DEŠIMTOKŲ PASKUTINIO SKAMBUČIO ŠVENTĖ

Paskutinis skambutis kartojasi kas metai. Neišvengiamai ateina kaip pavasaris, žolė, triukšmas paukščių lizduose. Ateina kas metai, bet vis kitiems. Būna vienintelis, į nieką nepanašus. Šventinis šurmulys gal ir panašus į daugelį buvusių, tačiau jis kartu ir kitoks, ypatingas. Šiais metais 1-2 klasių mokiniai į Paskutinio skambučio šventę atlydėjo dvylika mūsų 10-okų. Čia skambėjo tik nuoširdūs sveikinimai, dainos, buvo dalinamos artimųjų, draugų šiltos šypsenos ir gėlių puokštės. 10-okai mokyklai padovanojo medelį, kurį visi drauge pasodino prie mokyklos.

Paskutinio skambučio šventėje mokyklos direktorius L. Česnulis ir pavaduotoja J. Jurkevičienė įteikė diplomus ir padėkas 5-10 klasių mokiniams už pasiekimus, lankomumą, mokyklos vardo garsinimą olimpiadose, konkursuose ir kt.


5-10 KLASIŲ MOKINIŲ IŠVYKA Į TERVETĘ

Tradicijų nelaužome! Birželio 8 d. šiuos mokslo metus 5-10 klasių mokiniai pabaigė smagia ekskursija. Šį kartą aplankytas Tervetės gamtos parkas Latvijoje. Pasijutome lyg pasakoje, kurioje buvome lydimi raganų, nykštukų ir kitų vaikystę primenančių personažų. Dalis mokinių ir geografijos mokytoja išdrįso savo jėgas išbandyti Oro take – ant lynų įrengtoje trasoje. Vėliau grožėjomės egzotinių drugelių ekspozicija šalia parko įsikūrusiuose drugelių namuose.


JRPM KONCERTAS JONIŠKIO KC LAUKO ESTRADOJE 

Birželio 2 d. įspūdingas baigiamasis koncerto akordas buvo daina „Vandenynai”, kurią Joniškio r. pagrindinės mokyklos bendruomenė atliko kartu su pačiu jos kūrėju - Linu Adomaičiu!


Tarptautiniame piešinių konkurse „Išgirsti pačią slapčiausią gamtos kalbą“, kurį organizavo Panevėžio gamtos mokykla, dalyvavo ir mūsų mokyklos dailės studijos nariai - Gabija Janušauskaitė (3 kl.), Amanda Žvirblytė (4 kl.), Mantas Karžinauskas (4 kl.), Aurėja Sutkutė (5 kl.), Tajus Žvirblis (5 kl.), Danielė Nainytė (7 kl.), Eligijus Karžinauskas (7 kl.). Mokinius konkursui paruošė dailės-technologijų mokytoja Daiva Butkienė.

Visi mokiniai apdovanoti dalyvių padėkomis, o laureato diplomą pelnęs Eligijus paskatintas išskirtinio dizaino, su jo piešiniu sukurta užrašų knygele, nuotykių knyga.

Šiais metais konkursui pateikta 982 kūrybiniai darbai iš Kinijos, Lenkijos, Lietuvos, Indijos, Slovakijos, Slovėnijos iš 122 skirtingų ugdymo įstaigų, iš jų 216 mokytojų parengė ir paskatino mokinius piešti ir dalyvauti Panevėžio gamtos mokyklos organizuotame konkurse.

Organizatoriai dėkoja visiems už puikius piešinius ir linki gražios artėjančios vasaros, kupinos naujų kūrybinių idėjų.


Gegužės 19 d. mokykloje sulaukėme svečių iš Latvijos respublikos Sesavos pagrindinės mokyklos.
 


Gegužės 19 dieną ikimokyklinio ugdymo grupėje vyko renginys, skirtas išlydėti vyriausius į priešmokyklinio ugdymo grupę ir paminėti Tarptautinę šeimos dieną.

Į šventę atvykusiems tėveliams, mokyklos direktoriui, pavaduotojai ir Sesavos pagrindinės mokyklos atstovėms vaikai dainavo, šoko, deklamavo eilėraštukus. Po vaikų pasirodymo mokyklos direktorius ir grupės mokytoja į priešmokyklinio ugdymo grupę išeinantiesiem įteikė ikimokyklinio ugdymo programos baigimo pažymėjimus ir dovanėles. Vaikus pasveikino direktoriaus pavaduotoja ir padovanojo šakočius.

Papietavus šventė persikėlė į darželio kiemą, kur visų laukė staigmena: į „Kiškučių" grupę su vaikais pašokti ir padainuoti atkeliavo didelis kiškis.

Išlydėjus kiškį, prasidėjo sportinės varžybos. Vaikai ir tėveliai traukė virvę, žaidė judriuosius žaidimus. Nors vyko varžybos, bet jose pralaimėjusių nebuvo. Svarbiausia ne laimėti, o dalyvauti ir visiems pabūti drauge.


Šiandien pirmokai ir antrokai (mokytoja I.Gylytė) aplankė Kriukų ugniagesius. Pasveikino su Švento Florijono diena, įteikė savo piešinių knygelę, susipažino su nelengva profesija, apžiūrėjo techniką, palinkėjo sveikatos ir kad kuo mažiau būtų darbo-kad nekiltų gaisrai.

 
MAMA, BŪK MANO PASAKA


Ankstyvą balandžio 29-osios rytą didelis būrys mūsų mokyklos mokinių ir mokytojų išskubėjo į Vilnių, į tradicines IkI ėjimo varžybas su Walk15 prie Žaliųjų ežerų. Puikus oras, nuostabus kraštovaizdis, gerai apgalvotas maršrutas ir 10 kilometrų trąsa įveikta. Prie finišo pasitinka organizatoriai ir kartu su žygio medaliais įteikia „Masiškiausios mokyklos" apdovanojimą, kurį laimime jau antrą kartą.
Dėkojame mokyklos administracijai už suteiktą galimybę.
 

Balandžio 26 d. Joniškio „Saulės“ pagrindinėje mokykloje vykusioje Joniškio rajono bendrojo ugdymo mokyklų 5–8 kl. mokinių, turinčių specialiųjų ugdymo(si) poreikių, lietuvių kalbos olimpiadoje dalyvavo 4 mūsų mokiniai. Geriausiai sekėsi 6-os klasės mokinei Mortai Adomaitytei, ji užėmė I vietą. Vanesa Šinauskaitė (7 kl.) užėmė III vietą. Kęstutis Žilinskas (5 kl.) ir Renatas Skurauskas (8 kl.) apdovanoti padėkos raštais. Mokinius paruošė ir į konkursą lydėjo lietuvių kalbos mokytoja Vita Jašinskienė, spec. pedagogė, logopedė Justina Valančė.

 


Rankų higiena yra viena iš pagrindinių prevencinių priemonių, padedančių apsaugoti save ir visus šalia esančius nuo infekcijų, plintančių kontaktiniu būdu.

Balandžio 26 d. 4 klasės mokiniams vyko aktyvus užsiėmimas „Rankų higiena“, kurį vedė visuomenės sveikatos biuro specialistė Vaida Merkelytė.

Užsiėmimo metu kalbėta apie rankų higienos svarbą, kas atsitiks jei rankų neplausime. Aptartos rankų higienai naudojamos priemonės, rankų plovimo technika. Užsiėmimo metu gaminti muiliukai! Kiekvienas turėjo galimybę išsirinkti muilo formą, kvapą ir spalvą.


Mityba - vienas iš pagrindinių gyvensenos veiksnių, turinčių įtakos žmogaus sveikatai. Balandžio 26 d. priešmokyklinės ugdymo grupės mokiniams vyko aktyvus užsiėmimas „Sveikas maistas – sveikas vaikas“, kurį vedė visuomenės sveikatos biuro specialistė Vaida Merkelytė. 

Užsiėmimo metu su mokiniais kalbėta apie sveiką mitybą, bei daržovių ir vaisių vartojimą. Vaikams buvo pasakojama apie sveikatai palankią mitybos lėkštę, kiek ir ko reikėtų valgyti, kokių maisto produktų vengti. Taip pat užsiėmimo metu atliktos užduotėlės knygelėse „Sveika mityba“, kurias mokiniams dovanojo Joniškio visuomenės sveikatos biuras.


Po to užsuko į turizmo ir verslo informacijos centrą, kur vadybininkė Marta 3D akinių pagalba supažindino su Joniškio lankytinomis vietomis. Emocijos, susižavėjimas, noras pamatyti! Mes ten sugrįšime sužinoti dar daugiau!

 


Balandžio 25  dieną Joniškio r. pagrindinės mokyklos Kriukų skyriuje vyko Joniškio Algimanto Raudonikio  meno mokyklos specialybių pristatymas-koncertas, kurio metu vaikai buvo supažindinti su instrumentais, dailės ir šokio menu bei priėmimo į Meno mokyklą tvarka. Direktorius Vitolis Žukas pristatė galimybę Kriukuose atidaryti mokyklos Choreografijos ir Dailės skyrius, jeigu būtų pakankamai norinčių mokytis šiose specialybėse.

 


Balandžio 24 d. trečiokai turėjo dailės užsiėmimą „Naujos tapybos technikos", kuriame įvairias tapybos technikas pristatė dailininkė Nijolė Žiurlytė.

 


Pirmadienį 4 klasės mokiniams (mokytojos R. Katinienė, I. Kenzgailienė) vyko integruota matematikos- lietuvių k. pamoka „Matematika - lietuvių k. linksmiau". Jos metu mokytojos ketvirtokus suskirstė į dvi grupes: berniukų ir mergaičių ir pateikė užduotis. Vaikai sprendė kryžiažodžius, skaitė skaičiais užšifruotus tekstus, atliko „Blic" užduotis. Tokios užduotys vaikams labai patiko. Nugalėjo draugystė.

 


Savaitgalį Joniškio žemės ūkio mokykloje vyko floristinis konkursas „Žvilgsnis į pavasarį" kuriame dalyvavo ir mūsų mokyklos pirmokai ir antrokai su tėveliais, padėjėja V. Pipiraite ir mokytoja I. Gylyte. Jų darbas pripažintas inovatyviausiu. Ačiū organizatoriams už dovanas, o nomonantams už originalų darbą.

 


Balandžio 20 d. pirmokams ir antrokams (mokytoja I.Gylytė) vyko nuotolinė „Žaliojo taško" dailės ir technologijų bei pasaulio pažinimo pamoka-edukacija „Gėlės mamytei". Vaikai mokėsi gyventi taupiau, darbelyje naudojo antrines žaliavas.

 


Balandžio 20 d. IUG vaikai dalyvavo I Respublikiniame ikimokyklinio ugdymo įstaigų ir bendrojo ugdymo mokyklų ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų dainų festivalyje- konkurse „Gamos pėdutės" ir tapo III vietos lauretais. Konkursui vaikus ruošė mokytojai A.Gruodis ir E.Augulienė. lš kokurso visi grįžo  ne tik su gera nuotaika, pilni įspūdžių, bet ir su dovanėlėmis.

 


Balandžio 17 dieną penki mūsų 5-6 klasių mokiniai (Jokūbas, Ema, Faustė, Aurėja ir Roberta) su lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja V. Jašinskiene Joniškio r. pagrindinės mokyklos Gataučių Marcės Katiliūtės skyriuje dalyvavo rajoniniame knygų skaitymo konkurse „Knygų pelėda 2023 m.“. Konkurse mokiniai ne tik linksmai leido laiką, susipažino su kitų rajono mokyklų knygų mylėtojais, bet ir pasitikrino bei gilino literatūros žinias.

