Paskutinę mokslo metų savaitę integruotos dešimtokų ir devintokų lietuvių kalbos pamokos persikėlė į Joniškį ir Žeimelį. Čia jaunieji kriukiečiai susipažino su žymių šiose vietose gyvenusių asmenybių T.Grothuso ir S.Goeso veikla, aplankytas Pakruojo krašto „Žiemgalos“ muziejus, pravesta literatūrinė ekskursija „Joniškis pilnas S.Goeso“. Prieš trejus metus dešimčiai mokyklos klasių suteikti garsių krašto asmenybių vardai, prakalbinantys jaunas širdis ir protus, dažniausiai tada, kai prie tų šviesuolių veiklos prisiliečiama iš arti, o ne vartant jau kiek nusibodusius vadovėlius.


BASŲ KOJŲ TAKO ATIDARYMAS


2019 M. „SNIEGO GNIŪŽTĖS" STOVYKLA VASARĄ


2019 M. MOKYKLOS GIMTADIENIS


APDOVANOJIMŲ LIETUS

Kai lauke saulė plieskia vis karščiau ir trūksta drėgmės, mus džiugina apdovanojimų lietus...

Tarptautiniam konkursui „Išgirsti pačią gražiausią gamtos kalbą“ pasibaigus, būrelis dailės studijos narių - Fausta Miravičiūtė (3 kl.), Danielė Nainytė (3 kl.), Amanda Traškinaitė (5 kl.), Saida Pavielkaitė (5 kl.), Viltė Tvaskūnaitė (7 kl.), Airida Tvaskūnaitė (8 kl.) gavo spalvingus dalyvio pažymėjimus už per kūrybą užmegztą emocinį ryšį su gamta, o trečiokė Gabija Čereškaitė pateko tarp geriausių, apdovanota laureatės diplomu.

Ką tik baigėsi ir respublikinis 2019 metų 1-10 klasių mokinių piešinių konkursas „Vaikystės sodas‘, skirtas Marcės Katiliūtės vardui paminėti. Daug buvo temos interpretacijų... Paulina Kancevičiūtė (2 kl.), Amanda Traškinaitė (5 kl.), Laura Steponaitytė (6 kl;.), Agnė Lingevičiūtė (6 kl.), Eglė Baranauskaitė (9 kl.) už dalyvavimą piešinių konkurse paskatinti padėkomis.  Karolis Kalinauskas (2 kl.) - nominacija už subtilų temos atskleidimą, o Gintarė Venskutė (8 kl.) nominacija už romantiką piešinyje.

Džiaugiamės mūsų mokinių pasiekimais ir noru pastebėti šalia esantį grožį, meilę gimtajam kraštui perteikti kūryboje ir ja dalintis su kitais....

Dailės mokytoja Daiva Butkienė


2019 M. IKIMOKYKLINUKŲ IŠLEISTUVĖS


DEŠIMTOKŲ PASKUTINIO SKAMBUČIO ŠVENTĖ


PRADINUKŲ PAVASARINĖ SPORTO ŠVENTĖ


PAS MUS SVEČIAVOSI ŠIAULIŲ VYSKUPAS


ĮSPŪDINGA DRAUGŲ DIENA

Gegužės 17 d. Kriukų pagrindinės mokyklos 5-8 klasių mokinių grupelė, lydima mokytojų Salomėjos Laukutienės ir Vaidos Dundulienės dalyvavo tarptautinėje Draugų dienoje Pakruojo rajono Balsių pagrindinėje mokykloje. Mūsų mokyklai atstovavo šokių grupė „Šokių ritmu“ ir keli sportininkai. Šiais mokslo metais tradicinis renginys buvo pavadintas „Sveikatiada“ ir kvietė visus susirinkusius stiprinti savo psichinę, emocinę, fizinę sveikatą. Į šventę atvyko beveik visos kviestos mokyklų komandos, taip pat dalyvavo ir „mūsų broliukai“ latviai. Sveikatiados atidarymas buvo įspūdingas: valstybinių vėliavų įvežimas motoroleriais į stadioną, skambant M.Mikutavičiaus dainai, svečių pasveikinimas ir anglų kalba, mokyklų delegacijų prisistatymai. Kriukų šokėjos atliko savos kūrybos sportinį šokį su akrobatikos elementais ir sulaukė gražaus vertinimo, garsių žiūrovų plojimų. Šventės šeimininkai balsiečiai labai pasistengė, kad šis renginys būtų išskirtinis, nes už laimėto projekto lėšas buvo išnuomoti atrakcionai sportinei veiklai, o tai vaikai patyrė pirmą kartą. Rungtis vyko po rungties, nebuvo net kada atsikvėpti. Labiausiai jaunimui patiko žaisti futbolą su nepaprastais sijonais, dalyvauti atrakcionuose „Šlavėjas“, „Žiedų valdovas“, „Smagi žvejyba“, „Picos nešimas“. Visos sportinės veiklos turėjo būti atliktos ne tik kokybiškai, bet ir greitai, nes buvo matuojamas laikas. Kas buvo laisvi, susibūrę į komandas, žaidė krepšinį. Į veiklas buvo įtrauktas ir sveikuoliškų salotų, mišrainių gaminimas iš įvairiausių vaisių ir daržovių, kurias reikėjo pagaminti pagal vieną išsitrauktą receptą, o paskui draugiškai pasidalinant suvalgyti. Aktų salėje galima buvo patirti gongų terapijos magiją, atsipalaiduoti, relaksuoti, prisiminti gražius, o galbūt ir liūdnus savo išgyvenimus. O kada visi išalko, buvo vaišinami dviejų rūšių daržovių troškiniais. Sveikatiados uždaryme draugiškai visi atliko flešmobą „Šokam visi“ ir buvo apdovanotos dalyvių komandos. Šventę vainikavo diskoteka, o Kriukų komanda šeimininkams įteikė saldumynų, savos kūrybos darbelį iš medžio. Laimėtojai buvome visi, nes nugalėjo draugystė, sveiki ir laimingi atsisveikinome su balsiečiais iki kito karto, dėkodami už puikiai praleistą draugų dieną „Sveikatiadą“.


Baigiantis savaitei, mokykloje viešėjo projekto „Mokytojai Lietuvai”' dalyvė Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazijos mokytoja Gitana Piktužytė, kuri su kriukiečiais mokytojais pasidalino stažuotėje Suomijoje įgyta gerąja pedagogine patirtimi.


Mūsų mokyklos komanda rajono kaimo mokyklų virvės traukimo varžybose užėmė 2 vietą!

2019virve


Kultūrinė-pažintinė-sportinė diena „Šok į tėvo klumpes" pradinukams vyko Naisiuose. Ekskursija prasidėjo Saulės ir Ugnies aikštėje, kurioje vaikai klausėsi pasakojimo apie lietuviškas šventes, inkilų muziejuje sužinojo kokiame inkile koks paukštelis gyvena ir kodėl; pasivaikščiojo Baltų Dievų takais, Alkos kalne pasisėmė geros energijos, triušių ir angelų saloje rungtyniavo kas daugiau ras besislapstančių grynaveislių triušiukų, klausėsi pasakojimo apie žemaitukus, jodinėjo, dalyvavo molio ir žirgų edukacijose.


Balandžio 25 d. mūsų mokyklos mokinių tarybos prezidentė Andrėja ir tarybos narė Gabrielė lankėsi Vilniuje Europos Jaunimo savaitės atidaryme. Renginyje merginos išklausė „Erasmus+" jaunimo projektų vykdytojų pasisakymų, kaip jiems sekėsi vykdyti veiklas, kokią naudą ir kam davė projektas. Plačiau sužinojo apie, „Žinau, ką renku", „Sprendimas Lietuvai'', „Jaunimas savivaldoje:kas toliau?" „Aktyvūs piliečiai" projektus. Renginio metu buvo pristatytas projektas „Socialinis sufleris", kuriame dalyvauja ir mūsų mokykla. Džiaugiamės, kad padidėjo mokyklos mokinių aktyvumas, iniciatyvumas. Merginos gavo medžiagos, kaip kurti projektus. Tikimės, kad mokymai bus efektyvūs: gims naudingas, įdomus projektas.


PAVASARINĖ MUGĖ 2019


Besiruošdami Šv. Velykom pirmokai Joniškio istorijos ir kultūros muziejuje susipažino su tradiciniais margučių marginimo būdais, mokėsi vaškavimo ir dažymo paslapčių. Gautais rezultatais visi buvo maloniai nustebinti.


Tęsiame stebėjimus ir bandymus- pradinukų palangės virto mini lysvėmis.


GYVENIMAS SOVIETŲ LIETUVOJE

Balandžio 19 d. 10 klasės mokiniai istorijos mokėsi muziejuje. Ten sužinojo kokios vaikų ir jaunimo organizacijos veikė Sovietų Lietuvoje, nagrinėjo vaikišką žurnalą „Žvaigždutė", laikraščius: „Lietuvos pionierius", „Komjaunuolis ". Susipažino su spaliukų, pionierių ir komjaunuolių organizacijų simboliais ir šių organizacijų veikla. Mokiniams buvo įdomu palyginti sovietinius istorijos vadovėlius su dabartiniais.


„BŪKIME KARTU“ MŪSŲ MOKYKLOJE!

Š. m. balandžio 18 dieną mūsų mokykloje vyko tradicinis rajoninis renginys „Būkime kartu“ . Dalyvavo trijų mokyklų –  M.Slančiausko progimnazijos, Joniškio „Saulės“ pagrindinės mokyklos, Kriukų pagrindinės mokyklos –  komandos. Komandą sudarė šeši 5-8 klasių moksleiviai.          

                                                             Mokyklos specialioji pedagogė Elena Čoj


Belaukdami Šv.Velykų darželinukai ir pirmokai atliko bandymus su kiaušiniais: mokėsi atskirti virtą nuo žalio, stebėjo kas vyksta panardinus į skirtingos koncentracijos druskos tirpalą, užpylus karšto vandens. Spėjo, ką po atostogų ras stiklainyje, kiaušinį užpylę actu.

Ypač visus nustebino „stebuklas", kai liepsnos pagalba, toks didelis kiaušinis pateko į butelį siauru kakleliu.

Po to visi draugiškai, įvairiomis priemonėmis, dekoravo popierinius kiaušinius ir jais papuošė dvimetrinį margutį. Nešant jį į kiemą prireikė visų mažųjų pajėgų.


Pirmokai prisidėjo prie margučių piramidės „Saulės mieste" statymo. Savo margutį iškeitė į „Kinder surprise".


ŠAUNIŲ MAMŲ INICIATYVA

Artėjant pačioms gražiausioms pavasario šventėms Šv. Velykoms priešmokyklinukus aplankė šventiškai nusiteikusi Austėjos mama Sigrida Trepoškienė. Mergaitės mama vaikams papasakojo, kaip margučius margina jų nuostabi šeima. Mielai pasidalino velykiniais papročiais, žaidimais ir jų šeimos tradicijomis.

Be galo smalsu buvo vaikams ir mokytojai ką gaminsime iš pasiruoštų priemonių. Mergaitės mama vaikus pamokė, kaip patiems pasigaminti nuostabius dėkliukus margučiams.

Užsiėmimas buvo labai smagus ir nuotaikingas. Vaikai džiaugėsi savo darbeliais ir nuoširdžiai dėkojo šauniai Austėjos mamytei už nepakartojamus įspūdžius ir pasidalintas mintis.

