAIMINGI

Spalio 18 dieną mokykloje startavo projektas „Sveiki, linksmi, laimingi''. Pirmojo susitikimo metu 3-10 klasių mokiniai kartu su projekto mokymų vedėjomis Žavinta ir Simona žaidė judriuosius žaidimus, mokėsi atsipalaiduoti, sužinojo apie jogą ir ja susidomėjo. Dalyvavo 30 vaikų, kurie nekantriai laukia kitų užsiėmimų.


3-4 KL. ŽYGIS Į SATKŪNŲ GIRININKIJOS ĄŽUOLYNĄ

Spalio 16 d. 3-4 klasių mokiniai išėjo į žygį į Satkūnų ąžuolyną. Žygio tikslas integruotos pamokos netradicinėje erdvėje. Pamokas vedė muzikos, 3-os klasės, 4-os klasės mokytojai. 10 metų ąžuolyne buvo atliekami STEAM bandymai. Vaikai ėjo 6 km., žaidė sportinius žaidimus, pramogavo.


INTEGRUOTA ETIKOS-LIETUVIŲ K. PAMOKA

Integruota lietuvių kalbos ir etikos pamoka antrokams vyko miestelio bibliotekoje. Vaikai klausėsi žaismingų Tomo Rudžio pasakojimų, skaitė knygelės, visi kartu kūrė šiuolaikinę pasaką, su bibliotekininke Violeta „rovė ropę", žaidė žaidimus, vaišinosi obuoliais.


PPOJEKTO „MOKYKLŲ APRŪPINIMAS GAMTOS IR TECHNOLOGINIŲ MOKSLŲ PRIEMONĖMIS" BIOLOGIJOS PAMOKA

Kriukų pagrindinė mokykla dalyvauja ŠAC projekte „Mokyklų aprūpinimas gamtos ir technologinių mokslų priemonėmis".

2018 m. gegužės mėn. mokykla gavo priemonių už 2353.45 Eur. (du tūkstančius trys šimtus penkiasdešimt tris eurus 45 ct.) 1-4 klasėms ir fizikos mokymui. 2019 m. – elektroninių mokymo priemonių ir chemijos mokymo priemonių už 1413.28 Eur. (vieną tūkstantį keturis šimtus trylika eurų 28 ct.).

2019 m. spalio mėn. 8 kl. įvyko neformaliojo ugdymo biologijos pamoka „Įvairių augalų sėklų tyrimas”. Joje buvo stebimi augalų gemalai su lupa, organinių ląstelių sandara – su mikroskopu. Buvo naudojami preparavimo komplektai, Petri lėkštelės, pačių mokinių išaugintos agurkų ir pomidorų sėklos ir sėklos iš „Žaliosios stotelės” parduotuvės.


INTEGRUOTA ETIKOS-TIKYBOS PAMOKA VARNIUOSE

Spalio 9 d. mokyklos 5-6 klasių mokiniai kartu su tikybos ir etikos mokytojomis vyko į Varnių regioninį parką. Ten vyko integruota tikybos-etikos pamoka. Edukacijas vedė regioninio parko specialistas Linas. Jis mokė vaikus lieti žvakes iš vaško, papasakojo apie artėjančias Vėlines, grojo armonika ir kvietė šokti ir žaisti liaudiškus šokius ir žaidimus.

Mokiniai labai džiaugėsi savo rankomis padarytomis žvakėmis, linksmai ir naudingai praleistu laiku.


Ačiū!!! Visų Jūsų dėka „rinkome" žingsnius su #walk15 ir užėmėme 2 vietą respublikoje!


ATNAUJINTO STADIONO ATIDARYMO ŠVENTĖ

STADIONAS KEIČIA VEIDĄ


SVEČIUOSE DŽEKAS IRVINAS

Rugsėjo 26 d. mokykloje lankėsi prevencinio judėjimo prieš žalingus įpročius „Sniego gniūžtė" įkūrėjas Džekas ir jo kolegė Meggi.


ATSINAUJINUSI MOKYKLOS BIBLIOTEKA


„Sveikatiados" iššūkis „Nė dienos be mankštos!"


Pradinukai dalyvauja sveikatingumo akcijoje „Apibėk mokyklą".


Susirinkęs po vasaros atostogų mokyklos mokinių aktyvas ir jų prezidentė Andrėja aptarė praėjusių mokslo metų rezultatus. Mokiniai pasidžiaugė linksmais, turiningais renginiais (Tolerancijos, Valentino dienos minėjimais, aktyvo naktinemis stovykloms, renginiais, skirtais akcijai „Be Patyčių" )
Šiais mokslo metais aktyvas ir toliau stengsis, kad mokykloje visiems būtų gera: įdomūs renginiai, mažiau patyčių, daugiau iniciatyvos ir pagalbos iš mokinių.


Rugsėjo 6-7 dienomis į kontaktinį seminarą „Baltic Networking Brunch" Birštone rinkosi dalyviai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Smagu, kad tarp 14, paraiškas laimėjusių ir kontaktiniame seminare pakviesta dalyvauti ir Kriukų pagrindinės mokyklos vadovė. Susitikimas prasidėjo susipažinimu, savęs pristatymu, temos ir tikslų išsikėlimu. Mokyklos vadovė džiaugiasi „nušovusi du zuikius": ir seminare sudalyvavo, partnerių ryšys ir draugystė užsimezgė, ir garsiame diskusijų festivalyje „BŪTENT" sudalyvavo, kuriame ir apie jaunimą, ir apie emigraciją, ir televiziją ir Y kartą buvo diskutuota.


2019 M. MOKSLO IR ŽINIŲ ŠVENTĖ


 Džiaugiamės, kad prieš pat mokslo metų pradžią mokykla gavo dar vieną naują mokyklinį autobusą.

Papildoma informacija