 


Balandžio 17 d. IUG vyko rytmetys „Rieda margi margučiai", skirtas šventinio Velykų laikotarpio užbaigimui. Vaikus aplankė Velykų bobutė (J.Avyžiaus bibliotekos Kriukų filialo bibliotekininkė Violeta Navickienė), kuri kartu žaidė žaidimus, rideno margučius, lenktyniavo kas greičiau mediniu šaukštu nuneš margutį. Atsisveikindama su vaikais Velykų bobutė padovanojo po dovanėlę.


Mūsų mokiniai keliauja net per atostogas. Balandžio 13 dieną, 8-okai ir 9-okai su mokytoja Vita Jašinskiene dieną praleido Šiauliuose. Nors rytinis lietus bandė sugriauti ekskursijos planus, ekskursantai jo neišsigando ir turėjo šaunų pažintinį žygį prie Salduvės piliakalnio, po Šiaulių bulvarą ir atsinaujinusį centrinį parką. Vėliau savo žinias ir gebėjimus mokiniai išbandė pabėgimo kambaryje „Svečiuose pas Povilą Višinskį“ Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje. Po pietų pramogavo „Akropolyje“.


Balandžio 12 d. Šiaulių spaustuvėje vyko edukacija „Kaip gimsta knyga?“. Joje dalyvavo 5–6 klasių mokiniai su vadovėmis Irena Kenzgailiene ir Justina Valanče. Edukacijos metu vaikai ne tik išbandė savo jėgas rašydami savo vardus linotopiniu (senoviniu) būdu, bet ir pasigamino knygelės ir lankstė dėžutes. Taip pat spaustuvėje susipažino su įvairiais darbais, pamatė kaip ir kokiais prietaisais atliekami spaudos, maketavimo, pjovimo lazeriu, pospaustuviniai darbai, kokie yra poligrafijos, knygų įrišimo ypatumai. Bendravo su čia dirbančiais žmonėmis, apžiūrėjo jų darbo vietas, išbandė savo jėgas patys atlikdai keletą darbų. Vaikai edukacijos metu ne tik įgijo naujų žinių, bet ir gavo lauktuvių. Po to jie lankėsi boulinge, kino teatre ir ledo arenoje.


5-10 KL. VELYKINĖS ORIENTACINĖS RUNGTYS

Balandžio 7 d. 5-10 klasių mokiniai dalyvavo orientacinėse varžybose. Apie jas lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja žygio pabaigoje kalbėjo eilėmis:
Nuo sėdėjimo namely
Žodžiai ėmė ir sulindo į posmelį.
Paklausykite visi ramiai,
Kaip sujudo mūs Kriukai...
„5-okiukai“ prašokliavo,
Kai kurie „pompos“ vos negavo.
10-okai labai išradingai
„Cibulių laiškais“ pasivadino didingai.
Su muzika 9-okai atėjo
Ir „Makrofleksais“ pasivadinti norėjo.
„Margučiais“ tapo 7-okai,
Nors berniukai skuodė pirmi tolokai.
8-okų „Kumštis“ kietas
Norėjo nepalikti pralaimėjimui vietos.
6-okų komanda galinga,
Tad, kažin, ar „Kosmonautų“ pavadinimas jiems tinka...
O kas buvo vėliau,
Jau tikrai nežinau.
Komandos visos laimėjo,
Nes dalyvauti žygyje nepatingėjo.
 
 
 


5-10 KL. VELYKINĖ MUGĖ

Paskutiniąją prieš atostogas dieną mokykloje šurmuliavo Mokyklos aktyvo organizuota Pavasario mugė. Joje savo spalvingus, akį traukiančius darbelius, skanius gaminius panoro parduoti ne tik mokiniai, bet ir bendruomenės nariai, svečiai.


Balandžio 7 d. muziejaus rengiamoje edukacijoje „Margučių išrašymas vašku“ dalyvavo Joniškio r. pagrindinės mokyklos (Kriukai) 4 klasės moksleiviai (mokytoja R. Katinienė).

Ačiū, kad dalyvavote!


Balandžio 6 d. Žaliojo raštingumo nuotolinės edukacijos metu mūsų mokyklos pirmokai ir antrokai (mokytoja I.Gylytė) kartu su priešmokyklinio amžiaus vaikais ir 1-4 kl. mokiniais iš įvairių Lietuvos mokyklų, mokėsi, kaip galima panaudoti antrines žaliavas ir sukūrė mielą Velykų dovaną - vištelę, kuri po savo sparnu priglaus margučius ir papuoš šventinį stalą.


Balandžio 5 dieną, Joniškio „Saulės" pagrindinėje mokykloje vyko Joniškio rajono 5-8 klasių mokinių matematikos rajoninė olimpiada. Mūsų mokyklai atstovavo Aurėja Sutkutė - 5kl., Jokūbas Dargenis - 6kl., Gabija Čereškaitė - 7kl. ir Danielius Krincius - 8kl. Visi dalyviai apdovanoti padėkomis. Mokinius olimpiadai paruošė mokytoja Irena Kenzgailienė.


Balandžio 4 dieną Slančiausko progimnazijoje vyko šeštokų anglų kalbos olimpiada. Mūsų mokyklai atstovavo Karolis Kalinauskas, kurį olimpiadai ruošė mokytoja Ona Švedienė. Prizinės vietos nelaimėjome, tačiau pademostruotomis Karolio žiniomis džiaugiamės ir linkime jam sėkmės kitose olimpiadose.

2023karolisanglu


Balandis — autizmo supratimo mėnuo.

Minint Pasaulinę autizmo dieną balandžio 3 d. būrelis mūsų mokyklos bendruomenės prisijungė prie Joniškio rajono švietimo centro ir Joniškio Lietaus vaikų asociacijos kvietimo jungtis į žygį Mūšos tyrelio pažintiniu taku.


Šiaulių Gegužių progimnazijoje vyko Šiaulių miesto ir rajono 5-8 klasių mokinių kompiuterinių piešinių konkurso „Žiema žiemužė“ virtualios parodos atidarymas, laureatų skelbimas. Konkursui darbus pateikė 10 Šiaulių miesto ir regiono mokyklų.

Tarp 15 laureatų ir mūsų mokyklos 7 klasės mokinys Eligijus Karžinauskas (dailės mokytoja Daiva Butkienė). Nuoširdžiai sveikiname ir linkime sėkmės kuriant įvairiomis technikomis!

2023eligijusziemuze


Kovo 31 d. 1-2 klasės mokiniams vyko aktyvus užsiėmimas „Mažų dantukų priežiūra“, kurį vedė visuomenės sveikatos biuro specialistė Vaida Merkelytė. Užsiėmimo metu aptarta kokias dantų priežiūros priemones reikia naudoti, kokią pastą pasirinkti, kaip dažnai keisti dantų šepetėlį ir kaip taisyklingai valyti dantis. Taip pat pabandyta ir praktiškai išsivalyti dantukus su specialia, apnašas parodančia dantų pasta! Užsiėmimo pabaigoje atliktos užduotėlės Joniškio visuomenės sveikatos biuro dovanotose knygelėse „Mažų dantukų priežiūra“.


Kovo 30 d. ketvirtos klasės mokiniai dalyvavo nuotolinėje įdomiojoje pamokoje „Mažiau-tvariau! Arčiau-sveikiau‘‘. Pamokėlės metu vaikai sužinojo apie maisto tausojimą, sveiką mitybą ir fizinį aktyvumą. Išmoko naujų pratimų. Užsiėmimo pabaigoje gavo namų darbus.
Juos ketvirtokai žada atlikti. Įgytas žinias stengsis pritaikyti, o išmoktus pratimus atlikti fizinio lavinimo pamokose.

 


Kovo 30 d. mūsų mokyklos PUG (mokytoja Alina Novikienė) ir 3 kl. mokiniai (mokytoja Jolanta Kievišienė) lankėsi Joniškio Algimanto Raudonikio meno mokykloje kur apžiūrėjo klases, susipažino su muzikos instrumentais, kuriuos pristatė mokyklos pavaduotoja Daiva Stankuzevičienė. Po to dailės skyriaus mokytoja Loreta Angilovienė pravedė edukacinį užsiėmimą "Molio plastika".

Beto mokiniai lankėsi Joniškio KC kur žiūrėjo spektaklių ištraukas, mokėsi valdyti lėles marionetes (Rasa Ripskienė) bei apžiūrėjo scenos įtangą (Vidimantas Butautis).

 


Kovo mėnesį Lietuvoje vyko geografijos olimpiada 2-12 klasių mokiniams „MANO GAUBLYS“, kurios tikslas - skatinti mokinių domėjimąsi geografija ir ją populiarinti pagrindinėje, vidurinėje bendrojo lavinimo mokyklose, bei sudaryti galimybes visiems norintiems mokiniams varžytis konkrečios mokyklos, kelių mokyklų, rajono, miesto, regiono mastu.

Tradiciniame renginyje dalyvavo ir mūsų mokyklos 51 6-10 klasių  mokinys. Jie per geografijos pamoką atliko 30 testinių užduočių apie Lietuvos ir pasaulio gamtinę bei visuomeninę geografiją, kurios buvo iliustruotos žemėlapiais ir kartoschemomis, nuotraukomis, paveikslais, grafikais. Atlikdami testą jaunieji geografai ugdėsi pažinimo kompetenciją. Suskaičiavus rezultatus, nugalėtojais skelbiami ir Lietuvos geografijos mokytojų asociacijos I-osios vietos diplomais džiaugiasi šie mokiniai:

6 kl. – Jokūbas Dargenis, Arnas Žvirgždas, Karolis Kaulinis (visi surinko vienodai taškų). 7 kl. – Gabija Čereškaitė. 8 kl. – Danielius Krincius. 9 kl. – Akvilė Dargenytė. 10 kl. – Agnė Lingevičiūtė, Laura Steponaitytė (abi surinko vienodai taškų).


Kovo 29 d. Joniškio „Saulės“ pagrindinėje mokykloje vykusioje Joniškio rajono bendrojo ugdymo mokyklų 5–8 kl. mokinių, turinčių specialiųjų ugdymo(si) poreikių, matematikos olimpiadoje dalyvavo 4 mūsų mokiniai. Geriausiai sekėsi 8-os klasės mokiniui Renatui Skurauskui, jis užėmė I vietą. Kęstutis Žilinskas 5 kl. ir Gabrielė Januškauskaitė 6 kl. užėmė III vietą. Virginijus Ramonas 7 kl. apdovanotas padėkos raštu. Mokinius paruošė ir į konkursą lydėjo matematikos mokytoja Irena Kenzgailienė, spec. pedagogė, logopedė Justina Valančė.


Minint Tarptautinę vaikų knygos dieną IUG vaikai dalyvavo literatūrinėje valandėlėje „Močiutė skaito žaismingas knygeles", kuri vyko J.Avyžiaus bibliotekos Kriukų filiale. Su įvairiomis knygelėmis vaikus supažindino bibliotekininkė Violeta Navickienė. Kartu su nuolatine bibliotekos skaitytoja ir prieš daugelį metų buvusia Kriukų darželio darbuotoja, Maryte Kontautiene, bibliotekininkė sekė vaikams pasakas ir su jais vaidino pasaką „Ropė".


Kovo 24 d. mokykloje vyko rajoninis pradinių klasių mokinių dailaus rašto konkursas, kuriame dalyvavo 40 savo klasėje gražiausiai ir taisyklingiausiai rašančių pradinukų iš Joniškio rajono mokyklų. Konkursinio darbo vertinimo kriterijai:

parašyta be klaidų;

teksto išdėstymas, dailumas;

rašto aiškumas ir tolygumas;

darbo estetika, tvarkingumas;

teisingas raidžių jungimas.