Priešmokyklinio ugdymo mokytoja Vaida Zubavičienė


MŪSŲ MOKINIAI XIX NACIONALINIAME Č.KUDABOS GEOGRAFIJOS KONKURSE

Balandžio 6 d. Kriukų pagrindinės mokyklos 6-7 klasių mokiniai Naglis Teresas ir Justas Stonkus, lydimi geografijos mokytojos Vaidos Dundulienės, dalyvavo Vilniaus universiteto Geomokslų institute vykusiame respublikiniame geografijos konkurse, kurio dalyvių skaičius perkopė 800. Vaikinams teko didelis iššūkis, nes privaloma buvo atlikti ne tik programines užduotis apie pasaulio ir Lietuvos gamtinę ir visuomeninę aplinką, bet ir parodyti savo geografinį raštingumą, pademonstruoti orientacinius ir kritinio mąstymo gebėjimus, kūrybinius talentus piešiant skrajutes apie pasirinktą išnykusio kaimo vietovardį, ir dalyvauti stiprioje konkurencinėje kovoje. Nagliui pavyko pabendrauti net su pačiu Lietuvos geografijos mokytojų asociacijos prezidentu, mokytoju ekspertu, vadovėlių autoriumi, keliautoju Rytu Šalna, kuris pasiūlė vaikinui perskaityti tris geografines knygas iki kito konkurso. Kol mokiniai „prakaitavo“ konkurse, mokytojus žurnalistas V.Radzevičius vaizdais ir pasakojimu nukėlė į tolimąją Aliaską. Mokiniai apsilankė Geologijos muziejuje, kuriame pirmą kartą gyvenime išvydo krokodilo fosiliją, daug mineralų ir uolienų pavyzdžių. Vėliau visų mūsų laukė edukacinė programa apie paukščių pažinimą ir stebėjimą Vingio parke su ornitologu. Čia atsiskleidė Justo žingeidumas pažinti gyvąją gamtą, nes labai atidžiai klausėsi specialisto pasakojimo ir žiūronais stebėjo kiekvieną praskrendančią paukščių rūšį. Abu vaikinai patyrė didelį gamtos pažinimo ir bendravimo džiaugsmą. Galbūt dalyvavimas tokiame rimtame konkurse mokiniams yra tramplinas į svajonę, siekti žurnalisto ir gamtininko profesijų. Na, o kaip sekėsi vaikinams šiame renginyje, sužinosime tik gegužės mėnesį.


Ryžtinga ir aktyvi mūsų mokyklos komanda dalyvavo Šiaulių aviacijos bazėje organizuotame 3 km. bėgime „Runway Run”. Visi įveikė trasą ir grįžo kupini įspūdžių.


PRADINUKŲ TYRĖJŲ DIENA

Penktadienį balandžio 5 d. pradinukai „visa galva" pasinėrė į mokslo pasaulį. „Tyrėjų dienos" metu aplankė net 6 „laboratorijas", kur bandė pasigaminti žaismingą muilo gabalėlį, kaitinti cukrų, ir po to ragauti gautą rezultatą - karamelę. Kaitindami vašką - pasigamino dekoraciją velykų stalui, piešė ant popierinių servetėlių ir po to, užlašinę vandens, stebėjo, kas vyksta. Daug bandymų atliko su vandeniu - stebėjo difuziją, atmosferos slėgį, tank į- kai kurie bandymai jiems atrodė tarsi triukai. Spėjo kiek vandens lašų gali tilpti ant monetos, o po to bandė tai patikrinti.

Visi pavargo, bet daug sužinojo, eksperimentavo; daugelį bandymų žadėjo pakartoti namuose.


Balandžio 4 d. savaitgalį 19 mokinių aktyvo narių liko nakvoti mokykloje. Jie žaidė įvairius žaidimus, mokėsi vesti renginius, galvojo ir siūlė, kaip prikviesti nors dalį pasyvių mokinių į veiklas; kuo sudominti draugus, kad jie paliktų savo telefonus ir planšetes ir imtų bendrauti gyvai. Ar visiškai pavyks tai įgyvendinti, greitu laiku pamatysime.


IKIMOKYKLINIO UGDYMO GRUPĖS VAIKAI RAJONINĖJE KONFERENCIJOJE

 

Meninis ugdymas kokia bebūtų jo forma lavina vaikų kalbą, klausą, auga jo pažinimas, bendravimo įgūdžiai, kūrybiškumas. Balandžio 3 dieną ikimokyklinio ugdymo grupės vaikai dalyvavo Skaistgirio gimnazijoje vykusioje konferencijoje  „Meninės edukacijos įtaka ikimokykliniame ir priešmokykliniame ugdyme“. Jos metu ne tik klausėmės kitų rajono ikimokyklinio ugdymo pedagogų pranešimų, stebėjome vaikų pasirodymus, bet ir patys pasidalinome savo patirtimi. Su muzikos mokytoju Algimantu Gruodžiu pristatėme stendinį vaikų dailės darbelių, kuriuos jie atliko įvairiomis technikomis ir medžiagomis, pranešimą paukščių tematika, o vaikai dainavo dainelę „Garnys“, dainavimą palydėdami imitaciniais judesiais. Iš konferencijos grįžome visi pakilios nuotaikos, pasisėmę įspūdžių.

IUG mokytoja Egidija Augulienė


EILĖS LIETUVAI

Eilėraščių konkurse skirtame Lietuvai priešmokyklinukė Elinga Šidlauskaitė sulaukė daugiausia palaikymo iš komisijos ir iš trijų dalyvavusių priešmokyklinukų užėmė I vietą.

Antrasis etapas mergaitės laukė Radviliškyje. Elinga Šidlauskaitė dalyvavo Lietuvos ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų patriotinio eilėraščio deklamavimo konkurse  „Aš Lietuvą nešuosi širdyje“. Dalyvaudama respublikiniame konkurse mergaitė pasisėmė daug patirties ir parsivežė nepamirštamų įspūdžių.

Priešmokyklinio ugdymo mokytoja Vaida Zubavičienė


VAIKIŠKOS KNYGELĖS DIENA

Balandžio 1 d. priešmokyklinukai lankėsi Kriukų miestelio bibliotekoje. Mažuosius į biblioteką palydėjo mokyklos bibliotekininkė A. Radvilienė ir Karolio močiutė. Ten visi draugiškai paminėjome vaikiškos knygelės dieną. Sukūrėme savo knygelę, žaidėme stalo žaidimus ir klausėmės pasakų.

Labiausiai vaikai džiaugėsi ir dėkojo miestelio bibliotekininkei V. Navickienei už dovanojamas knygeles.

Priešmokyklinio ugdymo mokytoja

Vaida Zubavičienė


DAILĖS IR DARBELIŲ PAMOKA KITAIP

Kovo 29 d. per dailės ir technologijų pamoką pasikvietėme matematikos mokytoją Irutę Kenzgailienę. Ji  su klasės mokytoja ketvirtokus pamokė, kaip balioną vandens ir vaško pagalba paversti puikia vaza. Dirbti buvo įdomu, nes veikla nauja. Bet reikėjo ir elgtis saugiai, nes vašką reikėjo ištirpinti  ant elektrinės plytelės. Visiems ketvirtokams labai  patiko, nes pasigamino sau net po dvi vazeles. Ir balionai liko sveiki ir juos bus galima panaudoti kitur. Į šias vazeles vaikai su savo mokytoja pasodins velykinę žolelę ir turės gražias velykines dovanėles savo tėveliams.

                                                                       Ketvirtokų mokytoja R. Katinienė

 


KONFERENCIJA „APLINKA IR ŽMOGUS"


YPATINGA KNYGA

 Kovo 25 d. mūsų mokykloje svečiavosi Joniškio „Saulės“ pagrindinės mokyklos dešimtokas Redas Olišauskas ir jo mokytoja Vijolė Vedeckienė. Svečiai 5-10 klasių mokinimas pristatė ypatingą knygą. Tai paparastu ir brailio raštu išleista Redo kūrybos knygelė. Neatrodytų ji tokia išskirtinė, jei nežinotum, kad vaikinas – neregys, suvokiantis pasaulį iš garsų, lytėjimo, pasakojimų. Knygos autorius, jo nuoširdus bendravimas sujaudino kiekvieną buvusį susitikime.


„KINGS“ OLIMPIADA

 Respublikinės „Kings“ olimpiados pavasario sesijoje dalyvavo ir mūsų mokyklos moksleiviai. Matematikos olimpiadoje dalyvavo 42  penktų–dešimtų klasių mokiniai. Du moksleiviai (Vaida Vaitekūnaitė ir Augustas Balčiūnas) surinko po  100 ٪balų, 11 mokinių surinko 98-99 ٪.

Anglų kalbos olimpiadoje dalyvavo 31 moksleivis. Daugumos rezultatai buvo puikūs. 100 ٪ balų surinko net dešimt trečių–dešimtų klasių moksleivių: tai D.Nainytė, G. Čereškaitė (3 kl.), A. Vaitekūnaitė, G.Užkuraitytė (4 kl.), A.Traškinaitė (5 kl.), F.Skirvainis, N.Teresas, E.Paplauskaitė, A.Lingevičiūtė ( 6 kl.), O.Vaitekūnas (7 kl.), M. Mačiulis ( 8 kl.). Kai kam pritrūko vos 1-2 procentų. (A.Jakutis, M.Šinauskas, A.Balčiūnas, V.Tvaskūnaitė, V.Vaitekūnaitė,  F.Miravičiūtė)

Net šeši iš geriausiųjų vyko į Šiaulius, kur dalyvavo olimpiados finale. Laukiame jų rezultatų.

 Bet jau dabar  mes visais jais didžiuojamės ir ateityje linkime sėkmės.


TYRĖJŲ DIENA 

Bendradarbiavimas veža!

Vakarykštė su ŽŪM mokytojais ir mokinias organizuota 5-10 klasių „Tyrėjų diena“ abejingų nepaliko. Daug gerų emocijų, eksperimentų, patirčių, bandymų! Į mokyklą sugūžėjusi šešių Joniškio ŽŪM mokomų profesijų ir kitų veiklų atstovų komanda praktiškai supažindino su statybininko, padavėjo ir barmeno, multimedijos paslaugos teikėjo, technikos priežiūros ir verslo darbuotojo ir dekoratyvinio želdinimo specialisto profesijomis. Buvo pristatytos ir nepamokinės veiklos galimybės. Kiekvienas mokinukas pats galėjo susikurti po unikalią puokštelę, pasiruošti kokteilį, išbandyti dekoratyvinį tinkavimą, išsikalti savo vardą, išmėginti programavimą ir pasimokyti šokio meno. Nuobodžiauti jauniesiems tyrinėtojams nebuvo kada. Juolab, kad išlydėję svečius, panašias veiklas tęsėmė patys. Ir tyrinėjome, ir veikėme, ir kūrėme.

Ruošdami „Žaliąją palangę“ mokėmės sėklų selekcijos, siūdami pačių mokinių sugalvotus džinsinius sėdmaišius, supratome, koks kruopštus siuvėjo amatas, dekoruodami spalvingus suoliukus ir kurdami mokyklos sienos dekoracijas, mėginome „prisijaukinti“ interjero dizainerio profesiją, o skaičiuodami savo vis dar atkakliai tęsiamo piešinių „Kelio per Lietuvą“ projekto centimetrus, supratome, kad tikslūs skaičiavimai būtini visose gyvenimo sferose. Šūkis: „Ne šventieji puodus lipdo“ pritaikytas praktiškai padedant ekologiško basų kojų tako įrengimą. Čia, beje, be kūrybos, tikslių skaičiavimų ir gamtinių medžiagų išmanymo irgi niekaip...


KURIAME DRAUGE

To dar nebuvo... Tiksliau - tai nebuvo bendrų dailės-technologijų pagrindinio ugdymo ir ikimokyklinio ugdymo veiklų... Netikėtai darželio auklėtoja Egidija pasisiūlė su vaikučiais ateiti į svečius ir šio bei to pasimokyti... Kaip tik penktokai technologijų pamokų metu mokėsi pažinti įvairių paviršių savybes, rinko audinių atraižėles ir jau ruošėsi pavasario šventėms...

Pakvietėme mažuosius į du susitikimus. Pirmojo metu susipažinome vieni su kitais, mažieji liesdami tyrinėjo paviršius - švelnius, lygius, gruoblėtus, šiurkščius audinius, patys iš kartono mikliai gamino gofruotą popierių. Na o pačias klišes-margučius (spaudos formas) jau susiklijavo pagal savo galimybes darželyje.  Penktokai, dar paanalizavę kiaušinio marginimo schemas, savarankiškai kūrė ir dailės pamokų metu. Pati įdomioji dalis - tai spaudų gavimas. Vyresnieji draugai rūpestingai padėjo guašu dažyti mažųjų kiaušinių formas, paruošė popierių, mokė atspausti senoviniu būdu. Kad atspaudas tikrai pavyktų, prireikė ir kumšteliu padaužyti.  Vaikučiai atidžiai stebėjo, kaip penktokė Vaida demonstruoja grafikos preso galimybes.