Nugalėtojais tapo:

pirmokų tarpe

1 vieta –Beata Šiurnaitė (M. Slančiausko progimnazija),

2 vieta –Smiltė Kundrotaitė (Joniškio r. pagrindinė mokykla Gasčiūnų skyrius),

3 vieta – Radvilė Juozekėnaitė (Joniškio r. pagrindinė mokykla Gataučių Marcės Katiliūtės skyrius);

antrokų tarpe

1 vieta – Mėja Petrauskaitė („Saulės“ pagrindinė mokykla),

2 vieta – Goda Strockyrtė (Joniškio r. pagrindinė mokykla Gasčiūnų skyrius),

3 vieta – Kajus Šelest (Joniškio r. pagrindinė mokykla Kriukų skyrius);

trečiokų tarpe

1 vieta – Polina Harbusz („Saulės“ pagrindinė mokykla),

2 vieta – Ana Šlionytė („Saulės“ pagrindinė mokykla),

3 vieta – Anna Mareija Bilėvaitė (Joniškio r. pagrindinė mokykla Gataučių Marcės Katiliūtės skyrius) ir Amelija Bernotaitė (Joniškio r. pagrindinė mokykla Kriukų skyrius),

ketvirtokų tarpe

1 vieta – Kristupas Čepinskas (Joniškio r. pagrindinė mokykla Kriukų skyrius),

2 vieta – Emilija Spiriūtė (Joniškio r. pagrindinė mokykla Gasčiūnų skyrius),

3 vieta – Lukas Petrušaitis (Skaistgirio gimnazija). Po konkurso dalyviai smagiai leido laiką aktų salėje, kur žaidė žaidimus, atliko linksmas užduotis.


Beauštant pavasariui dainomis ir šokiais puošiasi Joniškis. Penktadienį, kovo 24 d., Joniškio kultūros centre vyko Respublikinis dainų ir šokių festivalis  „DAINUOJU LIETUVAI“ 2023. Jame dalyvavo ir mūsų mokyklos mokyklos vokalinės-instrumentinės grupės ,,Liepsnelė“ mokiniai. Grupė buvo apdovanota padėkos raštu. Ugdytiniai pasisėmė kūrybinių minčių, bendravo su bendraamžiais bei dalijosi savo patirtimi.


Kasmet kovo 22 dieną visame pasaulyje minima Pasaulinė vandens diena. Šios dienos tikslas – skatinti sąmoningą požiūrį į vandenį ir jo didžiulę svarbą kiekvienam iš mūsų!

Šiandien ikimokyklinukai ir 1-2 klasių mokiniai dalyvavo mokytojų E. Augulienės, I. Gylytės ir sveikatos specialistės V. Merkelytės organizuotoje vandens dienos akcijoje „Kam reikalingas vanduo“. Akcijos metu kalbėta apie vandens svarbą, naudojimą, daug laiko praleista lauke, gryname ore, apžiūrėtas šalia mokyklos esantis vandens telkinys, ragautas vanduo su citrina ir mėtomis, piešti piešinėliai ant vandens lašelių bei daug kitų įdomių veiklų!


Kovo 21 d. Joniškio „Aušros“ gimnazijoje vyko XXXV-oji rajono 9-12 klasių mokinių geografijos olimpiada „DARNUSIS VYSTYMASIS IR ŽMONIJOS ATEITIS“. Mūsų mokyklai atstovavo keturi mokiniai: 9 kl. -  AKVILĖ DARGENYTĖ, VAIDA VAITEKŪNAITĖ, 10 kl. – AGNĖ LINGEVIČIŪTĖ, MARTYNAS PAPAS. Geriausią rezultatą parodė Akvilė, bet to nepakako laimėti prizinę vietą, nes buvo didelė konkurencija tarp devintokų. Sėkmė šypsojosi dešimtokei Agnei, nes pagal surinktus taškus jai pavyko laimėti III-iąją vietą rajone. Olimpiadoms mokinius ruošė geografijos mokytoja V. Dundulienė.


Kovo 21-oji diena, kurią mūvimos skirtingos kojinės išreiškiant palaikymą ir toleranciją Dauno sindromą turintiems žmonėms bei jų šeimoms. Skirtingos kojinės simbolizuoja kitoniškumą, tačiau jį nulemia tik viena chromosoma. Taigi, nebijokime būti kitokiais!

Šiandien ikimokyklinukai, pirmokai, antrokai, VDC bei jų mokytojos mūvėjo skirtingas kojines, formuodami sveiką visuomenės požiūrį į žmones su šia negalia.

Būkime tolerantiški ir vieningi!


DEŠIMTOKŲ ŠIMTADIENIS

Kovo 17 dieną mūsų mokyklos 10-okai šventė 100-adienį. 9-okai susirinkusiuosius pakvietė į kerais ir stebuklais apipintą Šimtvūdso mokyklą. Čia 10-okai išbandė savo gebėjimus: šoko, lenktyniavo, skraidė ant šluotos. Juos sveikino ne tik mokyklos direktorius Linas Česnulis, bet ir 8-okai, 7-okai bei vokalinė-instrumentinė grupė „Liepsnelė“. Renginio pabaigoje 10-okai atliko priesaiką ir jiems garbingai įteikti pusatestačiai, kalendorius ir kitos dovanos. 9-okai „nustatė“, kad šioje mokykloje mūsų 10-okai dar yra verti pasimokyti 100 dienų.


Kovo 16 d. Kriukų teritorinis padalinis (filialas) tradiciškai organizavo žygį „Spaudos kelias“.

Žygyje dalyvavo Joniškio pagrindinės mokyklos Kriukų skyriaus 1 ir 2 klasės mokiniai (mokyt. Ilona Gylytė).

Žygio pradžioje aplankytos Kriukų kapinės, kuriose palaidotas knygnešys Viktoras Pečiulis. Iš kapinaičių toliau keliauta į Valakų kaimą, kur ir gyveno knygnešys. Čia bibliotekininkė V. Navickienė žygeiviams papasakojo apie knygnešio V. Pečiulio gyvenimo ir veiklos metus.

Vėliau iš Valakų kaimo vykta į Medvilionių kaimą, kur gyveno ir uždraustą spaudą platino bajorai von Goesai. Šioje stotelėje bibliotekininkė vaikams papasakojo apie bajorų gyvenimą, jų platintą spaudą, suorganizuotą vieną pirmųjų slaptų lietuviškų vaidinimų – Žemaitės ir Gabrielės Petkevičaitės-Bitės komediją „Velnias spąstuose“.

Žygio pabaigoje aplankytos Mygūnų kapinaitės, kuriose amžino poilsio guli Teresė ir Viktorija Goesaitės, o Stanislovui von Goesui įrengtas kenotafas.


Pradinukai surengė dailaus rašto konkursą, skirtą Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai.


Kovo 9 d. kriukiečiai jau trečią kartą dalyvavo didžiausioje nuotolinėje MOKONOMIKOS pamokoje.

 


Kovo 9 d. Joniškio ŽŪM lankėsi Kriukų skyriaus dešimtokai su karjeros specialiste Rasa Žukauskaite.

Mokiniai iš arčiau susipažino su apdailininko, transporto priemonių remontininko, žemės ūkio gamybos verslo darbuotojo, dekoratyvinio apželdinimo darbuotojo, agronomo, virėjo profesijomis; pamatė kaip jauku būtų gyventi mokyklos bendrabutyje; aplankė švelniavilnes alpakas ir pasiutėlius ožiukus.

Ir gavo daug naudingos informacijos apie karjeros planavimą.


Kovo 7 d. Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos Kriukų filiale vyko mūsų mokyklos moksleivių kūrybinių darbų parodos „Lietuva mano širdyje“, skirtos Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti, atidarymas.

Integruotų istorijos-dailės pamokų metu mokiniai samprotavo apie meilę tėvynei, laisvės reikšmę, kaip gali prisidėti prie Lietuvos garsinimo.

Bibliotekoje eksponuojami dailės, technologijų pamokų, neformaliojo ugdymo metu sukurti tapybos, grafikos, tekstilės darbai, naudojant tautos etnografinius, istorinius simbolius.

Renginį organizavo bibliotekininkė Violeta Navickienė, istorijos mokytoja Rita Ivaškevičienė, dailės-technologijų mokytoja Daiva Butkienė.

 


2023 m. sausio 27 d. mokytojos D. Butkienė ir V. Ruseckaitė dalyvavo septintojoje respublikinėje dailės ir technologijų mokytojų praktinėje-teorinėje konferencijoje „Kūrybinės pamokų interpretacijos”, kurią organizavo Kretingos rajono dailės mokytojai ir Kretingos Simono Daukanto progimnazija. Mokytojos dalijosi integruotų projektų patirtimi, rezultatais, diskutavo su kolegomis.

2023 m kovo 3 d. 7 kl. mokinė Kristina Milanovičiūtė ir 9 kl. mokinė Akvilė Dargenytė kartu su mokytojomis D. Butkiene, V. Ruseckaite dalyvavo XXII tarptautinėje konferencijoje, kurią organizavo Vilniaus universiteto Šiaulių akademija kartu su Šiaulių Simono Daukanto gimnazija, „Moksleivių matematikos, informacinių technologijų ir ekonomikos projektiniai darbai”. Mokinės skaitė pranešimą apie integruotą fizikos-technologijų-dailės-IT projektą „Malūnų įkvėpti...“, kuriame mūsų mokyklos Kriukų skyriaus 7 kl. mokiniai dalyvavo per fizikos, technologijų, dailės, informacinių technologijų pamokas nuo 2022 m. lapkričio mėn iki gruodžio vidurio, vėliau pademonstravo filmuką.

https://youtu.be/QjGQqdYZf0U

 


EDUKACIJA  „SKIRTUKAS LIETUVIŠKAI KNYGAI"

Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos Kriukų filiale vyko skrebinimo edukacija „Skirtukas lietuviškai knygai“, skirta Lietuvių kalbos dienoms.

Edukacijoje lankėsi Joniškio rajono pagrindinės mokyklos (Kriukų skyriaus) penktokai su mokytoja. Mokiniai patys išbandė, kaip veikia skrebinimo aparatas, pasigamino norimas formeles-piešinukus, sukūrė labai spalvingus knygų skirtukus.

Ačiū mokytojai ir vaikams už aktyvumą ir teigiamas emocijas.

 


Penktadienį, kovo 3 d., mokykloje vykusioje paskaitoje „Patyčių prevencija“, skirtoje šeštokams, dalyvavo visų trijų mokyklos skyrių – Gataučių, Gasčiūnų ir Kriukų – mokiniai.

Susitikimas prasidėjo nuo pranešimo apie žydų kultūrą – jį skaitė Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos mokinys Jokūbas Davidavičius.

Susipažinę su mažai žinomos kultūros ypatumais šeštokai nuskubėjo į technologijų kabinetą, kur žinias pritaikė praktiškai – iš specialiai paruoštos tešlos nėrė pynutes, kurias netrukus iškepę jau ir ragavo. Mokiniai sužinojo, kad tai ne šiaip gardi bandelė, o tradicinė žydų duona „chala“. Ragauta ir žydiškų sumuštinių, žydų pamėgtų priverstinio gyvenimo JAV metais.

Po vaišių – dar vienas pokalbis apie patyčias, kuriam pakvietė lektorė Eglė. Jos kolegės Greta ir Violeta papasakojo apie pagalbos vaikams liniją telefonu, kuriuo gali skambinti patiriantys sunkumų dėl LGBT.

 


Joniškio Žemės ūkio mokykloje lankėsi 1-2 kl. mokiniai. Pirmokai ir antrokai saulėtą pavasario dieną su dideliu entuziazmu išbandė turimą žemės ūkio techniką, pasėdėjo bagyje, aplankė alpakas, ožiukus, avytes, pasimatavo floristų kurtus darbus. Taip pat svečiavosi mokyklos direktorės Juventos Jurgelienės kabinete ir pažadėjo, kad po devynių metų ateis čia mokytis.

 


Kultūros paso edukacijoje „Žaidžiame teatrą" (vadovė Rasa Ripskienė) dalyvavo Joniškio r. pagrindinės mokyklos Kriukų skyriaus 1, 2 klasių mokiniai ir mokytoja Ilona Gylytė.

 


Muziejaus rengiamoje edukacijoje „Trispalvis knygos skirtukas“ dalyvavo Joniškio rajono Kriukų pagrindinės mokyklos 1-2 klasės moksleiviai (mokytoja I. Gylytė).

 


Vasario 28 d. 1-2 klasių mokiniams vyko užsiėmimas „Asmens higiena“, kurį vedė visuomenės sveikatos biuro specialistė Vaida Merkelytė. Pamokėlės metu kalbėta apie kasdieninės higienos svarbą, apie veido, odos priežiūrą, kaip tinkamai juos prižiūrėti, apie tai, kokios pagrindinės higienos priemones naudoti, prisiminta kaip tinkamai prižiūrėti plaukus, dantis, kad jie būtų sveiki ir gražūs, taip pat ir kojyčių higienos ir žinoma svarbiausia- rankų higiena, jų priežiūra. Visi žinome- asmens higiena- sveikatos šaltinis. Tai svarbi kiekvieno žmogaus sveiko gyvenimo dalis, kuri padeda apsisaugoti nuo daugelio susirgimų ir infekcinių ligų. Pirmokai-antrokai sužinojo, kad higiena reikalinga ne tik žmogui, bet ir drabužiams bei avalynei! Užsiėmimo pabaigoje atlikta praktinė užduotėlė „Geri – blogi asmens higienos įpročiai“.


Joniškio rajono savivaldybės lėšomis visuomenės sveikatos biuras nupirko išorinius automatinius defibriliatorius, kurių vienas buvo paskirtas ir mūsų mokyklai.

Defibriliatoriaus komplektą sudaro: stendas, kuriame vaizduojami pagrindiniai gaivinimo žingsniai bei kraujavimo stabdymas naudojant turniketą;

AID saugojimo spinta. Atidarius dureles, pasigirsta garsinis signalas ir matomas lemputės žybsėjimas;

automatinis išorinis defibriliatorius. Nešiojamas, skirtas plačiajai visuomenei, įsijungia automatiškai, tik atidarius dangtelį, teikiantis aiškias garsines instrukcijas lietuvių kalba;

turniketas, skirtas kraujavimui stabdyti;

papildomų priemonių rinkinys, kurį sudaro vienkartinės pirštinės, pirminio gaivinimo kaukė, žirklės, plaukų skustukas.

Vasario 28 d. mokyklos bendruomenė mokėsi kaip naudoti šį, gelbstintį gyvybę, prietaisą.

Mokymus pravedė visuomenės sveikatos biuro specialistė Vaida Merkelytė.


Minint tarptautinę gimtosios kalbos dieną pirmokai ir antrokai (mokytoja I. Gylytė) rinkosi į integruotą lietuvių kalbos pamoką-rytmetį Joniškio r. Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos Kriukų filiale. Pirmiausia mokiniai rungtyniavo, kas greičiau suras raidžių vietas abėcėlėje, galvojo, kokius žodžius, prasidedančius nurodyta raide žino. Susidomėję klausėsi trumpų eilėraštukų apie raides, minė mįsles, bandė kuo greičiau pasakyti greitakalbes, mokėsi skaičiuočių, rungtyniavo, kas daugiausiai rankose išlaikys knygų. Bandė sudėlioti ilgiausią lietuvių kalbos žodį, sprendė kryžiažodį. Ačiū bibliotekininkei Violetai Navickienėi, kuri visada mielai talkina.

Išsiskyrėme iki kovo 16 dienos — knygnešių žygio.


Vasario 25 dieną Joniškio „Saulės" pagrindinės mokyklos salėje vyko Lietuvos mokyklų žaidynių kaimo vietovių mokyklų mergaičių kvadrato finalinės varžybos, kuriose dalyvavo 4 geriausios Lietuvos mokyklų komandos. Puikiai žaidusios Joniškio r. pagrindinės mokyklos mergaitės iškovojo 3 vietą ir buvo apdovanotos taure ir medaliais!

 

  


Minėdami Nacionalinio sveikatą stiprinančių mokyklų tinklo veiklos 30-metį, vasario 22-23 dienomis ikimokyklinukai, priešmokyklinukai ir 1-4 klasių mokiniai šoko su modernia ir inovatyvia fizinio aktyvumo skatinimo sistema „iDance“. Užsiėmimus mokiniams vedė visuomenės sveikatos biuro specialistė Vaida Merkelytė. Ši sistema naudojama fiziniam aktyvumui skatinti. Ji didina ne tik energijos sunaudojimą, bet ir koordinaciją, dėmesingumą, koncentraciją, motyvuoja siekti tikslo.


Ikimokyklinukai šventė Užgavėnes. Šoko, dainavo, vaišinosi blynais. Persirengę raganaitėm ir velniukais aplankė seniūnijos, ambulatorijos darbuotojas, G.Vilimo prekybos įmonę ir „Žirnio" parduotuvės darbuotojas. Na ir patys sulaukė pasiklydusios žiemos ieškančių pirmokų, antrokų  ir jų mokytojos.

 

  


Vasario 21 d., 6-os klasės mokiniai su lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Vita Jašinskienė lankėsi Joniškio r. Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos Kriukų filiale. Minint Lietuvių kalbos dieną mokiniai dalyvavo bibliotekininkės Violetos Navickienės ir mokytojos organizuotoje viktorinoje „Lietuviškų žodžių skrynelę pravėrus“. Mokiniai susidomėję klausėsi Joniškio r. Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos pavaduotojos Gitos Vilčiauskienės paskaitos apie knygas, vartė mažiausią ir didžiausią bibliotekos fondo knygą, analizavo modernias perskaitytų knygų pristatymo galimybes.
   

Žiema išbėgo neatsisukdama, palydima žvarbaus vėjo, kaitrios laužo liepsnos, trankių dainų ir šokių, gardaus blynų kvapo. Taip išgąsdinta žadėjo greit negrįžti.

Vasario 15 d. mokykloje vyko tradicinis krepšinio turnyras, skirtas Valstybės atkūrimo dienos paminėjimui ir Kriukų seniūnijos 440-osioms prijungimo prie Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės metinėms, kurį organizavo mokykla ir seniūnija. Turnyras prasidėjo mokyklos skyrių komandų varžybomis. Pirma vieta atiteko mūsų skyriaus komandai, antri liko gasčiūniečiai, treti-gatautiečiai. Pirmą kartą turnyro istorijoje komandos sudėtyje žaidė mergina. Gasčiūnietė Kornelija Domkutė savo taikliais tritaškiais ir puikiu žaidimų išvedė savo komandą į antrą vietą. Suaugusių grupėje nenugalima buvo XXXII laidos (Joniškio rajono savivaldybės mero V. Gailiaus) komanda, antri liko plikiškiečiai, treti - kriukiečiai. Baudas mesti geriausiai sekėsi Augustui Gailiui, Andriui Garadauskui ir Eugenijui Takuševičiui. Tritaškių mėtymo konkurse nepralenkiamas buvo Eugenijus Takuševičius, antras liko Ajus Karpavičius, trečias -Tautvydas Tomkus.


ŠV. VALENTINO DIENA

Vasario 10 d. 6-10 klasių mokiniai šventė Valentino dieną. Mokinių tarybos nariai paruošė nominacijas. Jų buvo net 17! Šventėje dalyvavo Kriukų VDC „Erdvė" šokėjos (vadovė R. Žarienė). Jos paįvairino programą savo šokiais. Mokiniai žaidė žaidimus, dalyvavo linksmose rungtyse, bendravo su buvusia mokyklos prezidente Urte, atvykusia iš Šiaulių. Vakare vyko diskoteka.


Vasario 3 dieną Kriukų skyriaus 10 klasės mokiniai ir jų vadovė lankėsi Žeimelio gimnazijoje. Pasisvečiuoti pakvietė gimnazijos 2g klasės mokiniai. Jie nuotaikingai papasakojo apie savo mokyklą, draugus, mokytojus, popamokinę veiklą. Norėdami artimiau susipažinti, žeimeliškiai suskirstė visus į 5 „mišrias" grupes. Jų dalyviai prisistatė, kalbėjo apie savo pomėgius, ateities planus, darė vaizdo ir garso įrašus. Atsisveikindami dešimtokai pakvietė naujuosius draugus į Kriukus. Susitikimas planuojamas kovo mėn. pradžioje.


Sausio 24 d. Gasčiūnų ir Kriukų skyrių penktokai su istorijos mokytojomis R. Česnauskiene ir R Ivaškevičiene vyko į Joniškio istorijos ir kultūros muziejų. Čia vyko istorijos pamoka apie XII a. Žiemgalą. Muziejininkas D. Vičas papasakojo vaikams apie žiemgalių gyvenamą teritoriją, gyvenvietes bei aprangą, pasiūlė apžiūrėti žiemgalių ginklus. Įdomu buvo pamatyti archeologinius radinius.


Plokščiapėdystės profilaktika svarbi nuo pat ankstyvos vaikystės. Mankštelės ir pėdų masažai turi teigiamą poveikį, pagerina limfotaką, kraujotaką, stiprina skliautą palaikančius raumenis. Sausio 13 dieną ikimokyklinukams, priešmokyklinukams ir 1-2 klasių mokiniams vyko plokščiapėdystės profilaktikos užsiėmimai „Sveikos pėdos – sveiki vaikai“, kuriuos vedė visuomenės sveikatos specialistė Vaida Merkelytė. Šių užsiėmimų tikslas – stiprinti vaikų pėdų raumenis. Vaikai buvo supažindinti su plokščiapėdystės samprata ir pėdų atliekamomis funkcijomis. Šių užsiėmimų metu – atliktas pėdų masažas ir mankštelė. Įvairių platformų pagalba – atlikti įvairūs fiziniai pratimai pėdoms, kurie gerina bendrą vaikų organizmo būklę.

sveikospedos01


2023 M. SAUSIO 13-OJI


5-10 KL. KALĖDOS

Gruodžio 23 d. mokykloje vyko kalėdinis „Trumpo filmo‘‘ festivalis, kurio „režisieriais‘‘ buvo 8 klasės mokiniai ir jų auklėtoja Ona Švedienė. 5—10 klasių mokiniai (kino studijos) pristatė savo filmus „Auksinio kiškio‘‘ apdovanojimui laimėti. Buvo pristatyti šie filmai: „Vienas namuose‘‘( kino studijos „7 amžius‘‘ ir „Mažyliai"), „Adamsų šeimynėlė‘‘ (k.s. „Plastilinas‘‘), „Senis Šaltis ir vasara‘‘ (k.s. „Duokim garo‘‘), „Karlsonas sugrįžta‘‘ ( k.s. „Išjunk šviesą‘‘), „Septyni nykštukai ir Snieguolė‘‘ (k.s. „8+ 1‘‘). Visi filmai buvo apdovanoti „Auksinio kiškio‘‘ statulėlėmis ir diplomais. Smagu buvo kurti filmus, kurie žiūrovams dovanojo šventinę nuotaiką, privertė smagiai nusijuokti.
Koks gi festivalis be linksmybių? Vyresniųjų klasių mokiniai vakarop gerai leido laiką mokyklos diskotekoje. Geras startas į šventes!