Ir vieniems ir kitiems ši patirtis buvo naudinga. Penktokams tekusi pedagogo dalia privertė susimąstyti, kad nelengva visus sudominti, skatinti kurti, bandyti, ne tik žiovauti ar stebėti... Aš netikėtai atradau naujų talentingų padėjėjų, na, o mažieji išeidami ilgai mojavo rankutėmis ir sakė, jog drauge kurti buvo smagu.

Tiesa, yra ir planų ateičiai... prieš šv.Velykas pakviesime mūsų bendruomenę į bendrą darbelių parodėlę.

Dailės–technologijų mokytoja Daiva Butkienė


KNYGNEŠIO DIENA

Kovo 16-oji – Knygnešio diena. Pasitikdami šią, lietuvių kalbai, kultūrai ypatingą dieną, mokytojos Laima Kasiulienė, Rita Ivaškevičienė, Ligita Eitkevičienė ir Aldona Radvilienė kartu su 5-7 klasių mokiniais organizavo netradicinę lietuvių kalbos-istorijos-rusų kalbos pamoką, aplankant žymių krašto švietėjų, knygnešių kapus. Ši pamoka – viena tradicinių knygnešio dienai skirtų renginių, organizuojamų bendradarbiaujant su J.Avyžiaus vyr. bibliotekininke Violeta Navickiene. Šeštadienio vakare patys atkakliausi mokyklos žygeiviai patrauks į tradicinį naktinį 16 km. žygį pėsčiomis maršrutu Kriukai-Valakai-Medvilioniai-Kriukai. Jaunieji knygnešiai į Medvilionių dvarą, kur jų lauks V.Navickienė, nešis po... akmenį, kurį panaudos S.Goeso poilsiavietės įrengimui. Tačiau tai vyks rytoj... Šiandien aplankytas knygnešio V.Pečiulio paminklinis akmuo, ŠU dėstytojos V.Ramonaitės, poeto J.Jaro ir lietuvybės poselėtojos T.Goesytės kapai. Dalies šių iškilių žmonių atminimui mokykloje įsteigtos vardinės klasės.

 


6-9 KLASIŲ GEOGRAFIJOS KONKURSO „MANO GAUBLYS 2019" NUGALĖTOJAI

2019manogaublysd


Penktadienį kovo 15 d.  mūsų mokyklos ketvirtokai dalyvavo „Saulės" pagrindinės mokykos organizuotame konkurse „Spring is here“. Mūsų komanda „Violets", vadovaujama anglų kalbos mokytojos Onos Švedienės, aplenkusi kitas komandas („Saulės" pagrindinės, Meškuičių ir Skaisgirio gimnazijų ir Plikiškių pradinės), užėmė pirmąją vietą. Džiaugiamės mokinių pasiekimais, puikia renginio atmosfera.

Springishere


PASAKŲ DIENELĖ MIESTELIO BIBLIOTEKOJE

 

Kovo 15 d. priešmokyklinukai lankėsi Kriukų miestelio bibliotekoje. Juos pakvietė bibliotekininkė V. Navickienė. Drauge su bibliotekininke mažųjų laukė ir Kriukų miestelio bendruomenės „Šešėvė“ pirmininkas G.Jokštas. Renginyje vaikams pravesta edukacinė programa apie senovinius žaidimus. Daug teigiamų emocijų sukėlė žaidimas „Sugedęs telefonas“. Pažaidę klausėmės G.Jokšto sekamos pasakos. Ne tik klausėsi, bet ir patys vaidino.

Vaikai į mokyklą sugrįžo  linksmi, o bibliotekininkė V.Navickienė pažadėjo dar ne vieną tokią šaunią veiklą.

Priešmokyklinio ugdymo mokytoja Vaida Zubavičienė


π DIENA

Kovo mėn.  14 d. mokykloje buvo minima pi diena. Ilgosios pertraukos metu 6-10 klasių mokiniai susirinko į matematikos kabinetą. 8kl. mokinė G.Venskutė pristatė skaidres apie skaičių pi. 9kl. mokinės pristatė darbą, kuriuo parodė praktinį skaičiaus pi pritaikymą praktikoje. Vyko konkursas, kas daugiausiai išmoko skaičiaus pi skaitmenų po kableliu. Nugalėtoja tapo 8 klasės mokinė U.Šopytė. Ji įsiminė net 32 skaitmenis.


Ketvirtadienį kovo 14 d.  mokykloje patys stropiausi vyresniųjų klasių mokiniai išbandė savo jėgas nacionalinėje Gamtos Kengūroje. Lauksime rezultatų ir linkime sėkmės.

2019Gamtoskengura


RAJONINIS PRADINUKŲ DAILAUS RAŠTO KONKURSAS

Ketvirtadienį kovo 14 d. mokykloje vyko rajoninis pradinukų dailaus rašto konkursas, skirtas kovo 11-ąjai paminėti. Prie balto popieriaus lapų palinko 40 Žagarės ir Skaistgirio gimnazijų, M.Slančiausko progimnazijos, „Saulės", Gataučių, Gasčiūnų ir Kriukų pagrindinių mokyklų moksleivių. Greitai dailios raidės gulė į lapus. Kruopščiai eilutės pildėsi jau įgudusių ketvirtokų ir dar tik keletą mėnesių rašiklį laikančių pirmokėlių darbuose. Stengėsi visi! Atlikę užduotį visi dalyvavo dailės ir medžio darbų užsiėmime (mokytojai Daiva ir Algimantas). Renginio pabaigoje visi buvo apdovanoti padėkomis, o nugalėtojai Vaida Uscila, Joris Kubulkis, Marta Remeikaitė, Ema Čerkauskaitė, Nedas Jokštys, Austėja Bubelytė, Gabija Užkuraitytė ir Adrija Nechajutė diplomais.


KOVO 11-OSIOS MINĖJIMAS

Kovo 13 d. Kriukų pagrindinėje mokykloje vyko integruota, atvira, netradicinė, kitoje erdvėje pamoka 3-10 klasių mokiniams „Čia mūsų namai. Lietuvos upės”, skirta paminėti Kovo 11-ąjai, Lietuvos Respublikos Nepriklausomybės Atkūrimo dienai. Kiekviena klasė ruošėsi šiam renginiui. Burtų keliu išsitraukus upę, reikėjo surinkti geografinę-istorinę informaciją iš įvairių šaltinių apie ilgiausias Lietuvos upes ir, panaudojant IT, parengti upių pristatymą. Mokiniai, padedami mokytojų Vaidutės Dundulienės, Algimanto Gruodžio, Ritos Ivaškevičienės, ruošė upių pristatymus. Pamokos metu mokiniai skaitė eiles, dainavo dainas apie ilgiausias Lietuvos upes. Pristatydami upes pateikė daug įdomių faktų apie jų geografinę padėtį, istorinius įvykius, žymius žmones, gyvenusius prie upų, vardo kilmę.


KALBA - TAI ŠIMTMEČIŲ PATIRTIS

Kovo 12 dieną   8 klasės mokiniai,  penktokės  V.Vaitekūnaitė ir A.Traškinaitė, septintokai  A.Balčiūnas ir U.Žvirgždaitė dalyvavome Kriukų miestelio bibliotekoje vykusioje integruotoje kalbos ir poezijos valandoje „Kalba — tai šimtmečių patirtis". Mokiniai klausėsi pasakojimų ir pristatymų apie gimtosios kalbos puoselėjimą, išsaugojimą, jos grožį ir vertę.  Patys deklamavo J.Degutytės,  Just. Marcinkevičiaus, H.Nagio eiles. Klausėsi M.Daukšos „Postilės" ištraukos apie gimtąją kalbą.


„SVEIKI DANTUKAI“

 Priešmokyklinukai žaismingai ir nuotaikingai mokėsi valytis dantukus. Veiklos metu, kurią vedė Joniškio visuomenės sveikatos biuro specialistė V.Merkelytė, vaikai susidraugavo su nauju draugu, kuriam valė dantukus. V.Merkelytė vaikus mokė, kaip reikia taisyklingai valyti dantukus, aptarė koks maistas yra sveikas, papasakojo, kas kenkia dantukams. Vaikai linksmą veiklą užbaigė piešdami maisto produktus, kurie nekenkia jų dantukams.

Priešmokyklinio ugdymo mokytoja Vaida Zubavičienė


DEŠIMTOKŲ ŠIMTADIENIS

Kovo 8 dieną  mokykloje vyko dešimtokų Šimtadienis. Devintokai nusprendė išskraidinti dešimtokus į kosmosą, nes Žemėje jiems gyventi „per sunku”.  Tačiau susitikus su ateiviais nesvarumo būsenoje, jie laba stengėsi grįžti atgal. Jiems tai pavyko, nes puikiai atliko visas ateivių užduotis.



Kovo 7 d. štai kaip smagiai pradinukai su draugais iš Pakruojo raj. Balsių pagrindinės mokyklos paminėjo Lietuvos valstybės atkūrimo dieną.


UŽGAVĖNĖS 2019


SPEKTAKLIS „KAŠTONĖ"

Kovo 3 dieną, sekmadienį, grupelė 5-7  klasės mokinių su mokytoja  L.Kasiuliene vyko  į Šiaulių dramos teatro spektaklį „Kaštonė", pastatytą rusų rašytojo Ivano Turgenevo  apsakymo motyvais. Daugiau kaip valandą trukusiame spektaklyje  žiūrovai  mokėsi užjausti, padėti vieni kitiems, išklausyti, nubraukti skausmo ašarą. „Nė vienas neturi būti paliktas vienišas, nesuprastas, neišklausytas", — teigė pagrindinė kūrinio mintis.


PIRMASIS PRIEŠMOKYKLINUKŲ DERLIUS

 Vos sulaukę pavasario, priešmokyklinukai ragavo savo pirmąjį užaugintą derlių. Prieš porą savaičių visi klasės vaikai, pasipuošę vazonėlius, pasodino svogūnus. Patys laistė, prižiūrėjo, stebėjo ir netgi matavo su liniuotėmis, kuris daigelis didesnis ar mažesnis. Pagaliau mūsų svogūnai užaugo ir buvo galima atlikti svogūnų augimo diagramą. Matuojant nustatyta, kieno svogūnas  užaugino ilgiausius laiškelius. Nustačius, kad Mangirdo svogūnas nugalėjo, derlius buvo nupjautas ir parsivežtas namo paskanauti su visa šeimyna.

Priešmokyklinio ugdymo mokytoja Vaida Zubavičienė


XIX-OJI TARPTAUTINĖ KONFERENCIJA „MOKSLEIVIŲ MATEMATIKOS, INFORMACINIŲ TECHNOLOGIJŲ IR EKONOMIKOS PROJEKTINIAI DARBAI“

Š. m. kovo 1 d. Šiaulių Universiteto bibliotekoje įvyko XIX-oji Tarptautinė konferencija „Moksleivių matematikos, informacinių technologijų ir ekonomikos projektiniai darbai“. Šios konferencijos organizatoriai ŠU Regionų plėtros institutas, Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo centras ir Šiaulių Simono Daukanto gimnazija. Konferencijoje dalyvavo mokiniai ir mokytojai iš kaimyninės Latvijos, taip pat dalyviai iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių gimnazijų, progimnazijų, pagrindinių mokyklų. Pranešimai buvo įvairūs, daugiausiai iš matematikos pusės palyginimai, skaičiavimai, analizės, tačiau buvo ir kito pobūdžio pranešimų, kaip, antai, pranešimas apie šokoladą, jo naudą, lietuviškosios abėcėlės palyginimai su kitų šalių abėcėlėmis, iš ekonomikos srities pranešimas apie butų nuomos verslą ir pan...

Mūsų Kriukų pagrindinę mokyklą atstovavo 8 kl. mokinės Gintarė Venskutė ir Aleksandra Žemėpatytė, jas lydėjo mokytojos Daiva Butkienė, Vaida Ruseckaitė, į konferenciją mus vežė Gintarės Venskutės tėtis Audrius Venskus. Mokinės savo pranešimu supažindino konferencijos dalyvius su Kriukų mokykloje vykdytu integruotu technologijų-informacinių technologijų-dailės projektu „Gaminys. Vaizdas. Pristatymas“, kurio  pabaigoje pademonstravo filmuką „Kriu...kriu...kriu...kai..!“ Konferenciją apibendrino ŠU Regionų plėtros instituto docentė dr. Asta Slotkienė, kuri sakė, kad konferencijos dalyviai yra teisingame kelyje, nes puoselėja du gebėjimus – kūrybiškumą ir kritinį mąstymą, kurių ji linkėjo mokiniams ir ateityje, ji džiaugėsi, kad skaičiai konferencijos dalyviams yra draugai.

IT vyr. mokytoja Vaida Ruseckaitė


NETRADICINĖ PAMOKA „TAUTODAILĖS PARODA – KŪRYBINIŲ IDĖJŲ ŠALTINIS” 

Joniškio istorijos ir kultūros muziejuje vyksta kasmetinė tautodailės ir meno mylėtojų paroda. Kaipgi nepristatysi aštuntokų jau nuo rudens pradėtos kurti tekstilinės kompozicijos „Kriu..kriu..kriu...“?

Siekdami geriau pažinti tautodailės sritis, savo krašto žmonių kūrybą, įvertinti savuosius darbelius parodos kontekste nuvykome į muziejų. Muziejininkė Vita nuosekliai pristatė parodos autorius, aptarė eksponuojamus kūrinius, su šypsniu pakomentavo gan netikėtus mokinių klausimus apie gintaro dirbinius, grafikos darbus, nesamus margučius ir kaukes. Oi, pastabūs mūsų aštuntokai! Gali klausti, kai žinai, ko klausti...

Pirmyn ir atgal vykome aktyviai bendraudami, analizuodami, diskutuodami, besidalindami įspūdžiais, kilusiomis idėjomis...

Dailės-technologijų  mokytoja Daiva Butkienė


PRADINIŲ KLASIŲ ESTAFEČIŲ VARŽYBOS

Vasario 27 d. ketvirtos klasės mokiniai ir trečiokai dalyvavome Lietuvos mokyklų žaidynių kaimo vietovių mokyklų pradinių klasių „Drąsūs, stiprūs, vikrūs” estafečių varžybose, kurios vyko Gataučių pagrindinėje mokykloje. Be mūsų komandos dalyvavo Gataučių ir Gasčiūnų mokyklų pradinukų komandos. Užėmėme antrą vietą. Geriausiai sekėsi: šuoliukai su lankais ir kamuoliuko varymas su lazdomis. Šiose rungtyse kriukiečiai pirmavome. Pradinukai labai stengėsi. Už iškovotą pergalę tariam ačiū ketvirtokams: Rokui Kancevičiui, Nojui Katinui, Matui Adomaičiui, Ugniui Gelažiui, Danieliui Krinciui, Renatui Skurauskui, Andrėjai Ušpuraitei, Gabijai Užkuraitytei, Simonai Gasiūnaitei, Emai Gasiūnaitei, trečiokams: Pijui Jankauskui, Mindaugui Pintuliui, Gabijai Čereškaitei, Vanesai Šinauskaitei, Faustai Miravičiūtei. Ir jų mokytojoms Reginai Katinienei ir Angėlei Čepaitienei. Į mokyklą grįžome labai laimingi, su padėkomis.

                                 Ketvirtos klasės mokytoja Regina Katinienė


Vasario 26 dieną  II klasės mokiniai dalyvavo pasaulio pažinimo olimpiadoje „MANO GAUBLYS 2019”.

I vietą pasidalijo Milda Gaurilovaitė ir Orinta Vanagaitė, II vietą užėmė Ema Čerkauskaitė, o III vieta atiteko Karoliui Kauliniui.

Sveikiname nugalėtojus.

Mokytoja O. Survilienė

2019manogaublysm


„KAIP AŠ JAUČIUOSI“

 Priešmokyklinėje klasėje vyko užsiėmimas apie emocijas su Joniškio visuomenės sveikatos biuro specialiste V.Merkelyte. Vaikai sužinojo apie savo emocijas, mokėsi įvardinti ir apibūdinti jas. Veiklos metu sužinota, kas sukelia tam tikras emocijas. Žaistas žaidimas „Mano emocija“. Dėliotos dėliones, kuriose buvo pavaizduoti įvairūs jausmai.

Priešmokyklinio ugdymo mokytoja Vaida Zubavičienė


ETNOKULTŪRINIAM KONKURSUI PASIBAIGUS 

Š.m. vasario 22 dieną Salantų meno mokykloje (Kretingos rajonas) vyko respublikinio mokinių kūrybinių darbų konkurso „Pravėriau vario vartelius" baigiamasis renginys.

Dvyliktą kartą organizuotame konkurse dalyvavo 262 darbai iš 46 mokyklų 25 miestų. Mokiniai ir mokytojai  įgijo patirties keramikos dirbtuvėse, domėjosi etnokultūra, dalyvavo laureatų apdovanojimų šventėje.

Džiaugiuosi ir didžiuojuosi savo mokinių Gabrielės Palmileraitės (9kl.), Gabrieliaus Dulevičiaus (6kl.), Viltės Tvaskūnaitės (7 kl.) noru kurti, pristatyti darbus visuomenei. Kaip smagu, kad Viltė 11-15 metų amžiaus grupėje užėmė 3 vietą ir dalyvavo baigiamojoje šventėje.

                                                                                                            Dailės mokytoja Daiva Butkienė


KREPŠINIO TURNYRAS 2019

Lietuvos valstybingumui skirti vasario-kovo mėnesio renginiai mūsų mokykloje prasidėjo tradicinias renginiais: priešmokyklinukų – 10 klasės mokinių dailyraščio ir Vasario 16 – ąjai skirto seniūnijos taurei laimėti krepšinio turnyro organizavimu. Šiųmetė dailaus rašto konkurso tema – vietovardžiai, todėl nenuostabu, kad vaikų darbuose atsispindėjo įvairių Joniškio krašto vietovių pavadinimų atsiradimo istorijos. Dar smagiau, kad šiemet į minėtąjį konkursą įsijungė tėveliai, seneliai, kiti seniūnijos gyventojai. Dvidešimt septintąjį kartą Lietuvos nepriklausomybė diena, vasario 16 – oji, paminėta krukiečiams netradiciškai tradiciniu krepšinio turnyru. Šiemet svečių teisėmis turnyre dalyvavo ir jaunųjų krepšininkų iš Žeimelio komanda. Turnyre netrūko daug tikro sportinio azarto, atkaklumo, gerų emocijų ir, aišku, pergalių. Pirmąją vietą laimėjo Lieporų krepšininkai, antroji vieta atiteko XXXII laidai, treti – Bučiūnai. Nors iš tiesų galima sakyti, kad laimėjo auganti, aktyvi ir šviesi Lietuvos jaunuomenė.

Valstybingumui skirti renginai dar tik prasideda: laukia protų mūšis, naktinis žygis ir dar daug gražių veiklų visą likusį vasarį ir visą kovo mėnesį.


MATEMATIKOS KONKURSAS

Vasario 9 d.ketvirtokai dalyvavo tarptautiniame matematikos konkurso Pangea 2019 pirmame etape. Po dviejų savaičių buvo paskelbti pirmo etapo rezultatai. 4 ketvirtokai : Danielius Krincius,Nojus Katinas, Simona Gasiūnaitė ir Ugnius Gelažius pateko į konkurso antrąjį etapą. Konkurso antrajame etape, kuris vyko Šiauliuose Lieporių gimnazijoje, dalyvavo Nojus Katinas ir Simona Gasiūnaitė. Į konkursą juos nuvežė Nojaus mama Aurelija Katinienė. Rezultatų laukiame.

Mokytoja Regina Katinienė


LYTIŠKUMO UGDYMAS MOKYKLOSE

2019 m. vasario 7 dieną Žagarės gimnazijoje ir Kriukų pagrindinėje mokykloje vyko lytiškumo ugdymo užsiėmimai 6-8 klasių mokiniams. Šiuos užsiėmimus merginoms vedė psichologė Inga Lukšaitė – Samaitienė, o vaikinams –  edukologas Giedrius Girdvainis. Užsiėmimų metu buvo diskutuota apie pagrindinius lyčių skirtumus, vaikų virsmą vaikinais ir merginomis, buvimą vaikinu/mergina, natūralų fizinių ir psichologinių pokyčių brendimo metu priėmimą, susidomėjimą priešinga lytimi, kylančius seksualinius potraukius ir jų patenkinimo galimybes. Užsiėmimų pabaigoje mokiniams buvo sudaryta galimybė konsultuotis individualiai jiems rūpimais klausimais.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje

Vaida Merkelytė


SUSITIKIMAS SU SAVANORE

Vasario 6 dieną mokykloje lankėsi jaunimo organizacijos „Žinau ką renku“ savanorė Orina Avižiūtė.  Ji vedė mokymus mokyklos aktyvui apie politiką, artėjančius rinkimus. Užsiėmimo metu mokiniai rinko merą, klausėsi  jo „pažadų“, uždavinėjo klausimus. Buvo linksma ir įdomu.  Savanorė pažadėjo aplankyti mūsų aktyvą pavasarį.


GERUMO PAMOKOS

„Sniego gniūžtės“ dalyviai iš 8 – 10 klasių vedė „Gerumo pamokas“ pradinukams.

Pradinukai susipažino su „Sniego gniūžtės“ veikla, atributika (švelnukai, apkabinimas). Vaikai mokėsi sakyti vieni kitiems gražius žodžius, palinkėjimus. Važiavo tradiciniu „gniūžtukų“ traukinuku, aplankė pykčio, gerumo ir ramybės šalis. Dovanų gavo ženkliukus – šypsenėles.

1 KLASĖ

2 KLASĖ

3 KLASĖ

4 KLASĖ


MENINIO SKAITYMO KONKURSAS

Šiemet atstovauti mūsų mokyklą rajoniniame aktoriaus Juozo Kisieliaus vardo meninio skaitymo konkurse buvo išrinktos trys skaitovės: aštuntokė Gintarė Venskutė ir dvi devintokės – Andrėja Rutkevilytė bei Aistė Ramonaitė. Nors sėkmės paukštė šiemet nuo mūsų nusisuko, bet patirties parsivežta išties daug.


INTEGRUOTA IKIMKYKLINĖS UGDYMO GRUPĖS VAIKŲ VEIKLA „AŠ NEPAPRASTAS“ IR 9 KLASĖS MOKINIŲ BIOLOGIJOS PAMOKA „ŽMOGAUS GRIAUČIAI IR RAUMENYS“

Sausio 30 dieną ikimokyklinės ugdymo grupės vaikai ir 9 klasės mokiniai dalyvavo integruotoje biologijos pamokoje. Vaikai apžiūrėjo plakatus su žmogaus griaučiais, sužinojo kaulų pavadinimus. Biologijos mokytoja Danutė Rupulevičienė  papasakojo apie žmogaus raumenis. Norėdami įsitikinti kaip funkcionuoja  žmogaus raumenys visi atlikome mankštą.

IUG auklėtoja Egidija Augulienė


SVEIKOS PĖDOS – SVEIKI VAIKAI

2019-01-30 vyko plokščiapėdystės profilaktikos užsiėmimas „Sveikos pėdos – sveiki vaikai“, kurį vedė Joniškio visuomenės sveikatos biuro specialistė V. Merkelytė.

Užsiėmimo metu vaikai stiprino pėdučių raumenis. Atliko pėdų masažą ir mankšteles. Įvairių platformų pagalba vaikai atliko fizinius pratimus pėdoms.

Priešmokyklinio ugdymo mokytoja Vaida Zubavičienė


KELIONĖ APLINK PASAULĮ

Visą savaitę priešmokyklinukai „keliavo“ aplink pasaulį. Susipažino su mūsų Žeme iš arčiau, sužinojo kokios planetos skrajoja padangėje. Patys pasigamino žiūronus, stebėjo kosmosą. Sukdami gaublį ieškojo savo namų. Iš įvairių kamuoliukų ir kitokių medžiagų padarė Žemę ir planetas. Smagiausia buvo dalyvauti integruotoje geografijos pamokoje, kurią vedė geografijos mokytoja V. Dundulienė. Mokytoja dar išsamiau vaikams papasakojo apie Žemės rutulį ir ją supančias planetas, supažindino vaikus su kompasu, papasakojo kaip reikia juo naudotis. Mokytojos V. Dundulienės pagalba vaikai turėjo galimybę „nuvykti“ toli, toli į Šiaurę ir apsilankyti Kalėdų Senelio šalyje.