IUG KALĖDOS

Gruodžio 23 d. IUG vyko kalėdinė šventė „Prie kalėdinės eglutės". Vaikai pasveikino savo tėvelius su artėjančiomis šventėmis padovanodami muzikinį sveikinimą ir laukė ateinančio Kalėdų senelio. O jis aplankė vaikus ne vienas, su savo draugu kiškiu. Vaikai su seneliu ir kiškiu žaidė žaidimus, šoko ratelius, deklamavo eilėraštukus.


MALŪNŲ ĮKVĖPTI

Joniškio r. pagrindinės mokyklos Kriukų skyriaus 7 kl. buvo vykdomas integruotas fizikos-technologijų-IT projektas „Malūnų įkvėpti". Įvairius projekto darbus septintokai atliko per fizikos, technologijų, dailės, informacinių technologijų pamokas nuo šių metų rudens.

Lapkričio 15 d. mokiniai dalyvavo išvažiuojamojoje integruotų dalykų pamokoje į Šiaulių „Žaliūkių malūnininko sodybą-muziejų”, analizuojant architektūrinį paveldą integruotame fizikos-technologijų-IT projekte „Senieji Šiaulių krašto vėjo malūnai”.

Grįžę iš ekskursijos, mokiniai naudojo išvažiuojamosios pamokos metu gauta informacija, nuotraukomis, rinko medžiagą internete ir kūrė per IT pamokas pristatymus.

Gruodžio 7-8 d. įvyko integruota technologijų-IT pamoka „Gaminio eksponavimas, fotografavimas, filmavimas”. Per technologijų pamokas dekoruotas antrinių žaliavų dėžutes pritaikė malūnų pagrindams, uždėjo kartoninius sparnus ir naudojo elektros grandinę, sudarytą iš dc varikliukų ir kitų elektronikos priemonių, naudotų per integruotą fizikos-IT pamoką „Elektrinės grandinės” (lapkričio 29 d., mokyt. G. Kardušienė, V. Ruseckaitė). Sujungus grandinę su dc varikliukais, malūnų sparnai sukosi, imituodami motorinius vėjo malūnus. Darbo eigą fotografavo ir filmavo. Vėliau sukurtus malūnus panaudojo kalėdinei instaliacijai, kartu su per technologijų pamokas pasiūtomis kalėdinėmis kepurėlėmis.

Gruodžio 19 d. Kriukų skyriaus 7 kl. mokinė Kristina Milanovičiūtė ir 9 kl. mokinė Akvilė Dargenytė dalyvavo Šiaulių miesto savivaldybės švietimo centro ir Šiaulių „Romuvos” progimnazijos organizuotoje konferencijoje „Kurkime Kalėdų stebuklą”.

Joje mokinės skaitė pranešimą „Malūnų įkvėpti…” apie 7 kl. įvykusias integruotas fizikos-dailės-technologijų-IT dalykų veiklas, bandymus, eksperimentus, kūrybinį procesą. Kristina ir Akvilė pasidalino gaminių kūrimo ypatumais, mokyklos erdvių šventinio interjero nuotraukomis, filmuota medžiaga. Konferencijai mokines paruošė dailės-technologijų mokytoja Daiva Butkienė, IT mokytoja Vaida Ruseckaitė.


18 respublikiniame kalėdinio ir naujamečio kompiuterinio atviruko konkurse „Žiemos fantazija 2022“  dalyvavo trys penktos klasės mokiniai - Valentinas Krincius, Faustė Prušinskaitė ir Aurėja Sutkutė. 5-6 klasių tarpe atviruko kategorijoje nugalėjo mūsų mokyklos mokinės  Aurėjos Sutkutės atvirukas „Sniegas skanu“ (dailės mokytoja Daiva Butkienė, IT mokytoja Vaida Ruseckaitė). Didžiuojamės savo mokiniais, linkime sėkmės, kuriant įvairiomis raiškos priemonėmis!


PUG, trečiokai  ir ketvirtokai  baigė projektą „Gerumu dalinuosi su kitu". Apžiūrėjo miestelio eglę. Ir dovanojo kalėdinį  džiaugsmą kitiems.


Kalėdiniai skaitymiai pirmokams ir antrokams vyko miestelio bibliotekoje. Joniškio J. Avyžiaus bibliotekos Kriukų skyriaus bibliotekininkė V. Navickienė pristatė Kalėdinių knygų parodėlę, pakalbėjo apie Kūčių ir Kalėdų burtus ir papročius, skanavo tradicinių Kūčių stalo patiekalų, skaitė pasaką apie dvi pušis. Aptarę pasaką vaikai vaišinosi arbata, žaidė senovinius žaidimus. Atsisveikindami gavo po dovanėlę, kurią galės išpakuoti tik Kalėdų rytą.


Pirmokams ir antrokams autobuse pasakas skaitė padėjėja Violeta ir mokytoja Ilona. O mokytojų kambary pasaka apie senį besmegenį ir pelių šeimyną pradžiugino mokyklos direktorius Linas Česnulis.


PUG, trečiokų ir ketvirtokų projektas „Gerumu dalinuosi su kitu" tęsiasi. Vaikai kepė sausainius ir kūčiukus, kuriais dalinosi su kitais.


Minint tarptautinę arbatos dieną pirmokams ir antrokams Kalėdinę pasaką apie meduolinį žmogelį skaitė mokyklos bibliotekininkė A. Radvilienė. O kad klausytis būtų įdomiau, ji vaikus vaišino meduoliniais žmogeliais (tokiais, kaip ir pasakoj), visi draugiškai gurkšnojo „Nykštukų" arbatą.


Guodžio 14 d. pirmokai ir antrokai (mokytoja I. Gylytė) su Kalėdų seneliu susitiko Kelmės mažajame teatre. Pasižiūrėjo spektaklį „Baisuoklis besmegenis", pabendravo su Henriu, Sende ir Rende, pasimokė kokie turi būti tikri draugai, pasigėrėjo pasipuošusiu miesteliu.


IUG vyko kalėdiniai skaitymai „Seku, seku pasaką". Vaikams pasakas skaitė buvusi mokyklos lietuvių kalbos mokytoja L. Kasiulienė, mokyklos bibliotekininkė A. Radvilienė.

Darželinukus aplankė J. Avyžiaus bibliotekos Kriukų skyriaus bibliotekininkė V . Navickienė ir Blauzdžiūnų kaimo bendruomenės pirmininkė S. Dragūnienė. Vaikai klausydami viešnių skaitomų kūrinėlių susipažino su lietuvių Kūčių nakties papročiais.

Na, o tėveliai kūrė vienos raidės pasakas, kurias vaikams skaitė jų mokytoja E.  Augulienė. Išklausę pasakėlių vaikai piešė joms iliustracijas ir sukūrė pasakų knygelę.


Gruodžio 14 d. penktokai tradiciškai buvo priimti į vyresniųjų klasių būrį, kitaip tariant, buvo pakrikštyti šeštokų. Buvo daug šurmulio, daug emocijų. Penktokams teko paplušėti ir įrodyti, kad jie tikrai verti būti vyresniųjų klasių bendruomenėje, įtikinti šeštokus, kad jie tikrai užaugo. Atlikę visas užduotis penktokai tarė priesaikos žodžius. Pasižadėjimą užtvirtino sudėję ant priesaikos savo parašus.


Gruodžio 13 d. pirmokai ir antrokai (mokytoja I. Gylytė) dalyvavo edukacijoje „Kaip rašė mūsų proseneliai", kuri vyko mokyklos bibliotekoje. Bibliotekininkė A. Radvilienė supažindino su rašymo priemone - žąsies plunksna, kuri turėjo būti paimta iš kairiojo sparno. Papasakojo apie tai, kaip ji buvo nusmailinama, koks buvo rašalas. Po pristatymo visi išbandė šį rašymo būdą. Buvo įdomu, kai kuriems sekėsi geriau, nei su dabartiniais rašikliais.


Artėjant Kalėdoms pirmokai ir antrokai (mokytoja I. Gylytė) lankėsi Joniškio A. Raudonikio meno mokyklos VDC Kriukų skyriuje „Erdvė" ir klausėsi Kalėdinių pasakų, kurias skaitė soc. pedagogė Sandra Rudienė. Su dideliu susidomėjimu vaikai vartė įvairias Kalėdines knygutes, vaišinosi saldainiais, žaidė žaidimus.

Dėkojame už šiltą priėmimą.


EDUKACIJA „EBRU MENAS"

Gruodžio 8 dieną mokykloje vyko edukacija 5-10 klasių mokiniams „Ebru menas", kurios metu jie susipažino su viena seniausių Rytų tapymo technikų – tapymo ant vandens atsiradimo istorija, pasitelkdami kūrybiškumą kūrė savąją. Pasibaigus edukacijai džiaugėsi savo netikėtais, puikiais darbais.


EGLUTĖS ĮŽIEBIMAS

Gruodžio 7-osios baltą, snieguotą rytą šventinė nuotaika aplankė mūsų mokyklą. Šį rytą mokyklos bendruomenė susirinko į Adventinį rytmetį „Kalėdinės eglutės įžiebimą". Visus susirinkusius pasveikino mokyklos direktorius. Giedojome Kalėdines giesmes, skaitėme eilės. Pagal mokyklos seną tradiciją dešimtos klasės mokinys pakelia mažiausią mokinį, o šis įžiebia eglutę.
Šįkart eglutė sužibo dviejų brolių Dominyko ir Aisčio įžiebta. Adventinio ryto svečias klebonas Vaidas Mikalčius palaimino žvakutes ir visą mokyklos bendruomenę. Paėmę degatį žiburėlį, mokiniai nešėsi į klases kaip vilties, tikėjimo ir džiaugsmo simbolį.


Visą mėnesį pirmokai ir antrokai (mokytoja I. Gylytė) dalyvavo projekte „Pradinukų lyga". Net keturias savaites laukė vis kitokie asmeniniai iššūkiai, juos geriausiai įveikę buvo apdovanoti asmeninėmis dovanomis. Rytą pradėdavo futbolo himnu ir mankšta, o kiekvieną dieną specialiame sąsiuvinyje žymėdavo kaip sekasi įgyvendinti projekto veiklas ir užduotis.

Gavome puikių prizų ir priemonių. Už pagalbą esame dėkingi fizinio ugdymo mokytojui D. Milakniui ir penktokams.


Gruodžio 6 d. IUG vyko edukacinis užsiėmimas „Vaistažolių paslaptys", kurį vedė Kriukų miestelyje gyvenanti vaistažolių rinkėja Irena Vitkevičienė. Užsiėmimo metu vaikai susipažino su vaistiniais augalais, sužinojo kur ir kaip juos rinkti, džiovinti, kokia jų nauda žmogui.Vaikai ne tik apžiūrėjo vaistažoles, bet ir skanavo jų arbatos. Labiausiai visiems patiko ramunėlių arbata.


PUG, trečiokų ir ketvirtokų projektas „Gerumu dalinuosi su kitu" tęsiasi.

Vaikai gamino ir puošė žaisliukus  eglutei, kuriais dalinsis su kitais.


PUG  vaikučiams sekė pasakas ir pasakojo apie savo vaikystę buvusios Kriukų teatro artistės, o vėliau vaišinosi arbata ir riestainiais.


Pirmokai ir antrokai dalyvavo edukacijoje — iš molio lipdė žaisliukus kalėdinei eglutei. Jiems talkino dailės ir technologijų mokytojas Algimantas Budris.


Šiais metais mūsų rajono rašytojo Jono Avyžiaus 100-osios gimimo metinės. Joniškio r. Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos Satkūnų filialo bibliotekininkė mus ir kitų mūsų mokyklos skyrių 5-okus ta proga pakvietė į svečius. Čia mokiniai su lietuvių kalbos ir literatūros mokytojomis dalyvavo smagiame protmūšyje, savo žinias pasitikrino interaktyviajame stende, išbandė savo kaip skaitovų gebėjimus. Vėliau visi aplankė Jono Avyžiaus gimtinę Mėdginiuose, ten fotografavo sodybą ir prižadėjo vaizdą perkelti į piešinius.