Geografijos mokytoja Vaidutė Dundulienė

Priešmokyklinio ugdymo mokytoja Vaida Zubavičienė


ŠVENTINIAI SKAITINIAI

Praėjus „Kalėdiniams skaitiniams“ priešmokyklinukai, penktokai ir jų lietuvių kl. mokytoja L. Kasiulienė nusprendė dar truputėlį pasigrožėti skaitiniais.

Patys mažiausi mokyklos mokinukai buvo pakviesti į lietuvių kl. pamoką. Penktokai ir mokytojos skaitė pasaką „Liūtas Karalius“.

Pasakai pasibaigus pasidalino įspūdžiais ir pasisėmę gerų emocijų išsiskirstė.

Lietuvių kl. mokytoja Laima Kasiulienė

Priešmokyklinio ugdymo mokytoja Vaida Zubavičienė


ŽIEMOS LINKSMYBĖS

 

Pačią gražiausią žiemiškos savaitės dieną vyko netradicinė kūno kultūros pamoka lauke. Priešmokyklinukai džiaugsmingai grūdinosi sniege ir džiaugėsi gausiu žiemos stebuklu.

Priešmokyklinio ugdymo mokytoja Vaida Zubavičienė


„SOCIALINIO SUFLERIO” MOKYMAI

Štai mes ir vėl Kirkšnovėje! Programos „Socialinio suflerio" mokymuose. Rudeninį šių nuostabių vietovių grožį pakeitė baltas žiemos peizažas... 

Šįkart su kitais mokyklos aktyvo nariais mokėmės, kaip ir ką pakeisti mokyklos bendruomenės gyvenime. Mokiniai pasirinko temą, labai aktualią mūsų mokyklai - „Kaip galėtume padidinti mokinių pasitikėjimą savimi"? Ją gvildenome visas tris mokymų dienas, siūlydami inovatyvias idėjas, gaudami pastabų ir pasiūlymų iš programos kuratorių, pasidalindami patirtimi su kitų mokyklų mokiniais. Mūsų mokyklos mokiniai mokėsi lyderiauti su kitų mokyklų bendruomenių nariais: Jonavos gimnazijos, Klaipėdos Ąžuolyno gimnazijos, Kalvarijos gimnazijos.

Laisvalaikiu visi mokymų dalyviai (jų 23) žaidė stalo, judriuosius žaidimus, šoko, dalijosi patirtimi, mėgavosi sniego teikiamais malonumais lauke.

Labai šauniai ir naudingai praleidome laiką. Grįžę mokėme klasės draugus, mokyklos aktyvo narius kaip Lego pagalba išsakyti savo mintis, idėjas.


LAISVĖS GYNĖJŲ DIENOS PAMINĖJIMAS KRIUKŲ MOKYKLOJE

Sausio 11 d. netradiciškai paminėjome Laisvės gynėjų dieną. Mokyklos kiemelyje, bandant atkurti to įsimintino sausio įvykius, degė laužas, skambėjo laisvei skirti žodžiai ir dainos, visi norintieji galėjo pasivaišinti barikadų maistu - ant laužo kepta duona.


PO KALĖDINIO ATVIRUKO APDOVANOJIMŲ...

Joniškio rajono savivaldybė organizavo Kalėdinio atviruko konkursą. Konkurso tikslas - skatinti domėtis savo krašto istorija, puoselėti saviraišką, kūrybingumą. Patys aktyviausi dalyviai buvo 1-8 klasių moksleiviai. Mūsų mokykla pristatė keletą darbų. 5-8 klasių grupėje Viltė Tvaskūnaitė užėmė 3 vietą ir buvo pakviesta su mokytoja dalyvauti konkurso nugalėtojų pagerbimo šventėje, kuri įvyko š.m. sausio 10 dieną, Joniškio rajono švietimo centre.

Dailės mokytoja Daiva Butkienė

 apdovanoj01

Nugalėtojus sveikina Joniškio švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Novogreckis

 apdovanoj012

Po kalėdinio atviruko apdovanojimo. Viltė Tvaskūnaitė (7 k.) 5-8 kl. grupėje laimėjo III-ą vietą

apdovanoj03

Tądien aplankėme ir Joniškio kultūros centre vykstančias parodas


KONKURSO „ŽIEMOS FANTAZIJA  2018" DALYVIAI

5 kl ziemos fantazija


PIRMOKŲ KALĖDINIAI SKAITYMAI NETRADICINĖSE ERDVĖSE

Iki pat Trijų karalių pirmokai dalyvavo skaitymuose, tiksliau pasakius, klausėsi įvairių mokyklos dirbančiųjų skaitymų, nes, kol kas klausytis mums sekasi geriau. Įvairias pasakaites ir eilėraštukus mokyklos skaitykloje skaitė bibliotekinikė Aldona, technologijų kabinete mokytojas Algimantas, valytoja Irena-koridoriuje, pavaduotojas ūkio reikalams Tomas - klasėje, ant naujutėlaičių sėdimų pagalvėlių (buvo daug smagiau klausytis!), miestelio bibliotekininkė Violeta - atnaujintoje bibliotekoje, direktorė Ligita - mokytojų kambaryje, o skaitymus užbaigė, jau ne pirmą kartą pirmokus aplankančios močiutės Irena ir Danguolė. Buvo smagu! Pirmokai pasižadėjo iki kitų metų išmokti gerai skaityti ir tuo pačiu atsidėkoti skaičiusiems.


GERIAUSIŲJŲ SPORTININKŲ DEŠIMTUKAS 2018

sport2018


2018 M. 5-10 KL. KALĖDOS


2018 M. IKIMOKYKLINĖS GRUPĖS KALĖDOS


„KALĖDINIŲ DARBELIŲ AKADEMIJA“

 Š.m. gruodžio 12 dieną mūsų mokyklos 2-4 klasių moksleivių komanda vyko į Skaistgirio gimnaziją dalyvauti rajoniniame renginyje  „Kalėdinių darbelių akademija“.  Šilto ir nuotaikingo bendravimo metu dalyviai gamino žvakides, atvirukus, kalėdines dekoracijas. Mokytojai margino sausainius. Į mokyklą grįžome su gera nuotaika, dovanomis. Ačiū organizatoriams už smagiai praleistą laiką ir nuoširdų bendravimą. 

                                                                         Mokyklos specialioji pedagogė Elena Čoj


KALĖDINĖS DIRBTUVĖLĖS

Šiandien, gruodžio 12 d., pirmokai lankėsi Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus kalėdinėse dirbtuvėlėse. Padedant dirbtuvėlių šeimininkėms ir mokytojai gamino angeliukus. Besiklausydami kalėdinės muzikos išmoningai juos papuošė ir net kiekvienam pasą paruošė. Dabar šie kalėdiniai angeliukai Kūčių vakarą bus įteikti tėveliams.

Po edukacijos pasigrožėjome šventėms besipuošiančiu miestu ir užsukome į paštą susipažinti su laiškininko, pašto darbuotojo darbu ir išsiųsti laišką Kalėdų seneliui.

Belieka būti gerais ir laukti dovanų.

                      


GARBINGAS SVEČIAS LANKĖSI MŪSŲ MOKYKLOJE

Gruodžio 10 d. mūsų  mokykloje svečiavosi tarptautinio moksleivių ir jaunimo  judėjimo prieš žalingus įpročius  „Sniego gniūžtė“ įkūrėjas ir koordinatorius amerikietis  Džekas Irvinas (Jack Irwin) su bendraminte Mary Sunday.  Jie kalbėjo apie  tėvų dalyvavimą prevencijoje. Jolanta Daugalienė – Tauragės „Sniego gniūžtės“koordinatorė pasidalino darbo su tėvais patirtimi. Susitikime dalyvavo svečiai iš Joniškio „Aušros“ gimnazijos, Joniškio „Saulės“ mokyklos, jaunimas iš Skaistgirio gimnazijos, mūsų mokyklos „gniūžtukai“ ir jų tėveliai.

Vėliau glaudesniame ratelyje buvo kalbėtasi apie ateities planus, tolesnį bendradarbiavimą.

Dėkojame technologijos mokytojui Algimantui Budriui, matematikos mokytojai Irenai Kenzgailienei ir biologijos mokytojai Danutei Rupulevičienei už pagamintas dovanas svečiams (medinę skrynią, papuoštą tautiniais motyvais, medelius ir arbatžolių rinkinius iš mokyklos žolinėlio).

Kriukų mokyklos specialioji pedagogė,

                                                     projekto „Sniego gniūžtė“ koordinatorė Elena Čoj


Savaitgalį (gruodžio 7-8 d.) vyko prevencinės mokykloje vykdomos programos „Socialinis sufleris‘‘ stovykla – mokymai. Į stovyklą susirinkę klasių aktyvų nariai (seniūnai, pavaduotojai ir kt. aktyviai mokykloje veikiantys jaunuoliai), vadovaujami jaunimo lyderių Andrėjos ir Gabrielės, mokėsi, kaip išsigryninti, kelti ir patiems save įgalinti spręsti mokiniams (o tai neabejotinai reiškia ir visai mokyklai) svarbias problemas, kaip pasitikėti savimi ir mokytis atstovavimo, savarankiškumo, iniciatyvumo.

Mokyklos aktyvas tvirtai nusprendė kurti kuo patrauklesnę mokyklą.


EDUKACINIŲ KONKURSŲ „OLYMPIS 2018 - RUDENS SESIJA”

Šiemet mūsų mokyklos mokiniai įsitraukė į edukacinius konkursus „Olympis 2018-Rudens sesija”. Juose dalyvavo 4-6 kl. ir 8 kl. mokiniai. Konkursus mokykloje organizavo 4 kl. mokytoja R.Katinienė ir IT mokytoja V.Ruseckaitė. Mokiniai sprendė lietuvių  klb. ir literatūros užduotis, matematikos, informacinių technologijų, biologijos, istorijos, anglų klb. Ketvirtokų tarpe mokinys Nojus Katinas laimėjo medalį už lietuvių klb. ir literatūros konkursą. Diplomus už šio dalyko konkursą gavo ir ketvirtokai Danielius Krincius ir Rokas Kancevičius. Matematikoje geriausiai sekėsi 4 kl. mokiniams Agnei Vaitekūnaitei, Gabijai Užkuraitytei, Danieliui Krinciui, informacinėse technologijose – Nojui Katinui, Rokui Kancevičiui ir Agnei Vaitekūnaitei, pasaulio pažinime – Nojui Katinui, Gabrieliui Krinciui, Rokui Kancevičiui, Agnei Vaitekūnaitei, anglų klb. – Agnei Vaitekūnaitei ir Danieliui Krinciui.

Vyresniųjų klasių mokinių tarpe geriausiai sekėsi šiems dalyviams: Amandai Traškinaitei, 5 kl. (anglų klb., informacinės technologijos), Vaidai Vaitekūnaitei, 5 kl. (matematika, informacinės technologijos, istorija), Norbertui Šukiui, 6 kl. (matematika), Erikui Eiktkevičiui, 5 kl. (informacinės technologijos, istorija, biologja), Aurimui Šiudeikiui, 5 kl. (informacinės technologijos), kurie gavo diplomus. Kiti mokiniai už dalyvavimą konkursuose gavo padėkas, skirtukus ir visi dalyviai – rašiklius, o mokytojos pažymėjimus – už mokinių ruošimą konkursams. Dėkoju už dalyvavimą visiems dalyviams. Iki kito karto!

IT vyr. mokytoja Vaida Ruseckaitė


„BALTA PASAKA” TĘSIS…

Baltas žiemos kelias iš pat ryto vedė į „Baltą pasaką”, respublikinį piešinių konkursą-parodą.

Vilniaus vaikų ir jaunimo centro organizatame renginyje  aktyviai dalyvavo ir mūsų mokyklos pradinių klasių Dailės studijos bei vyresniųjų klasių studijos „Kūrybos erdvės” nariai.