INTEGRUOTA FIZIKOS-IT  PAMOKA „ELEKTRINĖS GRANDINĖS"

Lapkričio  29 d. mūsų mokyklos 7 klasės mokiniai dalyvavo integruotoje fizikos-IT pamokoje „Elektrinės grandinės” (mokyt. G. Kardušienė, V. Ruseckaitė). Mokiniai fizikos kabinete naudojo iš „Kompiuteriukų ralio” ir kitų projektų gautas priemones – maketavimo plokštę, laidus, dc varikliuką, maitinimo šaltinius, mokomuosius grandinių rinkinius „Electronic Snap Circuits”. Jie sujungė elektrinės grandinės elementus ir stebėjo dc varikliuko sukimąsi. Tokiu būdu jie praktiškai susipažino su elektrinių grandinių veikimo principu – srovė teka uždaroje grandinėje. Taip pat mokiniai informatikos kabinete jungė grandines su internetine elektrinių grandinių kūrimo programėle.


Pirmokai ir antrokai (mokytoja I. Gylytė) dalyvavo Joniškio kultūros centro EDUKACIJOJE — integruotoje pamokoje „SENIEJI LIETUVIŲ LIAUDIES ŽAIDIMAI IR ŽAIDIMAI-RATELIAI", kurį vedė choreografas Vitoldas Krajinas. Apžiūrėjo šventėms pasipuošusį miestą.


Pirmokams ir antrokams integruota lietuvių kalbos ir pasaulio pažinimo pamoka vyko Joniškio istorijos ir kultūros muziejuje. Vaikams buvo labai įdomu susipažinti su senelių ir prosenelių naudotais daiktais, bandyti atspėti ką su jais galėjo nuveikti. Muziejininkė Vilma Stulginskienė papasakojo kaip seniau atrodė Joniškis, kokius darbo įrankius naudojo mūsų protėviai. Visi labai norėjo išbandyti, kaip jie veikia.


PROJEKTAS „GERUMU DALINUOSI SU KITU"

Ketvirtokai mažuosius stengėsi užmigdyti  kalėdine pasaka, linkėjo  ramaus miego ir gražių sapnų.


Lapkričio 30 d. IUG vyko integruota tikybos, muzikos ir dailės veikla „Kalėdų stebuklo belaukiant", kurios metu vaikai susipažino su Advento papročiais, tradicijomis, dainavo adventines dainelės, pasigamino iš popieriaus po angeliuką. Vaikams talkino tikybos mokytoja E. Veikalienė, muzikos mokytojas A. Gruodis ir IUG mokytoja E. Augulienė.


PUG, trečiokai ir ketvirtokai pradėjo projektą „Širdies gerumu dalinuosi su kitu". Lapkričio mėn. įvyko mokomųjų dalykų integruota pamoka „Advento laikotarpio prasmė". Mokytojos Jolantos K. pasakojimą papildė Lietuvių liaudies Advento dainos.


Lapkričio 30 dieną mokykloje vyko akcija „Atšvaitą turi - matomas esi“.

Šios akcijos tikslas – skatinti vaikus dėvėti atšvaitus, šviesti juos saugaus eismo temomis, atkreipti dėmesį į „nematomų žmonių“ problemą tamsoje, taip pat pasirūpinti kad atšvaitus turėtų kuo daugiau vaikų. Atšvaitai ant viršutinių rūbų, kepurių buvo tvirtinami termo būdu. Šis būdas yra ypatingas tuo, kad pritvirtintų atšvaitų neįmanomą sugadinti ar pamesti. Aplikacijas vaikai išsirinko patys.

Akciją mokykloje vykdė visuomenės sveikatos biuro specialistės Vaida Merkelytė ir Monika Balčiūnienė.

Būkime saugūs ir matomi kelyje!


Lapkričio 29 d. 4 klasės mokiniai dalyvavo „Kaimo vietovių pradinių klasių mokinių kvadrato varžybose" Gataučių Marcės Katiliūtės skyriuje ir užėmė antrą vietą.

Laimėta vieta džiaugėmės. Grįžę į klasę, aptarėme, kad visai nedaug tetrūko iki pirmos vietos. Tik reikia visiems išmokti tinkamai psichologiškai nusiteikti.


Draugo dienos proga darželinukai (mokytoja E. Augulienė) aplankė pirmokus ir antrokus (mokytoja I. Gylytė). Vieni kitiems dovanojo širdeles, šypsenas, draugystės vėrinuką, žiūrėjo animacinius filmukus apie draugystę, šoko. Džiaugėsi buvimu drauge.


Iš pat ryto mokykloje buvo galima girdėti linksmą šurmulį. Draugo dienos proga mokinių tarybos narės dalino 5-10 klasių mokiniams popierinių širdelių puseles su žodžiais apie draugus, draugystę. Mokiniai ieškojo, derino vieni su kitais širdelių dalis, ieškojo savo draugo. Į šį linksmą žaidimą buvo pakviesti ir mokytojai. Daliai ieškančių pavyko rasti draugą. Draugai nusifotografavo.


Lapkričio 25-osios popietę Skaistgirio kultūros namuose susirinko dainuojamosios poezijos gerbėjai, mėgstantys padainuoti, pamuzikuoti mokiniai ir mokytojai. Festivalyje „Nukritusių lapų melodijos“ dalyvavome ir mes, Joniškio rajono pagrindinės mokyklos Kriukų skyriaus vokalinės-instrumentinės grupės „Liepsnelė“ nariai. Mokiniai išreiškė save scenoje, buvo apdovanoti padėkomis. Klausėsi kitų savo bendraminčių iš kitų mokyklų, vieni kitiems dalino šiltus aplodismentus. Bendradarbiavimas ir glaudus ryšys tarp mokytojų ir ugdytinių skatina ir toliau plėsti ir puoselėti meno tradicijas.


Lapkričio 28 d. Kriukų, Gataučių ir Gasčiūnų skyrių trečiokai dalyvavo išvažiuojamoje integruotoje mokomųjų dalykų pamokoje „Kas rieda bėgių keliu?"


Lapkričio 25 d. išvažiuojamoji integruota lietuvių kalbos, geografijos, anglų kalbos, istorijos, pilietiškumo pagrindų, fizinio ugdymo, muzikos pamoka bei edukacinė pažintinė veikla 9-10 klasių mokiniams vyko Latvijos Respublikos Sesavos pagrindinėje mokykloje. Čia jie susipažino su mokyklos istorija, bendravo su mokytojais ir mokiniais. Vyko bendros veiklos: pamokos, sportinės varžybos, vieni kitus mokė tautinių šokių ir žaidimų. Kovo mėnesį naujieji draugai aplankys mūsų mokyklą.


Lapkričio 21 dieną, 5 klasės mokiniams vyko užsiėmimas „Sveikatai palanki mityba. Kas turi būti kasdieninėje lėkštėje?“, kurį vedė visuomenės sveikatos biuro specialistė Vaida Merkelytė.

Šio užsiėmimo tikslas - skatinti mokinius rinktis sveikesnius maisto produktus, atsižvelgiant į jų naudingumą, laikytis pagrindinių sveikos mitybos principų ir taisyklių.

Užsiėmimo metu kalbėta apie sveikus maisto produktus, kokių reikėtų valgyti daugiau ir dažniau, o kokių vengti. Mokiniai taip pat susipažino su sveikos mitybos principais, prisiminė sveikos mitybos piramidę. Sužinojo kaip turėtų atrodyti sveikatai palanki lėkštė, t. y. kokios maisto produktų grupės ir kokiais kiekiais turėtų vyrauti pusryčių, pietų ir vakarienės lėkštėse. Praktinėje dalyje mokiniai analizavo klasioko vienos dienos valgiaraštį, mokėsi skaityti maisto produktų pakuočių etiketėse pateiktą informaciją.

2022sveikata5kl


Lapkričio 23 d. 9 klasės mokiniai iš Kriukų ir Gasčiūnų skyrių su lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja V. Jašinskiene ir geografijos, istorijos mokytoja Ž. Jankaitiene vyko į Šiaulius. Pirmoji stotelė – Saulės mūšio vieta, kurioje 9-okai pasitikrino istorijos žinias, įvertino geografinę vietovės padėtį. Baltų kultūros centre „Baltų kelias“ vyko integruotų dalykų lietuvių kalbos ir literatūros - geografijos - istorijos pamoka netradicinėje erdvėje. Čia mokiniai tyrinėjo baltų genčių papročius, amatus, kultūrą, literatūrą. Vėliau aplankė svarbiausius Šiaulių bulvaro objektus, miesto aikštę. Džiugu, kad skyrių mokiniai ir mokytojai turi noro ir galimybių vykdyti bendras veiklas ir ne tik puoselėti draugystę, bet ir surasti naujų mokymo(si) būdų.


Lapkričio 22 d. keturi mokyklos mokiniai Aurėja Sutkutė (5 kl.), Jokūbas Dargenis (6 kl.), Gabija Čereškaitė (7 kl.), Danielius Krincius (8 kl.) ir matematikos mokytoja Irena Kenzgailienė dalyvavo matematikos komandinėse varžybose „MĄSTYK, SKAIČIUOK, SUDĖLIOK“ Joniškio M. Slančiausko progimnazijoje. Mokiniams teko prisiminti žymius matematikus, senovinius ilgio matavimo vienetus, kurti simetrišką aplikaciją, sudėlioti dėlionę iš geometrinių figūrų ir atlikti kitas užduotis. Mūsų mokyklos komanda buvo vieninga ir parodė puikias žinias, todėl varžybose užėmė I vietą.


Praėjusį savaitgalį Žalgirio arenoje parodos „Moters pasaulis" vykusiame UAB „Skinija" organizuotame renginyje triumfavo penktokai (mokytoja I. Gylytė) - atsiimti apdovanojimų į sceną žengė ne vieną kartą. Faustės Prušinskaitės pasiūlytas kojinės dizainas labai patiko organizatoriams, todėl juo remiantis išmegztos  kojinės ir jų jau galima įsigyti parduotuvėse. Karina Vėlykytė ir Gabrielė Kancevičiūtė prizus pelnė už aktyvų asmeninį dalyvavimą. Dar vieną prizą už tautiškų motyvų naudojimą pelnė Faustė Prušinskaitė. O už labai aktyvų komandinį dalyvavimą visa klasė buvo apdovanota ekskursija į fabriką „Skinija".

Sveikiname nugalėtojus!


Neseniai mus pasiekė puiki žinia iš Šiaulių miesto ir apskrities bendrojo ugdymo mokyklų 1-8 klasių mokinių atvirukų parodos – konkurso „Spalvota žinutė mokytojui“. Mūsų mokyklos Kriukų skyriaus 3 kl. mokinė Kamilė Norbutaitė apdovanota laureato diplomu, šeštokė Orinta Vanagaitė pelnė 1 vietą, o 8 klasės mokinys Renatas Skurauskas – 2 vietą savo amžiaus grupėje (mokinius paruošė dailės- technologijų mokytoja Daiva Butkienė). Sveikiname!

2022spalvota zinute


Pirmokams ir antrokams (mokytojos I. Gylytė ir A. Radvilienė) integruota matematikos ir pasaulio pažinimo pamoka „Daiktai apie mus" vyko mokyklos muziejuje. Vaikai susipažino su eksponatais, juos skaičiavo, lygino. Pamokos pabaigoje, gavę eksponatų nuotraukas lenktyniavo, kas daugiau jų suras.


Lapkričio 17 d. mūsų mokyklos bendruomenė, kaip ir dauguma joniškiečių, prisijungė prie Joniškio rajono savivaldybės Mero Vitalijaus Gailiaus organizuojamos akcijos, skirtos Pasaulinei neišnešiotų naujagimių dienai.

2022ankstuk


Lapkričio 16 dieną Joniškio „Saulės" pagrindinėje mokykloje vyko tradicinis rajoninis renginys „Būkime kartu“ . Dalyvavo trys komandos iš Joniškio rajono pagrindinės mokyklos (Kriukų, Gataučių ir Gasčiūnų skyrių) ir dvi „Saulės“ pagrindinės mokyklos komandos (bendrojo ugdymo ir specialiojo ugdymo skyrių). Renginio metu dalyviai atliko įvairias užduotis, šoko, lankėsi relaksacijos kambaryje.


TOLERANCIJOS DIENA

Šių metų Tolerancijos dienos idėja – Tolerancijos namas. Ar mokiniai pastebi, atkreipia dėmesį į žmonių tarpusavio santykius, tolerancijos ar netolerancijos atvejus? Žmonės gyvena visuomenėje, kaip daugiabutyje, kuriame kaimynai skirtingi, bet tai netrukdo žmonėms bendrauti, gyventi kaimynystėje. Tačiau kartais žmonių skirtingumas sukelia kitiems pyktį. Priešmokyklinukai ir pradinukai kalbėjosi apie skirtingus požiūrius, situacijas iš šių dienų aktualijų. Jiems padėjo mokytojos ir mokyklos mokinių aktyvo narės. Padiskutavę visi draugiškai pastatė tolerancijos namų miestelį.

Lapkričio 16 d. mūsų mokyklos 5-10 klasių mokiniai su mokytojais pamokas išmainė į kitas smagias veiklas. Ryte visi susikaupę žiūrėjo filmą „Drugelio širdis“, po to diskutavo, dalinosi savo patirtimi. Vėliau klasėse darė skaidres ir plakatus apie toleranciją. Įgytas žinias mokiniai pritaikė konkurse „Tolerantiškiausia klasė“. Čia 5-10 klasių komandos, palaikomos aktyvių bendraklasių būrio, vaidino, kūrė ir deklamavo eiles, atsakymų ieškojo komandiniame Kahoot žaidime. Tolerantiškiausia klase, komisijos narių (IT mokytojos V. Ruseckaitės ir muzikos mokytojo A. Gruodžio) sprendimu, pripažinta 7 klasė.


Trečiokai ir ketvirtokai dalyvavo išvažiuojamoje integruotoje dailės - pasaulio pažinimo pamokoje Joniškio istorijos ir kultūros muziejuje.


Tarptautinę tolerancijos dieną – lapkričio 16-ąją – Gataučiuose minėjo visų trijų Joniškio r. pagrindinės mokyklos skyrių dešimtokai.

Pirmoji užduotis – susipažinti su bendraamžiais iš kitų mokyklų. Tuo tikslu visus į aktų salę sukvietė lietuvių kalbos mokytoja Jūratė Armonavičienė. Susiskirsčius į komandas prasidėjo kūrybinis procesas, kuomet visi kūrė istorijas tema „Mus suvienijęs nuotykis”. Tam reikėjo nemažai sužinoti vieniems apie kitus!

Pralaužus ledus skirstytasi į kitas veiklas. Dalis mokinių suko galvas mokyklos direktoriaus Lino Česnulio parengtoje viktorinoje. Antra grupė įsikūrė bibliotekoje, kur mokytojų Gerdos Kinderienės ir Emilijos Karoblytės padedami ne tik statė kaladėlių bokštą, bet ir atsakinėjo į klausimus apie save, sužinojo, kuo gyvena bendraamžiai kitose mokyklose. Trečioji grupė susirungė po krepšinio lanku.


Akimirkos iš integruotos trečios ir ketvirtos kl. fizinio ugd. - matematikos - pasaulio paž. pamokos.


Minėdami Tarptautinę tolerancijos dieną ikimokyklinukai išsiaiškino kas yra tolerancija, kodėl svarbu būti tolerantišku žmogumi, klausėsi pasakų apie draugystę, jas aptarė ir visi kartu statė namą, kuriame gyvens draugiški ir tolerantiški gyventojai.


IŠVYKA Į ŠIAULIŲ „ŽALIŪKIŲ MALŪNININKO SODYBĄ-MUZIEJŲ"

Lapkričio 15 d. mūsų mokyklos Kriukų ir Gataučių skyrių septintokai ir devintokė Akvilė Dargenytė su jais lydinčiomis mokytojomis G. Kardušiene, D. Butkiene, V. Ruseckaite  S. Užkuriene vyko į Šiaulių „Žaliūkių malūnininko sodybą-muziejų” Šiaulių „Aušros” muziejaus filiale.

Dalyvavo integruotų dalykų pamokoje, analizuojant architektūrinį paveldą integruotame projekte „Senieji Šiaulių krašto vėjo malūnai”. Išvažiuojamosios pamokos metu mokiniai susipažino su autentiška XIX a. grūdų malimo įranga, veikimo principu, senųjų malūnų statybos ypatumais, tyrinėjo medžiagas. Susipažino su malūnininko sodyboje esančiais senovėje naudotais namų apyvokos daiktais, baldais, dalyvavo duonos degustacijoje. Vėliau nuvyko į Mekių km. (Joniškio r.) esantį akmeninį malūną. Surinktą informaciją apibendrins ir pritaikys dailės, technologijų pamokų kūrybiniuose projektuose,  kurs pristatymus IT programomis.


Spalio mėnesį 1 ir 2 klasės mokiniai (mokytoja I. Gylytė) dalyvavo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, Sveikatos apsaugos ministerijos ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) inicijuotame projekte „Olimpinis mėnuo 2022“. Projekto tikslas – bendradarbiaujant skatinti fizinio raštingumo ugdymą, padėti moksleiviams atrasti sveiką gyvenseną ir fizinį aktyvumą kaip linksmą ir naudingą veiklą, supažindinti su olimpinėmis vertybėmis bei principais – pagarba, draugyste, tobulėjimu.

Keturias savaites mokiniai sportavo, domėjosi sveika mityba, mokėsi dirbti komandoje, gerbti ir pripažinti kitokius nei jie patys, susidraugauti su savo emocijomis.

I savaitę mokiniai, žiūrėdami filmukus, rytą pradėdavo mankšta su garsiais Lietuvos sportininkais bei superherojumi Ąžuolu Didžiuoju.

II savaitę vaikai domėjosi sveika mityba.

Vėliau vaikai dalyvavo virtualiuose susitikimuose su olimpiečiais Henriku Žustautu, Diana Zagainova, Ieva Serapinaite, Andrejumi Olijniku, Laura Juškaite, kurie papasakojo savo karjeros sėkmės istorijas, ką jiems reiškia sveika gyvensena.

III savaitę mokiniai mokėsi geriau pažinti vieni kitus, buvo skatinami atsikratyti baimių, nedrąsumo. Gavę garsių sportininkų patarimų, mokiniai sužinojo, kaip dirbti komandoje, kaip elgtis su komandos draugu.

IV savaitę mokėsi atpažinti, tinkamai išreikšti ir suvaldyti savo emocijas. Tam naudojo klasės Emometrą.

Projekto pabaigoje mokiniai pasižadėjo daugiau sportuoti, sveikai maitintis, didžiuotis ir džiaugtis savo klasės draugų sėkmė, buvo apdovanoti padėkos raštais ir diplomais.


Ikimokyklinukai paminėjo pyragų dieną.


Pirmokai ir antrokai (mokytoja I. Gylytė) dalyvavo integruotoje pasaulio pažinimo ir lietuvių kalbos pamokoje „Saulės mieste", jaunųjų gamtininkų centre ir „Katinų muziejuje". Stebėjo planetas, lygino gyvūnus, jų elgseną, gyvenimo būdą, mitybą. Linksma buvo „Katinų muziejuje", kai visur lydėjo gyvi eksponatai. Išvyka į Šiaulius baigėsi nuotaikingo filmo "Pasiutusios letenos" žiūrėjimu.


Aštuntokai, septintokai ir turizmo būrelio mokiniai atostogas pradėjo apsilankymu Šiauliuose. Lydimi klasių auklėtojų Onos Švedienės ir Vaidutės Dundulienės apsilankė Šiaulių turizmo informacijos centre, kuriame susipažino su lankytinomis miesto vietomis. Didžiulį įspūdį paliko edukacinė programa baltų kultūros pažinimo centre „Baltų kelias’’. Čia mokiniai galėjo ne tik paklausyti gidės, bet ir patys dalyvavo įvairiose interaktyviose veiklose, susijusiose su baltų istorija, tradicijomis, amatais, menais.

Ne mažiau sudomino paroda „Saulės sistema", veikianti prekybos-pramogų centre „Saulės miestas", kurioje mokiniai turėjo galimybę iš arčiau susipažinti su mūsų žvaigžde ir planetomis.

Kokios gi atostogos be pramogų, filmo, atrakcionų ir žaidimų? Filmo „Tigro kelionė Himalajuose’’ premjera ne vieną privertė nubraukti ašarą. Daug kas rinkosi žiemos pramogas ledo arenoje.


Prieš atostogas pirmokai ir antrokai dalyvavo integruotoje dailės ir technologijų ir pasaulio pažinimo pamokoje „Pažintis su moliu", kurią vedė mokytojai A. Budris ir I. Gylytė. Mokiniai sužinojo kur randamas molis, kokios jo savybės, susipažino su lipdymo pradmenimis. Pamokos pabaigoje nusilipdė žvakides kūčių stalui.


Penktokų šiurpnaktis Raubonių dinozaurų parke.


PUG ir pradinukų helovyno šventės akimirkos.


Spalio 21 d. ikimokyklinės ugdymo grupės vaikai sulaukė svečių: policijos pareigūnų ir jų padėjėjo Amsio. Visi kartu pakartojo saugaus eismo taisykles, pažaidė, padainavo dainelę, o atsisveikindami padovanojo darbelį.


Spalio 21 d. pirmokus ir antrokus aplankė policijos pareigūnai ir jų draugas Amsis, kurie mokiniams pasakojo apie saugų elgesį gatvėje, teisingą atšvaitų dėvėjimą tamsiuoju paros metu, taisyklingą sėdėjimą automobilio kėdutėje bei saugos diržų dėvėjimą ir pakartojo, kaip saugiai pereiti gatvę. Vaikai atidžiai klausėsi policijos pareigūnų patarimų, žiūrėjo filmukus apie gatvėje tykančius pavojus, puikiai susidorojo su užduotimis ir gavo dovanų atšvaitus. Lauke apžiūrėjo policijos automobilį. Mokiniai labai džiaugėsi Amsio apsilankymu, atsisveikindami pažadėjo prisiminti visas taisykles bei pamokymus ir padovanojo piešinius, kuriuose jie pavaizdavo policininko darbą. Dauguma vaikų užaugę norėtų dirbti Lietuvos policijoje.


Spalio 21 d. ikimokyklinės ugdymo grupės vaikams vyko aktyvus užsiėmimas „Mažų dantukų priežiūra“, kurį vedė visuomenės sveikatos biuro specialistė Vaida Merkelytė ir grupės auklėtoja Egidija Augulienė.