Laureato diplomais apdovanoti pirmokas Tajus Žvirblis, Gabrielius Dulevičius (6 kl.), Viltė Tvaskūnaitė (7 kl.), Airida Tvaskūnaitė (8 kl.), Eglė Baranauskaitė (10 kl.). Šventiškos, įprasminančios šv.Kalėdų ir Naujųjų metų laukimą parodos dalyviais tapo Danielė Nainytė (3 kl.), Agnė Vaitiekūnaitė (4 kl.), Saida Pavielkaitė (5 kl.), Agnė Lingevičiūtė (6 kl.). O patys žingeidžiausi, leidęsi kelionėn- Danielė, Gabrielius ir Eglė – dar ir spektaklį „Gražuolė ir pabaisa” pažiūrėjo, pirmąkart kartu su mokytoja apsilankė Vilniaus naujame modernaus meno muziejuje MO. Ooo…kiek buvo nuostabos, patyrimo ir atradimų…

Manome, kad baltos žiemos nuotaikos ir spalvoti menininkų potėpiai išliks ilgam.

Dailės-technologijų mokytoja Daiva Butkienė


EGLUTĖS ĮŽIEBIMAS

Penktadienį mokykloje visus subūrė tradicinis Šviesos rytmetys, kuomet įžiebiama eglutė ir kiekviena klasė, darželinukai, administracija, kiekvienas mokyklos darbuotojas išsidalina po žiburėlį bendrystės šviesos. Tą rytą skambėjo bendrai atliekamos giesmės, eilės, o apie gimsiantį Jėzų visiems priminė šventėje netikėtai pasirodę piemenukai. Tikybos mokytojos Elenos Veikalienės sukurtą prakartėlę ir visus susirinkusius palaimino Kriukų parapijos kunigas Vaidas Mikalčius. Mus pasveikino ir patys artimiausi mokyklos partneriai - vietos seniūnijos seniūnė Audronė Impolienė ir Kriukų bendruomenės pirmininkas Gintautas Jokštas.


Ugdymo karjerai savaitė mūsų  mokykloje vis dar tęsiasi. Šiandien dešimtokai lankėsi kone mokyklos kaimynystėje įsikūrusiame Sonatai ir Rimvydui Vasiliauskams priklausančiame, viename pažangiausių rajone ūkių. Mus pasitikęs ūkio šeimininkas Rimvydas mokiniams papasakojo apie draugiškos gamtai ir vienintelės tokio tipo jėgainės sodyboje įkūrimą. Nepamiršta čia liko ir ūkyje naudojama saulės baterijų energija. Dešimtokams viskas buvo įdomu: kokios sąnaudos, kaip tai valdoma, aprtarnaujama. Įdomiai ir įtaigiai pasakojęs ūkininkas drąsiai tikino, jog ir kaime protingai investuojant, nuolat mokantis bei turint viziją, galima susikurti kokybišką ir modernų gyvenimą. Vėliau apžiūrėjome žiemos „miegui“ paruoštą ūkio techniką ir, žinoma, pasigrožėjome visiškai nebaugščia ūkyje auginamų danielių banda. Vaikams šis apsilankymas buvo ne tik puikia ekonomikos pamoka, kaip reikėtų sau kelti ateities tikslus, bet ir gera motyvacija tų tikslų siekti. Ačiū ūkio šėimininkams!


 EDUKACINIAI UŽSIĖMIMAI

Paskutinė lapkričio diena mokykloje – intensyvi, įvairiapusiška, kupina kūrybos ir naujų žinių – vyko „Krašto istorijos diena“. Vyko kitaip: tądien mokiniai mokėsi dalyvaudami įvairiuose edukaciniuose užsiėmimuose, patys tyrinėdami ir kurdami. Pradinukai, į pagalbą pasikvietę mamas, močiutes, kūrė kalėdines dovanėles artimiesiems kartu su „Bityno dovanų“ šeimininke Rasa Balnionyte. Vyresnieji karrtu su VŠĮ „Vyta“ edukatore Rita Klevinskiene gamino kalėdines želė ir vaško žvakes bei iš spalvoto smėlio kruopščiai formavo mandalas. Vėliau visų laukė Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus istoriko Dariaus Vyčo paskaita Kriukų seniūnijos dvarų tema. Turtingas mūsų kraštas savo kultūrine praeitimi! Dienos pabaigoje – mokyklos rėmėjų dovana vyresniųjų klasių mokiniams – ritminė, energinga, nė vieno abejingo nepalikusi edukacija Afrikos būgnais. Ją mums pravedė Gediminas Mačiulskis ir Dima. Savo kraštą pažinti būtina, bet juk taip įdomu sužinoti ir apie kitas kultūras. Ačiū visiems edukatoriams ir rėmėjams!


RESPUBLIKINIAM MOKINIų KŪRYBINIAM  DARBŲ KONKURSUI  „ANGELO ŽINIA“ PASIBAIGUS...

Raseinių r. Šiluvos  gimnazijoje vyko 15 - asis respublikinis mokinių kūrybinių darbų konkursas „Angelo žinia“. Konkurso tikslas-lavinti mokinių meninius įgūdžius, atsižvelgiant į krikščioniškąją kultūrą ir įprasminant tradicinių švenčių laukimą.

Mokiniai ir mokytojai dalyvavo šventiniame koncerte, edukacinėse veiklose, grožėjosi  įvairiomis technikomis sukurtais piešiniais, šifravo jų angelų skleidžiamas „žinias“...

Mūsų mokyklos mokinės - antrokė Milda Gaurilovaitė ir penktokė Amanda Traškinaitė grįžo su laimėtojų diplomais.  Mildutė 6-10 metų amžiaus grupėje pelnė 2 vietą, o Amanda 11-15 m. grupėje - 3 vietą.

Sveikiname nugalėtojas ir dėkojame Amandos tėveliams, pasirūpinusiems transportu.

Dailės-technologijų mokytoja Daiva Butkienė


DRAUGO DIENA IKIMOKYKLINĖJE GRUPĖJE

Lapkričio 29 dieną ikimokyklinės ugdymo grupės vaikus su tarptautine draugo diena atėjo pasveikinti priešmokyklinės klasės vaikai ir jų mokytoja Vaida Zubavičienė. Vaikai vieni kitiems įteikė dovanėles, drauge šoko, dainavo, vaišinosi ir žaidė.

IUG auklėtoja Egidija Augulienė


TALENTŲ ŠOU 2018

Savaitės viduryje mokykloje dūzgė didžiulis sambrūzdis... Visi ruošėsi Lietuvos 100 - mečiui skirtam talentų konkursui „Ir AŠ galiu''. Vieni norėdami pasirodyti, kiti - aktyviai palaikyti. O tų talentų! Pačių įvairiausių! Kas choreografinį etiudą su riedėmis kūrė, kas lankus suko, kas šoko, dainavo ar deklamavo, kas akrobatinius triukus rodė, o buvo tokių, kurie net kulinarinius gabumus atskleidė. Visko ir neišvardinsi... Trumpai drūtai galime pasakyti, palaukim dar kokį dešimtmetį ir sužinosim, kas ir kokiais talentais savo kraštą garsins. O kad bus gražių pavyzdžių - net neabejojame


KONKURSAS „TOUR MUSIC FEST”

Skubame pasidalinti džiugia žinia! Mūsų mokyklos aštuntos klasės mokinė Aleksandra Žemėpatytė visai neseniai grįžo iš Italijoje vykusio tarptautinio jaunųjų atlikėjų, muzikantų ir dainų kūrėjų konkurso „Tour Music Fest”. Aleksandra iš profesionalių muzikantų sudarytai komisijai atliko savo kūrybos dainą. Ir nors atrankos turo neįveikė, grįžo su kraitele iš kompetatingos komisijos gautų pagyrimų, patarimų ir kupina ryžto toliau siekti savo svajonės – kurti ir dainuoti. Šiame konkurse Aleksandra vienintelė atstovavo Lietuvą.


BŪK MATOMAS

Praėjusią savaitę mokykloje vyko socialinio saugumo akcija „Būk matomas”. Kadangi jos metu atšvaitai prilipdomi tiesiai ant viršutinių drabužių, jie nepametami. Atšvaitais pažymėti drabužiai išlieka saugumo garantu tol, kol jie yra nešiojami. AČIŪ Joniškio sveikatos biurui už pasirūpinimą mūsų saugumu.


 KŪRYBINĖS PAMOKŲ INTERPRETACIJOS

Lapkričio 22 d. dalyvavome Respublikinėje teorinėje-praktinėje dailės ir technologijų mokytojų konferencijoje „Kūrybinės pamokų interpretacijos“, kuri įvyko Kretingos meno mokykloje. Klausėmės dalininko Andriaus Miežio paskaitos „Homo creator“ (Lot. Kuriantis žmogus“), po jos - įvairių mokyklų mokytojų pranešimų ir pačios pristatėme pranešimą „Tarpdalykinis ugdymas krašto kultūros pažinime“.

Mokytojos: D.Butkienė, V.Ruseckaitė

 


Pirmokai rinkdamiesi profesiją, karjeros savaitės metu lankėsi Kriukų seniūnijoje. Ten susipažino su raštvedės ir socialinio darbuotojo profesijomis, domėjosi darbo specifika, pasveikino artėjančių švenčių proga, pasivaišino arbata.

Taip pat susipažino su muziejininko ir bibliotekininko darbu mūsų mokykloje, aptarė ir spalvino įvairių profesijų rūbais ir aksesuarais pasipuošusius žirgelius.


KARJEROS SAVAITĖ 8 KL.

Nacionalinės karjeros savaitės metu 8 klasės mokiniai, auklėtoja ir ugdymo karjerai koordinatorė vyko į UAB "Joniškio grūdai". Edukacinę išvyką padėjo suorganizuoti buvusi mūsų mokyklos mokinė Viktorija Anilionytė. Gamybos vadovas Linas Dičklapis supažindino su veiklos kryptimis: kombinuotųjų pašarų ir papildų, ėdalų naminiams gyvūnams, jaukų žvejybai gamyba ir pardavimu. Taip pat teikiamomis mobilaus malūno paslaugomis. Mokiniai sugrįžo patenkinti edukacine išvyka.


KARJEROS UGDYMO SAVAITĖ 7 KL.

Lapkričio 21 d. apsilankymo Kriukų parduotuvėje „Žirnis“ metu susipažinome su prekybininko profesija. Stebėjome, kaip išdėliotos prekės, kiek daug reikia prisiminti prekių kodų. Prekės lentynose išdėliotos tam tikra tvarka. Sužinojome, kad parduotuvėje galima appsimokėti mokesčius, nusipirkti loterijos bilietus, išsiimti grynųjų pinigų sumas, papildytitelefonų sąskaitas. Parduotuvės sandėlyje prekės sudėliotos taip pat pagal tam tikrą nustatytą tvarką. Vyr. prekybininkė (pardavėja) parodė, kiek daug dokumentų reika surašyti, atsiskaityti buchalterijai. Kalbėjome apie prekių nukainavimą, kas kiek laiko tai daroma.

Profesinės karjeros diena buvo informatyvi ir įdomi.

Septintokai


PENKTOKŲ KARJEROS RENGINYS

Lapkričio 21 dieną, trečiadienį, penktosios pamokos metu  penktokai lankėsi mokyklos valgykloje. Virėja Onutė ne tik supažindino su patalpomis, kur labai tvarkingai, laikantis griežtų sanitarijos reikalavimų, laikomi gauti maisto produktai, daržovės, bet paaiškino, kaip ruošiamas gardus maistas, kokiose krosnyse jis kepamas, verdamas, troškinamas. Mokiniai vaišinosi ypatingai skaniais, valgykloje iškeptais keksiukais.

Ketvirtadienio rytą  lankėmės Kriukų miestelio ambulatorijoje. Medicinos darbuotojos pavedžiojo po procedūrų kabinetus, papasakojo, kas juose atliekama, kaip profilaktiškai ir ištikti ligų tikrinami ir gydomi pacientai. Apžiūrą baigėme odontologo kabinete.

 Abiejų apsilankymų metu mokiniams kilo daug klausimų apie darbo specifiką, apie pasiekimus, mokyklas, kurios ruošia atitinkamų profesijų darbuotojus.


 SUŠILDANTIS ,,SNIEGO GNIŪŽTĖS “ KAMUOLYS  RIEDA, RIEDA...

Šių metų  lapkričio 16-18 dienomis mūsų mokykloje organizavome „Sniego gniūžtės“ stovyklą, kurioje dalyvavo mūsų mokyklos „gniūžtukai“ ,svečiai iš Pakruojo rajono Balsių pagrindinės mokyklos, Joniškio M. Slančiausko progimnazijos, Joniškio „Saulės“ mokyklos. Taip pat atvyko nemažai „gniūžtukų“ ,kurie baigė mūsų mokyklą. Sulaukėmė svečia iš LKJBS „Žingsnis“ Šiaulių SG jaunąjį koordinatorių Deividą.

Projekto „Sniego gniūžtė“ veikla skatina moksleivius įdomiai gyventi, pramogauti ir nevartoti kvaišalų. Stovyklos dalyviai bendravo, smagiai ir turiningai leido laiką. Penktadienį su stovyklos dalyviais bendravo policijos atstovai. Jie pasakojo apie atsakomybę už svaigalų vartojimą. Užsidėję „girtus“ akinius, moksleiviai galėjo įsitikinti, kad neblaivus žmogus sunkiai gali orientuotis aplinkoje.

Šeštadienį dalyviai grupelėmis lankė mini seminarus: kalbėjo apie draugystę ir pynė draugui apyrankes, mokėsi spręsti konfliktus ir diskutavo apie vertybes, gamino draugystės medelius, susipažino su Šiaurės Amerikos indėnų genčių kultūra. Po mini – seminarų „važiavome“ mūsų tradicinių traukinuku, aplankėme pykčių, džiaugsmo ir ramybės šalis. Vakare direktoriaus pavaduotoja ugdymui, lietuvių kalbos mokytoja Ligita Eitkevičienė pristatė Rimanto Kmitos knygą „Pietinia kronikas“.  O dar buvo mini Olimpiada, karaokė ir...

Lauksime kitų susitikimų. Dalinsimės įspūdžiais, kursime naujus planus, džiaugsimės šiltu bendravimu.

Elena Čoj  Joniškio r. Kriukų pagrindinės mokyklos specialioji pedagogė,  ,,Sniego gniūžtės“  judėjimo koordinatorė


TOLERANCIJOS DIENA

Lapkričio 16 d.  mokykloje - Tolerancijos diena. Vaikai aiškinosi pačios sąvokos esmę, piešė šių metų Tolerancijos dienos simbolį - raktą ir sukūrė nedidelę senovinių raktų ekspoziciją. Kitokio asmens toleravimą, empatiją jam 5-10 klasių mokiniai bandė atspindėti vaizdingai pristatydami įvairias jaunimo subkultūras.


BEBRAS 2018

Lapkričio 5-16 d. įvyko 15-asis Informatikos ir Informatinio mąstymo konkursas „Bebras 2018”. Šiais metais dalyvavo septyniasdešimt penki 1-10 kl. mokiniai. 1-4 kl. mokinių buvo 31, kurių kiekvienas pateko į mūsų rajono 30-dešimtuką pagal pasiektus rezultatus. Iš vyresniųjų klasių mokinių į rajono 30-tuką pateko 5 kl. mokiniai Aurimas Šiudeikis (83 taškai) ir Vaida Vaitekūnaitė (79 taškai), 6 kl. mokiniai Faustas Skirvainis (92 taškai) ir Evelina Paplauskaitė (84 taškai), 7 kl. mokiniai Kamilė Mačiulytė (92 taškai) ir Nedas Pocius (77 taškai), 8 kl. mokiniai Lukas Petrauskas (90 taškų), Airidas Bernotas (88 taškai), Taja Savickaitė (68 taškai) ir Rokas Galinauskas (68 taškai), 9 kl. mokiniai Vaiva Ramonaitė (96 taškai) ir Mantas Šinauskas (88 taškai), 10 kl. mokinys Skirmantas Bračkus (102 taškai). Sveikinu visus konkurso dalyvius. Iki kito „Bebro” konkurso 2019-aisiais metais!

IT vyr. mokytoja Vaida Ruseckaitė


Bendradarbiaujant su Joniškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuru ir vykdant Sveikatą stiprinančių mokyklų veiklas, lapkričio 14 d. mokykloje įvyko pirmieji ES projekto „Joniškio rajono gyventojų sveikatos stiprinimas ir ligų prevencijos vykdymas'' užsiėmimai. 8-10 klasių mokiniai ir mokytojai mokėsi teikti pirmąją pagalbą ištikus širdies smūgiui.


KVADRATO VARŽYBOS

Lapkričio 08 dieną Bariūnų bendruomenės sporto salėje vyko Lietuvos  rajono kaimo vietovių mokyklų pradinių klasių (gim. 2008 m. ir jaunesnių) kvadrato varžybos.

Jose dalyvavo Gataučių M.Katiliūtės, Gasčiūnų ir Kriukų pagrindinių mokyklų mokinių komandos. Turėjo žaisti ir Skaistgirio mokykla, tačiau ji į varžybas neatvyko. Žaisti kvadratą  visos komandos labai stengėsi, stengėsi ir mūsų mokyklos komanda. Tačiau kitų mokyklų mokinių komandos matyt buvo psichologiškai stipresnės, todėl mes užėmėme garbingą trečią vietą. Bet mes nenusiminėme, nes juk svarbiausia dalyvauti ir nenusiminti, kai pasieki ne tokį rezultatą, apie kurį svajojome.

Mokytoja lydėjusi komandą į varžybas Regina Katinienė


PYRAGŲ IR ARBATOS DIENA

Lapkričio 7d. mokykloje vyko aštuntos klasės tėvelių organizuota Pyragų diena. Jos metu buvo prekiaujama pyragais ir vaišinamasi žiemgališka arbata. Buvo suprekiauta apie 150 €. 70 € buvo pervesta į labdaros fondą „Vienybė”, o likusieji pinigai skirti geriausių mokinių skatinimui. Dėkojame mokiniams, jų tėveliams ir mokytojams už iškeptus skanius pyragus ir arbatą, o visiems kitiems už prisijungimą prie akcijos.

pyragas


Spalio mėnesį mokykloje vyko matematikos kvalifikacinis KINGS olimpiados etapas 5-10 klasių mokiniams. Dalyvavo 45 mokiniai. Paskelbus šio etapo rezultatus, mokiniai gavo sertifikatus, patvirtinančius galimybę dalyvauti finale. Galėjo dalyvauti 40 mokinių. Lapkričio 17 d.  Šiauliuose vykusiame finale dalyvavo tik 5 klasės mokinė V.Vaitiekūnaitė. Lauksime jos finalo rezultatų. Ačiū jos tėveliams už bendradarbiavimą.

KINGS 


Kad ir šiek tiek nurimusi, Kriukų mokyklos Forumo teatro grupė „Savas'' tęsia veiklą. Prieš pat rudens atostogas jaunieji forumiečiai pristatė du etiudus aktualiomis socialinėmis temomis ir vedė edukacinį užsiėmimą  Joniškio pensininkų sąjungos „Bočių'' senjorams. „Žilvino'' restorane vykęs jaunimo ir pagyvenusių žmonių susitikimas buvo nuotaikingas, kupinas improvizacijos ir intensyvus.


RUDENINIS DERLIAUS MARATONAS

Ruduo mokykloje šiemet įsikūrė ilgam ir visu gražumu. Surengta mokinių piešinių rudens tematika paroda, organizuota ne tradicinė ir jau kiek nusibodusi Derliaus šventė, o ištisas rudeninis maratonas. Mažieji iš gamtinių medžiagų kūrė paveiksliukus, vyresnieji, palydėdami Lietuvos šimtmetį ir prisimindami savo žiemgališkas šaknis, iš bulvių gabalėlių  pasidarytais trafaretais dėliojo tautiškus ornamentus. Ruduo apsigyveno ir mokyklos languose – juos vaikai papuošė ažūrinėmis lapų užuolaidomis. Galiausiai visi susiskirstę į mišrias pradinių ir vyresniųjų klasių komandas, varžėsi rudeninėse orientacinėse varžybose.


Pirmokai su savo tėveliais ir mokytoja dalyvavo akcijoje "Apšvieskime Joniškį"


Pirmokai ir antrokai dalyvavo saugaus eismo pamokėlėje. Stebėjo vaizdo siužetus, vardino padarytas klaidas, pakartojo taisykles, mokėsi saugiai elgtis gatvėje. Už teisingus atsakymus buvo apdovanoti atšvaitais.


„RANKYČIŲ HIGIENA“

Prasidėjus mokslo metams Kriukų pagrindinės mokyklos priešmokyklinėje klasėje svečiavosi Joniškio Visuomenės Sveikatos Centro specialistė Vaida M.

Su specialiste vyko žaisminga veikla apie rankyčių higieną. Šiuolaikinių technologijų pagalba vaikai turėjo galimybę pamatyti netikras bakterijas ant savo rankyčių ir įvairių klasės daiktų. Buvo rodomas filmukas apie tai, kaip reikia prižiūrėti rankytes, kad ant jų „negyventų“ bakterijos. Su specialistės pagalba pasigamino muiliukus „meškiukus“, atliko bendrą darbelį „Linksmieji delniukai“ ir išmoko taisyklingai plautis rankytes.

Priešmokyklinio ugdymo mokytoja Vaida Zubavičienė


SAUGAUS EISMO RYTMETIS IKIMOKYKLINĖJE UGDYMO GRUPĖJE

Ankstyvą spalio 24 dienos rytą ikimokyklinės ugdymo grupės vaikus aplankė policijos bičiulis ir vaikų draugas šuniukas Amsis. Susitikimo metu Amsis priminė vaikams kaip saugiai elgtis kelyje, gatvėje ir pateikė keletą klausimų. Kadangi vaikai mokėsi visą savaitę saugaus eismo taisyklių, tai ir į pateiktus klausimus visi žinojo atsakymus.

Ikimokyklinio ugdymo grupės auklėtoja Egidija Augulienė


TARPTAUTINĖS PROGRAMOS „ZIPIO DRAUGAI“ ĮGYVENDINIMAS KRIUKŲ PAGRINDINĖJE MOKYKLOJE

Kriukų pagrindinės mokyklos priešmokyklinėje klasėje pradėta įgyvendinti tarptautinė ankstyvosios prevencijos programa „Zipio draugai“. Priešmokyklinukai džiaugėsi gautu siuntiniu, atkeliavusiu vabalėliu „Zipiu“ ir mielai jį priėmė į savo būrį.

Dabartinėje greitai kintančioje, vertybių krizę išgyvenančioje informacinėje visuomenėje sunku gyventi ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Tėvų nedarbas, skurdas, migracija, smurtas, patyčios, komercinio pasaulio manipuliavimas vaiku, bandymai įtraukti į narkotikų ir kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimą – tai tik dalis problemų, kurios egzistuoja šalia kiekvieno vaiko ir vienaip ar kitaip paveikia jų gyvenimą.

Kita vertus, vaikas dar tik mėgina suvokti savo jausmų pasaulį, mokosi gyventi greta kitų ir kartu su kitais, todėl kasdien patiria daugybę sunkumų: susipyksta, neturi su kuo žaisti, nesusitvardo, pasielgia netinkamai, patenka į keblią situaciją, ištinka bėda. Mažylis jaučiasi neišgirstas, nesuprastas, atstumtas, vienišas, įskaudintas, kaltas, blogas. Išgyvendamas jausmų sumaištį, vaikas ieško išeičių, tačiau jam dar stinga gyvenimiškos patirties.

Siekiant padėti vaikams, Lietuvoje įgyvendinama tarptautinė ankstyvosios prevencijos programa „Zipio draugai“. Programos tikslas – padėti vaikams įgyti gebėjimų įveikti kasdienius sunkumus ir stresą, plėtoti jų socialinę kompetenciją. Programa padeda vaikams išsiugdyti elgesio, emocinių ir socialinių sunkumų įveikimo gebėjimus, siekiant vaikų ir jaunimo emocinės ir psichikos sveikatos gerovės.

Pagrindinė programos „Zipio draugai“ idėja yra: jei vaikus jau ankstyvojoje vaikystėje išmokysime įveikti sunkumus, šie įgūdžiai išliks ir padės jiems lengviau susidoroti su sudėtingomis situacijomis augant ir jau suaugus. Jie  mokomi įveikti kasdienius sunkumus, atpažinti savo jausmus, apie juos kalbėti, išreikšti sau bei kitiems priimtinais būdais ir taip pasijusti geriau. Vaikas, kuris gerai jaučiasi, gebės pats įveikti kritines situacijas, labiau pasitikės savimi, bus draugiškesnis aplinkiniams, atsparesnis neigiamiems aplinkos poveikiams.