Vaikai sužinojo kada ir kiek laiko reikia valyti dantukus, kas atsitinka jei dantukų nevalome, kas sveika dantukams, o kas ne. Dantų muliažų ir dantų priežiūros bičiulių Krokodiliuko ir Drakoniuko pagalba mokėsi teisingai valyti dantukus, dėliojo dantukų sandaros dėliones ir susipažino su daugybe skirtingų dantukų priežiūros priemonių.

iudantukai 


Spalio 14 d., penktadienį, mūsų mokyklos Mokinių taryba nakvojo mokykloje. Viską pradėjome taisyklių kūrimu bei susipažinimo žaidimais. Pas mus svečiavosi Urtė – buvusi mūsų tarybos prezidentė, su kuria mokiniai diskutavo įvairiais klausimais. Tuomet turėjome pertraukėlę, per kurią dar ir pavakarieniavome. Vėliau pirmininkė Vaida mums pristatė LMS – Lietuvos moksleivių sąjungą. Tuomet turėjome komandos stiprinimo žaidimus bei refleksiją. Po darbingos dienos viską įvertinome ir truputį pailsėję ėjome žiūrėti filmo, vėliau visi nuėjome miegoti. Ryte atsikėlę pasimankštinome, pavalgėme pusryčius ir draugiškai sutvarkę aktų salę visi išvykome namo.


IU grupėje vyko integruota dailės, muzikos ir technologijų meninė-kūrybinė veikla „Grybs, grybų baravyks", kurios metu vaikai sužinojo apie grybų rūšis, mokėsi juos pažinti, pavadinti, įvairiomis dailės priemonėmis aplikavo, spalvino, lipdė iš molio, dainavo dainelę „Grybs, grybs baravyks" ritmiškai plodami rankomis. Į šią veiklą įsitraukė ir tėveliai iš antrinių žaliavų, medžio prigamino įvairiausių grybų, kuriais pasipuošėme darželio kiemą. Vaikams talkino mokytojai E. Augulienė, A. Gruodis ir A. Budrys.


Minint pasaulinę košės dieną darželinukai (mokytoja E. Augulienė) ir pirmokai bei antrokai (mokytoja I. Gylytė) ragavo, degustavo tradicines grikių, ryžių ir greito paruošimo košės. Aptarė jų naudą organizmui. Mokėsi kaip serviruoti pusryčių stalą, sužinojo, kokį kelią jos įveikia, kol galime skanauti. Mėgstamiausia vaikų tarpe buvo pripažinta grikių košė.


MOKYTOJŲ DIENA


PUG ir pradinukai surengė parodėlę „Dėdės Derliaus kraitelė". Ta proga žaidė žaidimus, džiaugėsi savo ir draugų darbeliais.


Spalio 4 d., pažymint Pasaulinę gyvūnijos dieną, pradinių klasių mokytojos Jolanta Kievišienė, Regina Katinienė ir biologijos mokytoja Žydrynė Pečiukienė trečios, ketvirtos ir penktos klasių mokiniams organizavo piešinių konkursą. Prieš tai mokytojos su mokiniais diskutavo apie gyvūnų svarbą mūsų gyvenime, išsiaiškinta, kad jie mus rengia, maitina, saugo, gydo, džiugina. Mokytojos Daiva Butkienė ir Vaida Ruseckaitė Pasaulinės gyvūnijos dienos proga rengė integruotą dailės - IT projektą „Mano augintinis“. Po šių veiklų visi pasižadėjome, kad tinkamai rūpinsimės ir globosime gyvūnus.


Rugsėjo 30 d. Joniškio rajono pagrindinės mokyklos Gataučių ir Kriukų skyriaus  7-10 kl. mokiniams vyko integruota chemijos ir biologijos pamoka netradicinėje erdvėje Šiaulių valstybinės kolegijos aplinkos tyrimų laboratorijoje.

Išvažiuojamosios STEAM pamokos metu mokiniai sužinojo, kad Šiaulių valstybinė kolegija rengia informatikos, inžinerijos, socialinių, sveikatos bei verslo ir viešosios vadybos mokslų krypčių grupių specialistus, teikia profesinio bakalauro laipsnį. Stojantiesiems svarbu žinoti, kad studijas Šiaulių valstybinėje kolegijoje galima pradėti tik turint vidurinį išsilavinimą (baigus 12 klasių). Mokiniai turėjo galimybę rankose palaikyti glaistyklę ir uždėti glaisto sluoksnį ant sienos.

Aplinkos tyrimų laboratorijoje atliekami vandens, dirvožemio, triukšmo ir aplinkos oro tyrimai. Mokiniai įvertino vandens svarbą žmogui, kiek jo turi išgerti kasdien ir ištyrė vandens cheminius rodiklius: pH, nitratų ir nitritų jonų koncentraciją bei elektrinį laidumą.


Minėdami gyvūnų globos dieną pirmokai ir antrokai (mokytoja I. Gylytė) lankėsi Loretos ir Gintauto Vilimų sodyboje ir stebėjo ožiukų išdaigas, jų elgesį, maitino batonu, smagiai leido laiką.


Spalio 3 d. 3 klasės mokiniams vyko aktyvus užsiėmimas „Dantukų priežiūra“, kurį vedė visuomenės sveikatos biuro specialistė Vaida Merkelytė.

Užsiėmimo metu mokiniai buvo supažindinti su dantukų rūšimis ir funkcijomis, valymo technika, įvairiomis burnos ir dantų priežiūros priemonėmis. Buvo aptarta, kodėl dantukai genda ir kodėl svarbu lankytis pas dantų gydytoją.

Praktiškai išsivalę dantukus, specialios lempos pagalba vaikai galėjo pamatyti, kiek dar liko apnašų ant dantukų paviršių! Dantų šepetėlius mokiniams dovanojo Joniškio visuomenės sveikatos biuras.

2022dantukai


Šiaulių miesto savivaldybės viešoji biblioteka birželio-rugsėjo mėn. organizavo komiksų personažų kūrimo konkursą „Sukurk Komiksiados superherojų“. Tai kūrybinis piešinių konkursas, kurio metu dalyviai kurė, piešė komiksų personažus pagal 4 temas, atspindinčias supergalias: Superatmintis, Supergreitis, Superrega ir Superprotas. Iš mūsų mokyklos konkursui darbus pateikė 4 mokiniai.  Kristinos Milonavičiūtės piešinys „Super greitis“ išrinktas vienu iš geriausių, mokinė laimėjo vieną iš pagrindinių prizų. Sveikiname!

2022komiksai


Rugsėjo 30 d. ikimokyklinukams vyko aktyvus užsiėmimas „Rankyčių higiena“, kurį vedė visuomenės sveikatos biuro specialistė Vaida Merkelytė ir grupės auklėtoja Egidija Augulienė.  Užsiėmimo tikslas - ugdyti moksleivių asmens higienos įpročius. Vienas efektyviausių būdų, kaip pašalinti įvairių infekcijų sukėlėjus – plauti rankas.

Užsiėmimo metu mokiniai sužinojo kas yra rankų higiena, kada jas reikia plauti, kokie mikroorganizmai ant jų gyvena ir kuo jie pavojingi mums ir aplinkiniams, kokios reikalingos priemonės rankų higienai ir kaip teisingai plautis.

2022asmhigiena


Baltų vienybės dieną minint mūsų mokyklos 5-10 klasių mokiniai po pamokų aktyviai dalyvavo įvairiose sportinėse rungtyse, dainavo, skaičiavo, studijavo žemėlapius, skaitė latviškai, pasitikrino savo žinias viktorinoje. Vėliau nešini baltų simboliais keliavo į dar vieną susitikimą su savo draugais latviais iš Sesavos pagrindinės mokyklos prie senosios muitinės. Čia skambėjo latviškos ir lietuviškos dainos, sveikinimai, degė vienybės laužas. Po sočių vaišių Lietuvos teritorijoje buvo pasodinta latvių padovanota eglutė, kuri tapo mūsų bendrystės ženklu. Mes didžiuojamės, kad esame baltai ir galime šią dieną švęsti drauge su savo broliais iš Latvijos.


Minint Europos judumo savaitę, „Aušros“ gimnazijos stadione susirinkę gyventojai siekė pagerinti jau esamą Lietuvos rekordą „Masiškiausia vienoje vietoje mankšta“. Prie šios akcijos prisijungė ir mūsų mokykla. Net 40 mokinių, tėvelių ir mokytojų dalyvavo linksmoje mankštoje. Ačiū!


Minint Europos judumo savaitę rugsėjo 22 d. mokyklos stadione mankštinosi draugiškai nusiteikę trečiokai (mok. J. Kievišienė) ir ketvirtokai (mok. R. Katinienė), vėliau dalyvavo bėgimo ir šuolio į tolį rungtyse. Visiems gerai sekėsi varžytis, tačiau 100 m greičiausiai nubėgo 3 kl. mokiniai: Arnoldas Vėlykis, Amelija Bernotaitė ir 4 kl. mokiniai: Goda Čerkauskaitė, Armandas Biliūnas. Šuolio į tolį rungtyje geriausiais tapo trečiokai: Arnoldas Vėlykis, Amelija Bernotaitė ir ketvirtokai: Kamilė Dulevičiūtė, Mantas Karžinauskas. Esant geram orui vaikams sportuoti labai patiko. Ir kitais mokslo metais jie noriai dalyvaus judumo savaitei skirtuose renginiuose.


Pirmokai ir antrokai (mokytoja I. Gylytė) susipažino su biblioteka, joje esančia knygų įvairove: žaislinės, jutiminės, žaidybinės, garsinės, didžiausios, mažiausios. Mokėsi bibliotekos taisyklių, kaip pasirinkti norimą knygą, pasitikrino skaitymo įgūdžius, žaidė įvairius žaidimus. Pasižadėjo būti gerais skaitytojais. Ačiū mokyklos bibliotekininkei Aldonai ir Joniškio r. J. Avyžiaus bibliotekos Kriukų filialo bibliotekininkei Violetai.

  


Mityba – vienas iš pagrindinių gyvensenos veiksnių, turinčių įtakos vaiko sveikatai.

Rugsėjo 23 d., 1 – 2 klasių mokiniams vyko aktyvus užsiėmimas „Sveika mityba“, kurį vedė visuomenės sveikatos biuro specialistė Vaida Merkelytė.

Šio užsiėmimo tikslas – skatinti vaikus rinktis sveikesnius maisto produktus. Su mokiniais pamokos metu buvo diskutuojama apie tai, ką jie valgo pusryčiams, ką labiausiai mėgsta, ko nemėgsta, ar valgo mokyklos valgykloje, ar grįžę namo valgo vakarienę. Taip pat, kalbėta apie sveikus maisto produktus, kokių reikėtų valgyti daugiau ir dažniau, o kokių reikėtų vengti arba valgyti kaip įmanoma mažiau.

Mokiniai magnetinėje lentoje visi kartu, aptardami visas maisto produktų grupes, sudėliojo sveiką mitybos lėkštę. O pabaigai, kiekvienas iškirpęs iš senų žurnaliukų maisto produktų paveiksliukus, sukūrė savo „sveiko maisto lėkštę“.

2022sveikamityba12


Mokyklos žygeivių komanda dalyvavo Kaune vykusiose „Iki” ėjimo varžybose su #walk15.

  


MOKSLO IR ŽINIŲ DIENA 2022

Praėjus Rugsėjo 1-osios šventei, pirmokai ir mokytoja dėkoja Joniškio rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos Kriukų ugniagesių komandai už sveikinimus ir dovanėles, taip pat -  Joniškio rajono savivaldybei už dovanas – mokyklinių reikmenų rinkinius

Beto, visus praėjusius mokslo metus mokyklos bendruomenė dalyvavo „Mokyklos eina" projekte - uoliai žygiavo su walk15 programėle. Nugalėtojais tapo darbuotojų komanda (O. Mandziukienė, I. Gecevičienė, I. Valiukienė, S.Laukutienė, S. Rudienė, A. Venskus, T. Jonaitis ir I. Gylytė). Rugsėjo 1-osios proga savo laimėtu prizu (vaisiais iš „Iki") jie pasidalino su visa bendruomene.

 

Papildoma informacija