Siekiama, kad programoje dalyvaujantis vaikas suprastų, jog nėra vienas, yra tarp kitų, kad visada kas nors gali jam padėti, ir jis pats gali padėti kitiems.

Priešmokyklinio ugdymo mokytoja Vaida Zubavičienė


Bendradarbiaujant  su Joniškio r. Visuomenės sveikatos biuru ir vykdant Sveikatą stiprinančių mokyklų sveikatinimo programą  spalio 23 d. mokykloje organizuota   lektoriaus Artūro Šiukštos paskaita 8-10 klasių mokiniams ,,Rūkymo, alkoholio vartojimo prevencija''. Paskaita įdomi, paveiki ir reikalinga. 


IŠ „SOCIALINIO SUFLERIO“ MOKYMŲ SUGRĮŽUS

Spalio 17-19 dienomis mokyklos socialinė pedagogė su 3 mokiniais dalyvavo 3 dienų trukmės mokymuose Kirkšnovėje. Mokymus vedė du jauni energingi kuratoriai Žilvinas ir Povilas.

Mokymų metu gilinomės į bendruomenės sutelkimą ir jaunimo projektus. Dirbome komandoje, išsiaiškinome savo mokyklos poreikius; generavome savo sprendimus, po to pasirinkome tinkamiausią.

Labai visiems patiko išdėstyti idėjas LEGO pagalba. Pristatinėjome prototipus, mokėmės planuoti iniciatyvas, numatyti tolimesnius žingsnius.

Mokymų metu ne tik intensyviai dirbome, bet ir smagiai ilsėjomės: žaidėmė stalo žaidimus, grožėjomės nuostabia šios vietovės rudeniška gamta, kaitinomės pirtyje, laipiojome virvėmis.

Susiradome naujų draugų iš Panevėžio, Gargždų, Jurbarko, Zapyškio.

Mokymai labai patiko, gautas žinias ir praktiką būtinai įgyvendinsime mokyklos bendruomenėje.

Mokyklos prezidentė Andrėja Rutkevilytė


PENKTOKŲ KRIKŠTYNOS

Spalio 15 d. penktokai buvo pakrikštyti, jie tapo lygiateisiais aukštesniųjų klasių mokiniais.

Krikšto močia ir jos ,,anūkai‘‘ (šeštos klasės mokiniai ir auklėtoja) pakvietė penktokus į aktų salę, kur jų laukė įvairūs išbandymai ir linksmos užduotys: česnako valgymas, mankšta, sukti ir šmaikštūs klausimai, muzikinių, artistinių gabumų patikrinimas, ištvermės ir miklumo išbandymas.

Penktokai, perėję visas kliūtis ir išbandymus, prisiekė dievinti mokyklą, gerai mokytis,  visiems gražiai šypsotis ir t.t... Jie pasižadėjo nelaužyti savo duotų priesaikų, todėl buvo pakrikštyti.


BENDRUOMENIŲ LYDERIŲ MOKYMAI

Spalio 17-19 dienomos mūsų mokyklos komanda vyksta į Raseinių rajoną, Kirkšnovę, bendruomenių lyderių mokymus. Į šiuos mokymus vykstama tam, kad pasiruoštumėme burti mokyklos bendruomenę ir suplanuotumėme prasmingas jaunimo iniciatyvas, padedančias keisti mūsų aplinką. Šiais mokslo metais ruošiamės įgyvendinti ,,Socialinio suflerio‘‘ programos I etapą.

lyderiai


IŠVYKA Į NAISIŲ TEATRO SPEKTAKLĮ

Spalio 6 dieną, šeštadienį,  grupelė 5-7 klasės mokinių vykome į Naisius, 17   mūsų mokyklos mokinukų žiūrėjo Naisių teatro spektaklį „Melagių pilis". Tai pamokanti istorija apie sąžiningumą,  pareigos suvokimą, atsakomybę.. Vaikai juokėsi iš Dino melagysčių, prieštaravo Melagių pilies gyventojams už įkyrumą, nekantrumą. Po valandos emocijų džiugiai plojo  Dinui, kad sugebėjo nugalėti savo ydą.

Prieš spektaklį apsilankę supynėse ir ant kakno, po spektaklio pasivaišinę arbatinėje, pavakariais grįžome namo. Ne vienam kilo klausimas - kur važiuosim kitą sykį. Lauksim, ieškosim...

Lietuvių klb. vyr. mokytoja Laima Kasiulienė


MOKYTOJŲ DIENA 2018 KRIUKŲ PAGRINDINĖJE MOKYKLOJE


Pirmokai lankėsi Naisiuose, žiūrėjo Kelmės teatro spektaklį "Tavo pasaka".


GYVŪNŲ GLOBOS DIENA

Spalio 4 d. iš pat ryto mokykla prisipildė ne tik įprasto vaikų klegesio, bet ir jų augintinių džiugių amsėjimų, draugiškų pasisveikinimų-visi rinkosi į netradicinę pamoką pasaulinės gyvūnų dienos proga. Mokytojas A. Budris pristatė savo paklusniąją augintinę Inką, kurios pasirodymą mažieji stebėjo net sulaikę kvapą, visi norėjo draugiškai paspausti jos leteną.


KALBŲ SAVAITĖ 2018

Rugsėjo 26, 27, 28 dienomis mokykloje jau trdiciškai vyko Europos kalbų dienos renginiai. Prie kalbininkų, kaip ir kasmet, prisijungė muzikos ir geografijos mokytojai, pradinukai - ketvirtosios klasės mokiniai.  Pagrindiniai renginiai vyko trečiadienį. 

Ilgųjų pertraukų metu muzikos mokytojas A.Gruodis  anglų ir ispanų kalbomis  dainavo su aštuntokėmis Aleksandra ir Gintare bei  ketvirtosios ir penktosios klasių  mokinių ansambliuku.

Lietuvių kalbos pamokų metu 5 - osios klasės mokiniai susipažino  su  Europos tautomis ir jų kalbomis.  Tik paskelbus temą, penktokai pažėrė klausimų, osvarbiausias buvo - kodė mes nekalbame viena kalba. Patys ir  atsakymo ieškojo.  Į   integruotą pamoką apie giminingas baltų kalbas apsilankė ketvirtokai.

Geografijos pamokose mokiniai  mokėsi pasaulio krypčių angliškai ir rusiškai,  sudarinėjo skaitmeninį žemėlapį, Azijos gamtiniame žemėlapyje ieškojo japoniškų pavadinimų, papildomoje užduotyje ieškojo hipotezių apie Lietuvos vardo kilmę. Būrelyje „Šokio ritmu" merginos šokti mokėsi pagal  anglų kalba atliekamą dainą.

Integruota rusų–anglų kalbų pamoka vyko septintosios klasės mokiniams.

Lietuvių klb. vyr. mokytoja Laima Kasiulienė


EUROPOS SPORTO SAVAITĖS RENGINYS KRIUKŲ PAGRINDINĖJE MOKYKLOJE


TREČIĄ KARTĄ KRIUKIEČIAI #SWITCH! RENGINYJE

Jau ketvirtus metus Lietuvoje Vilniaus „Litexpo“ parodų ir kongresų centre vyko didžiausias Baltijos šalyse moderniųjų technologijų ir verslumo renginys #SWITCH!, kurio organizatorius – Antano Guogos paramos fondas. Šiemet į renginį atvyko daugiau nei penkiolika tūkstančių lankytojų. Tam, kad tokio masto renginys būtų įgyvendintas, labai svarbi partnerių ir rėmėjų pagalba. Prie renginio prisidėjo ELP grupė Europos Parlamente, LUNO, ODEM, „Lympo“, „Google“, Europos Komisija, Europos Parlamentas, „Triniti Lietuva“, „Lietuvos energija“, „Skycop“, „MoQ“, „Akvilė“. Partneriai: Blockchain Centre Vilnius, MITA, New!, „Nova media“, „Bilietai.lt“, „Gravitacija“. Informaciniai partneriai: TV3, Delfi.lt, IQ, „Panelė“, „JCDecaux“, „Žinių radijas“, Cryptonews.com, „Iliustruotasis mokslas“, „Manodienynas.lt“.

Šiemet renginys #SWITCH! buvo suskirstytas į 6 dalis pagal pobūdį, o visų programų ašimi tapo „blockchain“ technologija. Ypatingas dėmesys skirtas profesionalų daliai, kurioje buvo diskutuojama apie „blockchain“ įtaką pramonės efektyvumui ir skaidrumui, naudą paslaugų ir prekių sektoriuje, praktiniais pavyzdžiais dalijosi šią technologiją logistikos sektoriuje jau taikančios įmonės. Taip pat profesionalų programoje buvo aptariama dirbtinio intelekto progreso sparta ir kryptis, kibernetinis saugumas ir internetinės platformos.

Šiemet  #SWITCH! programoje vyko SMART ENERGY hakatonas. Jame profesionalai susibūrė į komandas, dalijosi idėjomis ir kūrė realius sprendimus naujosios energetikos iššūkiams spręsti. Taip pat šiemet vyko ir pernai pristatyta #SWITCH! mokslo mugė. Joje Lietuvos ir Danijos švietimo įstaigos pristatė technologijų specialybes.

Jaunimo programa kupina sėkmės istorijų, motyvacijos savo ateitį sieti su skaitmeniniu pasauliu, technologinių naujovių patirčių. Švietimo programoje buvo aptariamos valstybės bei verslo investicijos ugdant perspektyvius darbuotojus skaitmeniniame amžiuje, švietimo srityje dirbantys profesionalai dalijosi patirtimi, skaitė pranešimus apie tai, kaip pritaikyti technologijas jų darbe. Vienas iš sėkmingų „blochcain“ technologijos panaudojimo pavyzdžių švietimo sektoriuje – amerikiečių kuriama ODEM platforma. Kaip yra sakęs kompanijos vadovas Richard Maaghul, ODEM pirmoji rinkos poreikiais paremta mokymosi platforma, kuri sieks maksimaliai išplėsti studentų galimybes įgyti aukštos kokybės išsilavinimą ir žinias už prieinamą kainą bei skatins pedagogus vystyti akademines programas per ODEM platformą. Naudodama blokų grandines, ši platforma siekia suteikti galimybę studentams ir dėstytojams bendrauti tiesiogiai, dalyvauti švietimo ir mokymosi procese be tarpininkų įsitraukimo ir taip pagerinti sąlygas siekiantiems kokybiško išsilavinimo. Švietimo programos pranešimą „Blockchain“ technologijos revoliucija švietimo sektoriuje“ 11.30 val. skaitė ir apie ateities švietimo bei darbo rinkos poreikius kalbėjo ODEM platformos kūrėjai ir vystytojai – kompanijos technologijų mentorius Adel ElMessiry ir generalinis direktorius Richard Maaghul.

Šiemet rugsėjo 20-ąją mūsų mokyklos 7-10 kl. mokiniai į organizuotą #SWITCH! renginį Vilniaus „Litexpo“ parodų ir kongresų centre atvyko jau trečią kartą su mokytojomis Vaida Ruseckaite, Elena Čoj, Irena Kenzgailiene, Gražina Kardušiene, Daiva Butkiene. Jie klausėsi  konferencijos pranešimų, aplankė #SWITCH! mokslo mugę, skraidino dronus, išbandė virtualios realybės akinius, „Bingo" ir kitus virtualius žaidimus, „League of Legends“ čempionatą, stebėjo robotus, kurie gamino šokoladą ir juo vaišinosi, fotografavosi su „Kings“ ir kt.

IT vyr. mokytoja Vaida Ruseckaitė


IKIMOKYKLINUKAI MOKOSI VALYTIS DANTUKUS

Rugsėjo 14 dieną ikimokyklinėje ugdymo grupėje lankėsi Joniškio Visuomenės Sveikatos Biuro specialistė Vaida Merkelytė. Susitikimo metu vaikai klausėsi pasakojimo kodėl ir kaip reikia valyti dantukus, apžiūrėjo dantukų muliažą, šepetukus ir patys mokėsi taisyklingai valyti dantukus.

Ikimokyklinės ugdymo grupės auklėtoja Egidija Augulienė


MOKSLO IR ŽINIŲ ŠVENTĖ KRIUKŲ PAGRINDINĖJE MOKYKLOJE

Papildoma informacija